"En Passant"

Terug index En Passant


 

39e jaargang no. 19    donderdag 11 mei 2000

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
29e ronde (4 mei 2000):
van der Wel	- Schleipfenbauer	1-0
E. Wille	- McCombs	1-0
E. Belle	- P. Schoenmakers	˝-˝
Jurrius	- Beeke	1-0
Ayyoubi	- van Roosmalen	1-0
N. Schoenmakers	- Huizinga	˝-˝
Dekker	- Hajee	1-0
Verkooijen	- T. van Dijk	1-0
Marks	- Dijkstra	1-0
Blees	- Reijenga	1-0
Rood	- Kuiphof	0-1
Dijkers	- R. van Belle	0-1
Kruizinga	- van Buren	0-1
Vermeer	- Zandbergen	0-1
van der Meulen	- van Leeuwen	0-1
Eder	- Sonneville	1-0
Stibbe	- de Groot	0-1
Uithof	- de Jong	1-0
van Vlerken	- Zunnebeld	0-1
Externe competitie: A.s. zaterdag vallen de laatste beslissingen. Onze eerste 3 teams spelen dan hun slotronde. Voor ASV-1 is er nog slechts een theoretische kans maar voor ASV-2 en ASV-3 zijn de belangen die dag levensgroot. Het wordt dus de dag van de waarheid. Ik loop het programma even met u door aan de hand van dat deel van de stand waar het om gaat. ASV-1 ontmoet in de slotronde koploper Amstelveen-2 en moet met 8-0 winnen om boven Amstelveen te komen. Het mag duidelijk zijn dat dit scenario niet reëel is om te veronderstellen. Helaas verspeelden de Arnhemmers in de vorige ronde een punt aan ZSC-Saende en daarmee de promotiekansen. Ons eerste kan zaterdag geen beroep doen op Sander Berkhout. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door Coen Mekers.

Voor ASV-2 gaat het om handhaven of degraderen. Het tweede treft het niet want men moet het juist opnemen tegen lijstaanvoerder HMC Den Bosch en dat maakt het er niet makkelijker op omdat dit team bij winst kampioen is en in feite geen punt mag verspelen om daarmee nr. 2 Venlo niet in de kaart te spelen. Ook de verrichtingen van Venlo zijn voor ASV-2 van belang daar de Limburgers de tegenstander zijn van PION Groesbeek, de directe concurrent van ASV-2. Een gelijkspel kan het tweede dus mogelijk uitkomst bieden om boven PION te komen. Zo heeft Venlo baat bij een misstap van de Bosschenaren en heeft ASV-2 belang bij winst van Venlo. Ook Veldhoven is gezien het gelijke aantal bordpunten nog in beeld. Onder bepaalde omstandigheden is een gelijkspel voor het tweede genoeg om boven Veldhoven te komen. Bovenal moet het tweede een positief resultaat neerzetten en dan maar afwachten wat de concurrentie doet om zo boven de fatale streep te komen en degradatie naar de derde klasse KNSB daarmee te voorkomen. Bij het tweede is Richard van der Wel verhinderd. Laurens Storms neemt zijn plaats in.

Dan de kansen van ASV-3. Zij spelen tegen Doetinchem-1. In de Promotieklasse van de OSBO zijn dit jaar 2 Tekstvak: Stand KNSB 2e klasse A:
1. Amstelveen-2	13  41
2. HSG-2	11  36
3. ASV-1	11  34

Stand KNSB 2e klasse D:
6. HSC Helmond	7  31˝
7. Veldhoven	7  29˝
8. PION Groesbeek	6  31˝
9. ASV-2	6  29˝
10. Paul Keres-2	3  21˝ D

Stand Promotieklasse OSBO:
1. De Schaakmaat-1	14  42 K
2. ZSG-1	10  34˝
3. Doetinchem-1	10  32
4. ASV-3	 9  32

promotieplaatsen te verdelen. De Schaakmaat is al zeker van het kampioenschap maar kan het derde nog een goede dienst bewijzen door het Zwolse ZSG te verslaan. Als dat lukt dan gaat ASV-3, als men tenminste zelf weet te winnen, zowel ZSG als Doetinchem voorbij en komt men op de fel begeerde 2e promotieplaats terecht. En dat zou een fantastisch resultaat zijn na het fatale seizoen dat men afgelopen jaar doormaakte. Maar zover is het nog lang niet.

Hoe het allemaal afloopt leest u volgende week. De wedstrijden van ASV-1 en ASV-2 kunt u zelf volgen. Zij spelen thuis in onze eigen Opbouw. Aanvang 13.00 uur. U bent van harte welkom. ASV-3 reist af naar Zwolle waar de slotronde in de promotieklasse gezamenlijk wordt gehouden. Het thuisfront zal zeker telefonisch van de ontwikkelingen op de hoogte worden gehouden. We wachten met spanning af.

 

 

 

 

 

 

 

ASV op TV: Onlangs werd uw secretaris gebeld met de vraag of ASV belangstelling had om deel te nemen aan de nieuwsquiz van Omroep Gelderland “Break the News”. U heeft dit programma, dat op de vrijdagavond wordt uitgezonden, vast wel eens gezien. Omdat extra aandacht voor en bekendheid van onze vereniging altijd is meegenomen werd direct ja gezegd en zo zullen op donderdagavond 8 juni a.s. de opnamen van dit programma plaatsvinden. Een dag later, op vrijdag 9 juni, zal de uitzending op TV te zien zijn. Bovendien wordt de quiz in het daaropvolgende weekend nog vele malen herhaald. Naar wij hopen is er een uiterst deskundig team afgevaardigd. Het journalistenkoppel Peter Boel en Erik Wille, respectievelijk werkzaam voor de regionale dagbladen van de Arnhemsche Courant en De Gelderlander, zullen nog nauwkeuriger als ze mogelijk al deden de landelijke en de regionale nieuwsfeiten gaan bijhouden om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Heeft u belangstelling om de opnamen bij te wonen (ook al valt dit helaas samen met een clubavond) meldt u zich dan bij Ruud Wille. Er is in eerste instantie slechts plaats voor 15 toeschouwers. Als er meer interesse is zal getracht worden extra plaatsen te regelen.

 

Seniorenschaaktoernooi: Op woensdag 3 mei jl. organiseerde de Velpse Schaakvereniging een schaakdag voor 50-plussers. Het was alweer het eerste lustrum van dit toernooi. Het deelnemersveld laat elk jaar gestaag een stijging zien. Zo waren er vorige week al ruim 90 schakers op dit evenement afgekomen. Zij waren verdeeld over drie groepen. In groep A, vanaf 1600 Elo, waarin 34 schakers uitkwamen speelden Siert Huizinga en Albert Marks. Siert eindigde na 6 ronden op een gedeelde 3e plaats met 4˝ uit 6. Na een remise in de 1e ronde verloor hij in de 4e ronde van eindwinnaar Schoeman uit Dieren. “Onnodig, ik heb lang heel goed gestaan. Na een fout was het over”, aldus Siert over deze partij die achteraf ook beslissend bleek voor de strijd om de 1e plaats. Siert mocht de 3e prijs in ontvangst nemen op basis van zijn weerstandspunten. Albert Marks kwam moeizaam op gang. “Het was buitengewoon merkwaardig. In de partijen die ik niet gewonnen heb stond ik juist vanuit de opening gewonnen”, zo verklaarde Albert zijn resultaten. Na nederlagen in de eerste 2 ronden kwam hij op gang. Eerst volgde er nog een remise maar daarna won hij 3 keer op rij. Zo was hij uiteindelijk toch wel redelijk tevreden over zijn eindscore. Met 3˝ uit 6 eindigde hij net boven de middenmoot. In groep B, Elo 1400-1600, was Henk Kelderman 1 van de 25 deelnemers. “Ik ben te hoog ingedeeld, aldus Henk, maar daarnaast gaf ik ook het nodige materiaal weg”. Hij eindigde op 2 uit 6, inclusief winst via een bye in de slotronde door het oneven aantal spelers in deze groep. Matthijs van Dijk eindigde in groep C (28 schakers) op een knappe 9e plaats met 3˝ uit 6. In de slotronde kon zijn tegenstander nog net voor het vallen van de vlag de winst grijpen. Al met al was het een gezellig toernooi dat werd gehouden in een mooie ruime kantine van Hogeschool Larenstein en waarbij de spelers weer de nodige oude herinneringen ophaalden. Alleen de computer liet het in het begin van het toernooi even afweten maar toen dit eenmaal was verholpen ging het gladjes. De organisatie was dan ook zeer tevreden en hoopt in de komende jaren op nog meer deelnemers. Dus ASV-ers….!!

 

Bevrijdingsschaaktoernooi: Op vrijdag 5 mei jl. werd in een zeer zonnig en overvol (en dat niet alleen met schakers) Wageningen het jaarlijkse Bevrijdingsschaaktoernooi gehouden. Voor dit rapidtoernooi hadden zich 220 schakers aangemeld. Het maximale aantal schakers dat men kon plaatsen was echter gesteld op 180, zodat men toch nog een groot aantal liefhebbers moest teleurstellen. Vijf ASV-ers namen aan dit toernooi deel. Er werd gestreden in drie groepen. Voor de A-groep (56 deelnemers) hadden Paul Schoenmakers en Ruud Wille zich ingeschreven. Met name Paul speelde een zeer sterk toernooi. Als laagst geklasseerde op Elo behaalde hij in deze sterke groep met 4 uit 8 een prima score en eindigde daarmee op een gedeelde 25e plaats. Zeker in de 2e helft van het toernooi kwam hij op gang. Hij had op dat moment 1 uit 4 maar dat was gezien de tegenstand geen schande. Zo verloor hij in de 2e ronde van Utrechter Xander Wemmers, die het toernooi in 1997 op zijn naam schreef. In de laatste vier ronden won Paul nog 2 keer en speelde hij 2 keer remise. Zijn gemiddelde tegenstand lag zo’n 200 punten hoger dan zijn eigen Elo van 1855. Klasse Paul!! Bij Ruud Wille was het weer ploeteren. Na het rapidtoernooi in Huissen eindigde hij ook nu weer in de onderste regionen. Wat een knoeier!! Hij kwam niet verder dan 2 uit 8. De winst in de slotronde gaf nog enige voldoening ook al kon hij hierin met een wel heel erg voor de hand liggend dame-offer mat in 2 geven. De A-groep werd uiteindelijk overtuigend gewonnen door Grootmeester Loek van Wely met een score van 7 uit 8. Hij werd gevolgd door Zevenaarder Ruud Janssen en Maarten Solleveld met 6˝ punt. Op een gedeelde 4e plaats eindigden dameskampioene Peng en de eerder genoemde Wemmers met 6 uit 8. Oud-ASV-er Vincent Deegens kwam niet verder dan 4˝ uit 8 en eindigde dus slechts een half punt boven Paul. In de B-groep was Albert Marks na het 50+-toernooi op woensdag in Velp en onze reguliere clubavond een dag later ook in Wageningen weer van de partij. Zijn scoreverloop was wat bizar. Zo had hij na 3 ronden 2 punten en leek hij op weg naar een hoge klassering maar daarna verloor hij maar liefst drie keer op rij. Pas de laatste 2 ronden wist hij weer winnend af te sluiten. Zo kwam hij met 4 uit 8 uit op een 50% score. Hedser Dijkstra had in deze groep ook bepaald niet de juiste vorm te pakken. Hij startte met 1 uit 4, waarbij hij onder meer een stuk weggaf en een partij later met een stuk meer gezien de tijd in remise moest berusten. Maar ook dat hoort bij het rapidschaak. In de laatste 4 ronden herstelde hij zich enigszins en voegde toen nog 2˝ punt aan zijn totaal toe. De 50% score werd met 3˝ uit 8 echter niet meer bereikt. Theo Koeweiden eindigde in deze groep op 1 uit 8. Hij speelde vaak best wel aardige partijen maar het was toch net even te hoog gegrepen. Omdat de speellocatie in het centrum was gelegen kon tussen de ronden door van de gezellige sfeer worden geproefd. De kranslegging (zo werd buiten het Wilhelmus gespeeld terwijl er binnen net weer een ronde was gestart), het defilé van de oud-strijders, het maakte het geheel tot een bijzondere dag. Omdat er 8 ronden werden gespeeld (een toch wat ongebruikelijk aantal) en er in het begin even wat computerproblemen waren werd het toernooi pas rond half zeven afgesloten, waarna we na een dagje schaken met wisselende resultaten weer huiswaarts gingen.

 

Tekstvak: Score ASV-7:		1	2	3	4	5	6	7	totaal
J. Zandbergen		˝	1	0	0	0	0	1	2˝ - 7
G. Verbost		˝	1	0	1	0	0	˝	3  - 7
J. Hartogh Heijs		1	1	0	-	0	0	1	3  - 6
H. van Vlerken		0	0	0	0	-	1	0	1  - 6
M. van Dijk		0	1	1	˝	˝	-	-	3  - 5
H. Kelderman		1	1	0	1	˝	1	1	5˝ - 7
Invaller:
H. Eder			-	-	-	1	0	˝	1	2˝ - 4
De 7 wedstrijden op een rij:			Eindstand OSBO 4eklasse G
1. ASV-7 – Westervoort-2 3-3		Doesburg-2		12 31 K
2. De Toren-5 – ASV-7 1-5			De Toren-5	 	 9 23
3. ASV-7 – Zutphen-4 1-5			Zutphen-4	 	 8 25
4. OPC-2 – ASV-7 2˝-3˝			Theothorne-2	 	 8 21
5. ASV-7 – Doesburg-2 1-5		ASV-7		 	 7 20˝
6. Theothorne-2 – ASV-7 3˝-2˝		OPC-2		 	 6 19˝
7. ASV-7 – De Sleutelzet-2 4˝-1˝		Westervoort-2		 5 18
De Sleutelzet-2		 1  8
Opm. Bij De Sleutelzet-2 en OPC-2 is een bordpunt in mindering gebracht vanwege een opstellingsfout. 

Seizoenoverzicht ASV-7: Ons seniorenteam levert elk jaar weer een prestatie van formaat. Dat leeftijd soms dus helemaal niets zegt bewijst dit ASV-team. Van alle OSBO-teams heeft ons zevende ongetwijfeld de hoogste gemiddelde leeftijd namelijk 77 jaar!! En dan nog steeds actief, fanatiek en zeer trouw meespelen in een team. Chapeau!! Dit jaar werden er in de 7 wedstrijden toch weer 7 matchpunten behaald. Een vaste plaats in de middenmoot in de 4e klasse G werd dan ook hun deel. Nestor Henk Kelderman werd topscorer door aan het zesde bord 5˝ uit 7 te behalen. Hij scoorde echter niet alleen voortreffelijk maar was daarnaast tevens teamleider en uw redacteur kon ook elke keer weer rekenen op een keurig verslag van de gespeelde wedstrijd. Henk mijn dank daarvoor! De benjamin van het team, Hein van Vlerken, kende dit jaar een minder seizoen maar dat kan volgend jaar alleen maar beter gaan. Vaste invaller Horst Eder, qua leeftijd nog een broekie in dit team, scoorde heel verdienstelijk 2˝ punt.

 

Doet OOK U mee aan het OKA?? Meldt u zich dan nog snel aan als deelnemer!! De tijd begint te dringen!!