"En Passant"

Terug index En Passant


E N   P A S S A N T

Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

Redactie: R. Wille, Laan van Klarenbeek 74, 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003 (fax 026-3619999)

e-mail redactie En Passant + secretariaat ASV: r.wille@planet.nl

 

Clubavond: Donderdag in “De Opbouw”,              ASV op internet: http://www.introweb.nl/~asv

Velperweg 13, tel. 026-4456452                                                                 e-mail: asv@introweb.nl

 

39e jaargang no. 1      donderdag 6 januari 2000

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 15e ronde 
(23 december 1999):
Homs	- R. Wille	1-0
Storms	- de Leeuw	1-0
Hendriks	- Plomp	1-0
Taal	- v. Roosmalen	1-0
Booonstra	- Marks	1-0
Ayyoubi	- N.Schoenmakers	1-0
Zandbergen	- Kuiphof	½-½
v. Belle	- Hajee	½-½
Blees	- van Buren	½-½
Zunnebeld	- Vermeer	0-1
Eder	- Rood	0-1
Hartogh Heijs	- v. Leeuwen	1-0
Koeweiden	- Singendonk	1-0
Verbost	- Kelderman	½-½
Stibbe	- v. Vlerken	1-0
ASV-Bekercompetitie 1e ronde: 
de Munnik	- Verkooijen	0-1
v.d. Meulen	- Dijkstra	0-1
Schleipfenbauer	- Knuiman	1-0

Een nieuwe eeuw: Het jaar 1999 is voltooid verleden tijd. Een nieuwe eeuw ligt voor ons. Wat vliegt de tijd. Aardig is dat velen in de wereld tijden bezig zijn geweest met het millenniumprobleem. Er gebeurde niets. We zullen dus nooit te weten komen of al het werk voor niets is geweest of dat we juist daardoor geen probleem hebben gehad.. Misschien komen alleen de schakers in de problemen die de ELO-grens van 2000 gaan passeren. Een ding is zeker: ASV is wel millenniumproof. Zo gaan we met ASV de derde eeuw van het bestaan van onze vereniging in. Maar goed, alle onzin aan de kant we gaan weer snel aan de slag anders wordt het weer woekeren met de tijd. Immers tijd is toch het kostbaarste dat een mens kan verspillen. De tijdnoodspecialisten onder ons kunnen hier zeker over meepraten. Uw redacteur is meteen maar met de tijd meegegaan. Een nieuw millennium, een nieuwe PC…of zoiets. En dat is best wel even wennen. Als een soort spookrijder is hij de elektronische snelweg opgegaan. U kunt uw kopy dus ook mailen. Zijn e-mail-adres luidt: r.wille@planet.nl Ook uw En Passant is in een nieuw jasje gestoken al zal ik in het begin nog wel eens wat experimenteren (of beter gezegd ploeteren) om er iets moois van te maken. Aan u het eindresultaat ter beoordeling.

Het bestuur van ASV en uw redacteur wenst u hierbij een sprankelend, vooral gezond maar natuurlijk ook een succesvol 2000 toe.

 

Notatieboekje: Op de laatste clubavond in het oude jaar werden niet alleen onze barmensen Wim en Jan bedankt voor hun inzet via het traditionele kerstpakket met daarbij ditmaal, vanwege de bijzondere jaarwisseling, een grote fles champagne. Nee, onze voorzitter had nog een verrassing in petto. Het bestuur had het plan opgevat om alle ASV-ers vanwege de eeuwwisseling een aardigheidje te geven. Het werd een speciaal “ASV-2000“-notatieboekje. Het eerste exemplaar werd door Henk overhandigd aan Jan Knuiman, vanwege het feit dat de notatieboekjes werden geschonken door Knuiman Assurantiën. Heel veel dank hiervoor!! Was u niet aanwezig en heeft u dus nog geen boekje vraag er dan even naar bij uw secretaris.

 

ASV-Nieuws: Ook de voorbereidingen voor een nieuwe uitgave van dit clubblad zijn alweer begonnen. Van ASV-Nieuws-redacteur Ignace Rood vernam ik dat het blad normaal gesproken op donderdag 27 januari a.s. zal verschijnen. De sluitingsdatum voor het inleveren van kopij is daarom gesteld op 20 januari. Ik hoef u natuurlijk niet te wijzen op uw goede voornemens om ook eens een stukje voor dit clubblad te schrijven. U heeft nog 2 weken. Dat is dus afgesproken!! 

 

KNSB-beker: Na de 3-1 winst in de voorronde op Amersfoort speelt ons bekerteam vanavond in de KNSB-bekercompetitie in de 1e ronde thuis tegen het sterke Groningse Unitas. Wij wensen ons bekerteam veel succes toe.

 

Tekstvak: Zandbergen	0
Hartogh Heijs0
Verbost	0
v. Vlerken	0
M. van Dijk	1
Kelderman	0

Fikse nederlaag ASV-7: Dat ups en downs elkaar ook in het schaken afwisselen ondervonden de senioren in de wedstrijd tegen het tot dan toe op de laatste plaats staande Zutphen-4. Twee gevallen van schaakblindheid, respectievelijk bij Hartogh Heijs en Henk Kelderman, die daardoor pardoes mat werden gezet, leverden een 0-2 achterstand op. Matthijs van Dijk redde achteraf de eer. Hij veroverde in de opening een pion en kon mede daardoor een aanval met dame en 2 torens over de d-lijn lanceren, waartegen de Zutphenaar geen verweer had (1-2). Maar daarmee was het gedaan. Hein van Vlerken kon de aanvallen niet afweren en keek tenslotte tegen een overmacht van 3 pionnen + toren aan, zodat verder spelen nutteloos was (1-3). Jacob Zandbergen hield lang stand maar moest in het eindspel van dame+toren+loper de loper inleveren (1-4). Als laatste was Gerrit Verbost nog in de strijd. Hij kreeg te maken met een opgerukte pion op de d-lijn, ondersteund door een batterij van 2 torens + dame en paard. Na gedwongen afruil moest een dame tegen een toren worden ingeleverd, waarna de tegenstander de partij in zijn voordeel kon beslissen (1-5).                                     Henk Kelderman

 

Externe competitie: Met de nieuwe ronde voor de “doordeweekse”-OSBO-teams in het vooruitzicht heeft u met bovenstaand  verslag van ASV-7 uit de vorige ronde alle teamverslagen gehad. Wat brengt de vierde ronde: Als eerste komt ASV-5 in het strijdperk. Zij spelen maandag a.s. in Zutphen tegen koploper Zutphen-2. Een zware dobber dus maar onze mannen hebben maar één matchpuntje minder dus waarom zouden ze bij voorbaat kansloos zijn! Volgende week donderdag spelen de overige drie teams. ASV-4, dat ondanks de nederlaag in de 1e ronde tegen De Variant toch weer in de kop meedraait, speelt thuis tegen het Apeldoornse De Schaakmaat-2. De teams in deze klasse zijn aan elkaar gewaagd dus het zal zeker geen gemakkelijke opgave worden. Eveneens thuis speelt ASV-6. Zij treffen Veenendaal-4. Dit team heeft net zo veel (of net zo weinig, het is maar hoe u het bekijkt) punten als ons zesde dus er moet gewonnen worden om een concurrent in de strijd om de onderste plaatsen achter zich te laten. Ignace Rood zal zijn teamgenoten zeker tot het uiterste motiveren. Ons seniorenteam, ASV-7, heeft een uitwedstrijd. Zij zijn te gast bij OPC-2 in Doorwerth. Het zevende heeft wat goed te maken na de grote nederlaag in de vorige ronde (zie verslag) en men zal zich dan ook zeker willen revancheren. Wat het ook allemaal wordt, u leest het binnenkort allemaal weer in uw lijfblad En Passant. Verslagen van de eerste drie teams zult u voorlopig niet aantreffen. Zij genieten van een welverdiende “winterstop” en komen pas weer op zaterdag 5 februari in actie.

 

Uitslagen en stand na de 3e ronde in de 1e t/m 4e klasse OSBO:

1A: O&O-2-ASV-4 3½-4½; Pallas-2 – Variant-1 4½-3½; Meppel – VSG 6-2; Gova-Velp-2 – Schaakmaat-2 4½-3½.

2B: Schaakmaat-3 – Theothorne 5-3; Schaakstad Apeldoorn-6 – Zutphen-2 3½-4½; ASV-5 – Voorst 5½-2½;  Lochem – Schaakstad Apeldoorn-5 3-5.

3F: De Cirkel-1 – ASV-6 5-1; De Toren-3 – Ede-2 3½-2½; SMB-8 – Elster Toren 4-2; Wageningen-5 – Veenendaal-4 3-3.

4G: Doesburg-2 – Sleutelzet-2 5½-½; Theothorne-2 – OPC-2 4½-1½; ASV-7 – Zutphen-4 1-5; Westervoort-2 – De Toren5 2-4

OSBO 1e klasse A:

Meppel            4 15½

ASV-4                   4 13½

VSG                4 12

Gova-Velp-2   4 11½

O&O-2           2 12

Pallas-2           2 11

Schaakmaat-2  2 10½

Variant-1         2  

OSBO 2e klasse B:

Zutphen-2        5  14   

Apeldoorn-5    4  14

Apeldoorn-6    4  13½

ASV-5                   4  12½

Schaakmaat-3  4  12½

Lochem           2  11

Theothorne      1  10½

Voorst             0    8

OSBO 3e klasse F:

SMB-8            6  11½

De Toren-3      5  10½

De Cirkel-1     4  11

Elster Toren     3   

Ede-2              2  11

Wageningen-5  2    8

Veenendaal-4  1   

ASV-6                   1    4

OSBO 4e klasse G:

Doesburg-2     6  14½

Theothorne-2   4  10

De Toren-5      4    9

ASV-7                   3    9

Zutphen-4        2   

Westervoort-2 2    8

OPC-2            2    7

Sleutelzet-2      1    3

Gaandeweg toernooi: Het lijkt alweer een eeuw geleden maar teamverslagen en een week kerstvakantie vorige week deed het verslag van dit al op zondag 12 december van het afgelopen jaar gespeelde Gaandewegtoernooi wat naar de achtergrond schuiven. Zoals bekend maakt dit rapidtoernooi deel uit van de denksportmanifestatie waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Gaandeweg. Alleen het dammen ontbrak maar bridgen, go en dit jaar voor het eerst stratego viel er naast het schaken te beoefenen. Bij het schaken zijn er steevast ruim 30 deelnemers. In de A-groep (14 deelnemers) was Remco de Leeuw vooraf de grote favoriet. De eerste drie ronden won hij betrekkelijk eenvoudig maar in de 4e ronde verloor hij toch wel verrassend van Westervoorter Maarten de Mol. Een ronde later moest Remco nog een halfje inleveren bij Theo Jurrius. Hij was toen afhankelijk van de resultaten van anderen. Remco liet echter geen punten meer liggen, de koploper deed dit wel en zo eindigde Remco uiteindelijk nog gedeeld eerste met de Mol. Zij scoorden 5½ uit 7. Ruud Wille, die de groep completeerde vanwege het oneven aantal, eindigde met 4 uit 7 op een gedeelde 4e plaats. Aanvankelijk zag dit er niet naar uit gelet op de matige tussenscores van 1 uit 3 en 2 uit 5. Ook Hans Hoedemaeckers kwam op 4 punten uit. In het begin verliep het ook bij hem wat stroef maar na de 3e ronde, toen hij op 1 punt stond, won hij 3 keer op rij. In de slotronde verloor hij van Remco de Leeuw. Theo Jurrius daarentegen viel juist aan het eind terug in het klassement. Hij had met 3½ uit 5 goede kansen op een hoge klassering maar verloor de laatste twee partijen. Ook Jan Vermeer kwam op een verdienstelijke score van 50% uit. Zijn start van een half uit drie was onder de maat maar drie winstpartijen deden dit snel vergeten. In de B-groep (22 spelers) eindigde jeugdspeler Murat Duman als beste ASV-er op een gedeelde 2e plaats met 5 uit 7. Na 5 ronden leek hij op de eindoverwinning af te stevenen want hij had tot dan toe alles gewonnen maar de laatste 2 ronden gingen toch verloren. Zo ging 1 speler hem nog voorbij en eindigden er nog 3 spelers met hem op 5 punten. De prestatie was er niet minder om. Ook Horst Eder scoorde 5 uit 7. Hij moest eerst nog wat aan het speeltempo wennen getuige de start van 2 uit 4. Bert Sigmond werd 7e met 4 uit 7. Hij viel na de derde ronde toen hij nog 100% had wat terug. Hij verloor daarna onder meer van Murat Duman. Jacob Zandbergen en Herman de Munnik eindigden met 3 uit 7 net onder de middenmoot. Theo Koeweiden eindigde met 2½ uit 7 op een gedeelde 16e plaats en daar was hij zeker niet tevreden mee. Het toernooi kende een voorspoedig verloop. Barth Plomp was dan ook wedstrijdleider.

 

4e Witte Kerstsnelschaaktoernooi: Een dag na de bekerwinst van ASV op Amersfoort gingen Sjoerd van Roosmalen en Remco de Leeuw naar Boxmeer voor een dagje snelschaken. Een kleinschalig toernooi met voornamelijk lokale schakers. Remco had toch wel een wat sterkere deelname verwacht maar later bleek het toch wel interessanter gezien de deelname van de plaatselijke clubkampioen Marco Huismans. Eerst werd er in een voorronde 7 ronden Zwitsers gespeeld waarbij genoemd drietal al met kop en schouders boven de rest van het veld uitstak en zich dus gemakkelijk plaatste voor de hoogste finalegroep.  Marco scoorde 100%, Remco verloor door onderschatting tegen hem en kwam op 6 uit 7 uit terwijl Sjoerd beide onderlinge duels verloor en op 5 uit 7 eindigde. De finalegroep bestaande uit 7 spelers moest uitmaken wie van de drie  zou gaan winnen. In de 1e ronde kreeg Sjoerd tegen Marco na een blunder de touwtjes in handen maar kon het uiteindelijk toch niet waarmaken. Het duel eindigde onbeslist. In de drie ronden die daarop volgden liet alleen Sjoerd een halfje liggen. De beide andere spelers wonnen wel drie keer. Daarna stond  het duel tussen Remco de Leeuw en Marco op het programma. Remco leek aanvankelijk wat beter spel te hebben maar in de tijdnoodfase ruilde hij een vijandelijk stuk met een gepend stuk. Zijn opponent had toen de winst kunnen claimen maar zag het in tijdnood niet en ging op de afruil in.. Hierna kon Remco rustig de koning opzij zetten. Toen hij in het eindspel een stuk won leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Maar het venijn zat in de staart. Remco werd heel tragisch door een stuk, pion en koning stikmat gezet. Toch nog gerechtigheid?? De laatste ronde brak aan. Remco en Sjoerd hadden 4 uit 5 terwijl de plaatselijke favoriet Marco Huismans 4½ uit 6 had en daarmee was uitgespeeld. Onze ASV-ers moesten nu in een onderling duel uitvechten wie met de toernooiwinst ging strijken. Sjoerd pakte het met wit heel rustig aan waarna er een gesloten stelling ontstond. Remco offerde uiteindelijk nog een kwaliteit maar wist hieruit geen voordeel te halen waarna tot een puntendeling werd besloten. Het trio spelers werd daarmee gedeeld eerste met 4½ uit 6. Op S.B.-punten werd Huismans uiteindelijk 1e, Sjoerd 2e en Remco 3e. Voor de eerste keer waren er in dit toernooi kleine geldprijsjes. Daarnaast waren er nog zoveel artikelen als prijzen te verdelen zodat iedereen een prijsje in ontvangst mocht nemen. Ook de eerste drie mochten nog een keer wat op de prijzentafel uitzoeken. Sjoerd koos voor een fles champagne, Remco een voor Nederlandse begrippen nuttig attribuut, een paraplu.                                   Met dank aan Sjoerd van Roosmalen.