"En Passant"

Terug index En Passant


39e jaargang no. 22    donderdag 8 juni 2000

Klokkenactie: Nadat de klokkenactie “Help ASV bij de tijd te blijven” officieel is gestart met het uitreiken van de eerste schaakklok van Knuiman Assurantiën aan ASV kon tijdens de vorige clubavond een nieuw succes worden gemeld. Zomaar een praatje met Jan Rotmans van OHRA over onze klokkenactie tijdens de laatste ronde van de Bedrijfsschaakcompetitie leverde ASV maar liefst drie DGT-klokken op. Een geweldige opsteker en meteen een stimulans om nog meer klokken “aan de man” te brengen. Het bestuur is OHRA en met name Jan Rotmans dan ook zeer dankbaar voor dit gebaar. Hieruit blijkt toch ook weer dat OHRA niet alleen het schaken in zijn algemeenheid maar ook onze vereniging een warm hart toedraagt want al eerder ontving ASV voor het Schaken Overdag een financiële bijdrage van dit bedrijf. Wij wensen u veel speelplezier met de OHRA-klokken want….: OHRA, geeft u méér tijd!, tel. 026 – 400 40 40, aldus de tekst op deze 3 nieuwe schaakklokken die ASV rijk is! Ook u kunt ons van dienst zijn! Misschien heeft u wel de gouden tip.  Je weet tenslotte maar nooit!!

 

ASV op TV: Vanavond zijn de opnamen, vanaf morgenavond en het komende weekend kunt u het resultaat zien. Natuurlijk zijn we vreselijk benieuwd hoe ons journalistenduo Peter Boel en Erik Wille het er van af zal brengen in de quiz van Omroep Gelderland “Break the News”. Dus…. als u in de gelegenheid bent kijken!! Wij wensen onze ASV-ers veel succes.

 

ASV-snelschaakkampioenschap: Otto Wilgenhof prolongeerde zijn ASV-snelschaaktitel. Maar hij heeft het zeker niet cadeau gekregen  Voordat het zover was werd er eerst een voorronde gespeeld. In groep A plaatsen zich Guust Homs (6½/7), Coen Mekers (5½/7) en Michel Teunissen (5/7) voor de finale. In groep B waren dit: Otto Wilgenhof (6/7), Sjoerd van Roosmalen (5/7) en Erik Wille (4/7), die zich daarmee maar op het nippertje plaatste ten koste van Jan Knuiman op onderling resultaat en SB-punten. Het 10-tal spelers voor de finale werd gecompleteerd door de bovenste vier uit groep C te weten: Sander Berkhout (8½/9), Paul Schoenmakers (6/9), Richard van der Wel en Anne Paul Taal (beiden 6½/9). Voor de rest van de in totaal 26 deelnemers aan deze snelschaakstrijd viel het doek. In de finalegroep leek Sander Berkhout de titel te gaan grijpen. Sander had 2 ronden voor het eind 1½ punt voorsprong op de achtervolgers. Hij verloor echter in de voorlaatste ronde van Coen Mekers. Otto Wilgenhof en Erik Wille wonnen van de groep achtervolgers, terwijl Guust Homs in die ronde van Richard van der Wel verloor en daarmee afhaakte als kanshebber. Zo had Sander bij het ingaan van de slotronde een half punt voorsprong op de achtervolgers Erik Wille en Otto Wilgenhof. Erik hield Sander echter van de titel af door hem te verslaan, terwijl Otto niet mocht klagen over zijn winst op Richard van der Wel. Zo eindigden Erik Wille en Otto Wilgenhof met 6½ uit 9 op een gedeelde 1e plaats en moesten dus in een barrage gaan uitmaken wie zich snelschaakkampioen van ASV mocht noemen. Pas in de beslissende derde partij van de barrage sloeg Otto toe. Een verrassing leek heel dichtbij want Erik won de eerste partij tamelijk eenvoudig. In de tweede partij speelde Erik naar eigen zeggen zwak maar Otto speelde met een bord vol stukken meer zo ongeconcentreerd verder dat Erik nog bijna een dolle toren kreeg. Dit mislukte net, zodat een derde partij nodig was. In een ontspannen beetje melige sfeer lootte Sander voor de kleur. Otto mocht kiezen tussen twee handen die beiden een zwarte pion bevatten!! Er werd door de omstanders bovendien commentaar gegeven op de partijen. In een iets betere stelling was Erik iets te enthousiast en gaf pardoes een toren weg. Otto won vervolgens eenvoudig en continueert daarmee derhalve zijn snelschaaktitel. Een dag later verscheen op de ASV-site de tekst: “Erik Wille snelschaakkampioen na een spannende barrage met Otto Wilgenhof”. Wat bleek: André de Groot, die het wedstrijdleiderschap op zich had genomen bij afwezigheid van Hedser Dijkstra had kennelijk begrepen dat Erik tot winnaar was uitgeroepen en dit met de uitslagen aan Hedser gemaild. Hoewel Erik er natuurlijk geen moeite mee had om een jaartje voor kampioen te spelen heeft hij Hedser toch maar gemeld dat er een foutje was ingeslopen.

Tekstvak: Finalegroep ASV-snelschaakkampioenschap 1999 – 2000:
				1	2	3	4	5	6	7	8	9	10	totaal
1.	O. Wilgenhof		x	1	1	0	½	1	1	1	0	1	6½ *
2.	E. Wille			0	x	1	1	0	1	1	½	1	1	6½	
3.	S. Berkhout		0	0	x	1	1	1	0	1	1	1	6	
4.	S. v. Roosmalen		1	0	0	x	½	0	1	½	1	1	5	
	G. Homs			½	1	0	½	x	1	½	½	1	0	5
6.	M. Teunissen		0	0	0	1	0	x	1	1	½	1	4½
7.	C. Mekers		0	0	1	0	½	0	x	½	½	1	3½
8.	A.P. Taal		0	½	0	½	½	0	½	x	1	0	3
P. Schoenmakers		1	0	0	0	0	½	½	0	x	1	3
10.	R. van der Wel		0	0	0	0	1	0	0	1	0	x	2
* Winnaar na barrage met 2-1.
Open Schaakkampioenschap van Arnhem: Inmiddels liggen de 2e en 3e ronde van deze titelstrijd achter ons. De huidige kampioen Frank Schleipfenbauer zal zijn titel in de hoofdklasse niet prolongeren. Hij verloor namelijk in de 2e ronde van de voor Wageningen uitkomende Johnny Cornelisse. In deze partij gaf Frank een kwaliteit voor een pion anders kwam hij gedrukt te staan. Hij verzuimde daarna een kansrijke voortzetting waardoor zijn lopers actief zouden worden. Hij liet dit echter achterwege om de kracht van de vijandelijke torens in te dammen. Zijn tegenstander kreeg echter een sterk paard op d6 en wist dit in combinatie met de beide torens knap af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Vanwege een vakantie nam Frank in de 3e ronde een bye op. De vakantie verregende helaas maar daardoor kan hij morgen in de 4e ronde gewoon spelen anders had hij ook die ronde moeten laten schieten. Guust Homs en de eerder genoemde Cornelisse gaan na 3 ronden aan de leiding met 2½ uit 3. Guust won in de 2e ronde van Theo Jurrius na een ingewikkelde partij. Guust moest zijn dame geven voor een toren, loper en een pion maar was daar niet ongelukkig mee. Hierna had Theo de stelling in evenwicht kunnen brengen door een loperdiagonaal dicht te schuiven maar verzuimde dit. Er volgde een spannend duel waarin Guust na veel manoeuvreerwerk enkele pionnen buit maakte en gewonnen kwam te staan. In de slotfase werd door beide spelers overzien dat Theo nog met een pionzet remise door eeuwig schaak had kunnen afdwingen. Remco de Leeuw kwam in deze 2e ronde snel remise overeen met Maarten de Mol. In de 3e ronde stond de topper tussen Guust en Remco op het programma. Het werd een spannende partij waarin Remco op een gegeven moment noodgedwongen een stuk moest geven. Guust had daarbij goed getaxeerd dat hij het stuk moest teruggeven maar dan 2 pionnen meer zou voorblijven met een vrijpion op b7. Hij stond dan ook zeer goed totdat hij echter een zet van Remco overzag waarna Guust remise aanbood. Dit werd na enig nadenken aangenomen. Remco volgt met Theo Jurrius en Olivier Bruning op een half punt van het leidende duo. Theo strafte in de 3e ronde een fout van Richard van der Wel met een loperoffer af. Overigens stond Richard op dat moment prima maar hij had één zet van de combinatie totaal overzien. Olivier kwam op 2½ punt door in de 2e ronde van Jan Knuiman te winnen die in het begin van het middenspel een tussenzet had gemist en daardoor een pion verloor en in de 3e ronde remise te spelen tegen Erik Belle. In de 1e klasse gaat Westervoorter Jan Willem Hoentjen met 3 uit 3 aan de leiding. Paul Schoenmakers en Jan Puijman (ook Westervoort) leiden de achtervolging met 2½ uit 3. In de tweede klasse hebben drie spelers, waaronder de ASV-ers Bert Sigmond en Horst Eder,  de leiding genomen met 2½ uit 3. Morgenavond wordt in dit kampioenschap de 4e ronde gespeeld.

 

Voetballen: Omdat het voetbaltoernooi van Wodanseck dit jaar geen doorgang vond werd er op Hemelvaartsdag als compensatie een vriendschappelijk duel gespeeld tussen een team van deze vereniging en een gemengd team van ASV-ers aangevuld met enkele spelers van DVOV uit Velp, de club van René Lemein. Het duel werd overschaduwd door de ernstige blessure die Steve opliep. Deze medewerker van Rijnstad, die vaak invalt indien één van onze barmensen Jan of Wim verhinderd is, brak bij een onschuldig duel zijn been en moest per ambulance worden afgevoerd. Dit betekende natuurlijk een fikse domper op het duel en het drukte de sfeer dan ook behoorlijk. Erik’s vrouw Conny trad direct daadkrachtig op en bekommerde zich om de onfortuinlijke Steve. Vanaf deze plaats wensen wij hem een voorspoedig hertstel toe.

Het voetbal zelf dan: Naast de gastspelers van DVOV-ers kwamen de volgende ASV-ers in actie. In de goal stond natuurlijk Theo Jurrius, die zijn kwaliteiten vorig jaar al ruimschoots had bewezen. Verder speelden voor dit team Paul Schoenmakers, René Lemein, Ignace Rood, Alex Kruizinga en Erik Wille. Aanvankelijk bleef de stand lang 0-0 maar toen het team van Wodanseck eenmaal de leiding had genomen liepen ze gemakkelijk uit naar een 3-0 stand bij rust. In de 2e helft startten de ASV-ers voortvarend en mede door een wat te gemakkelijke instelling van de tegenstanders ontstonden er kansen. Eerst had Erik Wille kunnen scoren maar hij schoot tegen de op de doellijn liggende Kruizinga op waarna de bal op miraculeuze wijze uit het doelgebied verdween. Bij een volgende actie ketste de bal af op de lat. Toch kwam de beloning. Niet veel later werd het 3-1. De gastheren werden wakker en stroopten de mouwen nog eens op terwijl aan ASV-kant ook de conditie een woordje begon mee te spelen. Het werd 4-1 en enkele minuten later zelfs 5-1. Het verzet was gebroken. Toch bleven er wederzijds grote mogelijkheden. Vooral Erik Wille, spelend onder rugnummer 13 (dat verklaart misschien veel Red.), verslikte zich een keer in zijn eigen passeerbeweging maar miste bovendien enkele opgelegde kansen. Eerst mikte hij de bal alleen voor de keeper net aan de verkeerde kant van de paal en even later nam hij de bal vol op de wreef maar schoot hoog over. Na een verdedigingsfout werd Theo nog een keer kansloos gelaten: 6-1. Daarna was het opnieuw Erik die zich met een fantastische omhaal liet gelden. Hiermee had hij zich onsterfelijk kunnen maken maar de bal verdween rechtstreeks in de handen van de keeper. Dat het daarna nog 7-1 en uiteindelijk 8-1 werd was nog puur voor de statistiek.

 

Seizoenoverzicht ASV-5: Het 5e team, met de succesvolle teamleider Nico Schoenmakers, leverde dit seizoen een voortreffelijke prestatie door het kampioenschap in de 2e klasse OSBO te behalen en mag het daardoor in het komende seizoen weer in de 1e klasse OSBO proberen. Dit is overigens niet de eerste keer want ook in het seizoen 1996-1997 werd de titel behaald maar het verblijf in de 1e klasse was toen van korte duur. Toch zat een kampioenschap er dit seizoen aanvankelijk niet in. Na een krappe zege in de 1e ronde verloor ASV-5 in de volgende ronde ruim van Schaakstad Apeldoorn-5. Winst in de 3e ronde op Voorst gaf eerst vooral opluchting te zien omdat men bij een nieuwe nederlaag wat ver zou afzakken, zo werd toen direct na afloop verkondigd. Geheel ten onrechte natuurlijk want met deze spelers moest het vijfde toch minstens bovenin kunnen meespelen. Het bleek echter het begin van een succesvolle serie want er werd geen puntverlies meer geleden. De beslissing viel in de 6e ronde toen in een rechtstreeks duel Schaakstad Apeldoorn-6 met grote cijfers werd verslagen en ook Schaakstad Apeldoorn-5 een punt liet liggen. De koppositie werd niet meer afgestaan. Winst op Theothorne in de slotronde volstond voor promotie. Hoewel er meer spelers bij ASV-5 zijn die met hun score kunnen terugkijken op een goed seizoen valt vooral het resultaat op van Frits Wiggerts. Hij bleek onverslaanbaar en scoorde 100%: 7 uit 7! Dit leverde hem meteen de eretitel FRITS-7 op. Ayyoubi toonde zich een zeer verdienstelijke invaller. In een aantal wedstrijden zorgden de onderste vier borden voor een 100% score. Voor de top was het dan slechts zaak om het evenwicht te bewaren. Dit lukte perfect. Resultaat: een grandioos seizoen met een verdiend kampioenschap. Onze gelukwensen!!

Tekstvak: Score ASV-5			1	2	3	4	5	6	7	totaal	TPR
J. Vermeer			1	1	0	0	1	0	0	3  - 7	1761
N. Schoenmakers		-	0	1	½	1	½	1	4  - 6	1870
R. van Belle			½	0	0	0	½	1	½	2½- 7	1621
D. Hajee				½	-	½	-	1	-	0	2  - 4	1742
T. van Dijk			½	½	1	0	1	1	1	5  - 7	1828
H. Kuiphof			0	0	1	1	-	1	1	4  - 6	1731
P. Blees				0	-	1	1	1	1	1	5  - 6	1812
F. Wiggerts			1	1	1	1	1	1	1	7  - 7	2035
Invallers:
S. Ayyoubi			1	0	-	1	1	1	-	4  - 5	1938
I. Rood				-	0	-	-	-	-	-	0  - 1	1494
De 7 wedstrijden op een rij			Eindstand OSBO 2e klasse B:
1. ASV-5 – Lochem-1 4½-3½				ASV-5		12 36½ K
2. Sch.stad Apeldoorn-5 – ASV-5 5½-2½		Apeldoorn-5	11 34½
3. ASV-5 – Voorst-1 5½-2½				Apeldoorn-6	 9 28
4. Zutphen-2 – ASV-5 3½-4½				Zutphen-2	 9 33½
5. ASV-5 – De Schaakmaat-3 7½-½			Lochem		 6 28½
6. Sch.stad Apeldoorn-6 – ASV-5 1½-6½		Schaakmaat-3	 4 19½
7. ASV-5 – Theothorne-1 5½-2½			Theothorne-1 	 3 23  D
Voorst	 	 2 20½ D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASV-Nieuws: De laatste uitgave van ASV-Nieuws in dit schaakseizoen verschijnt op 29 juni a.s. Sluitingsdatum kopij: 22 juni a.s. Dus hierbij weer een oproep aan en ieder die wat wil schrijven voor ons clubblad. Aardig partijtje gespeeld? Zet het in ASV-Nieuws! Iets leuks meegemaakt tijdens een toernooi: Zet het er in! Bij voorbaat dank voor bijdragen.     Ignace Rood