"En Passant"

Terug index En Passant


39e jaargang no. 26    donderdag  31 augustus 2000

 

Welkom: Het echte werk gaat weer beginnen. Na 2 vrije speelavonden beginnen we vanavond weer met een nieuwe editie van onze interne competitie. Eerst blik ik met u nog even terug naar onze laatste clubavond in het afgelopen seizoen. Donderdag 29 juni om precies te zijn. Het staat als een nachtmerrie in ons geheugen gegrift. De dag van de halve finale van Euro2000:  Nederland – Itali. De wedstrijd begon om 18.00 uur. Eerst de 1e helft thuis gekeken en toen pijlsnel naar De Opbouw om daar het vervolg te aanschouwen. Het was stil in de speelzaal. De aanwezige jeugd en hun begeleiders hadden zich naar het restaurantgedeelte verplaatst om daar naar de TV te kijken en sommigen combineerden dit met een potje schaken. Het optimisme over de goede afloop bleef toen nog overeind ondanks een gemiste penalty in de eerste helft. Toen er in de tweede helft nog een strafschop werd gemist begon de stemming al wat te minderen en werd het oranjegevoel al wat bleker. Het zou toch niet weer gebeuren dat we er via deze loterij zouden worden uitgekegeld. De wedstrijd eindigde zoals die begon: 0-0. Ook geen doelpunten in de verlenging. Met angst en beven zagen we de strafschoppenserie tegemoet. Intussen was Hedser Dijkstra binnengekomen met het juni-nummer van ASV-Nieuws. Toch nog een lichtpuntje in de duisternis. Dat Nederland verloor was eigenlijk geen verrassing meer. Penalties nemen behoort nu eenmaal niet tot onze specialiteit. Inmiddels heeft de Italiaanse ijsboer een nieuwe specialiteit te weten een coupe Frank de Boer. Twee bolletjes ijs die worden geserveerd naast het verder lege ijsglas. Ook het verschil tussen een Nederlandse strafschop en een heerlijk glas bier is intussen pijnlijk duidelijk geworden. Een glas bier gaat er immers altijd wel in en dat kun je van een penalty bepaald niet zeggen.

(Naar aanleiding van dit strafschopdrama zouden de Belgen een nieuw spel hebben bedacht. Tegen paal of lat schieten wordt beloond met 10 punten, over of naast schieten brengt 5 punten op en in het doel schieten levert niets op. H.K.)

Welnu, tot zover even een korte terugblik op wat is geweest. Gauw vergeten maar! We kijken nu weer vooruit wat het nieuwe schaakseizoen gaat brengen. Wij wensen u daarbij dan ook weer veel succes en schaakplezier toe.

 

Ruud

Wat zijn we allemaal geschrokken toen we hoorden dat Ruud enkele weken geleden plotseling na een bezoek aan zijn huisarts in het ziekenhuis Rijnstate belandde. Daar werd geconstateerd dat Ruud iets in zijn hoofd meedraagt, wat er niet hoort. Hij is uitvoerig onderzocht en een nader onderzoek is nog gaande. Ruud was vooral lopend patient in Rijnstate en heeft na zijn opname geen uitval van functies meer gehad.

Afgelopen vrijdag is Ruud, voorzien van de nodige medicijnen, weer thuis gekomen. Een dag daarna heb ik hem kunnen bezoeken en hij was in goede doen. We hebben over zijn ziekte gepraat en daarna nog uitvoerig over allerlei zaken betreffende ASV. Alles interesseert hem heel erg en hij vindt het maar niks niet normaal te kunnen functioneren.

Wij hebben afgesproken dat Ruud even op de achtergrond blijft. Hij vindt het van veel belang dat En Passant blijft verschijnen en als bestuur onderstrepen we dat van harte. Ik (Henk Kuiphof) heb op mij genomen om voorlopig de redaktie van EP op mij te nemen. Daarbij zie ik mij graag gesteund door elke ASV-er. Dus bij deze zie ik graag uw bijdragen tegemoet op n van mijn adressen, die in de koptekst genoemd zijn.

In dit verband wil ik graag het belang van EP en onze internetsite noemen. Zo speelde ik onlangs een partij tegen een niet-ASV-er, die via EP op internet geheel op de hoogte was van het reilen en zeilen van ASV en dat roemde. Bij dezen dus hulde aan Ruud en Hedser.

Het zal u duidelijk zijn, het artikel met de kop “Welkom” is niet van mijn hand. Ruud had dit reeds vr zijn ziekte voorbereid!

Via zijn EP wens ik hem mede namens u allen van harte beterschap. Een beetje aandacht door middel van een kaartje zal hem goed doen.

 

ASV – ETSV Hamburg 21 september 2000

In ASV-nieuws van juni 2000 heb ik het al genoemd. Op donderdag 21 september krijgen wij bezoek van een aantal leden van de schaakclub ETSV uit Hamburg. Deze mensen doen mee aan een fietstocht door het Gelders Landschap. Daarbij overnachten ze in verschillende Postiljonmotels. Ze hebben gevraagd om dan ’s avonds een match te kunnen spelen tegen de plaatselijke schaakclub. Zo zullen zij ook spelen tegen Pallas uit Deventer en tegen Utrecht.

De groep is niet erg groot en bestaat uit 7 deelnemers. Met de leider van de groep hebben we afgesproken dat we een rapidavond houden, waarbij hun 7 deelnemers tegen 7 ASV-ers zullen uitkomen. Elke deelnemer van Hamburg zal n keer tegen elke deelnemer van ASV spelen. Het tempo zal 15 min/pp/pp bedragen. De ratings van de Hamburgers zijn resp. 1916, 1862, 1796, 1795, 1725, 1664 en 1431. We willen daar graag een vergelijkbaar team tegenoverstellen. Vandaar dat ik de ASV-spelers met een ongeveer gelijkwaardige rating oproep om zich te melden voor deelname aan deze vriendschappelijke wedstrijd. Opgaven graag zo spoedig mogelijk bij Hedser Dijkstra.

Laat ons motto zijn er een gezellige avond van te maken.

 

Simultaan

Nadat er 2 weken geleden “gerapid” en gevluggerd werd, is er vorige week een simultaan gehouden met Guust Homs en Johnny Cornelisse, resp. clubkampioen en kampioen van het OKA, als simultaangevers.

Guust speelde tegen 13 tegenstanders en scoorde 12,5 uit 13. Alleen aan Jacob Zandbergen moest hij een remise toestaan. Zijn score was daarmee 96 %.

Johnny, die speler van het eerste van Wageningen is, had het moeilijker gezien de zwaardere tegenstand. Hij scoorde 9,5 uit 14. Hij moest remise toestaan aan ons nieuwe lid Cees Sep en moest de koning omleggen tegen Hendrik van Buren, Ruud Verhoef (ook al een nieuw lid), Jacques Boonstra en Hans Hoedemaeckers. De score kwam daarmee uit op 69 %.

Deze simultaan is nu voor de 2e keer gehouden en dit moet maar een gewoonte worden.

 

Mutaties

Aan het eind van het afgelopen seizoen konden we al enkele nieuwe gezichten begroeten, t.w. v.d.Leer, Sonneville, Andringa en Nolle. Hopelijk vergeet ik niemand. Op onze eerste schaakavond waren al weer 5 nieuwelingen aanwezig. Het waren Joost Bosmans, Rob Elzas, die trouwens al jaren met ASV verbonden is, Peter Kunnen, Erwin Velders (was eerder lid) en Ruud Verhoef, die ook al eerder bij ASV gespeeld heeft. En dan op de 2e avond kwam Cees Sep uit Apeldoorn, die het eerste bord van ons derde gaat bezetten.

Allen heet ik hartelijk welkom en ik wens jullie een plezierige tijd bij ASV toe.

Ook is er enkele weken geleden een bericht binnengekomen van het overlijden van ons oud-lid J.(Ko) Rotmans.

 

Toernooien

Graag vestig ik uw aandacht op een tweetal schaakhappenings. Allereerst het Open Kampioenschap van Zevenaar op 8, 9, 15 en 16 september.

Dan is er op zaterdag 9 september een nieuw rapidtoernooi in het bridgecentrum Glazenburg in Rheden.

Nadere gegevens vindt u op het publikatiebord.

Verslagen van gespeelde toernooien houdt u te goed. Er zullen nog berichten volgen over het Bilderbergtoernooi van 3 t/m 7 juli in Oosterbeek. Verder komen het Open Schaakkampioenschap van Nederland en de Bondswedstrijden van de KNSB gehouden in juli in Dieren uitvoerig aan de orde.