"En Passant"

Terug index En Passant


 

39e jaargang no. 28    donderdag 14 september 2000

 

ASV – ETSV Hamburg

Verwijzend naar EP no. 26 maak ik jullie er op attent dat er nog enkele borden onbezet zijn in de wedstrijd van donderdag 21 september tegen de Hamburgers. In het bijzonder spelers ter sterkte van ASV 4, 5 en 6 worden opgeroepen zich nog vanavond te melden bij Hedser Dijkstra. Danach ist Schluss und kann nicht mehr ausländisch gespielt werden! Also, Achtung bitte. 

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
2e ronde (7 september 2000):
Berkhout	- Homs	1-0
Schleipfenbauer	- E. Wille	1-0
Taal	- Plomp	1-0
Hendriks	- E. Belle	½-½
Jurrius	- Ayyoubi	1-0
Knuiman	- Huizinga	1-0
P.Schoenmakers	- Boonstra	1-0
Steenhuis	- van Willigen	0-1
N. Schoenmakers- Dekker	1-0
Hajee	- Kuiphof	1-0
Marks	- Dijkstra	0-1
Velders	- Rood	½-½
Vermeer	- Kruizinga	0-1
Elzas	- Verhoef	½-½
Zandbergen	- Sigmond	0-1
Kunnen	- Dijkers	1-0
van Leeuwen	- Ariëns	0-1
Uithof	- Bosmans	1-0
van der Meulen	- van der Leer	0-1
Koeweiden	- Zunnebeld	0-1
de Munnik	- van Vlerken	1-0
Kelderman	- Verbost	1-0
Legierse	- Stibbe	1-0
de Jong	- Visser	0-1
Grote Clubactie

Ook deze landelijke actie, die tot doel heeft verenigingen een steuntje in de rug te geven door de verkoop van loten, is zaterdag jl. weer van start gegaan. ASV neemt hier inmiddels al voor de vijfde keer aan deel. Onze ASV-jeugd is inmiddels weer enthousiast op pad gegaan met de voorinschrijvingsformulieren om voor onze vereniging loten aan de man te brengen. Wij hopen op een succesvolle actie. U steunt onze club toch ook….!!.  

 

Wie…?

Onlangs werd uw secretaris gebeld met de vraag om informatie over ASV. Niets bijzonders zult u zeggen. Inderdaad, dat gebeurt immers regelmatig. Nu ging het er om dat betrokkene graag wat meer wilde leren schaken maar vanwege een cursus het eerste half jaar nog niet in de gelegenheid was om onze clubavonden te bezoeken. ’s-Ochtends had hij echter wel tijd om tegen iemand te schaken die hem daarbij spelenderwijs mogelijk tevens wat meer over het schaakspel zou kunnen uitleggen. Als er leden zijn die interesse hebben dan kan men zich bij uw secretaris melden. Hij is bereid om naar u toe te komen. Zijn naam is Erik Bos. In zijn studententijd heeft hij veel geschaakt op bescheiden niveau maar wil het nu weer oppakken. Het zou prachtig zijn als deze oproep gehoor vindt zodat we hem over enige tijd als nieuw lid kunnen begroeten waarbij hij inmiddels al enigszins is warmgedraaid.

 

DGT-klokken

Met onze actie “Help ASV bij de tijd te blijven” is het aantal digitale klokken al aardig uitgebreid. Op zich prachtig natuurlijk. Nu werken die klokken op batterijen en is in de afgelopen weken gebleken dat niet iedereen de klok na gebruik uitzet (wit knopje aan de onderzijde).  Dus bij deze een dringend verzoek om hier wat meer aandacht aan te schenken om te voorkomen dat hierdoor onnodige extra uitgaven moeten worden gedaan. Bij voorbaar dank hiervoor!!

 

Rapidtoernooi

In Bridgecentrum Glazenburg in Rheden werd zaterdag jl. wederom een rapidtoernooi gehouden. Ook eind juni had men reeds een dergelijk toernooi georganiseerd. Toen waren er 30 deelnemers. Dit keer bleef de teller steken op 16 schakers. Een tegenvallend aantal. Zo werden er 2 groepen van 8 geformeerd. Van ASV-zijde nam alleen Theo Koeweiden deel. Hij kwam uit in groep 2 en was daarin heel succesvol. De basis voor zijn hoge klassering legde hij in feite al in de eerste 3 ronden die hij alle won. In de 4e ronde verloor hij echter onnodig. Hij stond goed maar liet zich zomaar matzetten. Zo raakte Theo een halfje achter op zijn naaste concurrent. Ook in het onderlinge duel in de voorlaatste ronde kon hij dit niet goedmaken. Theo had hierin zelfs een beetje geluk dat hij met remise wegkwam. In de slotronde achterhaalde hij de koploper alsnog. Deze speelde remise, terwijl Theo zijn partij won door de vijandelijke dame in te sluiten. Met 5½ uit 7 werd hij zo gedeeld eerste. Een beslissingspartij moest de winnaar aanwijzen. Het vluggeren ging Theo duidelijk beter af dan zijn veel oudere tegenstander. Hij kreeg eerst een stuk cadeau en niet veel later nog een kwaliteit. Dat dit genoeg was voor de winst erkende zijn tegenstander direct en gaf met een ferme handdruk op. Theo schreef daarmee deze groep op zijn naam.

 

Dieren 2000

Hebben we vorige week kunnen berichten over het open kampioenschap, nu zijn de reservegroepen aan de beurt.

In reservegroep A waren 69 deelnemers. We troffen er 5 ASV-ers aan, t.w. Bobby Beeke, Sjoerd van Roosmalen, Theo Jurrius, Erica Belle en Paul Schoenmakers. Bobby Beeke speelde een voortreffelijk toernooi. Hij begon met 3 overwinningen tegen o.m. Carla Bruinenberg en Maarten de Mol, hij vervolgde met 2 remises en moest daarna 2 keer de koning omleggen. In de 2 laatste ronden boekte hij weer 2 overwinningen, waarmee zijn score op 6 uit 9 kwam. Daarmee werd hij 9e en hij schaarde zich met een rating van 1662 temidden van mensen met meer dan1900 elo-punten. Zijn toernooiprestatie was echt een prestatie: 1992.

Op de 11e plaats, eveneens met 6 punten nestelde zich Sjoerd van Roosmalen. Zijn toernooiprestatie bleef iets achter bij zijn rating: 1955 tegen 1960. In de eerste ronde speelde hij remise. Dat was ook de uitslag in de 2e ronde, maar daarmee kwam hij goed weg. In de 3e ronde moest hij het opnemen tegen Theo Jurrius en kwam gewonnen te staan. Theo ontsnapte en het werd weer remise. In de 4e ronde had hij een tegenstander die agressief speelde en Sjoerd liet zich overbluffen. Merkwaardigerwijs bood de opponent remise aan en Sjoerd nam dit na 10 min toch maar aan. In de 5e ronde maakte hij het zichzelf moeilijk en verloor regelmatig. In mineur ging Sjoerd met 2 uit 5 het weekend in. Hij kwam er gesterkt uit en toonde veerkracht. In de 6e ronde speelde hij zijn tegenstander zoek en produceerde een prachtige winstpartij. Ook in de 7e ronde werd zijn tegenstander weggespeeld met dynamisch stukkenspel. In de 8e ronde speelde hij Hollands en het werd een zware partij waarin menige zweetdruppel viel. Uiteindelijk viel het dubbeltje goed voor Sjoerd. Ook de 9e ronde was een zware. Sjoerd had een winstvariant gevonden, maar de opponent vond steeds net de goede zet. Uiteindelijk overzag deze stukverlies en kon toen snel opgeven. Op de streep kon Sjoerd dus toch nog tevreden zijn.

Theo Jurrius werd 16e met 5,5 punten en een TPR van 1934 bij een rating van 1766. Zijn toernooi begon lekker met een snelle overwinning. Direct daarop volgde een kansloze nederlaag. Zoals al vermeld volgde er een zwaarbevochten remise tegen Sjoerd. In de 4e ronde volgde hetzelfde resultaat, maar daarin verkwanselde Theo een pion in een goede stelling. Vervolgens kwam er een prachtige aanvalspartij met enkele offers en winst, wat de score van de eerste week op 3 bracht. Na het weekend werd een kansloze nederlaag geleden. In de 7e ronde kwam Theo een kwaliteit achter, maar had wel 2 verbonden vrijpionnen. De tegenstander vergat terug te offeren en moest toezien dat een pion promoveerde, genoeg voor de winst van Theo. In de 8e ronde kwam Theo zeer goed uit de opening, maar verprutste het in het middenspel. Theo kreeg een verloren eindspel met 2 pionnen minder. De tegenstander speelde het echter niet goed en Theo ontsnapte met remise. In de 9e ronde speelde hij een Pirc tegen Erica Belle. Ze werd er afgeschoven en het leverde Theo weer een punt op. Theo was redelijk tevreden met zijn score al had hij gehoopt op 6 punten.

Erica Belle behaalde 4,5 punt en werd daarmee 34e. Ze begon met winst, vervolgens remise en toen verlies. Na nog een winstpartij en een remise ging zij het weekend in. Na het weekend scoorde ze nog 3 remises en een verliespartij. Over haar partijen heeft de redactie geen informatie. Wel is bekend dat Erica, die een TPR van 1863 haalde, tevreden was over het toernooi.

Met eveneens 4,5 punt werd Paul Schoenmakers 37e. In de eerste week scoorde hij achtereenvolgens een halfje, een nul, een winstpartij, een halfje en een nul. Na het weekend kwamen daar nog een 1, een 0,5, een 0 en een 1 bij. Zijn TPR was 1930. Paul toonde zich tevreden met deze score. Hij sprak van een sterke tegenstand.

In reservegroep B met 71 deelnemers kwamen we alleen Erwin Velders tegen. Blijkbaar had hij in de eerste ronde een bye en kreeg daarmee een punt. Daarna scoorde hij opnieuw een punt, verloor en beeindigde de eerste week met 2 remises.De 2e week vervolgde hij met verlies, winst, verlies en remise. Hij had geen rating en scoorde een TPR van 1630 en 4,5 punt.

In reservegroep C met 67 deelnemers speelde alleen ons nieuwe lid Joost Bosmans. Joost behaalde een score van 4,5 punt, maar wel in slechts 7 ronden. In de 5e en 6e ronde was Joost afwezig. Hij noteerde 3 winstpartijen en 3 remises. Gezien zijn afwezigheid in 2 ronden mocht zijn TPR van 1529 er zijn. Hij werd 35e.

Natuurlijk gebeurde er nog meer in Dieren, zoals het 6-rondig toernooi, de 4-kampen, rapid, snelschaken en doorgeefschaak. Helaas moet dit wegens ruimtegebrek naar de volgende EP.

 

OK Zevenaar 2000 telt 43 deelnemers

Na zes jaar is het Zevenaars Kampioenschap weer nieuw leven ingeblazen. Wederom werd voor de formule van twee weekeinden gekozen met op vrijdagavond één partij en op de zaterdag twee. Zes ronden Zwitsers in één groep, dat houdt het aantal verplichte bye's minimaal.

Het toernooi kent een bescheiden prijzengeld, maar er kwamen toch liefst 43 liefhebbers op af. Buiten een flink aantal BAT Zevenaarders (inclusief jeugd) is het opvallend dat er liefst 9 deelnemers van De Toren zijn. ASV levert vijf deelnemers inclusief mijzelf, of toch meer, want een aantal 'Torenschakers' is ook regelmatig bij ASV te zien.

Guust Homs is koploper met drie overwinningen, achtereenvolgens op Albert Marks, Wesley van Nie en op teamgenoot Thomas Verfürth. Guust was op dreef, hij won drie keer overtuigend en vooral de tweede en derde partij fraai.

Frank Schleipfenbauer begon verrassend met een remise tegen Martijn Boele (1704, De Toren). Frank had in een pionneneindspel een pion meer, maar stond zelfs verloren! Zijn tegenstander ging echter voor de remise. Hierna won Frank twee keer overtuigend, van Sander van Wijngaarden en Vincent Vleeming, en kwam dus op 2,5 punt.

Michel Teunissen kwam op twee punten. Hij won van Marijn Freriks, nam een bye op zaterdagochtend en speelde in de derde ronde remise tegen Anthony Migchels na een bloedstollende tijdnoodfase. De stukken vlogen eraf, maar het pionneneindspel was remise.

Albert Marks begon zelfs met 0 uit 2, maar won in de derde ronde gemakkelijk van Hendrik van Zandwijk.

Kasper Uithof staat met 1,5 uit 3 in de middenmoot. Hij verloor kansloos van Arnd Los (OSBO-kampioen 1e klasse), maar kreeg op zaterdagochtend een reglementair punt doordat Jan Looijen niet kwam opdagen. 's Middags overspeelde Kasper Wijchenaar Wesley van Nie, maar met een gezonde kwaliteit meer lukte het hem niet om te winnen. Samen met Mark Hekman staat Kasper wel gedeeld eerste in het jeugdklassement.

Komend weekeinde volgen de laatste drie ronden.                                                      Guust Homs.