"En Passant"

Terug index En Passant


39e jaargang no. 29    donderdag 21 september 2000

 

 

Ruud

Moest ik u eind augustus nog meedelen dat de gezondheid van Ruud Wille grote zorgen baarde, vandaag kan ik u heel wat geruster stellen. Zonet hoorde ik van Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
3e ronde (14 september 2000):
Wilgenhof	- Schleipfenbauer	1-0
Sep	- van der Wel	0-1
E. Belle	- Plomp	½-½
Jurrius	- Knuiman	0-1
Willigen	- P.Schoenmakers			½-½
Ayyoubi	- Wiggerts	1-0
Post	- Hoedemaeckers	½-½
Kuiphof	- Dijkstra	½-½
T. van Dijk	- Marks	½-½
Velders	- Au	0-1
Rood	- R.v.Belle	½-½
Kruizinga	- Elzas	1-0
Verhoef	- Vermeer	1-0
Zandbergen	- Kunnen	1-0
Ariëns	- van der Leer	0-1
Zunnebeld	- van Leeuwen	0-1
Bosmans	- de Munnik	½-½
Koeweiden	- Kelderman	1-0
Verbost	- van Vlerken	0-1
Visser	- Stibbe	1-0
ASV-Bekercompetitie 1999-2000 (½-finale)
Homs	- Bredewout	½-½
hemzelf dat hij vandaag uitslag over zijn gezondheidstoestand heeft gekregen van de specialisten. Het resultaat is behoorlijk positief en dat is een pak van zijn en ons aller hart. Dat is een gelukwens waard!

 

Beker

Terwijl het nieuwe seizoen inmiddels al in volle gang is moet er nog één beslissing vallen uit de vorige competitiejaargang. Immers, de winnaar van de bekercompetitie 1999 – 2000 is nog niet bekend. Waar Remco de Leeuw zich al eerder plaatste voor de finale ten koste van Frank Schleipfenbauer moest de andere finalist nog komen uit het duel tussen Guust Homs en Henk Bredewout. Deze halve finale werd afgelopen donderdag dan toch gespeeld maar eindigde echter onbeslist. Bij de analyse liet Guust weten dat hij in de opening in de fout was gegaan en daardoor in het middenspel 2 pionnen was achter geraakt. Eigenlijk had hij al kunnen opgeven. Echter, bij Henk moet er daarna wat mis zijn gegaan, want Guust kon tamelijk eenvoudig met zijn dame in de stelling van Henk binnendringen. Zodoende kon hij Henk’s koning onder vuur houden en remise forceren. Op dit moment is uw redactie niet bekend wanneer de 2e partij gespeeld wordt.

 

Dieren 2000

Zoals vorige week beloofd, hierbij het laatste verslag van het gebeuren in Dieren. Na in de vorige afleveringen aandacht te hebben besteed aan het open kampioenschap en aan de reservegroepen komt nu de rest aan de beurt.

Allereerst het 6-rondig toernooi. Dit onderdeel wordt volgens traditie gespeeld in de eerste week en wel van maandag tot en met zaterdag. Daarmee start dit onderdeel een dag eerder dan het open kampioenschap en de reservegroepen.

In groep 1, de groep met de hoogste rating, waren 29 deelnemers. Opvallend was dat één deelnemer met een rating van slechts 1523 in de hoogste groep had ingeschreven. Hij werd op afstand laatste met 1 punt. Vreemd eigenlijk dat de wedstrijdleiding zo iemand niet in groep 2 plaatst. In groep 1 ontdekten we slechts 1 ASV-er, en wel Michel Teunissen. Met een verliespartij, 2 winstpartijen en 3 remises scoorde hij 3,5 punt en werd 11e. Wel waren er bekende namen als Mosterman, Puyman, die aan het OKA heeft deelgenomen, evenals ook Burer uit Veenendaal en Roskam uit Westervoort.

In groep 2 waren er 38 deelnemers. Op de 1e plaats eindigde daar ongeslagen en met 5 punten de bij ASV bekende Jan Hallers. Hij kwam tot deze score door 3 maal te winnen, remise te spelen, weer te winnen en remise te spelen. In de 3e ronde versloeg hij met zwart Albert Marks. Zij toernooipretatie mocht er zijn met 1833!

En dan Albert Marks. Hij eindigde op de 3e plaats met 4,5 punt. Hij begon met 2 overwinningen, moest toen de eer aan Jan Hallers laten, speelde daarna remise en eindigde met 2 overwinningen. Kortom, met dat resultaat kon hij ook thuiskomen. Zijn toernooiprestatie was 1755 en dat is bijna 80 punten boven zijn rating.

Op de 32e plaats eindigde B.Koeweiden, jawel een broertje van Theo Koeweiden, die ook meedeed en 36e werd met 1,5 matchpunt. Hij begon met 2 verliespartijen, speelde toen 3 maal remise en verloor de laatste nog. Dat zal hij zich beter hebben voorgesteld.

Theo werd op de voet, dus op de 37e plaats, gevolgd door H.v.d.Meulen. Hij won 1 maal en moest in de overige partijen zijn koning omleggen. Maar alle begin is moeilijk, niet opgeven, volgend jaar weer inschrijven!

En dan de 4-kampen. Die worden steevast in de 2e week ’s avonds gespeeld. Er hadden zich 40 mensen aangemeld, zodat er 10 groepen konden worden gevormd. De enige deelnemer namens ASV was Henk Kuiphof. Hij speelde in groep D. In de eerste partij kwam hij onder grote druk te staan. Juist toen de tegenstander leek toe te slaan, kon Henk het initiatief overnemen en de ene pion na de andere winnen. De tegenstander speelde veel te lang door en gaf pas op toen hij 4 pionnen en een stuk achter stond. De 2e avond werd een partij gespeeld waarin het evenwicht nimmer werd verbroken en een logische remise volgde. De laatste ronde was de spannendste. Henk kreeg met zwart na lang laveren een prima aanval. Juist toen hij kon oogsten maakte hij een fout, verloor een stuk en de partij. Met 1,5 punt werd hij 2e tweede in de groep en 22 TPR-punten rijker.

Juist in die week meldde de Gelderlander een handgemeen tussen 2 damgrootmeesters in het open NK te Nijmegen. De beide heren namen het legale slaan wel erg letterlijk! Iets dergelijks gebeurde er tijdens de 4-kampen in Dieren. Een volwassen deelnemer (ik zal zijn naam niet noemen) speelde in één van de onderste groepen tegen een jochie van 13. De volwassene had een volstrekt gewonnen stelling met 2 verbonden vrijpionnen op de 2e en 3e rij. Evenwel bedroeg zijn tijd nog 40 seconden. Hij schoof zijn 1e pion naar de 1e rij zonder hem te promoveren tot iets en drukte zijn klok in. De jongeman drukte vervolgens zijn eigen klok in en zo ging dat een aantal malen heen en weer. De arbiter (ook zijn naam zal ik hier niet noemen) bemoeide zich er mee en sommeerde de volwassene een promotiestuk te kiezen. De volwassene riep luid dat dat zijn taak niet was omdat de dame die hij wilde bij de tegenstander stond. Toen dat uiteindelijk opgelost was herhaalde het drama zich met de tweede pion, zij het dat nu de klok om en om door de volwassene en de arbiter werd ingedrukt. U begrijpt het al, de man ging door zijn vlag en verloor. Onderwijl schreeuwde hij luidkeels door de zaal dat het hem niet om de partij maar om de spelregels ging en daar hadden de tegenstander en de arbiter tegen gezondigd. Zo zie je maar weer hoe interessant zo’n laatste minuut kan zijn.

Ook was er nog de simultaan tegen Vlastimil Hort. Hort verloor 1 maal, speelde 3 maal remise en won er 22. Één van de remises werd gescoord door Guust Homs.

Ook werden er nog snelschaakwedstrijden, rapidwedstrijden en doorgeefschaak gespeeld. Helaas heeft uw redactie daarover geen nieuws weten te vergaren.

 

Guust Homs wint OK Zevenaar 2000.

Guust Homs is voor de derde keer op rij Open Kampioen van Zevenaar geworden. Die eerdere keren waren echter in 1993 en 1994. Guust scoorde nu 5,5 uit 6 en een TPR van 2310. In de vierde ronde op vrijdagavond zag het er echter niet zo rooskleurig uit. Guust kwam slecht uit de opening tegen Désiré Fassaert (1885, SMB), maar een goed getimed remise-aanbod bracht uitkomst. Frank Schleipfenbauer verzuimde langszij te komen. Heel verrassend mocht ook hij blij zijn met remise tegen Daan Meiboom (1710, BAT Zevenaar 3). Guust bleef dus koploper met 3,5, terwijl er acht spelers waren met 3 punten.

Op de zaterdag had Guust twee keer wit en gaf zijn tegenstanders weinig kans. Tegen Anthony Migchels waren twee lopers sterker dan twee paarden in een gesloten stelling wel met ruimtevoordeel. In de laatste ronde kwam dan toch de strijd tussen de nummers één en twee op rating.

Frank had in de vijfde ronde wel van Fassaert gewonnen en stond dus nog steeds slechts een half puntje achter op Guust. Laatstgenoemde kreeg echter vrij snel groot voordeel in het middenspel. Frank offerde nog een pion voor tegenspel, maar Guust vond een sterke zet die alles oploste en won uiteindelijk in de aanval. Guust dus kampioen en Frank viel buiten de prijzen. Tweede werd nu Jeroen Bosch van Rosenthal (1974, Zutphen). Hij had zwak gespeeld in het eerste weekend, maar toch nog 2 uit 3 gescoord. In het tweede weekend won hij achtereenvolgens van Bart van Onzen, Eric Langedijk en Arnd Los en kwam dus op 5 punten.

Thomas Verfuerth versloeg Rein Visée in de laatste ronde en werd met 4,5 uit 6 ongedeeld derde.

De strijd om het jeugdkampioenschap t/m 16 was zeer spannend. De jeugdspelers hielden de partijen van de concurrenten goed in de gaten. Kasper Uithof overspeelde in de vierde ronde René Kooij (1780, BAT Zevenaar 2) met zijn Budapester en won een pion bij superstelling. Toch wist Kasper dat te verliezen. Op zaterdagochtend won Kasper wel van Jan Looyen. Kasper had nu 2,5 uit 5, maar zijn grootste concurrent, Marijn Freriks, had inmiddels 3 uit 5. Marijn won met goede techniek een eindspelletje van Albert Marks en versloeg ook nog Martijn Boele. In de laatste ronde speelde Marijn remise met Sander van Wijngaarden (1787, Zeist) en kwam dus op 3,5 punt. Kasper was bij winst kampioen geworden, maar hij verloor kansloos van de sterke Jan Willem Hoentjen uit Westervoort. Marijn, 1 week na zijn 14e verjaardag, won NLG 50,- als jeugdkampioen en ook nog eens NLG 100,- voor de ratingprijs tot 1600!

De ratingprijs tot 1900 werd door vier personen gedeeld met 4 uit 6. Dat waren Eric Langedijk, Dennis Arts, Bart van Onzen en de ASV-er Michel Teunissen. Michel had een rustige zaterdag. 's Morgens een bye opgenomen en 's middags kwam tegenstander Schulenberg niet opdagen. Geduldig wachtte Michel de prijsuitreiking af.

De andere ASV-ers verging het minder. Anthony Migchels verspeelde knullig twee pionnen en verloor dus ook de laatste partij tegen Dennis Arts. Na 3 uit 4 bleef Anthony op 3 uit 6 steken.

Albert Marks verkeerde het hele toernooi in de onderste regionen. Na 1 uit 4 tilde hij zijn score met een overwinning en een remise nog naar een draaglijke 2,5 uit 6.

De organisatoren vonden het met 43 deelnemers een zeer geslaagd toernooi. De deelnemers waren ook zeer tevreden. Goede sfeer, gratis thee en koffie en op de laatste dag waren er uit de keuken van British American Tobacco nog wat snacks over. Voor de gelukkigen smaakten die prima.                                                Guust Homs

 

De Toren 1 – ASV 3

Maandag jl. zijn er reeds twee partijen vooruitgespeeld voor de wedstrijd De Toren 1 – ASV 3, die zaterdag 30 september a.s. op het programma staat. Hans Rigter en Gerben Hendriks speelden hierin beiden remise. Gerben stond aanvankelijk slecht en een pion achter. Rein Visée speelde niet nauwkeurig genoeg, waardoor Gerben een soort va banque aanval kon opzetten. Dit leidde na stukkenruil tot een stelling, waarin onze ASV-er de pion terugwon en dame en toren op de tweede rij kreeg. In de slotstelling nam hij wellicht iets te gemakkelijk remise. Hij overzag een pion te kunnen winnen maar of dat genoeg zou zijn geweest is niet duidelijk. Hans had in de Franse opening een pion overgehouden, maar zette te passief voort. Toen beide spelers geen plan meer hadden was remise het logische resultaat.