"En Passant"

Terug index En Passant


 

39e jaargang no. 30    donderdag 28 september 2000

 

Redactie: Voor dit seizoen was het al de bedoeling dat Henk Kuiphof de redactie van En Passant zou gaan versterken. Door mijn tijdelijke uitval moest hij nu echter direct vol aan de bak waarvoor mijn dank. Daardoor bleef de wekelijkse verschijning van ons bulletin gegarandeerd.

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
4e ronde (21 september 2000):
Schleipfenbauer	- de Leeuw	½-½
van der Wel	- E. Wille	1-0
E. Belle	- Migchels	½-½
Ayyoubi	- Teunissen	1-0
P. Schoenmakers	- Post	0-1
Wiggerts	- van Willigen	1-0
Boonstra	- R. Wille	1-0
Hajee	- Steenhuis	1-0
Dijkstra	- T. van Dijk	½-½
Blees	- Velders	0-1
Rood	- Kruizinga	0-1
Dijkers	- Verhoef	½-½
van Leeuwen	- Uithof	0-1
Zunnebeld	- Bosmans	½-½
de Munnik	- v d Meulen	1-0
van Vlerken	- M. van Dijk	1-0
Kelderman	- de Jong	1-0
Stibbe	- Verbost		0-1
Sonneville	- Visser	½-½
Match ASV–ETSV Hamburg: Afgelopen donderdag vond er een vriendschappelijke match plaats tussen ASV en ETSV Hamburg. De spelers van Hamburg hadden zich ingeschreven voor een fietstour door “Het Gelders Landschap” en overnachtten daarbij in Postiljonmotels. Ze hadden het idee opgevat om dan ’s-avonds tegen de plaatselijke schaakclub een wedstrijd te spelen. Daartoe werden afspraken gemaakt met de schaakclub uit Bunnik, Pallas uit Deventer, De Combinatie uit Harderwijk  en ASV. Het aantal deelnemers viel wat tegen, want ze hadden slechts zes van hun leden bereid gevonden de tocht te maken. Slechts één van de zes begeeft zich regelmatig op een racefiets, dus voor de anderen is 70 km per dag een hele prestatie.

Afgesproken was dat er rapidpartijen van 15 min/p.p.p.p. zouden worden gespeeld, waarbij elke ETSV-er elke ASV-er één keer zou treffen. Namens ASV traden in het strijdperk Barth Plomp, Theo Jurrius, Nico Schoenmakers, Henk Kuiphof, Albert Marks en Theo Koeweiden, die de plaats van de door ziekte gevelde Jan Vermeer innam. In de eerste ronde waren de Hamburgers ons met 3,5–2,5 de baas. In de volgende ronde was de uitslag precies andersom, waardoor de stand weer gelijk was. In de derde ronde liepen we door een 4-2 overwinning 2 punten uit. Dat werden er 3 toen we in de 4e ronde met 3,5 tegen 2,5 aan het langste eind trokken. De Hamburgers lieten dat niet op zich zitten en verpletterden ons in de 5e ronde met 4,5-1,5. Daarmee was het 15-15 en moest de laatste ronde de beslissing brengen. We herstelden ons knap want in deze ronde boekten we een 4-2 winst, waardoor de eindstand 19-17 in het voordeel van ASV werd. Het had ook 18-18 mogen zijn want de vriendschappelijke match werd in een opperbeste stemming gespeeld. Dat bleek wel toen na de reguliere partijen nog diverse vluggertjes werden gespeeld. De persoonlijke resultaten waren: Barth Plomp 5, Theo Jurrius 4, Henk Kuiphof 3,5 , Nico Schoenmakers 3, Albert Marks 2,5 en Theo Koeweiden 1 punt.

Aan het eind van de avond werd ons door de aanvoerder van de Hamburgers, Bert Schmidt, nog een fraai schaakbekertje met het opschrift “ETSV-Hamburg Fietstour 2000” overhandigd. Deze zal ongetwijfeld een plaatsje in onze prijzenkast krijgen.

 

 Externe competitie: “De bal gaat weer rollen”, zo pleegt men altijd aan het begin van een nieuwe voetbalcompetitie te schrijven. Hoe dat in schaaktermen heet weet ik niet maar feit is wel dat a.s. zaterdag de 1e ronde wordt gespeeld van de KNSB-competitie en de promotieklasse van de OSBO. Voldoende reden dus om, nu de transferperiode is afgesloten en de teamopstellingen bekend zijn met de drie teamleiders resp. Frank Schleipfenbauer, Erik Wille en Anne Paul Taal eens vooruit te blikken naar de kansen voor onze eerste drie teams. Het probleem van voorbeschouwingen is echter dat je slechts op enkele algemene vage factoren kunt afgaan, aldus Frank. Bij deze zij de lezer dezes dan ook gewaarschuwd; Voorbeschouwingen bevatten per definitie onwaarheden.

Zo overheerste in de voorbeschouwingen van het vorige seizoen ook bij ASV-1 het optimisme en geloof in eigen kunnen. Echter, helaas eindigde het seizoen met 3 gelijke spelen, 4 maal een “EWEETJE” (=4½-3½), waarvan 1 maal verlies, slechts één grotere 5½-2½ winst, en een 3-5 verlies. Door de missers van de overige teams uiteindelijk geen slecht resultaat maar promotie werd hiermee toch gemist. Ook dit jaar is promotie naar de 1e klasse KNSB het doel van ASV 1 en in het team overheerst het gevoel dat het dit jaar wel moet lukken. Is dit dan een te optimistische voorbeschouwing? Nee want de voortekenen zijn dit jaar zeer gunstig, zoals in de pers al was te lezen. ASV-1 is op gemiddelde Elo-rating de favoriet. ASV-1 is zelfs het op een na (LSG-2 in klasse C) hoogste gewaardeerde team op de gemiddelde Elo. Echter zoals we allemaal weten; op basis van een Elo waardering wordt je geen kampioen. En is uiteindelijk winst of verlies van vele factoren afhankelijk.

Wat wel zeker is, is dat in ieder geval het seizoen 2000-2001 een ander karakter zal krijgen dan het vorige seizoen, want in tegenstelling tot het vorige seizoen treft men de medekandidaten al vroeg in de competitie. Er zal dus geen mogelijkheid meer zijn om gedane zaken in een van de laatste rondes eigenhandig recht te zetten.

Hoe ziet de aanstaande KNSB-competitie van ASV-1 er nu uit?

In de 1e ronde moet ASV-1 al uit tegen medekandidaat en degradant uit de 1e klasse KNSB Vianen/DVP (gemiddelde Elo- rating 2105).  Weliswaar is Vianen/DVP, voorheen Riksen / DVP, de sponsor kwijt, het blijft een sterk team met alleen maar 2000+ spelers. Als ASV-1 de titelaspiraties wil waarmaken dan mag deze wedstrijd zeker niet verloren worden. Bovendien treft DVP dan ook nog in de 2e ronde Venlo (de 3e titelkandidaat op papier). Mocht DVP beide wedstrijden winnen dan vreest Frank een lang somber ASV-1 seizoen. Bij die gedachte lopen de rillingen hem nu al over de rug. Gelukkig is dit alleen maar een voorbeschouwing. Na deze belangrijke 1e wedstrijd volgen de op (Elo-)papier zwakkere tegenstanders Veldhoven (gemiddeld 2038) waarvan ASV-2 het vorige seizoen nipt verloor, VS Maastricht (1986) dat volgens professor Elo het zwakste spelertje in de ploeg is en Krimpen a/d IJssel (2055). Van deze laatste is Frank weinig bekend. In de 5e ronde volgt dan de, hopelijk nog zeer belangrijke, wedstrijd tegen Venlo (2115, als 2e geëindigd vorig seizoen), dat beschikt over D. Komans, een 2278 speler, een 3 tal 2100 spelers en verder 2000+ spelers.  Hoewel ASV 2 hier het vorige seizoen goede vooruitzichten had op gelijk spel, maar nipt verloor, zegt dit, evenals een Elo beschouwing, weinig over Venlo. Zoals enkele ander verenigingen in het grensgebied kan Venlo vaak beschikken over enkele sterke Duitse invallers. Daarna speelt ASV-1 nog de wedstrijden tegen HSC Helmond (2083) waarvan ASV-2 vorig jaar door een reglementair punt nipt won, Groothoofd (2082) dat o.a. beschikt over de sterke Gozewijn van Laatum (2377), PION (2046) altijd lastig, hoewel ASV-2 ruim won en Hoensbroek/Max Euwe (2040), waar ASV-2 in de eerste ronde vorig seizoen goede winstkansen verkwanselde.

Rest ons nog, voor zover nodig, een korte presentatie van de spelers. Aan de topborden wordt, evenals vorig jaar, ook dit jaar weer een zeer solide basis gevormd door de volgende spelers: Eelco de Vries (2208). Deze speelde het vorige seizoen 8½ uit 9 aan ± bord 4 bij elkaar, waarmee hij de fabelachtige TPR van 2561 behaalde, Otto Wilgenhof (2184) die al jarenlang een van de topspelers van ASV-1 is en vorig seizoen 7 uit 9 (en 1 uit 1 in de KNSB-beker) aan de borden 1 en 2 (TPR 2388) bijeenvergaarde, Henk Bredewout (2154) en Remco de Leeuw (2109) die gezamenlijk zorgen voor een wel zeer positieve score van de topborden, met een zeer solide 4.5 uit 7 (Henk) en 5 uit 8 (Remco). Van de overige borden vinden we alleen nog Peter Boel (2056) terug die, voor zijn doen, een matig seizoen kende en net niet aan de 50% grens kwam met 3.5 uit 8. Dan de nieuwkomers die hopelijk net het verschil kunnen maken met het vorige seizoen. Als eerste Wouter van Rijn (2209), een oude bekende van ASV-1, speelde vorig seizoen nog voor SMB-2 en was invaller bij SMB-1. Wouter speelt waarschijnlijk niet alle wedstrijden mee, maar hopelijk is hij tegen de sterkere teams beschikbaar zodat we hiertegen kunnen vlammen. Dan Laurens Storms (2141) die het voorgaande seizoen helaas zeer weinig wedstrijden intern meespeelde en extern alleen de laatste wedstrijd bij ASV-2 kon invallen en 1 wedstrijd in de KNSB-beker kon spelen, echter wel beide wedstrijden won! Dan nog Frank Schleipfenbauer (2043), die de vorm van vorig jaar weer hoopt op te kunnen pakken om zo, aan een lager bord in dezelfde klasse, zijn score van 6 uit 9 in het vorige KNSB-seizoen, minimaal te evenaren. Nu zal de aandachtige lezer concluderen dat ASV-1 een probleem heeft omdat Wouter naar verwachting niet alle wedstrijden beschikbaar zal zijn, doch gelukkig heeft Sander Berkhout (2093) zichzelf beschikbaar gesteld als de 1e reserve voor ASV-1. Sander heeft het vorige seizoen in ASV-1 een voor zijn doen ongelukkig schaakseizoen gehad (slechts 2 uit 7). Maar gezien zijn schaaktalenten (in de interne competitie dit seizoen winst op Guust Homs) is Sander een zeer gewilde en hopelijk zeer beschikbare reserve.

Na deze voornamelijk prettige vooruitblik rest ASV 1 dan ook nog maar één ding om kampioen te worden, gewoon goed schaken en punten pakken!  En om te beginnen tegen Vianen/DVP a.s. zaterdag.

Voor ASV-2 wordt het weerzien met de derde klasse zeker geen eenvoudige opgave om de terugkeer naar de tweede klasse in één jaar te bewerkstelligen. Ons tweede is in de sterke zuidelijke poule H ingedeeld. Aan de andere kant is het verfrissend om eens andere tegenstanders te treffen. Het tweede is op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van het degradatiejaar. Frank Schleipfenbauer was te goed voor het tweede en is nu captain van ons vlaggenschip. Olivier Bruning moest met het vinden van een nieuwe job een vaste plaats in de teams aan zijn neus voorbij laten gaan. Nieuw in het team van captain Erik Wille zijn de vorige captain van ASV-1, Sjoerd van Roosmalen en Theo Jurrius. ASV-2 heeft daarmee weer wat jeugdig elan in de ploeg. Dat gekoppeld aan de routine van Fred Reulink en Erika Belle, het frivole van Richard van der Wel en Erik Wille en het degelijke van Pieter de Jager en Koert van Bemmel belooft weer veel voor het nieuwe seizoen. Zaterdag zal tegen Slie-drecht blijken waar ons dit alles kan brengen. Opmerkelijk is dat een drietal opponenten zich aan de top wisten te versterken: Joost Marcus is kopman bij Utrecht-3, Jan van Mechelen is een topper bij het toch al favoriete ’t Pionneke uit Roermond en Jaap van der Tuuk is een flinke versterking voor het afgelopen seizoen bijna gedegradeerde DBC (De Bilt). Veel onzekerheden en één zekerheid: negen keer vierenhalf is genoeg!!!

Over ASV-3 kan nog moeilijk een voorbeschouwing worden gemaakt. Immers, er bestaat nog onvoldoende inzicht in de sterkte van de overige teams in de promotieklasse doordat de samenstelling en de gemiddelde Elo van deze teams nog niet bekend zijn. In de samenstelling van het derde zijn er 2 wijzigingen t.o.v. vorig jaar. Cees Sep en Jan Knuiman versterken het team terwijl Theo Jurrius naar ASV-2 is doorgeschoven. Zaterdag treft het derde stadgenoot De Toren. Vorig jaar leverde deze ontmoeting een zeer spannend treffen op met een 4-4 uitslag. Ook dit jaar lijken de krachtsverschillen gering. In dit duel staat het zoals u wellicht weet inmiddels 1-1 na de 2 remises uit de vooruitgespeelde partijen van Gerben Hendriks en Hans Rigter. De overige 5 spelers in dit team zijn vertrouwde namen: Ivo van der Gouw, Siert Huizinga, Jacques Boonstra, Ruud Wille en niet te vergeten Anne Paul Taal als teamleider.

 

Tekstvak: KNSB 2e klasse D:		KNSB 3e klasse H:	Promotieklasse OSBO
VS Maastricht	1986	Utrecht-3	1974	UVS-1
ASV-1	2138	ASV-2	1966	ASV-3
Venlo	2115	Voerendaal	2006	Doetinchem-1
HSC Helmond	2083	DJC-2	1841	Veenendaal-1
Groothoofd	2082	’t Pionneke	2073	Meppel-1
PION (Groesbeek)	2046	GESS	1964	Lelystad-1
Hoensbroek ME	2040	Combinatie	1871	Bennekom-1
Vianen DVP	2105	Sliedrecht	1953	De Toren-1
Veldhoven	2036	Moerkapelle	1920	SMB-3
Krimpen a/d IJssel	2055	DBC	1997	Velp-1
In de tabel is de indeling van de diverse groepen weergegeven. Om een indruk te geven van de sterkte van de tegenstanders in relatie tot die van onze ASV-teams is hierbij tevens de gemiddelde Elo van de teams vermeld. Helaas is dit voor wat betreft de teams in de Promotieklasse van de OSBO nog niet bekend.