"En Passant"

Terug index En Passant


 

39e jaargang no. 32    donderdag 12 oktober 2000

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
6e ronde (5 oktober 2000):
van der Wel	- Schleipfenbauer	1-0
Buisman	- Taal	1-0
Knuiman	- Hendriks	1-0
E. Belle	- Ayyoubi	1-0
Boonstra	- Plomp	0-1
Huizinga	- P.Schoenmakers	0-1
Post	- Jurrius	0-1
Hajee	- Wiggerts	0-1
Van Willigen	- Hoedemaeckers	0-1
Kuiphof	- T. van Dijk	0-1
R. van Belle	- Dijkstra	0-1
Kruizinga	- Marks	1-0
Blees	- Verhoef	1-0
Velders	- Vermeer	0-1
Sigmond	- Dijkers	½-½
Uithof	- Zandbergen	1-0
Van Leeuwen	- Eder	1-0
De Groot	- Ariėns	0-1
Van der Leer	- de Munnik	0-1
Van Vlerken	- Zunnebeld	0-1
Koeweiden	- Legierse	½-½
Visser	- Verbost	0-1
Kelderman	- Sonneville	1-0
Dramatische start ASV 2 in Sliedrecht:

Net gedegradeerd is geen garantie voor een goede start in de lagere klasse. Dat wisten we zelf ook. Maar dat we net zo schlemielig zouden verliezen als vorig seizoen zo vaak gebeurde in de tweede klasse, daar hadden we geen rekening mee gehouden. Bij een 2½-2½ tussenstand stonden Koert van Bemmel en Richard van der Wel uitstekend, waarbij het voordeel voor Richard groter was dan dat van Koert. Theo Jurrius leek er in te slagen om een toren-paardeindspel met een pion minder remise te houden. Toen sloeg het noodlot toe. De tegenstander van Koert had alle stellingsgeluk aan zijn zijde. Juist toen Koert dacht met een damezet de winnende combinatie ingeleid te hebben, vond de tegenstander de enige zet die dameruil forceerde en daarmee de combinatie voorkwam. Het toeval wilde, dat de speler van Sliedrecht na de ruil meteen een kwaliteit won. Hierna bleef Koert kansloos. 4-4 was toen nog het maximaal haalbare. Richard had het zich echter flink moeilijk gemaakt door een fraaie torenwinst te missen. Hij kreeg ineens twee vrijpionnen tegen zich en dat nivelleerde de kwaliteit voorsprong flink. Richard vocht echter voor wat hij waard was en haalde net binnen de zes uur spelen de winst . Onderwijl was Theo echter ontspoord. Hij zal zich zijn debuut anders voorgesteld hebben. Na een matte opening verloor Theo een pion en restte niets anders dan te knokken voor het halve punt. Theo dacht dat dat niet mis kon gaan. Hij deed alles goed tot hij een schaakje wilde opheffen met een torenzet. Dat kostte hem de kwaliteit en de partij en ASV 2 de wedstrijd. Jammer, maar er komen nog acht wedstrijden, waarin we de 4½ aan de goede kant kunnen scoren.

Hoe waren we dan op 2½-2½ gekomen. Dat begon allemaal aan bord 1. Pieter de Jager heeft de draad van het regelmatig schaken weer opgepakt. De nummer drie van de Flevopolder ontleent aan die status een groot zelfvertrouwen, zodat hij weer ouderwets schuivend de zege binnenhaalde. Pionwinst en actieve stukken deden na een gevaarlijke penning het werk. Erik Wille zorgde voor de gelijkmaker. Zijn partijen duren met de week korter. Nu was er in 22 zetten al pionverlies na een verkeerd plan en torenverlies met aanstaand mat. Na een haast laffe remise van Fred Reulink, die in een prachtig gambiet (BDG voor insiders) de pion meteen teruggaf en daarna alle stukken ruilde, volgde een nederlaag van Erika Belle. In een moeilijke Siciliaan had haar sterke opponent steeds het betere van het spel. In gierende tijdnood deed Erika het nog knap. Ze bleef echter een pion achter en de tijd bleek te kort om de 40 zetten te halen. Sjoerd van Roosmalen repareerde dat ongemak met een overtuigende zege op de Slie-drechtse captain. Sjoerd greep het initiatief op de d-lijn en juist toen iedereen een gevaarlijke koningsaanval verwachtte, ruilde Sjoerd de dames en won twee pionnen en de partij. Al met al een valse start van ons tweede. Nu is de eerste ronde maar zelden een ronde waarin het tweede successen boekt, dus vanaf 28 oktober gaat het gebeuren……                                   Erik Wille

Gedetailleerde uitslag Sliedrecht – ASV-2: 1. Ronald Breedveld (1926) - Pieter de Jager (2115) 0-1; 2. Gert Jan van Vliet (1942) - Koert van Bemmel (2000) 1-0;3. Ton Slagboom (1978) - Sjoerd van Roosmalen (1956) 0-1; 4. Wim Hokken (2061) - Erik Wille (2077) 1-0; 5. Kees Wessels (2006) - Richard van der Wel (1840) 0-1; 6. Hans Klein (2026) - Erika Belle (1889) 1-0; 7. Wout Boer (1906) - Theo Jurrius (1907)1-0; 8. Rob Klop (1930) - Fred Reulink (1945) ½-½.

Eindstand 4½-3½.

 

Externe competitie:

Met het bovenstaande verslag bent u op de hoogte gebracht van de verrichtingen van onze eerste drie teams in hun 1e competitieronde. Deze week is ook voor onze andere teams de competitie van start gegaan. Vanavond spelen er drie een thuiswedstrijd. Het is dus hoog tijd voor een voorbeschouwing.

Door het succes van ASV-5 in het afgelopen seizoen dat vanuit de 2e klasse promoveerde naar de 1e klasse en de teleurstellende prestatie van ASV-6 dat uit de 3e klasse degradeerde naar de 4e klasse is er het komende seizoen een geweldig gat ontstaan tussen de diverse poules waarin de ASV-teams uitkomen. Naast het derde dat in de promotieklasse speelt, komen er nu twee teams in de 1e klasse uit en is ASV niet vertegenwoordigd in de 2e en 3e klasse en zijn de laatste twee teams in de 4e klasse terug te vinden. Aanvankelijk was het streven er nog op gericht om een achtste team in te zetten daar dit gezien het ledental zeker zou moeten lukken, doch veel spelers gaven de voorkeur aan een plaats als invaller. Dit plan vond derhalve uiteindelijk geen doorgang. Wellicht volgend jaar??!

ASV-4 treft vanavond Schaakstad Apeldoorn-4 als eerste tegenstander. Teamleider Paul Schoenmakers gokt op een plaats in de middenmoot. Het team is in een sterke poule ingedeeld en komt daarin uit tegen 4 eerste teams (VSG-1, Ede-1, De Combinatie-1 en het uit de promotieklasse gedegradeerde Zutphen-1). Bij deze laatste vereniging heeft overigens ons oud-lid Pieter Bohlmeijer zich inmiddels aangemeld. Naast genoemde verenigingen moet ook Wageningen-2 tot een van de sterkere teams worden gerekend.

Voor ASV-5 is handhaving in de 1e klasse het streven. Het zal zeker een moeilijk jaar worden voor het vijfde maar wie weet waar dit team dit jaar toe in staat is. Dit ASV-team speelt morgenavond in Velp tegen het tweede team van deze vereniging (voor wie bijgelovig is moet die avond, vrijdag de dertiende, maar niet komen kijken). 

Het wordt overigens een volle bak vanavond in De Opbouw want naast ASV-4 spelen vanavond ook ASV-6 en ASV-7 een thuiswedstrijd.

Het zesde degradeerde zoals gezegd afgelopen jaar na een dramatisch slecht verlopen seizoen en de mannen van teamleider Ignace Rood zullen dus alles op alles zetten om dit ongedaan te maken en direct weer te promoveren. Het zesde opent het seizoen tegen Voorst-2. Het is te hopen dat drs. Psychopat de spelers weer op het rechte pad heeft gezet en dat alles weer goed zit tussen de oren, zodat de wel haast noodzakelijke promotie kan worden gerealiseerd.

Onze senioren, die zijn vertegenwoordigd in ASV-7, spelen jaarlijks trouw hun wedstrijden. Alleen daarvoor al verdienen zij een groot compliment mede gezien de gemiddelde leeftijd van ruim 77 jaar!! Door hun grote routine blijven zij voor elke tegenstander een moeilijk te nemen hindernis. Een vaste klassering in de middenmoot is dan ook vaak hun deel. Vanavond starten zij het seizoen tegen Westervoort-2.

 

De indeling van de groepen waarin onze ASV-teams vertegenwoordigd zijn ziet er als volgt uit:

OSBO 1e klasse A

1. VSG-1

2. Ede-1

3. Wageningen-2

4. ASV-4

5. Schaakstad Apeldoorn-4

6. De Combinatie-1

7. O & O (Kampen)-2

8. Zutphen-1

OSBO 1e klasse B:

1. Velp-2

2. PION-2

3. UVS-2

4. De Schaakmaat-2

5. BAT Zevenaar-2

6. SMB-4

7. Het Kasteel

8. ASV-5

OSBO 4e klasse C

1. Zutphen-4

2. Brummen

3. Schaakstad Apeldoorn-8

4. ASV-6

5. Voorst-2

6. Eerbeek

7. Twello-3

8. Rheden-2

OSBO-4e klasse D:

1. De Toren-5

2. BAT Zevenaar-4

3. ASV-7

4. ----

5. Theothorne-2

6. Westervoort-2

7.DSC Glazenburg (Rheden)

8. De Toren-6

 

Voornoemde teams zijn als volgt samengesteld:

ASV-4: Paul Schoenmakers (tevens teamleider), Coen Mekers, Barth Plomp, Jan Willem van Willigen, Harm Steenhuis, S. Ayyoubi, Hans Hoedemaeckers en Albert Marks.

ASV-5: Jan Vermeer, Nico Schoenmakers (tevens teamleider), Rob van Belle, Dick Hajee, Tijs van Dijk, Henk Kuiphof, Piet Blees en Frits Wiggerts.

ASV-6: Alex Kruizinga, Ignace Rood (tevens teamleider), Donald Dijkers, Horst Eder, André de Groot en Herman de Munnik. In dit team nemen Bert Sigmond en Ruud Verhoef bij uitwedstrijden de plaatsen in van Donald en Herman.

ASV-7: Jacob Zandbergen, Gerrit Verbost, Bob Hartogh Heijs, Matthijs van Dijk, Henk Kelderman (tevens teamleider) en Hein van Vlerken.

 

Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak 2000:

Afgelopen zaterdag heeft een team van KEMA meegedaan aan bovengenoemd kampioenschap, dat werd gespeeld bij AKZO Nobel in Sassenheim. KEMA was afgelopen seizoen kampioen van het BSA (Bedrijfsschaak Arnhem) geworden en had derhalve ingeschreven. Het KEMA-team bestond uit 5 personen, t.w. Jan Boersma (een trouwe bezoeker op onze clubavond), Albert Marks, Frans Horstink (voorzitter van schaakclub Rheden), Ad Braam (ex-ASV-er) en Henk Kuiphof. Er hadden 16 teams ingeschreven, maar uiteindelijk konden er met kunst-en vliegwerk 14 teams worden opgesteld. Er werd Zwitsers gespeeld en bepalend voor de behaalde plaats was in de eerste plaats het aantal bordpunten en bij gelijk eindigen het aantal matchpunten.

KEMA begon met een verlies van 1,5-2,5 tegen Interpay uit Utrecht. Vervolgens werd 2-2 gespeeld tegen de Gemeente Dordrecht. Daarna volgde er een 3,5-0,5 verlies tegen EPO!? (European Patent Organisation). Ook in de 4e ronde werd er verloren met 1,5-2,5 tegen Reaal 2. Daarna ging het beter. Eerst werd Reaal 1 gevloerd met 3-1, gevolgd door een 2,5-1,5 winst tegen Emis. Door in de slotronde met 3-1 te winnen van Fortis Bank 3 werden 7 matchpunten en 14 bordpunten behaald, beide 50%.

Op de eerste plaats eindigde Cap Gemini, gevolgd door KPN, met Shell als derde. KEMA werd achtste en was daar best content mee. De persoonlijke scores waren Boersma 4,5 uit 7, Marks 3,5 uit 6, Kuiphof 3 uit 5, Horstink 2 uit 5 en Braam 1 uit 5.

Henk Kuiphof.

Verzameling:

Theo Jurrius wil graag zijn verzameling van het blad Schakend Nederland completeren. Hij mist nog de navolgende nummers: 94-1, 93-7, 90-1, 85-6, 85-7/8, 85-10, 85-12, 83-1, 77-1, april 75-8, juni 74-10, mei 74-9, febr. 74-6, jan. 74-5 alsmede 1973 en eerder. Ook andere schaaktijdschriften die u wellicht wilt weggooien zijn welkom. Wie kan Theo hieraan helpen. Mochten er leden zijn die zelf ook iets bepaalds zoeken of wellicht iets willen ruilen, kopen of verkopen laat het de redactie even weten. Wie weet waar de plaatsing in En Passant toe kan leiden.

 

Kopij: Denkt u aan het tijdig indienen van kopij voor het oktober-nummer van ASV-Nieuws!