"En Passant"

Terug index En Passant


39e jaargang no. 33                donderdag 19 oktober 2000

Rapidcompetitie: Volgende week donderdag is er geen ronde voor de interne competitie. We maken dan een begin met de eerste vier ronden in een nieuw seizoen van de rapidcompetitie.

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
7e ronde (12 oktober 2000):
Berkhout	- van der Wel	1-0
E. Wille	- Buisman	0-1
Taal	- E. Belle	-
van Gemert	- Jurrius	-
Boonstra	- Post	0-1
Huizinga	- T. van Dijk	1-0
Vermeer	- Blees	0-1
Kunnen	- Velders	0-1
Meijer	- Uithof	0-1
van Leeuwen	- Bosmans	0-1
Arins	- Zunnebeld	-
Valderen	- van der Leer	-
Zahmat	- Koeweiden	0-1
Legierse	- Visser	1-0
de Jong	- Stibbe	1-0
Externe competitie: Alleen ASV-4 faalde vorige week in de afwerking en leed een jammerlijke 3-4 nederlaag tegen Schaakstad Apeldoorn-4 daar waar winst op zijn zachtst gezegd er zeker heeft ingezeten. Maar in de slotfase werden goede stellingen de das omgedaan, waardoor beide matchpunten niet in Arnhem bleven maar door de gasten dankbaar in ontvangst werden genomen. De overige drie teams wonnen in deze eerste competitieronde wel. ASV-5 deed dat op vrijdag de 13e door Velp-2 met 5-3 overtuigend terug te wijzen. ASV-6 zette de strijd om promotie goed in door een kleine winst op Voorst-2. “Een rondje 3 is voor ons ook genoeg” aldus teamleider Ignace Rood (dit keer zelf “lijder”, gezien zijn zompige nul). Ook onze senioren van ASV-7 startten met een zege. Westervoort-2 werd met dezelfde cijfers verslagen: 3-2. In deze E.P. de eerste verslagen waarbij in eerste instantie aandacht voor de winnende teams. De verliezers blijven dus even op het “strafbankje”. Uw redacteur is bikkelhard.

 

 

 

 

Velp 2 – ASV 5 : 3 – 5: Teamleider Nico Schoenmakers begon met enige zorg aan de competitie in de eerste klasse. Zijn gepromoveerde team is qua bezetting gelijk gebleven en heeft dus geen versterking mogen ondergaan. Daarom was het zaak om er de eerste wedstrijd goed tegenaan te gaan. Bovendien lijkt Velp in deze klasse niet bij de sterkere tegenstanders te horen, dus was het alle hens aan dek.

Rob van Belle was als eerste klaar. Al op de 6e zet kreeg hij zomaar een loper kado van zijn tegenstander. Deze wilde het nog wel even proberen en ontwikkelde een aardige aanval op de koningsvleugel. Rob kon dat eenvoudig elimineren en de rest was simpel (0-1). Piet Blees kreeg na een Spaanse opening met afruil op c6 aanval via de f-lijn. Na een afruil op g5 won Piet een pion op g2. Doordat de tegenstander verzuimde te rokeren kwam zijn koning alsmaar schaak te staan. Piet kwam 3 pionnen voor en ruilde de dames. Toen de h-pion promoveerde gaf de tegenstander terecht op (0-2).

En daarna was ineens het voltallige ASV-bestuur in de zaal, alsof er een belangrijke wedstrijd plaats vond. Nico, Hedser en Henk speelden en Paul en Ruud kwamen even kijken. Niet gek, want voor de rest was het een beetje saai in de zaal met een paar borden met Velpse spelers. Het enige opwindende wat er tot dan was gebeurd, was de mededeling van de “hoofdzuster” dat op het parkeerterrein een auto was klemgezet door een bewoner van het bejaardentehuis. Deze laatste was het zat volgens de mededeling.

Dick Hajee speelde tegen ASV-er Erwin Velders, die bij Velp extern speelt. Toen het middenspel begon, maakte Dick een foutje, wat hem een pion kostte. Deze werd na afruil van alle zware stukken heroverd. Na secuur verdedigen was en bleef het remise (-2). Henk Kuiphof kreeg heel veel ruimte in de opening. Zijn stukken stonden goed opgesteld en gericht op de koningsvleugel. Henk won een pion en leek de tegenstander te pletten. De voortzetting was helaas niet goed en hij beging ook nog de fout de pluspion te gaan verdedigen. Daardoor kon de tegenstander ineens heel simpel een kwaliteit winnen. Nu moest Henk vechten voor remise. Waarschijnlijk stond hij toen verloren, maar wist toch een complicatie in de stelling te vlechten. De tegenstander raakte licht in paniek en werkte mee aan herhaling van zetten (1-3).

Jan Vermeer miste in de opening de sterkste voortzetting en werd in de verdediging gedrongen. Toen de tegenstander in tijdnood kwam, bood Jan tactisch remise aan. Het kon eigenlijk niet geweigerd worden, maar gezien de stand mocht het van de teamleider niet geaccepteerd worden. Uiteindelijk werd het toch remise. In de gehele partij werd wederzijds slechts n stuk geslagen (1-3). Tijs van Dijk speelde Frans tegen de voorzitter van Velp. Het werd een open stelling waarbij de koning van Tijs nog al op de tocht stond. Zijn opponent zette niet goed door, waardoor Tijs het initiatief kreeg. Hij produceerde steeds zetten vol dreiging, wat de tegenstander veel tijd kostte. In een ingewikkelde stelling en in tijdnood deed wit een foutieve zet met de koning, waardoor een paard van Tijs oppermachtig werd (1-4). Tijs deelde na afloop vol trots mee dat hij in een tijdsbestek van 8 dagen met dezelfde opening zowel de voorzitter van ASV als die van Velp gevloerd had (dat vraagt om een reactie; red). Nico Schoenmakers speelde een Reti. In het middenspel kreeg hij enig nadeel. Hij moest taai verdedigen met een pion minder. Moeizaam wist hij het eindspel van dame en loper tegen dame en paard remise te houden. Maar ook dat kan voldoening geven (2-5). Bij Hedser Dijkstra ontstond na 1.Pc3 f5 2.e4 fxe4 3.d3 exd3 4.Lxd3 Pf6 5.g4 een scherpe stelling. Om actief te blijven moest Hedser nog een pion geven. Er ontstond een nog scherpere stelling met veel druk op de tegenstander. Deze vond echter steeds de beste zet en daarna ging het snel bergafwaarts. Hedser werd zelfs nog midden op het bord matgezet (3-5). Nico en zijn teamleden kunnen tevreden zijn. Gesterkt door deze winst moet er meer mogelijk zijn om zodoende het vizier op klassebehoud te houden.                                                                         Henk Kuiphof

Gedetailleerde uitslag Velp-2 – ASV-5: de Vries – Vermeer -; de Winter - N. Schoenmakers -; v. d. Linden – Dijkstra 1-0; Roest – T. van Dijk 0-1; Velders – Hajee -; Compagnie – van Belle 0-1; Manschot – Kuiphof -; Mugie – Blees 0-1. Eindstand: 3-5.

 

ASV 6 - Voorst 2: Tekstvak: Kruizinga	1
Rood	0
Verhoef	
Dijkers	1
Eder	0
de Munnik	1
Ondanks de teamcaptain” - (een fragmentje uit een opwekkend stuk van een zekere T. van Dijk in de komende ASV-Nieuws) - “wist het Zesde door een zwaar bevochten overwinning de eerste twee matchpunten te vergaren. Deze teamcaptain (Ignace Rood) verloor zelf aan bord 2 na een loopgravenoorlog die volgde op een of andere maffe opening. De “Napoleon” zei iemand nadat op Zwart’s derde zet de Dame op f6 verscheen. Het werd uren met de rug tegen de muur, maar toen worstelde hij zich toch nog los, zag warempel weer kansjes een deed prompt de verliezende zet. Naast hem blufte Alex Kruizinga aan bord 1 zich een weg door de vijandelijke stelling met een dubieus offer. In alle varianten stond hij glad verloren, maar de tegenstander, “die Kasparov niet is” - aldus Alex - , zag door de bomen het bos niet meer en verdween tenslotte gorgelend van het bord. Slecht gewonnen is ook gewonnen, zei Alex, die zich toch wat zorgen begint te maken over de opportunistische offers die hij pleegt te doen. Sterkere tegenstanders straffen dergelijke offers wel af. Donald Dijkers vierde zijn rentree in het Zesde met een overwinning. Halverwege zag hij het blijkbaar nog niet zo zitten en informeerde “wat voor een rating die vent eigenlijk wel heeft”. Maar stug door gegaan en een vol punt gescoord. Inmiddels was Herman de Munnik aan bord 6 na een pionoffer met voordeel in de Schotse opening terechtgekomen. Het leek even fout te gaan toen hij wat al te optimistisch te werk ging en een niet al te fris uitziend pionnetje van het bord snoepte. Gelukkig zag de tegenstander het niet zo helder, Herman kwam een kwaliteit voor en trok alsnog aan het langste eind. Horst Eder aan bord 5 kon na een niet aangenomen Damegambiet zijn spel bevrijden. De tegenstander ging wat al te blijmoedig verder, pakte een pionnetje en Horst verkreeg nu een heel goed initiatief. Een pion rukte op tot de voorlaatste rij maar daar bleef hij helaas staan, wist niet te promoveren en de partij ging uiteindelijk toch nog verloren. Ruud Verhoef leek in zijn debuut in het Zesde op een gezonde overwinning af te stevenen, na een redelijke opening en een aardig middenspel. Maar het eindspel was wat matig. Hij stond een stuk voor tegen een pion maar moest het stuk weer geven, voor 2 pionnen. Het plan om torens te ruilen en dan door te stomen met de pionnen lukte niet waardoor de stelling in remise verzandde.                            Ignace Rood

 

Tekstvak: Zandbergen	0
Verbost	0
Hartogh Heijs	
M. van Dijk	1
Kelderman	1
v. Vlerken	1
Senioren slaan toe: Evenals vorig seizoen startte het zevende team met een thuiswedstrijd tegen Westervoort-2. Matthijs van Dijk speelde met zijn favoriete wit en kreeg de gelegenheid zijn vertrouwde spel te spelen. Geleidelijk werd de tegenstander ingesnoerd maar deze zag toch kans om vanaf de damevleugel een aanval op de koningsstelling te lanceren. De aanval strandde ten koste van een paard tegen een pion. De tegenaanval via de h-lijn was vervolgens niet te stuiten en leidde tot mat (1-0). Henk Kelderman kreeg een 3-paardenspel op het bord. Ondersteund door de pionnen op e5 en c5 werd op een gegeven moment een paard op d4 geposteerd. Om ruimte te krijgen werd bovendien de aanval ingezet met f7-f5. Met de dame kwam Henk vervolgens de stelling binnen en won daarbij een pion op d3. Hierna deed het paard vanaf d4 zijn nuttige werk. Via een schaakje werd kwaliteitswinst behaald nadat de dames waren geruild. Tenslotte wist Henk met zijn toren ondanks aanvallen van een vijandelijk paard op de derde rij nog enkele pionnen te consumeren. Dit was voor zijn tegenstander aanleiding de koning om te leggen (2-0).

Toen kwam de ommekeer. Jacob Zandbergen beging op de 31e zet een foutieve paardzet, waardoor dit stuk verloren ging. Daarna werd zijn dame geruild tegen 2 torens. Na een verdere afruil bleven voor zwart 2 torens over tegen de witte dame en een loper met twee pionnen voorsprong. De zwarte koning stond door deze afruil ongunstig en nagenoeg onbeschermd en wit kreeg daardoor de kans met enkele zetten de partij te beslissen (2-1). Gerrit Verbost kwam minder goed uit de opening. Om dit te doorbreken werd f4 gespeeld maar na een complete afruil bleek stukverlies het resultaat en kon de aanval niet worden opgevangen (2-2). Hein van Vlerken trof als tegenstander ons oud-lid Struijv. De partij liep uit op een gesloten stelling van 7 pionnen tegen elkaar met een open h-lijn. Een paard voor van Vlerken en een zwakke loper voor Struijv. Diens pionnen stonden op zwart en de vijandelijke loper kon niet door de pionnenketen. Van Vlerken haalde de koning erbij en met het paard werd de aanval ingezet op de zwarte pionnen. Struijv zag in dat dit toen onhoudbaar was (3-2). Als laatste was Bob Hartogh Heijs nog in de strijd. Hij kwam 1 pion achter (4-5 pionnen) met beiden een paard en een toren. Bob had evenwel met zijn toren de open lijn ter beschikking en bood gezien de stand in de wedstrijd remise aan waarmee de tegenstander akkoord ging. De overwinning (3-2) was hiermee een feit.                                                                           Henk Kelderman

 

Grote Clubactie: Loten voor deze actie zijn nog steeds verkrijgbaar. Inmiddels zijn er door de ASV-jeugd 196 loten aan de man gebracht. Maakt u ons los van de resterende loten. U steunt daarmee onze clubkas. Alvast bedankt!!

 

Euro-loterij: Deelnemers aan de abonneelotto (en dat zijn er binnen ASV toch een behoorlijk aantal) kunnen nu ook meedoen aan de Euroloterij. En dat voor 1 Euro per trekking. Uw secretaris kan u hierover meer informatie verstrekken. Maar ook als u nog niet meedoet met de abonneelotto dan kunt u bij hem terecht. Ook dit levert weer extra geld op voor de vereniging. En u maakt natuurlijk kans op het winnen van vele (grote) geldprijzen. Een win-win-situatie. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

 

Toernooi: Voor wie geen genoeg kan krijgen van het schaken kan terecht bij het binnenkort te starten Open Oost-Betuws Kampioenschap, dat door de S.V. Variant uit Huissen wordt georganiseerd (zie tevens de aankondiging op het prikbord). Dit toernooi wordt op 7 vrijdagavonden (t.w. 3/11, 1/12, 19/1, 16/2, 9/3, 23/3 en 20/4) gespeeld in Het Koelhuis in Huissen. Bij dit toernooi kan men zelfs 3 keer een bye opnemen. Dus excuses van ik kan bv. n of zelfs twee keer niet zijn niet geldig. Er is immers ruim de gelegenheid om een keer te verzuimen waarvoor u toch een half punt krijgt toebedeeld. U kunt zich opgeven bij Jan Knuiman, tel. (n 19.00 uur) (026) -3259157. Het inschrijfgeld bedraagt ƒ 15,00.