"En Passant"

Terug index En Passant


“E N   P A S S A N T”

Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING (ASV)

(OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

Redactie:  R. Wille, Laan van Klarenbeek 74, 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003, e-mail: r.wille@planet.nl

H. Kuiphof, Elzenpas 14, 6666 HE Heteren, tel. 026 – 4722087) e-mail: h.kuiphof@hetnet.nl

 

Clubavond: Donderdag in “De Opbouw”,              ASV op internet: http://www.introweb.nl/~asv

Velperweg 13, tel. 026-4456452                                                     e-mail: asv@introweb.nl

Tel. aanmelden: H. Dijkstra 06-27020715

 

39e jaargang no. 34                                                                                                  donderdag 26 oktober 2000

Rapidcompetitie: Vanavond de eerste vier ronden in een nieuw seizoen van de rapidcompetitie. Het gewijzigde speeltempo bedraagt m.i.v. dit seizoen 25 minuten per persoon per partij i.p.v. 20 minuten. Veel plezier en succes!!!

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
8e ronde (19 oktober 2000):
de Leeuw	- Buisman	˝-˝
Knuiman	- Taal	˝-˝
van Roosmalen	- E. Wille	1-0
Hendriks	- Migchels	0-1
E. Belle	- Reulink	1-0
P.Schoenmakers	- Beeke	˝-˝
Teunissen	- Jurrius	1-0
Hoedemaeckers	- Ayyoubi	1-0
van Willigen	- Kruizinga	1-0
R. Wille	- Hajee	1-0
Blees	- Dijkstra	˝-˝
Velders	- Verhoef	˝-˝
Vermeer	- Sigmond	˝-˝
Dijkers	- Meijer	0-1
de Groot	- de Munnik	0-1
Bosmans	- Koeweiden	0-1
Zunnebeld	- Hartogh Heijs	1-0
van Vlerken	- de Jong	1-0
Stibbe	- Zahmat	1-0
Sonneville	- Legierse	0-1
Gevonden: Een week of 2 geleden is er in de speelzaal een portemonnee gevonden. De eigenaar heeft zich nog niet gemeld. Wie mist er één?

 

Bekercompetitie: Ook strijd om de ASV-beker in het seizoen 2000-2001 gaat binnenkort weer van start. Onze wedstrijdleider streeft naar een indeling in 2 groepen doch dit is afhankelijk van de deelname. U kunt zich opgeven bij Hedser Dijkstra. Graag op korte termijn, dan kan tijdig een start worden gemaakt!!

 

Aanmelden: Indien u niet op tijd in de Opbouw kunt zijn maar toch wilt meespelen voor de interne competitie dan kunt u zich ook rechtstreeks aanmelden bij onze wedstrijdleider Hedser Dijkstra via het telefoonnummer 06-27020715.

 

KNSB-Beker: Inmiddels is bekend geworden dat ASV het Zevenaarse BAT, met Guust Homs als kopman, als tegenstander treft in de voorronde van de bekercompetitie van de KNSB. ASV heeft een thuiswedstrijd geloot. Deze wedstrijd moet voor 27 november a.s. worden gespeeld. Een definitieve datum moet nog worden vastgesteld. De winnaar van dit duel krijgt in de 1e ronde (die voor 1 januari gespeeld moet worden) het sterke Schaakstad Apeldoorn op bezoek.

 

Externe competitie: Wat kunt u hierover in deze E.P. aantreffen. Uit de 1e externe competitieronde is dit nog het verslag van de nederlaag van ASV-4 tegen Schaakstad Apeldoorn-4. Daarnaast zijn ook alle van belang zijnde uitslagen voor onze ASV-teams in de 1e en 4e klasse OSBO vermeld. In deze E.P. ook een wat verlate voorbeschouwing op het seizoen van ASV-3 omdat niet eerder de gegevens van de andere teams beschikbaar waren.

A.s. zaterdag kunt u weer in de Opbouw terecht want dan spelen onze eerste drie teams een thuiswedstrijd voor de 2e ronde. ASV-1 heeft wat goed te maken na de blamerende nederlaag uit de openingsronde tegen Vianen. Nu is Veldhoven de tegenstander. Ook ASV-2 moet zich zien te herstellen van het eerste verlies tegen Sliedrecht. Dat moet dan worden gedaan tegen Moerkapelle. ASV-3 treft het sterke SMB-3. Dit wordt een hele zware klus maar wie weet barst het team van Anne Paul Taal van heel veel zelfvertrouwen na de winst op De Toren in de 1e ronde. U  bent zaterdag van harte welkom vanaf 13.00 uur.

 

ASV-3 in het seizoen 2000-2001: Gezien de late verstrekking  door de OSBO van de teamopstellingen in de Promotieklasse kan  pas na de 1e ronde een voorbeschouwing van het schaakseizoen 2000/2001 plaatsvinden. Naar mijn idee kan de OSBO de teamleiders ook 2 weken eerder opgave van de teams voor de Promotieklasse vragen. Nu de voorbeschouwing. Geleidelijk wordt de toch al sterke Promotieklasse OSBO sterker. De gemiddelde ELO van de teams is 1885. Absolute topper is SMB 3 met een gemiddelde ELO van 2000! UVS (1933) , Lelystad (1927) en Meppel (1916) zijn ook zeer sterk. Doetinchem (1886) heeft zoals bekend een zeer sterke top (bord 1 2092) en daarna aflopend (bord 8 1636). ASV-3 (1874) heeft in Cees Sep (2021) een goed topbord waarna de rest van het team qua ELO heel dicht bij elkaar zit ; Ruud Wille (1915) tot aan Jacques Boonstra (1802). Bennekom (1855) ,Veenendaal (1845) en De Toren (1840) zitten vlak achter ASV-3 en Velp (1778) sluit de rij. Terugkijkend op de 1e ronde zijn de uitslagen conform de ELO sterktes van de teams; waarbij SMB 3 de topper tegen UVS al winnend afsloot. Voor ASV-3 zal na de winst in de 1e ronde tegen De Toren een zwaar programma volgen met de wedstrijden tegen SMB 3 en UVS, daarna  zal van Velp gewonnen moeten worden. In 2001 zijn er de wedstrijden tegen eerst Doetinchem en Veenendaal. Mits niet teveel invallers zullen dit spannende wedstrijden worden. Dan volgen de sterke ploegen van Meppel en Lelystad. In de gemeenschappelijke laatste ronde treffen we in Doetinchem Bennekom. Al met al ga ik uit van een positie rond plaats 5 voor ASV-3 en tip ik SMB-3  voor promotie met een hard gevecht om de 2e promotieplaats. Voor de degradatieplaatsen zal het wel gaan om Velp, Veenendaal en Bennekom.                                          Anne-Paul Taal

 

ASV-4 laat winst liggen: De conclusie achteraf was duidelijk. Het vierde had het er lelijk bij laten zitten tegen Schaakstad Apeldoorn-4 en daardoor kostbaar puntverlies geleden. In plaats van winst werd het nu een 3˝-4˝ nederlaag. De score werd geopend met twee remises via Albert Marks en Harm Steenhuis. Bij Albert kwam er na het ongebruikelijk oprukken van de zwarte e-pion in een Engelse opening een ingewikkeld stukkenspel op het bord. Hij offerde een paard dat door zwart niet werd aangenomen. Daarna werd het nog ingewikkelder maar na een grote afruil verzandde het in remise. Bij Harm Steenhuis kwam er een Grünfeld-Indiër op het bord. In deze opening moet zwart het hebben van actief stukkenspel. Daar wit in de opening een overbodige pionzet deed kwam het initiatief al snel bij Harm te liggen. Dit leverde zwakke geďsoleerde pionnen in de witte stelling op. Helaas kon wit ze afdoende dekken hetgeen in een remise resulteerde. Ook bij Paul Schoenmakers werd het remise. Maar in deze partij had er al zeker meer ingezeten. In het Frans kreeg Paul door zijn ietwat onorthodoxe speelstijl lichte problemen. Na het opspelen van zijn f-pion brandde de strijd los. Na een ruil van een toren tegen paard en 2 pionnen kreeg onze ASV-er winstkansen vooral toen er na extra pionwinst een eindspel ontstond van loper en 6 pionnen voor zwart en een Tekstvak: P.Schoenmakers	˝
Mekers	1
Plomp	0
v. Willigen	˝
Steenhuis	˝
Dijkstra	˝
Hajee	0
Marks	˝
toren en 3 pionnen voor wit. Paul gaf echter een gezonde pion weg en niet veel later werd het punt gedeeld. Het was vervolgens Coen Mekers die met een sterke zege op Rob Amato (vroeger GOVA) ASV op voorsprong zette. In een Hollandse variant van het Engels liet zijn tegenstander ruil van de zwartveldige loper toe. Via enkele subtiele zetten kreeg Coen een gewonnen stelling. Een blunder van zwart (dameverlies door paardschaakje) versnelde het einde. Maar in deze fase werden er fouten gemaakt in enkele van de overige partijen. Zo leefde Dick Hajee in de veronderstelling dat zijn tegenstander na een loperzet van Dick iets tegen een matdreiging moest doen maar Dick overzag een schaakje waarna de gevaarlijke loper genomen kon worden. De enige logische zet was het afdwingen van dameruil geweest waarna er een stelling met ongelijke lopers was ontstaan met remise als resultaat. Met een stuk minder was het nu natuurlijk onhoudbaar. Ook bij Barth Plomp ging het mis. Hij won na een rustige opening een pion. Na de dreigingen te hebben afgewend werd het een strijd tussen zijn vrije a-pion en een wanhoopsaanval van zijn opponent op de koningsvleugel. Hierbij miste Barth een eenvoudige verdediging en werd vervolgens mooi matgezet. “Onnodig verloren”, was zijn commentaar dan ook. De achterstand die hierdoor was ontstaan was nog niet fataal. Er waren immers nog twee partijen te gaan. Jan Willem van Willigen was heel goed uit de opening gekomen na een elementaire openingsfout van zijn tegenstander in een Caro-Kann. Hij kreeg aanval en zette zijn tegenstander onder druk maar wist echter geen bres te slaan in de vijandelijke verdediging. Het voordeel bleef. Jan Willem offerde een stuk tegen drie pionnen. Tijd werd nu het probleem en mede met het oog daarop werd remise aangeboden hetgeen door zijn tegenstander werd aangenomen. Hedser Dijkstra had intussen een gewonnen stelling verspeeld. Hij was na dameruil door een foutje van zijn tegenstander in het voordeel gekomen. Dit voordeel werd winnend maar Hedser raakte in tijdnood de draad kwijt. Hij miste de winst waarna zijn tegenstander in het resterende eindspel remise accepteerde omdat dit voldoende was voor de winst in de wedstrijd. “We hebben het weggegeven, een onnodige nederlaag”, aldus een teleurgestelde teamleider Paul Schoenmakers na afloop.

 

Uitslagen 1e ronde OSBO-competitie 1e en 4e klasse:

OSBO 1e klasse A: VSG (Ermelo) – Zutphen 4-4; Ede – O&O-2 2˝-5˝; Wageningen-2 – Combinatie (Harderwijk) 4-4; ASV-4 – Schaakstad Apeldoorn-4 3˝-4˝.

OSBO 1e klasse B: Velp-2 – ASV-5 3-5; PION-2 (Groesbeek) – Het Kasteel (Wijchen) 2˝-5˝; UVS-2 – SMB-4 3-5; Schaakmaat-2 – BAT Zevenaar-2 5-3.

OSBO 4e klasse C: Zutphen-4 – Rheden-2 3-3; Brummen – Twello-3 6-0; Schaakstad Apeldoorn-8 – Eerbeek 2-4; ASV-6 – Voorst-2 3˝-2˝.

OSBO 4e klasse D: De Toren-5 – De Toren-6 4˝-1˝; BAT Zevenaar-4 – DSC Glazenburg 4˝-1˝; ASV-7 – Westervoort-2 3˝-2˝, Theothorne-2 was vrij.

 

OSBO-Kamp: Afgelopen zaterdag is er wederom in Elst een begin gemaakt met de strijd om de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. Ook van ASV-zijde wordt er ruim aan deelgenomen. In de hoofdklasse is SMB-er Willy Hendriks de grote favoriet gevolgd door de kampioen van vorig jaar, Guust Homs. Deze speelde i.v.m. zijn wedstrijdleiderschap bij het toernooi in Hoogeveen vooruit tegen Jan Willem Hoentjen uit Westervoort. Deze partij eindigde in remise. De 2e partij (tegen Bob Beeke) moet nog gespeeld worden. Frank Schleipfenbauer won in de ochtendronde van Arnd Los. De aanval van Frank op de witte koningsstelling bleek beslissend. U kunt deze partij naspelen in ASV-Nieuws. Voor de 2e partij nam Frank een bye op. Sjoerd van Roosmalen kwam in de openingsronde tot een puntendeling. Daar bleef het die dag bij want hij ging ten onder in de volgende ronde. Beeke moest in de 1e ronde zijn meerdere erkennen in Ramon Koster en heeft de partij tegen Guust nog voor de boeg. De hoofdklasse is met slechts 13 spelers overigens karig bezet. In de eerste klasse treffen we 6 ASV-ers onder de deelnemers aan. Hiervan moeten Jan Knuiman en Paul Schoenmakers zeker tot de kanshebbers worden gerekend. Zij wonnen de eerste 2 partijen. Jan deed dit in de 1e ronde ten koste van Ignace Rood. In het eindspel bleek het paard sterker dan de vijandelijke loper van Ignace. In de 2e ronde won Jan vanuit de opening een pion. Tevens werden er de nodige stukken geruild. Er verscheen snel een volledig gewonnen eindspel op het bord. Een tweede pion ging er ook af. Een gemakkelijke overwinning. Ook Paul versloeg een ASV-er in de 1e ronde. Horst Eder moest eraan geloven. Nadat Paul in de opening al 2 pionnen had buitgemaakt werd de materiële voorsprong later nog meer vergroot. Dit bleek ruim voldoende voor de winst. In de 2e ronde moest Paul er voor vechten. Hij kreeg na 13 zetten in een gesloten stelling een remise-aanbod. Hij weigerde dit en brak de stelling open. Dit pakte verkeerd uit en zijn tegenstander kreeg de beste papieren. Nadat deze echter een centrumpion had verspeeld wist Paul het eindspel na stukkenruil toch naar zich toe te trekken. Ignace herstelde zich van het verlies tegen Jan door zijn 2e opponent die dag alle hoeken van het bord te laten zien. Dit herstel was voor Horst niet weggelegd. Hij verloor opnieuw. Een remise-aanbod werd door zijn tegenstander geweigerd waarna door een foutje een pion verdween en het eindspel vervolgens niet houdbaar meer bleek. Nico Schoenmakers volgt Paul en Jan op een half punt. Na een remise door zetherhaling in een stelling waarbij er nog tal van mogelijkheden waren maar waar beide spelers geen risico wilden nemen, won Nico de 2e partij na een boeiend treffen. Ook Ruud Verhoef heeft de smaak weer helemaal te pakken en is ook bij dit toernooi present. Na een remise in de 1e ronde, waarin hij afhankelijk beter stond maar na afruil van zijn sterke loper in remise moest berusten, ging het in de volgende partij mis. Na een fout in de opening verspeelde hij een pion. Hij kreeg nog wel aanval via de e-lijn maar na een afwikkeling kwam zijn tegenstander in het voordeel. Bovendien leed Ruud in deze fase stukverlies. Dit was beslissend. In de 2e klasse treffen we alleen Erwin Velders aan. Hij won beide partijen. In de Veteranenklasse won Siert Huizinga na een solide partij. Na een zet of 20 kreeg Siert een actieve stelling met zwart. Hij wist zijn centrumpionnen naar voren te brengen en bracht daarmee zijn tegenstander in ruimtegebrek waarop deze materiaal verloor. Een fout versnelde het einde. Siert kon hem hierdoor matzetten. Ook Piet Blees won zijn partij. Henk Kuiphof en Dick Hajee waren beiden verhinderd en spelen hun partij later. Hendrik van Buren moest zijn partij na 2 uur spelen opgeven vanwege andere verplichtingen. Voor een uitvoerig verslag over de OSBO-Kamp verwijs ik u naar de nieuwe uitgave van ASV-Nieuws.