"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
(                                                                             OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 H. Kuiphof, Elzenpas 14,

 6666 HE Heteren, tel. 026 – 4722087,

 e-mail: h.kuiphof@hetnet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

 Velperweg 13, tel. 026-4456452         

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 1                                                       donderdag 4 januari 2001


Beste wensen: Het bestuur en redactie wenst u hierbij een voorspoedig maar bovenal gezond nieuwjaar toe. Een nieuw jaar een nieuw fris jasje, zoals u ziet aan deze En Passant nieuwe stijl. Toch, helemaal nieuw is het niet want in de jaren zeventig prijkte dit plaatje dat nu de kop van uw wekelijkse bulletin siert al op de voorzijde van het toenmalige ASV-clubblad. Maar het is juist aardig om dit prentje weer eens naar voren te halen omdat we in een voor ASV bijzonder jaar zijn aanbeland. ASV bestaat namelijk dit jaar, op 31 oktober 2001 om precies te zijn, 110 jaar. En dat is iets waar we toch niet zomaar aan voorbij willen gaan. In de loop van dit jaar zullen er dan ook in het kader van dit jubileum op bescheiden schaal wat extra activiteiten plaatsvinden. Hierover zullen wij u  te zijner tijd nader informeren.

 

Tekstvak: Uitslagen interne competitie 
15e ronde (21 december 2000):
Storms	- Knuiman	0-1
Taal	- Schleipfenbauer	1-0
van Roosmalen	- Buisman	1-0
van Willigen	- Boonstra	½-½
R. Wille	- Dekker	1-0
Wiggerts	- Steenhuis	1-0
Kruizinga	- van Buren	1-0
Hajee	- Marks	1-0
Reijenga	- Blees	1-0
Dijkstra	- Dijkers	1-0
Vermeer	- Kuiphof	1-0
Duman	- de Munnik	1-0
Ariėns	- van Vlerken	½-½
de Groot	- van Leeuwen	0-1
Hartogh Heijs	- Sijbrandij	0-1
Stibbe	- Legierse	0-1
Visser	- Kelderman	1-0
Verbost	- Deichmann	0-1
Uitslagen bekercompetitie:
Plomp	- P.Schoenmakers	1-0
Zunnebeld	- Verhoef	0-1
Rood	- Elzas	½-½

Vakantie: Onze wedstrijdleider Hedser Dijkstra geniet momenteel van een welverdiende vakantie. Het is derhalve de komende  weken NIET mogelijk om u via zijn mobiele nummer aan te melden voor de interne competitie. Mocht u dus niet op tijd kunnen komen maar wel willen spelen bel dan  het  telefoonnummer van de Opbouw (vanaf ± 19.00 uur) te weten: 026-4456452. Vanaf donderdag 25 januari is het mobiele nummer weer voor het aanmelden te gebruiken.

 

Externe competitie: Het jaar is nog maar net gestart of de eerste competitiewedstrijden dienen zich alweer aan. A.s. zaterdag is De Opbouw weer het strijdtoneel van de wedstrijden van onze eerste drie teams. ASV-1 treft hierin Venlo. Dit team werd vooraf als één van de concurrenten  gezien van ASV-1. Welnu, zowel voor ons eerste als voor Venlo is de start van de competitie niet bijster goed geweest. De gasten wonnen in de afgelopen 4 ronden slechts 1 maal. ASV-1 won een keer vaker. Een belangrijk duel derhalve voor beide teams. ASV-2 wacht het duel met koploper Voerendaal. De Limburgers wonnen al hun vier wedstrijden tot nu toe, waarbij opvalt dat tegen relatief zwakke ploegen twee maal het rondje 4½ van stal gehaald is. Nog meer valt op dat het goed presterende Sliedrecht met 6½-1½ klop kreeg. Slechte voortekens? Geenszins! ASV-2 is altijd op zijn best tegen sterke tegenstanders. En Voerendaal is in dat opzicht zeker een uitdaging. Of  Voerendaal na zaterdag nog steeds koploper is? Als het aan teamleider Erik Wille ligt niet! Ook ASV-3 krijgt een zware dobber aan tegenstander Doetinchem. Dit team speelt elk jaar voor de promotieplaatsen en onze ASV-ers zullen dan ook keihard moeten vechten voor een positief resultaat. Wilt u het allemaal van nabij meemaken? Graag!! U bent zaterdag van harte welkom vanaf 13.00 uur.

Voorts komen ook onze andere teams de komende week weer in actie. Maandag a.s. is het ongeslagen ASV-6 te gast bij Zutphen-4. ASV-4 gaat dinsdag naar Ermelo voor de wedstrijd tegen VSG-1 terwijl ASV-7 die avond een stukje dichterbij gaat schaken bij het Zevenaarse BAT-4. Volgende week donderdag tenslotte speelt ASV-5 thuis tegen SMB-4.

Van de vorige competitieronde heeft u nog 1 teamverslag gemist. Voor de laatste E.P. van vorig jaar was het aanbod aan kopij namelijk zo groot dat het verslag van Henk Kelderman over ASV-7 hierdoor bleef liggen. Dit maken we in deze E.P. dan ook goed.

 

Sluiting: De Stichting Rijnstad wil de Opbouw op donderdagavond om half een sluiten. Dit betekent dat de tap om 0.15 uur zal dichtgaan. Een reden te meer dat u zich aan het begin van de clubavond tijdig aankruist zodat we om 20.00 uur kunnen beginnen en er zo na afloop nog voldoende tijd overblijft om nog wat na te praten. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 

Schaken Overdag: Het ligt in de bedoeling om met deze schaakactiviteit weer een herstart te maken. Hiervoor zal op dinsdag 16 januari, aanvang 14.00 uur, in de Opbouw een simultaan worden gehouden. De deelnemers zullen vervolgens worden gepolst op welke dag zij aan Schaken Overdag willen deelnemen. Slechts bij voldoende belangstelling zal er een vervolg komen.

Bekerloting: Voor de bekercompetitie is inmiddels de voorronde van de Bekergroep gespeeld. De loting voor de 1e ronde in deze groep luidt als volgt: Vermeer – Kuiphof; Koeweiden – Marks; Bosmans – van Vlerken; Zunnebeld – Verhoef; Rood – Elzas; Eder – Hartogh Heijs; de Munnik – Sigmond; de Groot – van Leeuwen. Deze partijen moeten uiterlijk 11 januari zijn gespeeld.

Tegelijkertijd is ook voor de Kroongroep geloot. Dit resulteerde in de volgende indeling: N. Schoenmakers – T. van Dijk; Teunissen – van Willigen; Kuiphof – Hajee; Jurrius – Wilgenhof; Ayyoubi – Mekers; Knuiman – Taal; Buisman – Bruning; Berkhout – Dijkstra; Blees – Post; Huizinga – R. Wille; van der Wel – de Leeuw; Homs – Migchels; Plomp – P. Schoenmakers; Schleipfenbauer – Kruizinga. De spelers in deze groep hebben iets langer de tijd want deze partijen dienen uiterlijk 1 maart te worden gespeeld.

 

Tekstvak: Zandbergen	½
Verbost		½
Hartogh Heijs	0
M. van Dijk 	0
Kelderman	½
Van Vlerken	0

Verlies voor ASV-7: Voor de derde ronde kwam koploper De Toren-5 op bezoek. Hein van Vlerken moest als eerste zijn koning omleggen, alhoewel hij tot in het middenspel een minstens even goede stelling had, maar hij liet zich verrassen doordat een vijandelijke pion tegelijk zijn loper en paard inzette. Het gevolg was een afruil met als resultaat het verlies van loper en paard tegen 3 pionnen. Dit was onhoudbaar (0-1). Matthijs van Dijk hield ook lang stand maar kon niet voorkomen dat de tegenstander geleidelijk het initiatief nam en een aanval lanceerde. Dit leidde tenslotte tot verlies van een paard en 2 pionnen. Verdere tegenstand was toen nutteloos (0-2). Bob Hartogh Heijs bereikte remise door evenals Jacob Zandbergen voorzichtig en defensief te spelen (½-2½). In de partij van Zandbergen wisselden de kansen. Jacob had eerst het initiatief maar de tegenstander verweerde zich goed, boekte zelfs pionwinst en verkreeg 2 vrijpionnen. Deze werden tegen een loper afgeruild. Hiermee werd de stelling zodanig dat tot remise werd besloten (1-3). Henk Kelderman had wisselende kansen. De tegenstander lanceerde een zware aanval met loper, toren en dame op de koningsstelling hetgeen Henk met loperverlies moest bekopen. Hij verkreeg hiervoor 2 verre pionnen op f2 en e3. In zijn pogingen om mat te forceren zag Henk kans een kwaliteit te winnen waardoor de pion op f2 kon promoveren met schaak. Daarmee had hij de winst in handen maar in een moment van schaakblindheid verspeelde hij zijn overgebleven toren (1-4). Als laatste was Gerrit Verbost nog in de strijd. Hij had een goede stelling met materieel voordeel maar uiteindelijk nog slechts ± 30 seconden speeltijd. De tegenstander wist door tactisch te manoeuvreren het materiaal zodanig af te ruilen dat tot remise moest worden besloten. Eindstand dus 1½-4½.        Henk Kelderman

 

Denksportmanifestatie: Vlak voor de kerstdagen werd op zaterdag 23 december jl. in Musis Sacrum voor de 17e keer de Denksportmanifestatie gehouden. Dit alles ten bate van het goede doel, te weten de Stichting Gaandeweg. Deze stichting houdt zich bezig met het realiseren van vakanties voor jonge kankerpatiėntjes en hun naaste familie. Naast bridge, dammen, stratego vormde het schaken een onderdeel van deze denksporthappening. Er namen, verdeeld over 2 groepen, maar liefst 56 schakers aan dit rapidtoernooi deel en dat waren er zo’n 20 meer dan vorig jaar toen het toernooi nog op een zondag werd gehouden. Een aantal waar de organisatie op zich heel tevreden mee was. Winnaar in de A-groep (22 spelers) werd de voor Wageningen uitkomende Hendrik Marks. Hij bleef met een score van 6½ uit 7 oud-GOVA-speler Christof Jansen een half punt voor. Marks (geen familie van onze ASV-er Albert Marks) won in de derde ronde van Jansen en nam daarmee al vroegtijdig afstand van zijn concurrent. Alleen Sjoerd van Roosmalen wist Marks een half punt af te snoepen. In deze partij overzag Sjoerd overigens stukwinst en ontsnapte de uiteindelijke toernooiwinnaar aan een nederlaag. Achter Jansen eindigde Peter Boel met 5 uit 7 op een derde plaats. Na een nederlaag in de 3e ronde raakte Peter al op achterstand. In de 5e ronde ging hij ten onder tegen koploper Marks. De overige 5 partijen zette Peter wel in winst om. Hierbij won hij onder meer het onderlinge duel van Sjoerd van Roosmalen. Sjoerd werd met 4 uit 7 gedeeld 5e. Een zelfde score boekte Alex Kruizinga. Een knap resultaat voor hem. Siert Huizinga en Paul Schoenmakers bleven op een 50% score steken. Opvallend was dat Paul maar liefst 5 remises boekte, die naar eigen zeggen na echte strijd tot stand waren gekomen. Onder aan de ranglijst treffen we in deze groep nog 3 ASV-ers aan. Henk Kuiphof behaalde 2 punten, Albert Marks en Jan Vermeer kwamen in deze groep niet verder dan 1½ punt.

In de B-groep (34 spelers) eindigde Jacob Zandbergen als beste ASV-er. Hij behaalde 4 punten, goed voor een gedeelde 11e plaats. Herman de Munnik, Murat Duman en Ruud Verhoef scoorden beiden 3½ uit 7, goed voor een gedeelde 14e plaats. Wim Zunnebeld, Bert Sigmond en Horst Eder eindigden onder de 50% met 3 uit 7. Zij werden gedeeld 21e. Theo Koeweiden werd 27e met 2½ uit 7 terwijl de niet fitte Kasper Uithof met 1 winstpunt na 5 ronden afhaakte. Al met al een geslaagd toernooi waarbij we gelukkig ook veel ASV-ers onder de deelnemers aantroffen. De Stichting Gaandeweg hield uiteindelijk alleen al van het onderdeel schaken fl 325, -- over. En dat is best iets om trots op te zijn.

 

Uitslagen en stand in 1e en 4e klasse OSBO na de 3e ronde:

1A: Ede-Zutphen 3-5; Wageningen-2–VSG 6½-1½; ASV-4 –O&O-2; Schaakstad Apeldoorn-4–Combinatie 4½-3½.

1B: PION-2-ASV-5 4-4; UVS-2–Velp-2 5½-2½; Schaakmaat-2–Het Kasteel 4-4; BAT Zevenaar–SMB-4 3-5.

4C: Brummen–Rheden-2 1½-4½; Schaakstad Apeldoorn-8 –Zutphen-4 4-2, ASV-6–Twello-3 4½-1½; Voorst-2–Eerbeek 4-2.

4D: BAT Zevenaar-4-De Toren-6 5-1; ASV-7–De Toren-5 1½-4½; Theothorne-2–Westervoort-2 2-4; DSC Glazenburg was vrij.

 

OSBO 1e klasse A                  OSBO 1e klasse B

Wageningen-2     5    16          Het Kasteel            5    15

Zutphen                5    15          SMB-4                     5    14

ASV-4                   4    14½      Schaakmaat-2         4    13        

Schaakstad-4        4    11          PION-2                    3    13

VSG                        3    10½       ASV-5                     3    12½                                

O&O-2                   2    11½       UVS-2                      2    11

Combinatie            1    9            BAT Zevenaar-2   2     10½    

Ede                         0             Velp-2                      0    7          

 

OSBO 4e klasse C                  OSBO 4e klasse D

ASV-6                   6    13          De Toren-5                6      12½

Rheden-2               5    11½       BAT Zevenaar-4      4      12

Schaakstad-8        3    9            Westervoort-2 *       2     

Zutphen-4             3             DSC Glazenburg *    2     

Brummen               2    10          ASV-7                        2      7

Voorst-2                2             De Toren-6                2     

Eerbeek                  2    7            Theothorne-2 *        0      4

Twello-3                1           * wedstrijd minder.