"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

 

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 18                                                              donderdag 3 mei 2001


Restant: Met het eindigen van de externe competitie (alleen onze eerste drie teams spelen nog een ronde, daarover volgende week meer) nadert ook alweer snel het einde van ons schaakseizoen. Wat hebben we nog in petto. Ik zet dat even voor u op een rijtje. Er zijn (incl. vanavond) nog 6 ronden in de interne te gaan maar ook ons interne clubkampioenschap snelschaken staat nog op het programma. Het seizoenslot ziet er als volgt uit:

3 mei: 29e ronde; 10 mei: 30e ronde; 17 mei: 31e ronde;

24 mei Hemelvaartsdag, geen clubavond

31 mei  intern ASV snelschaakkampioenschap

7 juni: 32e ronde; 14 juni 33e ronde; 21 juni 34e ronde.

Op 28 juni is de laatste clubavond (vrije speelavond).

Ook aan het OKA 2001 (start vanaf vrijdag 11 mei a.s.) kunt u nog meedoen! Opgave hiervoor bij Ruud Wille.

 

ASV gaat weer voetballen!: Op Hemelvaartsdag (24 mei) zullen de schakers van ASV weer te bewonderen zijn op het voetbalveld van Wodanseck in Wolfheze. Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn onze schakers dan op slechts n in plaats van 64 velden actief. Op dit moment is de voltallige selectie nog niet bekend, maar we weten inmiddels wel dat bondscoach Paul Schoenmakers behalve zichzelf ook de volgende spelers geselecteerd heeft: Alex Kruizinga, Ignace Rood, Theo Jurrius, Erik Wille en Gerben Hendriks. De laatste speler die zichzelf “spontaan” meldde is onze aanstaande clubkampioen Jan Knuiman. Hij deed dat als volgt: “Wat is een team zonder vedette?” Wie volgt het voorbeeld van Jan? Meldt u zich bij Paul (026-4453696) of per e-mail: erik.wille@planet.nl. Maar u kunt natuurlijk in ieder geval komen kijken. Er is dan toch geen gewone clubavond en zo kunt u toch schakers aan het werk zien en wel op een heel bijzondere wijze.                        Erik Wille

 

Behoeftepeiling: Zoals bekend is deze peiling onder de leden gaande. Inmiddels zijn er 23 formulieren ingevuld terugontvangen. Nog wat weinig uiteraard om hier goede conclusies uit te kunnen trekken. Heeft u het formulier nog blanco thuis liggen vul het dan in en lever het in bij het bestuur. Als u het formulier kwijt bent of niet heeft ontvangen vraag dan even om een (nieuw) exemplaar.

 

Snelschaken: Afgelopen zaterdag werd door de OSBO in samenwerking met de Dodewaardse schaakvereniging voor de 26e keer het OSBO-snelschaakkampioenschap voor clubteams gehouden. Dit keer was Zetten plaats van handeling. ASV was voor het eerst sinds een aantal jaren weer van de partij en nam met 2 teams aan dit toernooi deel. En hoe want ons eerste team bestaande uit Otto Wilgenhof, Wouter van Rijn, Remco de Leeuw en Peter Boel won met grote overmacht. Zij behaalden 71 punten uit de gespeelde 88 partijen. Een schitterende score. Gespeeld werd in een groep van 12 teams, bestaande uit OSBO-teams die in de KNSB uitkomen alsmede met teams uit de promotieklasse en 1e klasse OSBO. Men speelde 2 keer tegen elk team zodat er 22 partijen van 5 minuten op het programma stonden. Bij dit toernooi speel je bv. de ene wedstrijd allemaal met wit en de andere wedstrijd  allemaal met zwart etc. Omdat toch alle teams 2 keer werden bestreden komt dit uiteindelijk qua kleur weer in evenwicht. Vooraf was ASV al de grootste kanshebber en zij maakten dit ook waar. Wel moest men aanvankelijk even warmdraaien. Zo won men in de 1e ronde net met 2-1 van het tweede ASV-team, bestaande uit Richard van der Wel, Theo Jurrius, Jacques Boonstra en Barth Plomp. In deze onderlinge confrontatie twee opmerkelijke uitslagen: Jacques Boonstra  won van Wouter van Rijn terwijl Barth Plomp remise speelde tegen Otto Wilgenhof. Wageningen was eigenlijk de enige echte concurrent. Na tien ronden stond ASV nog slechts een punt voor op dit team. In de elfde ronde verloor ASV zelfs met 2-1 van Wageningen. En zo leek het nog een spannende tweede toernooihelft te worden. Maar ASV was daarna niet meer te stuiten met een hele serie 4-0 (waaronder tegen ons tweede snelschaakteam) en 3- zeges. Wageningen haperde bij de start van de tweede turnus: 2-1 verlies tegen Ede, 2-2 tegen De Toren en SMB en nog een 2-1 nederlaag. ASV liep daardoor uit naar 7 punten voorsprong en zo waren onze clubgenoten uiteindelijk al 2 ronden voor het einde niet meer in te halen. In de slotronde werd "concurrent" Wageningen nog op een 3-1 nederlaag getrakteerd. Dit had zelfs 4-0 moeten zijn, maar Peter Boel verprutste een gewonnen eindspel en werd in remisestelling door de klok geduwd door Erik van den Dikkenberg. ASV-1 startte in de volgorde Peter, Remco, Wouter en Otto. Bij de volgende ronden werd steeds gerouleerd. Qua persoonlijke score behaalde Wouter met 20 uit 22 een fantastische score. Na zijn nederlaag uit de 1e ronde won hij 19 keer en speelde hij nog 2 keer remise. Even de zaak rechtzetten, heet dat. Ook Remco de Leeuw kwam tot een zeer goede score: 19 uit 22. Otto Wilgenhof bracht het tot 17 uit 22 terwijl Peter Boel met soms wat pech op 14 uit 22 eindigde.

EINDSTAND: 1. ASV 1 71 (uit 88); 2. Wageningen 1 62; 3. SMB 58; 4. Wageningen 2 52; 5. De Toren 46; 6. O & O 42; 7. Het Kasteel 40; 8. Bennekom 2 38; 9. Ede en Meppel 33; 11. ASV-2 32; 12. Bennekom 1 18.

Een straatlengte verschil dus tussen winnaar ASV-1 en de uiteindelijke nr. 2 SMB! Ons tweede team, een mix met 2 spelers uit ons reguliere ASV-2 (Richard en Theo) alsmede Jacques uit ASV-3 en Barth uit ASV-4 viel wat tegen.  Vooral in de tweede helft ging het daar mis. Zij speelden steeds in dezelfde bordvolgorde. Richard van der Wel trof dus op bord 1 sterke tegenstand en kwam uiteindelijk uit op 7 uit 22. Theo Jurrius speelde 8 punt bij elkaar, Jacques Boonstra kwam tot 6 punten en Barth Plomp voegde 10 punten aan het eindtotaal van ASV-2 toe. Het toernooi was buitengewoon goed en strak georganiseerd, zo vernam uw redactie van een tweetal spelers. Een compliment dus aan de organisatie. Ik hoop dat er volgend jaar weer een ASV-delegatie bij dit toernooi vertegenwoordigd zal zijn. Gewoon een leuke afsluiting van een extern seizoen. 

 

OSBO-Kamp: Het toernooi is al even verleden tijd maar er moest nog n beslissing vallen en wel in de Veteranengroep. Zoals u zich wellicht nog herinnert eindigden in deze groep drie spelers, t.w. onze eigen Siert Huizinga, Quakkelaar uit Kampen en Wouters uit Bennekom, op een gedeelde eerste plaats. In een driekamp moest men nu gaan uitmaken wie zich Veteranenkampioen van de OSBO mocht gaan noemen en daardoor aan het NK-Veteranen mee mocht doen in het Bilderbergtoernooi deze zomer in Oosterbeek. Quakkelaar won de eerste partij van Wouters en zo moest Siert in de 2e ronde winnen van deze Kampense routinier omdat Quakkelaar bij gelijk eindigen in deze driekamp winnaar zou worden daar hij in de eindstand in het toernooi meer weerstands- en SB-punten had verzameld. Tegen Quakkelaar speelde Siert een goede partij. Hij kwam goed te staan maar later vervlakte het voordeel en ontstond er een remise-achtige stelling. Hierin forceerde Siert de stelling in een laatste poging om er winst uit te slepen. Dit mislukte en zo ging deze partij voor hem toch verloren. Quakkelaar dus OSBO-Veteranenkampioen maar hij liet Siert weten niet aan het NK in Oosterbeek aan de start te verschijnen. Omdat er toch een OSBO deelnemer aan dit toernooi zal worden afgevaardigd zal ook de laatste partij uit deze driekamp tussen Siert Huizinga en Wouters nog worden gespeeld. Een datum voor dit duel is nog niet gevonden. Wordt dus vervolgd.

 

Bekercompetitie: Inmiddels zijn in de Kroongroep van de ASV-Bekercompetitie drie halve finalisten bekend. Eerst plaatsten Bert Buisman en Richard van der Wel zich al. Afgelopen donderdag voegde Frank Schleipfenbauer zich hierbij. Nadat het in de eerste partij remise werd won hij de hierdoor noodzakelijk geworden tweede partij van Michel Teunissen. De vierde halve finalist moet nog komen uit het duel tussen  Guust Homs (wit) en Sander Berkhout. Zij spelen vanavond. De loting voor de halve finale staat inmiddels vast. Hierin treft Richard van der Wel met wit Bert Buisman en zal Frank Schleipfenbauer met wit spelen tegen de winnaar van het duel.tussen Guust en Sander.

 

Uitslagen interne competitie 28e ronde (26 april 2001):

Buisman – Berkhout 0-1; Wiggerts – Bruning 1-0; van der Wel – Taal -; Jurrius – E. Belle 1-0; P. Schoenmakers – Kruizinga 1-0; Hajee – E. Wille 0-1; van Willigen – Hendriks -; Boom – Boonstra -; Rood – van Buren 1-0; Zunnebeld – Vermeer -; van Leeuwen – Dijkstra 1-0; Kuiphof – Dijkers -; van der Leer – Verhoef 1-0; Blees – Koeweiden 1-0; Uithof – T. van Dijk -; Sahin – Arins 1-0; van Vlerken – Taghi 0-1; Legierse – Verbost 1-0; Stibbe – Hartogh Heijs 0-1; Kelderman – Spallina 0-1; Singendonck – de Jong 1-0.

Uitslag Bekercompetitie Kroongroep (kwartfinale):

Teunissen – Schleipfenbauer 0-1.

 

KNSB-ELO:  Zoals bekend verschijnt er 2 keer per jaar een nieuwe Elo-lijst van de KNSB. Begin April is de voorjaarslijst uitgekomen. Hierin zijn weinig verschuivingen te zien. Slechts voor de KNSB-spelers onder ons zijn de eerste zes ronden van de huidige competitie verwerkt en hier en daar zijn wat resultaten van toernooien (zoals bv. Corus) opgenomen. Voor de statistici onder u hierbij de lijst waarbij in de laatste kolom het verschil t.o.v. de ELO uit september 2000 is weergegeven.


KNSB – ELOLIJST PER 1 APRIL 2001

Nr.  Naam                    Elo    +/-

1      E. de Vries             2221  +13

2      W.A. van Rijn         2213  +4

3      G.C.J. Homs          2187  -19

4      O. Wilgenhof          2161  -23

5      H.J. Bredewout      2152  -2

6      L.B.O. Storms        2118  -23

7      P. de Jager             2115  0

8      S. Berkhout            2102  +9

9      R.L. de Leeuw        2091  -18

10    P. Boel                   2088  +32

11    E. Wille                  2060  -17

12    C.J.P. Sep              2021  0

13    F. Schleipfenbauer  1998  -45

14    K. van Bemmel       1983  -17

15    A.R.P. Michels       1982  -22

16    S. van Roosmalen   1972  +16

17    B. Buisman             1961  -27

18    F. Reulink               1942  -3

19    O.S. Bruning           1922  0

20    R. Wille                  1915  0

21    R. van Gemert        1901  +19

22    B. Beeke                1896  -16

23    C.T.J. Mekers        1888  0

24       P.Schoenmakers     1878  0

Nr.                              Naam  Elo      +/-

25  J.J.E. Knuiman       1877    +5

26  T. Jurrius                1874    -33

27  A.P. Taal                1874   0

28  B. Plomp                1870   0

29  G. Hendriks            1869   0

30  H.A. Rigter             1867   0

31  S.W. Huizinga        1862   0

32  R. van der Wel       1849   +9

33  E. Belle                  1844   -45

34  H.H. Steenhuis       1831   0

35  M.B.M. Teunissen  1831   +28

36  C.B.M Verkooijen 1830   0

37  M. Mogendorff       1822   0

38  I. van der Gouw     1821   0

39  S. Ayyoubi             1805   +40

40  J. Boonstra             1803   0

41  R.H. Post               1802   0

42  J.W. van Willigen    1801   0

43  P. Blees                  1782   0

44    J.T. van Dijk           1778   0

45    N.P.Schoenmakers 1771   +1

46  H. Hoedemaeckers 1768   -28

47  J.A. Vermeer          1765   0

48  D.J. Hajee              1761   0

Nr.                              Naam Elo      +/-

49  R. van Belle            1758   0

50  F.M. Wiggerts        1758   0

51  H. Kuiphof             1740   0

52  I.D.C. Rood           1701   0

53  H.J. Dijkstra           1692   0

54  A. Marks               1687   -22

55  A. Duchne            1678   0

56  H. Eder                  1632   0

57  D. Dijkers              1614   0

58  W. Zunnebeld         1579   0

59  K. Uithof                1570   +7

60  H. Meijer               1568   0

61  J.A. Hartogh Heijs  1567   0

62  B. Sigmond            1547   0

63  M. van Dijk            1535   0

64  H.A. Wille              1531   0

65  J. Zandbergen         1520   0

66  G.P. Verbost          1517   0

67  J. Bosmans             1483   0

68  H. de Munnik         1481   0

69  H.G. Kelderman     1449   0

70  A.F. de Groot        1428   0

71  H.N. van Vlerken   1344   0

72    T. Koeweiden        1331   0

73    H.F. Sijbrandij       1314   0