"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

 

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 25                                                              donderdag 28 juni 2001

 


Laatste avond: Het zit er weer op. Vanavond de laatste clubavond en dan ligt er weer een schaakseizoen achter ons. Graag zien wij u weer na de zomervakantie op donderdag 23 augustus a.s. Zoals ik in de vorige EP al aangaf beginnen we dan weer met de simultaan door de nog niet helemaal definitief bekende kampioen van Arnhem (morgen is de laatste ronde in deze titelstrijd maar Remco de Leeuw lijkt de titel haast niet meer te kunnen ontgaan) en de kersverse ASV-clubkampioen Jan Knuiman. En Passant verschijnt natuurlijk weer eind augustus en vanaf dat moment zal ik u weer van allerlei ASV-wetenswaardigheden voorzien. Bij deze wens ik u een prettige vakantie toe en mocht u gaan schaken deze zomer dan kunt u uw resultaten etc. bij mij altijd kwijt. Zaterdag a.s. (t/m vrijdag 6 juli) begint bv. al het Bilderbergtoernooi voor senioren in Oosterbeek. Maar ook aan het Open NK in Dieren zullen vast enkele ASV-ers deelnemen. Daarnaast zijn er ook toernooien in Amsterdam (Lost Boys), Vlissingen, het open NK voor de jeugd in Hengelo en even over de grens het open toernooi in Gent ook bekend van de feesten aldaar. Onze clubgenoot Hans Hoedemaeckers zou aan dit toernooi deelnemen, meldde hij uw redactie, en vast niet alleen om te schaken.

Tot slot: Een ieder die mij in het afgelopen jaar van informatie voorzag bedank ik hartelijk voor deze bijdragen. Ik hoop dat u aan ons wekelijkse bulletin weer veel plezier heeft beleefd.

 

Tekstvak: Persoonlijke scores ASV-5:
Spelers:	1	2	3	4	5	6	7	totaal	Elo	TPR
Jan Vermeer	½	0	½	0	0	½	-	1½ uit 6	1765	1700
Nico Schoenmakers	½	1	1	0	1	0	0	3½ uit 7	1771	1867
Rob van Belle	1	0	1	1	½	0	1	4½ uit 7	1758	1897
Dick Hajee	½	½	½	½	-	0	-	2 uit 5	1761	1724
Tijs van Dijk	1	½	0	0	0	0	1	2½ uit 7	1778	1702
Henk Kuiphof	½	½	0	½	0	½	½	2½ uit 7	1740	1634
Piet Blees	1	0	0	1	1	½	0	3½ uit 7	1782	1750
Frits Wiggerts	-	1	1	1	1	1	1	 6 uit 6	1758	2207
Invallers:
Hedser Dijkstra	0	-	-	-	0	-	0	0 uit 3	1692	1421
Alex Kruizinga	-	-	-	-	-	-	0	0 uit 1	1639	1724
De 7 wedstrijden op een rij:				Eindstand OSBO 1e klasse B: 
1. Velp-2 – ASV-5 3-5					1. Het Kasteel		12	34½	K
2. ASV-5 – BAT-Zevenaar-2 3½-4½	2. Schaakmaat-2		11	34	P
3. PION-2 – ASV-5 4-4					3. SMB-4			10	33
4. ASV-5 – SMB-4 4-4					4. BAT-Zevenaar-2	7		28
5. UVS-2 – ASV-5 4½-3½				5. UVS-2			7		27
6. ASV-5 – Het Kasteel-1 2½-5½		6. PION-2			5		27½
7. Schaakmaat-2 – ASV-5 4½-3½		7. ASV-5			4		26	D						8. Velp-2			0		14	D				

Seizoenoverzicht ASV-5: Als laatste team in deze serie blikken we terug op het ongelukkig verlopen jaar van ASV-5 dat met degradatie werd afgesloten. Of zoals teamleider Nico Schoenmakers het verwoordt: “ASV-5 - het seizoen 2000/2001 - mixed emotions!”. Hierbij zijn relaas:

In het seizoen 2000/2001 keerde het vijfde na een afwezigheid van twee jaar terug in de eerste klasse van de OSBO-competitie. Onder het motto ‘never change a winning team’ was de bezetting van het team niet gewijzigd. Dit kwam de teamsfeer uiteraard ten goede, maar betekende tevens dat ASV-5 een van de degradatiekandidaten was. Een klasse hoger spelen zonder versterking aan de topborden blijft een zware opgave. Zoals bekend is het vijfde inmiddels weer gedegradeerd. Met gemengde gevoelens wordt dan ook teruggekeken op het afgelopen schaakseizoen. Ten opzichte van het seizoen 1997/98 is het team een stuk volwassener geworden. Alleen Het Kasteel uit Wychen bleek echt te sterk te zijn. In de overige wedstrijden was het krachtsverschil niet merkbaar tot miniem; 4-4 gelijke spelen en 3½-4½ nederlagen voerden de bovenhand. Met iets meer geluk was klassebehoud zelfs nog veilig gesteld.

Hoogtepunt van dit seizoen is natuurlijk de unieke prestatie van Frits Wiggerts. Frits won al zijn externe wedstrijden en heeft zodoende voor het tweede jaar op rij al zijn OSBO-partijen gewonnen. De kersverse OSBO-voorzitter en oud-ASV-voorzitter Hendrik van Buren zal binnenkort op gepaste wijze aandacht besteden aan deze unieke prestatie. Frits zijn laatste partij staat inmiddels bekend als “de Parel van Apeldoorn”. Zijn eretitel luidt Fritz 12.1 (Fritz 13 - het ongeluksgetal - durfden we niet aan).

In het seizoen 2002/2003 komt het vijfde wederom uit in de 2e klasse. Het doel zal duidelijk zijn: promotie naar de eerste klasse! Een prettige vakantie toegewenst.         Nico Schoenmakers

OKA2001: De spanning in de hoofdklasse was na de vorige ronde weer helemaal terug. Titelverdediger Cornelisse had zich weer naast Remco de Leeuw op een gedeelde eerste plaats genesteld en dat beloofde nog 2 spannende ronden. Doch na de afgelopen vrijdag gespeelde 6e ronde lijkt de strijd al beslist. Remco de Leeuw deed hierin goede zaken. Zelf versloeg hij Maarten de Mol maar medekoploper Johnny Cornelisse werd door Olivier Bruning aan de kant gezet. Remco heeft nu met 5 uit 6 een vol punt voorsprong op een drietal spelers t.w. Cornelisse, Boersma en Bruning. Remco treft morgen in de slotronde Theo Jurrius. Cornelisse heeft Paul Schoenmakers als tegenstander, terwijl Boersma en Bruning in een onderling duel de strijd om de 2e plaats aangaan. Remco kwam ogenschijnlijk vrij eenvoudig aan zijn overwinning. Tegenstander de Mol speelde de opening wat al te optimistisch en verspeelde bovendien na een fout een stuk waarvoor hij nog wel 2 pionnen kreeg. De Mol haalde in deze fase nog het beste wat er mogelijk was uit de stelling en moest Remco het nog even nauwkeurig spelen maar toen er nog een pion verloren ging vervlakte de stelling wat en kon Remco het materiėle voordeel uitbuiten. Met tempowinst kon hij zijn paarden actief opstellen. De winst stelde hij even later veilig. Olivier Bruning boekte een goede overwinning op Johnny Cornelisse. De witte koning bleef in het centrum en met d5 brak Bruning het centrum open. Onze ASV-er verkreeg een riante stelling en Cornelisse kon met zijn witte stukken eigenlijk niets meer. Kortom een prima zege van Olivier waarop niets af te dingen viel. Boersma kwam evenals Bruning door zijn zege op Theo Jurrius op gelijke hoogte met Cornelisse. Boersma kwam positioneel beter te staan . Theo had echter geen zin om er zomaar afgeschoven te worden en verkoos een kwaliteitsoffer maar speelde vervolgens niet de sterkste voortzetting en ging er toen snel af. Met 1½ uit 6 zit Theo in de achterhoede. In het duel tussen Erika Belle en Paul Schoenmakers gebeurde weinig. Remise in 13 zetten was het resultaat. Paul kwam minder uit de opening. Aan een ruil van enkele lichte stukken had hij een mindere pionnenstructuur overgehouden. Na dameruil bood hij remise aan hetgeen door Erika werd aangenomen.

In de eerste klasse is Nico Schoenmakers de voornaamste kandidaat voor de eindzege in deze groep. Zelf won hij van Hendrik van Buren die volgens eigen zeggen meer weggaf dan de partij alleen. Nico heeft daarmee nu een score van 5½ uit 6. Cees Verkooijen, die voor deze ronde op een half punt volgde, verspeelde opnieuw een halfje. Dit keer kwam hij met wit tegen Jan Hallers niet verder dan een puntendeling. In deze partij werd op een gegeven moment door Cees remise geclaimd vanwege drie keer dezelfde stelling. Hij had de bewuste zet waardoor deze situatie zich zou voordoen al uitgevoerd voordat hij dit bij wedstrijdleider Plomp kenbaar maakte. Maar even later werd toch de vrede getekend. Als de stelling zou worden geopend waren counterkansen levensgroot en dat risico wilde beide partijen niet lopen. Cees heeft nu 4½ uit 6. Ook Alex Kruizinga heeft dit puntenaantal. Hij voegde zich naast Verkooijen op een 2e plaats door Albert Marks te verslaan. Harold Boom steeg door winst op Ignace Rood naar een ongedeelde 4e plaats met 4 uit 6. In de tweede klasse nam Bert Sigmond alleen de leiding. Zelf kwam hij in deze 6e ronde tot winst, terwijl medekoploper Frans Veerman niet verder kwam dan remise tegen Chris Stuart. Van de overige ASV-ers in deze groep won alleen Herman de Munnik. Hij bereikte daarmee een 50% score. Ook Theo Koeweiden heeft 3 uit 6. In zijn partij overzag hij een zet en verloor daardoor direct. Ook Kasper Uithof  kwam niet tot winst. Met 2 uit 6 is hij in de achterhoede te vinden.

Morgen wordt de laatste ronde gespeeld. De afloop van deze titelstrijd kunt u niet eerder lezen dan in de eerste uitgave van ons lijfblad in het nieuwe seizoen. In ieder geval kunt u de ontknoping met de partijen in de hoofdklasse alsmede de eindstanden kort na de slotronde op onze ASV-site bekijken.

 

Bekercompetitie: Op de finale in de ASV-bekercompetitie na zijn alle beslissingen gevallen. Jan Knuiman werd de nieuwe clubkampioen (Jan, van harte proficiat met dit succes) terwijl Otto Wilgenhof de rapidcompetitie op zijn naam schreef. Het snelschaken werd recentelijk gewonnen door Remco de Leeuw. Alleen de bekerwinnaar staat dus nog niet vast. Maar als het doorgaat dan wordt de finale tussen Bert Buisman en Sander Berkhout vanavond gespeeld. Als de beslissing hierin is gevallen dan kan ook de eindstand in de strijd om het Super-Prestige klassement worden opgemaakt.

 

Uitslagen interne competitie (34e en laatste ronde 21 juni 2001):

Buisman – Storms 1-0; Knuiman – Boonstra 1-0; R. van Belle – P. Schoenmakers 0-1; van Roosmalen – van Willigen ½-½; E. Wille – Plomp 1-0; Ayyoubi – R. Wille 0-1; E. Belle – Steenhuis ½-½; Rood – Boom 0-1; van Buren – Dijkstra ½-½; Zunnebeld – Meijer 1-0; Sahin – Blees 1-0; Koeweiden – T. van Dijk 0-1; Dijkers – Stibbe 1-0; Ariėns – Kelderman 1-0; Legierse – Hartogh Heijs 1-0; van Vlerken – Verbost 0-1.

 

Broederstrijd: Tussen Ruud en Erik Wille woedt sinds beiden schaken een strijd om wie de beste is. Dit seizoen ging het Ruud voor de wind en lange tijd stond hij boven zijn “broertje”. Met nog 1 ronde te gaan, leidde Erik weer met 4 Elo-punten meer. Ruud won donderdag al snel van Ayyoubi en Erik stond hopeloos verloren tegen Ruud’s “vriend”, Barth Plomp. Bovendien is Barth met zwart altijd zeer gemotiveerd om aan te tonen, dat Erik de verkeerde opening speelt. Barth slaagde daar wonderwel in en had 2 pionnen meer. Barth ging vervolgens op de creatieve toer. Alles wat hij deed (inclusief torenoffer) was goed, totdat na b2-b4+ deze diagramstand op het bord kwam:

Barth had nu Kb5 moeten spelen. De pion op g2 beslist dan de partij. Barth speelde echter 1. …Kc4. Daar waar Ruud al feest vierde omdat hij Erik definitief achter zich zou laten, keerden ineens de kansen. 2. Pxe3+ Txe3  3. Th4+ “Heb ik me nu toch nog laten beetnemen”, schalde Barth door de zaal. Al snel was zijn triomfantelijke blik echter terug. Hij dacht toch nog wat gevonden te hebben: 3. …Kd3  4. Tg4 Tf3! “Nu heb je wel wat sterkers nodig”, meldde Barth vrolijk om vervolgens te constateren dat ook deze laatste kans weerlegd kon worden 5. Te8 1-0. Erik eindigde zo 6 Elo-punten boven Ruud. De broederstrijd was weer in zijn voordeel beslist. Dit keer met dank aan Barth.                       Erik Wille