"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452            

 

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 26                                                     donderdag 30 augustus 2001


Welkom: “Ik heb nog nooit z gewonnen gestaan”, het is de titel van een aardig boekje dat ik tijdens de zomerstop las en wat elke knoeier of grootmeester zeker eens in zijn leven zal hebben verzucht wanneer weer eens een prachtige stelling op onbenullige wijze om zeep was geholpen. Nu wens ik u dat natuurlijk niet toe maar dat soort dingen gebeuren nu eenmaal gewoon. In een euforie over de naderende overwinning even niet bij de les en met een simpel zetje gaat er zomaar materiaal verloren. Weg zege en wat er overblijft is een hoopje ellende. Meteen voorgoed stoppen met schaken is de eerste gedachte die opkomt Een week later zitten de meesten van ons weer gewoon vol goede moed achter het bord. Alsof er niets is gebeurd. Raar volkje die schakers!

Maar goed, alle gekheid op een stokje. Onze wekelijkse verslaving op de donderdagavond oftewel onze clubavond is vorige week weer van start gegaan met de al haast traditionele simultaan. Vanavond beginnen we weer serieus met de eerste speelronde in een nieuw intern seizoen. Mocht het in de vorige competitiejaargang wat minder zijn uitgevallen dan kunt u nu weer van alles goedmaken. Veel succes hierbij. Via uw wekelijkse bulletin wordt u weer op de hoogte gehouden van alle ASV-zaken. In de komende weken blik ik met u natuurlijk terug op de resultaten van onze clubgenoten bij de diverse toernooien te beginnen met het slot van het OKA2001.

 

 

 

 

 

In Memoriam: Vorige week namen wij kennis van het overlijden op 80-jarige leeftijd  van ons oud-lid Jean Belle. In de periode dat hij lid was van ASV hebben we hem leren kennen als een vriendelijk persoon die veel plezier beleefde aan het schaken. Vorige maand nog nam hij deel aan het toernooi in Dieren. Wij wensen Erika en verdere familie veel sterkte toe.

 

Seizoenoverzicht: Vanzelfsprekend krijgt u ook dit seizoen weer een compleet overzicht met het programma voor deze competitiejaargang. Dit laat nog even een weekje op zich wachten. Wel is er alvast een exemplaar op het prikbord opgehangen. Het seizoen start eerst met 8 ronden voor de interne competitie, waarna op 25 oktober de eerste rapidavond op het programma staat. Zo, dan weet u alvast enigszins waar u aan toe bent. Overigens zal aan het aanvangstijdstip van 20.00 uur wat strakker de hand worden gehouden zodat er na afloop van de partij nog wat meer tijd overblijft om te analyseren of wat na te praten. Dit betekent dus dat u zich uiterlijk om 19.45 uur moet aankruisen op de lijst in de speelzaal. Mocht u niet op tijd kunnen komen bel dan even op. Zie hiervoor het nummer in de kop van En Passant.

Ladderwedstrijd: Op verzoek van de jubileumcommissie gaan we jullie het komende seizoen vergasten op schaakproblemen. De bedoeling is dat er iedere week in En Passant een probleem gepubliceerd wordt, dat je mag oplossen. Je hebt dan de gelegenheid om uitsluitend op de clubavond het probleem op te lossen en je oplossing in te leveren bij de wedstrijdleiding. De goede oplossing komt in de volgende En Passant. Je kunt met het oplossen uiteraard punten verdienen. Hoe moeilijker een probleem, hoe meer punten je verdient. Het wordt een ladderwedstrijd en de stand zal regelmatig in E.P. vermeld worden. Uiteraard kun je ook een prijs met de oplossing verdienen. Aan het eind van het seizoen worden de prijzen uitgereikt. Voor de 4 hoogst geklasseerden op de ladder zijn geldprijzen beschikbaar gesteld van resp. 45, 30, 20 en 10 Euro. Maar ook tussendoor zullen prijzen uitgeloofd worden. Te denken valt aan een prijs voor degene die een probleem het snelst heeft opgelost. Maar ook kan het aardig zijn om diegene te belonen, die er ondanks verwoede pogingen maar niet in slaagt een oplossing te vinden. Je mag rekenen op 2-zetten, 3-zetten, 4-zetten en 5-zetten, maar ook aan opgaven met een helpmat of een zelfmat. Wij hopen dat velen zullen meedoen aan dit feest, want dat moet het eigenlijk wel worden. In de eerste opgave is wit aan zet en geeft mat in twee zetten. Voor deze opgave kunt u 1 punt winnen. In andere problemen kunnen ook meer punten verdiend worden zodat u altijd kans blijft houden om op de ranglijst te stijgen.

Hendrik van Buren en Henk Kuiphof

Tekstvak: Eindstand hoofdklasse:
1	R. de Leeuw	5
2	J. Cornelisse	5
	J. Boersma	5
4	O. Bruning	4
5	M. de Mol	3
6	T. Jurrius	2
7	P. Schoenmakers	1
	E. Belle	1

OKA2001: De 7e en tevens laatste ronde van dit toernooi vond plaats een dag na onze laatste clubavond zodat ik u de feiten hiervan pas nu kan melden. Remco de Leeuw werd de nieuwe Open Arnhemse Kampioen Bij het ingaan van de slotronde had hij al genoeg aan een remise. Tegen Theo Jurrius kwam dit resultaat eenvoudig tot stand al moet worden gezegd dat Theo er wel voor vocht maar Remco gaf geen krimp en wikkelde daar waar nodig af en kwam daarmee de veilige remisehaven binnen. Remco werd een terechte toernooiwinnaar. Een belangrijke basis voor deze zege legde hij al in de 2e ronde toen hij medefavoriet Jan Boersma met zwart versloeg. Spannender was de strijd om de tweede plaats. Hierop maakten uittredend kampioen Johnny Cornelisse, de eerder genoemde Boersma en ASV-er Olivier Bruning kans. Cornelisse versloeg Paul Schoenmakers vrij overtuigend, terwijl Boersma met twee offers de taai verdedigende Bruning op de knien dwong. Voor Remco maakte dat niet meer uit. Hij bleef deze beide rivalen een half punt voor.

 

 

In de eerste klasse was er succes voor Nico Schoenmakers. Ook hij had aan een halfje genoeg en dat Tekstvak: Eindstand eerste klasse:
1	N. Schoenmakers	6
2	A. Kruizinga	5
	C. Verkooijen	5
4	M. Roskam	4
	H. Boom	4
	A. Marks	4
7	J. Hallers	3
	I.D.C. Rood	3
	W. Frouws	3
10	H.G. van Buren	3
	J.A. Vermeer	3
	S. Boog	3
	H. Kuiphof	3
	H. van Leeuwen	3
15	N. Matser	2
16	A. Tiecken	2 (uit 4)
	R. Verhoef	2
18	H. Eder	1
resultaat kwam er dan ook. Met een geweldige score van 6 uit 7 won Nico deze groep. De winst van Verkooijen en Kruizinga deed er niet meer toe. Zij werden nu met 5 uit 7 gedeeld 2e. Deze drie spelers staken er met kop en schouders bovenuit. De rest eindigde op 1 punt en meer achter genoemd trio. Harold Boom en Albert Marks werden met 4 uit 7 gedeeld 4e.

 

Tekstvak: Eindstand 2e klasse:
1	B. Sigmond	6
	F. Veerman	6
3	P. Hamers	5
4	C. Stuart	4
	J. Zuidema	4
6	H. de Munnik	3
	J. Bosmans	3
8	Th. Koeweiden	3
	K. Uithof	3
10	H.J. van Zwam	2
	H.G.A. Buiting	2
12	H. Prudon	2
13	J.W. Frouws	1
F.P. Willems	1

 

In de tweede klasse had Bert Sigmond de beste papieren voor de eindzege. Hij had een halfje meer dan Frans Veerman. Maar in de slotronde liet Bert een half punt liggen en hiervan profiteerde Veerman. Zo eindigden beide spelers met 6 uit 7 als eerste waarbij Bert de groep toch won. Hij had een half weerstandspunt meer.

Bij de prijsuitreiking meldde voorzitter Henk Kuiphof dat het bestuur een andere opzet van het toernooi zal gaan onderzoeken> Het deelnemeraantal vertoont, nu het drie jaar op de vrijdagavond aan het eind van het seizoen is georganiseerd, geen stijgende lijn.

 

 

 

 

 

Bilderbergtoernooi: Al in de eerste week van juli, meteen na afloop van ons schaakseizoen, speelden zo’n 150 senioren mee in het 29e Bilderbergtoernooi in Oosterbeek. In de strijd om het Veteranenkampioenschap van Nederland speelde Siert Huizinga een puik toernooi zeker gezien de pittige tegenstand die hij ondervond. Hij had zich in de OSBO-kampioenschappen eigenlijk net niet weten te plaatsen voor deze titelstrijd door een nederlaag tegen Bennekommer Wouters maar mocht als tweede OSBO-afgevaardigde toch deelnemen vanwege een oneven aantal schakers in deze groep. Siert liet zien dat de organisatie een goede keus had gemaakt en kwam uiteindelijk tot een gedeelde eerste plaats met 4 uit 5, een positie die hij moest delen met de eerder genoemde Wouters, zodat de OSBO wel heel sterk naar voren kwam in dit kampioenschap. De onderlinge strijd tussen deze beide kampioenen (hoewel de echte titel bij Wouters terechtkwam op weerstandspunten) eindigde in de derde ronde in remise. In de slotronde had Siert een tikkeltje geluk dat zijn tegenstander doorspeelde op winst in een remiseachtige stelling waarop deze nog verloor. In de overige groepen kwam nog 7 ASV-ers uit. In groep 2 boekte Jan Vermeer een verdienstelijk resultaat. Hij eindigde met 3 uit 5 op een gedeelde 3e plaats. Het resultaat viel hem reuze mee. Vorig jaar kwam hij nog een groep lager uit en had daarom vooraf niet zulke hoge verwachtingen. In de slotronde speelde hij een goede remise tegen de bekende damesschaakster Carla Bruinenberg. Jan ging de strijd aan en probeerde met h5-h4 en met f5 de vijandelijke koningsstelling te slechten maar wist geen bres te slaan. In de stelling waarin tot remise werd besloten stond Jan wellicht een fractie minder. Niettemin een mooie partij. Zijn enige nederlaag leed Jan in de 3e ronde na een fantastische strijd tegen de latere groepswinnaar. “Op zich was dit de mooiste partij”, aldus Jan. Ook Dick Hajee kwam in deze groep tot 3 uit 5. Bij een score van 2 uit 3 stokte de score even. Ook hij moest tegen de groepswinnaar het onderspit delven. De slotronde werd weer gewonnen. Het toernooi verliep voor Henk Kuiphof anders dan hij gehoopt had. Ook hij was in groep 2 ingedeeld en had daarin de laagste rating. In de openingspartij tegen een zekere van den Berg raakte hij met zwart allengs 2 pionnen achter. Taai verdedigen had succes. De tegenstander kwam er niet door en moest met remise genoegen nemen. Tegen Carla Bruinenberg. verliep het eerst naar wens totdat Henk onbezonnen een pion op c5 nam, waarna zij Henk een triple-pion op de c-lijn en later nog een duplo-pion op de e-lijn bezorgde. Er ontstonden zodoende gaten en ook hier raakte hij 2 pionnen achter. Nu was de schade niet meer te herstellen en Henk verloor kansloos. In de derde ronde won Henk na een openingstruc een pion en kwam heel goed te staan. Een foute paardzet in het eindspel, waarna hij zich met eeuwig schaak moest redden. Een ronde later werd Henk van het bord gezet. In de laatste ronde speelde onze voorzitter tegen W. Kraaykamp, jawel… een broer van Johnny. Hoewel deze man de hoogste rating van de groep had, had hij nog weinig laten zien. Henk onderschatte hem dan ook. Een giftige pion werd genomen, waardoor er via een tussenschaak een stuk de mist in ging. Henk kon daarna geen potten meer breken. Opnieuw een nul. Over het resultaat 1 uit 5 kon hij onmogelijk tevreden zijn. Piet Blees kende in groep 3 een valse start met 2 nullen. In de resterende drie ronden scoorde hij 2 punt zodat een 50% score toch nog zijn deel werd. De laatste partij was een spektakelstuk aldus Piet. Zijn opponent kon remise maken maar zag het niet waarna onze ASV-er toch nog, zij het wat onverdiend, de partij naar zich toe trok. Albert Marks was ontevreden over zijn 50% score in groep 4. Hij begon sterk met 2 uit 3 maar verloor de laatste twee partijen. De twee winstpartijen waren degelijk, de remise kwam tot stand na een hele scherpe partij van beide kanten. Geen van beide spelers mocht echter verder risico nemen waarna de puntendeling een feit werd. “De groep was niet zo bijster sterk”, zo luidde Albert’s conclusie na afloop. “Ik had er meer uit moeten halen”. Wim Zunnebeld bleef in groep 6 met 3 uit 5 goed overeind. Henk Kelderman tenslotte eindigde in groep 9 met 2 uit 5 wat in de achterhoede. Nadat in de 1e ronde een spannend toreneindspel was gewonnen volgde een rustige remise. Ook in de 4e ronde werd het remise. In deze partij was het echt zweten. Maar na hard werken en goed verdedigen kon toch een halfje worden genoteerd. "Ik heb weer veel plezier gehad en alles was weer goed geregeld” zo verwoordde Henk zijn deelname aan dit evenement. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop want dit toernooi heeft in de afgelopen jaren een naam opgebouwd.