"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

 

40e jaargang no. 29                                                     donderdag 20 september 2001

 


Schaken Overdag: Op maandagmiddag 10 september jl. startte het nieuwe schaakseizoen van Schaken Overdag met de al haast traditionele simultaan. Dit keer was Laurens Storms gevraagd om deze seizoensopening te verzorgen. Het werd een aangename middag ook al had de opkomst wat beter gekund. Maar de tien spelers, die Laurens nu tegenover zich kreeg, boden hem goed partij. Laurens deed het ook met plezier, gaf de tegenstanders daar waar nodig extra tijd en liet ook terugzetten bij een wat al te grote blunder. Pas in het laatste half uur kwamen de beslissingen tot stand. Alleen Piet Blees wist Laurens te verschalken, de overige negen partijen werden door onze ASV-er gewonnen. Een leuke start van Schaken Overdag derhalve. Wij hopen nog wel op meer belangstelling dus als u in de gelegenheid bent kom dan ook. De eerstvolgende schaakmiddag in De Opbouw zal op maandag 1 oktober zijn, aanvang 14.00 uur. De overige data van deze schaakactiviteit voor dit seizoen zijn: 5 november, 10 december, 7 januari, 4 februari, 4 maart en 8 april. Ook de speelzaal is gewijzigd. Werd er afgelopen jaar nog gebruik gemaakt van een klein vergaderzaaltje in ons clubgebouw. Voor dit seizoen is de helft van de grote zaal afgehuurd. Betere omstandigheden dus. Een extra reden om te komen schaken lijkt ons!!  

 

Oploswedstrijd: Nou ik had gelijk, het was een makkelijke opgave vorige week. Alleen maar goede oplossingen, 8  in getal, werden  er ingeleverd. De oplossing was 1. Lf5-g6. Zwart heeft hierop slechts 2 zetten maar dit leidt in beide gevallen tot mat op de 2e zet. . Op 1….e2-e1 volgt 2. Lg6-h5 mat terwijl wit op 1…e4-e3  mat geeft met de zet 2. Pc4-e5. Het probleem van deze week lijkt iets lastiger. Er zijn dan ook dit keer twee punten te verdienen. De opgave luidt: wit geeft mat in twee zetten. Veel succes maar weer. Doet u ook mee?? Er is nog alle kans om hoog in het ladderklassement te eindigen. Momenteel hebben zes spelers 2 punten en vier man 1 punt  vergaard.

 

Externe competitie: Nog even en dan beginnen de teamwedstrijden ook weer te draaien. Zaterdag 29 september a.s. bijten hiervoor onze eerste drie teams in een thuiswedstrijd (in de Opbouw, aanvang 13.00 uur) het spits af. In de week van 5 oktober start ook voor de andere teams de competitie. Hierover binnenkort meer nu eerst een voorbeschouwing van de teamleiders van ASV-1, ASV-2 en ASV-3, respectievelijk Frank Schleipfenbauer, Erik Wille en Anne Paul Taal op het nieuwe seizoen.

 

ASV1 seizoen 2001-2002. Wat staat ASV-1 het komende seizoen te wachten. Net als vorig jaar mag ons eerste 8-tal proberen in de klasse 2D kampioen te worden. En ook dit jaar weer zullen we niet nalaten om hiertoe een serieuze poging te doen. Echter vorig jaar heb ik gemerkt dat al mijn voorspellingen vroegtijdig stranden, reden waarom ik dit jaar geen voorspellingen meer zal doen. Ik zal dan ook slechts in het kort de teams beschrijven die we het komende jaar treffen, waarbij ik me bij de teams die we het vorige seizoen troffen zal beperken tot de uitslag van dat seizoen. De nieuwe tegenstanders in deze klasse (4 stuks) zal ik wel kort toelichten voor zover dat mogelijk is, de opstellingen van de teams zijn bij schrijven van dit stukje namelijk nog niet bekend. Kortom welke tegenstanders treffen we dit jaar? Ten eerste een deel van de clubs die ook het vorige seizoen in deze klasse bivakkeerden, te weten:

1e ronde - Venlo thuis. Vorig seizoen won ASV-1, met 5-3 thuis waarbij de tegenstander met slechts 7 spelers verscheen,

2e ronde - HSC (Helmond) uit. Vorig seizoen won ASV-1 ruim met 6.5-2.5 uit,

5e ronde - PION Groesbeek uit. Helaas verloor ASV-1 het vorige seizoen de voorlaatste ronde met 4.5-3.5 uit waarbij ASV met 3 invallers speelde,

6e ronde - Hoensbroek Max Euwe thuis. Vorig seizoen 4.5-3.5 winst thuis,

9e ronde - Veldhoven uit. Vorig seizoen won ASV- 1 uit met 5.5-2.5.

Daarnaast zijn de volgende min of meer nieuwe gezichten in deze klasse erbij gekomen.

3e ronde – Promovendus RSC ’t Pionneke uit Roermond. Deze won het vorige seizoen van ASV 2 met 6-2, waarbij ASV met name op de laatste borden verloor. De gemiddelde rating van dit team was 2073. Opvallendste speler is hier Fide-meester Jan van Mechelen (Bord 1, rating ca. 2180).Deze woont in België en heeft dit jaar ook meegespeeld in het Belgische kampioenschap.

4e ronde – Promovendus Brunssum Deze speelde het vorige jaar in de laatste ronde 4-4 tegen BAT Zevenaar (voldoende voor promotie). De gemiddelde rating van dit team was vorig jaar 1935 (zonder bord 1). Hun veruit sterkste speler is Gaston Dorenberg (rating 2334).

7e ronde – SMB 2. Dit team is vorig jaar gedegradeerd net als hun vlaggenschip SMB-1 dat uit de meesterklasse degradeerde. Vorig seizoen speelden er in dit team 10 zeer trouwe spelers waarvan bij de 8 hoogst spelende spelers er slechts  2 spelers 1 wedstrijd misten. De overige 6 speelden alle wedstrijden. De gemiddelde rating van de hoogste 8 borden was dat jaar ca. 2090.

8e ronde – Wageningen waarvan de meeste spelers ons wel bekend zijn (o.a. J.A. Cornelisse, de Open Arnhemse Kampioen van 2000). De gemiddelde rating van dit team was het vorige jaar 2053.

Kortom er staat ons weer van alles te wachten waarvan er weinig te voorspellen valt. Hoe hebben deze teams het op de transfermarkt gedaan? Zijn er spelers bij SMB vertrokken? Hebben de overige teams spelers verloren of juist gewonnen? Zijn er teams die een vliegende start maken, of gaan we met z’n allen in het begin weer punten morsen? Niets is bekend. Wel kan ik stellen dat ik tevreden ben met de indeling. We treffen zeker in de eerste 2 ronden teams die we kennen en waar we van kunnen winnen. Pas dan treffen we de minder bekende teams, waar we op basis van de eerder gespeelde wedstrijden eventueel op kunnen inspelen. En SMB 2, die ik vooralsnog als de ‘favoriet’ zie, treffen we pas in de 7e ronde.

Het eerste bestaat uit de volgende spelers: Eelco de Vries, Wouter van Rijn, Henk Bredewout, Otto Wilgenhof, Remco de Leeuw, Peter Boel, Sander Berkhout, Frank Schleipfenbauer en Jan Knuiman. In de samenstelling van het eerste missen we ten opzichte van het afgelopen seizoen alleen Laurens Storms. Hij verkoos een positie als reserve, De overige spelers die vorig seizoen in actie kwamen zijn ook nu weer van de partij. Jan Knuiman is aan het team toegevoegd.                                              Frank Schleipfenbauer

 

Vooruitblik ASV-2: Het tweede gaat zo op het oog een zwaar seizoen tegemoet. Niet vanwege de sterkte van het team. Dat zit wel snor. Nee, ASV-2 heeft het niet echt getroffen wat de sterkte van de tegenstanders betreft. Maar daarover later; eerst het team. Allereerst moeten we helaas het verlies van Pieter de Jager melden. Pieter speelt komend seizoen in zijn woonplaats Almere. Verder komen Fred Reulink en Erika Belle komend seizoen uit voor het derde van Anne Paul Taal. Een flink verlies, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de nieuwe spelers. Bert Buisman bewees afgelopen seizoen in de interne competitie en in zijn partijen in het eerste een zeer sterk speler te zijn. Cees Sep was afgelopen jaar een uitstekend kopman van het derde en met zijn routine is hij evenals Bert een grote aanwinst. Tenslotte prijzen we ons gelukkig met de entree van Paul Schoenmakers. Paul is afgelopen seizoen doorgebroken als in zijn tweede jeugd. Kortom: het zit wel snor met het tweede!

Met de plaatsing in de derde klasse G hebben we een mooie uitdaging gekregen. Immers met Voerendaal en GESS komen we twee van de sterkere tegenstanders van vorig jaar tegen. Daarnaast zal het sterke Amersfoort voor bijna elk team een lastige hindernis zijn. Met de streekderby’s tegen de uit de OSBO gepromoveerde teams SMB-3 en UVS kan het alle kanten op. Groothoofd speelde tegen ASV-1 een half jaar geleden een soepele 4-4! Wolstad eindigde afgelopen jaar in de middenmoot en viel toen wat tegen en met Utrecht-3 en Ordina-3 weet je het nooit. Als de topteams van deze clubs versterkt zijn, dan zullen ook de derde teams van deze clubs sterker voor de dag komen. Dus: we krijgen de handen vol, maar was ASV-2 niet dat team dat zo goed presteerde tegen sterke teams?

De volgende spelers moeten het dus gaan maken het komend jaar: Erik Wille, Bert Buisman, Cees Sep, Sjoerd van Roosmalen, Richard van der Wel, Koert van Bemmel, Theo Jurrius en Paul Schoenmakers.                Erik Wille

 

 

ASV-3 Seizoen 2001-2002:  Ook dit seizoen mag ASV3 weer aantreden in de sterke OSBO Promotieklasse. Ten opzichte van vorig jaar zijn Zutphen-1, Het Kasteel, Wageningen-2 en Schaakmaat-2 nieuw. Zij promoveerden uit de eerste klasse OSBO, terwijl SMB3 en UVS door hun prestaties vorig jaar promoveerden naar de derde klasse KNSB en Meppel en Velp daarentegen degradeerden naar de eerste klasse OSBO.

Ook dit jaar promoveren de nummers 1 en 2 naar de 3e klasse KNSB door de goede resultaten van de OSBO-promovendi vorig seizoen.

Wat ons eigen team aangaat, valt op te merken, dat Ruud Wille, Ivo van der Gouw, Hans Rigter, Gerben Hendriks, Jacques Boonstra, Siert Huizinga en Anne-Paul Taal vorig jaar ook al deel uitmaakten van dit team en dat Fred Reulink en Erika Belle ons komen versterken. Jan Knuiman en Cees Sep, die vorig jaar nog in het derde mochten aantreden, zijn doorgeschoven naar resp. ASV-1 en ASV-2.

Wat zijn de verwachtingen voor de teams in de Promotieklasse? Vorig jaar was de gemiddelde sterkte met 1885 de hoogste ooit. SMB-3 zorgde met een team van gemiddeld 2000 voor de plus. Het huidige ASV-3 is met 1875 t.o.v. 1874 vorig jaar nauwelijks gewijzigd. Voor de overige teams is dit nog niet bekend.

Mijn verwachting is, dat de strijd om de promotieplaatsen zal gaan tussen Wageningen-2 ,Doetinchem en Lelystad en dat de rest niet veel voor elkaar onderdoet.                                                                           Anne-Paul Taal

 

Uitslagen interne competitie 3e ronde (13 september 2001):

De interne kende afgelopen donderdag een goede opkomst. Maar liefst 46 man namen aan deze derde ronde deel. En dan misten we deze keer ook nog enkele vaste klanten. Dus moet het toch mogelijk zijn dat we binnenkort een keer meer dan 50 spelers op een clubavond trekken. Welke club doet ons dat na?? Hierbij de uitslagen.

J. Knuiman – A.P. Taal ½-½; P. Schoenmakers – R.P. Hofstede 1-0; F. Schleipfenbauer – E. Wille ½-½; B. Plomp – R. van Gemert 0-1; J.W. van Willigen – T. Jurrius ½-½; A. Kruizinga – S. Huizinga 0-1; H. Dijkstra – R. van Belle 1-0; H. Steenhuis – C. Verkooijen ½-½; H. van Buren – E. Velders 1-0; J. Vermeer – I. Rood 0-1; W. Zunnebeld – H. de Munnik 1-0; D. Hajee – H. Boom ½-½; R. Verhoef – K. Uithof ½-½; P. Blees – D. Dijkers ½-½; R. Elzas – M. Verhage ½-½; T. van der Leer – H. Eder 0-1; M. Duman – W. Ariëns 0-1; M. Sahin – H. Meijer 0-1; P. Hamers – J. Zandbergen 0-1; Th. Koeweiden – M. Roijé 0-1; M. van Dijk – J. Legierse 0-1; H. van Vlerken – P. Stibbe 1-0; W. de Jong – B. Hartogh Heijs 0-1.