"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 30                                                     donderdag 27 september 2001


Schaken Overdag: Maandagmiddag 1 oktober a.s., aanvang 14.00 uur is er in De Opbouw weer Schaken Overdag. Gewoon gezellig schaken in een plezierige sfeer. U komt toch ook. Kosten slechts ƒ 2,50.

 

Schaakprobleem: Het nieuwe probleem is ook dit keer weer een tweezet. Een makkelijke aldus Hendrik van Buren, die mij wekelijks van een nieuwe stelling voorziet.. Wel, u bijt er uw tanden maar weer op stuk om uit te vinden hoe wit in 2 zetten mat geeft. Er is dit keer 1 punt te verdienen. De vorige week wisten 4 mensen het probleem goed op te lossen. 1. Lh2-c7 was de sleutelzet.  Er waren 2 foutieve inzendingen. Deze ASV-ers dachten dat 1. Lg3 de oplossing was. Dit faalt echter omdat zwart na 1…Pe1-d2 (om mat te voorkomen) 2. Db2-b7+ altijd nog 2….Tc8-c6 kan spelen en daarmee dus het mat in 2 verhindert. Dit verklaart ook de winst met 1. Lc7. De loper kan ook niet genomen worden door de toren omdat wit dan mat geeft met 2. Db2-h8. Maar je moet het maar net even zien onder de partij tijdens de clubavond. Overigens gaat Theo Jurrius met 4 punten aan de leiding in deze oploswedstrijd gevolgd door Hein van Vlerken, Rijk Pieter Hofstede en M. Sahin met 3 punten.

 

Externe competitie: Even een geheugensteuntje. Overmorgen starten onze eerste drie teams met de externe competitie.  Vorige week was een deel van En Passant hier aan gewijd. U kunt er zaterdag getuige van zijn want onze clubgenoten spelen in de Opbouw. En een extra steuntje in de rug kan men altijd wel gebruiken. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur. Wie zijn de tegenstanders? ASV-1 treft Venlo. Vorig seizoen werd weliswaar met 5-3 gewonnen maar de Limburgers verschenen toen slechts met 7 spelers aan de start. Inmiddels zijn ook de opstellingen van de KNSB-teams bekend. Hieruit blijkt dat ASV-1 in de 2e klasse D de hoogste gemiddelde rating heeft. De druk op het team van captain Frank Schleipfenbauer om dit waar te maken is dus groot. Wel is het een mooie uitdaging maar het zal zeker geen gemakkelijke opgave worden om de titel te grijpen. Daarvoor zijn de krachtsverschillen weer te gering. ASV-2 ontvangt het sterke Amersfoort. Dit is de op papier sterkste tegenstander in de klasse waarin ons tweede uitkomt. Een lastige start dus temeer daar ASV-2 de op één na zwakste op Elo in deze groep is. De gemiddelde Elo ligt voor de Amersfoorters zo’n 100 punten hoger dan die van het tweede. Teamleider Erik Wille hierover “Wat de speelsterkte betreft zijn de Elo’s gelukkig maar cijfertjes die geen garantie bieden op succes. Het is voor ons weer een uitdaging om aan te tonen dat we ons met de sterkeren kunnen meten”. ASV-3 is gastheer van Het Kasteel uit Wijchen. Dit team debuteert in de OSBO Promotieklasse na hun behaalde kampioenschap van het afgelopen jaar. ASV-5 verloor toen met 2½-5½ van de kasteelheren. Het derde eindigde vorig seizoen knap derde maar de teams doen in de deze klasse weinig voor elkaar onder. Dus het blijft vechten voor elk punt.

Wij wensen onze teams veel succes toe bij deze seizoensopening. Volgende week de verslagen.

 

Daarbij blijft het natuurlijk niet want ook de andere teams spelen begin oktober hun eerste wedstrijd. Dit jaar gaan we zelfs met een team meer van start. Ook ASV-8 is nu van de partij. Het kostte nog wel wat moeite om het team helemaal compleet te krijgen maar het lijkt gelukt. In deze EP een korte voorbeschouwing op al deze teams.

 

Tekstvak: OSBO 1e klasse A
1.	Pallas
2.	O&O-2
3.	ASV-4
4.	Meppel-1
5.	Meppel-2
6.	VSG
7.	Schaakstad-4
8.	ZSG-2
ASV-4 mistte vorig seizoen promotie door nederlagen in de laatste 2 ronden. De teamleider van dat team, Paul Schoenmakers, is er dit jaar niet meer bij. Hij is het tweede gaan versterken. Zijn “broer” Nico Schoenmakers heeft het vaandel overgenomen en voert nu zijn manschappen aan. Nico werd eerder al met het vijfde kampioen maar degradeerde een jaar later weer. In het voetbal is de trainer bij degradatie vaak de klos, Nico daarentegen mag meteen aanvoerder worden van een hoger team. Hij is er dan ook op gebrand om met het vierde een goede prestatie neer te zetten. Meppel-1 lijkt in deze 1e klasse A de grote favoriet. Dit team degradeerde afgelopen seizoen uit de promotieklasse. Na Meppel moet ASV-4 zeker een rol van betekenis kunnen spelen maar de teams in deze groep zijn verder aan elkaar gewaagd. Desgevraagd deelde Nico mede zich te verheugen op het spelen voor het vierde in deze eerste klasse van de OSBO. “Anderzijds vind ik het wel jammer om de mensen van het vijfde tijdens de externe strijd te moeten missen. Het vijfde was twee jaar lang ongewijzigd en dat schept een band. Echter het is inherent aan een grote vereniging als ASV dat wisselingen in teams plaatsvinden”, aldus Nico. “De ware kracht van het vierde ken ik echter nog niet en ook uiteraard nog niet de specifieke wensen van de individuele spelers. Maar dat komt wel de komende maanden. Mijn opvolger van het vijfde – Jan Vermeer – wens ik veel succes toe. Vorige week donderdag pochte Jan nog à la Louis van Gaal over zijn eerste daad als teamcaptain, te weten mijn persoon uit het vijfde verbannen. Met zijn babbels zit het dus wel goed, nu de prestaties nog Jan!!”. Het vierde kent drie nieuwe gezichten t.o.v. vorig jaar. Alex Kruizinga presteerde vorig jaar zeer sterk en schoof door van het roemruchte ASV-6 van vorig jaar. Rob van Belle en Nico Schoenmakers verruilden ASV-5 voor het vierde. Harm Steenhuis en Albert Marks gaan het vijfde versterken terwijl Paul Schoenmakers, zoals gezegd in ASV-2 is opgenomen.

De samenstelling van ASV-4: Coen Mekers, Barth Plomp; Nico Schoenmakers, Jan Willem van Willigen, Alex Kruizinga, S. Ayyoubi, Rob van Belle en Cees Verkooijen.

 

Tekstvak: OSBO 2e klasse D:
1.	Mook
2.	Veenendaal-2
3.	Tiel
4.	De Toren-2
5.	Wageningen-4
6.	Bennekom-2
7.	ASV-5
8.	PION-3
Dat het met de babbels van de nieuwe teamleider van het vijfde wel goed zit blijkt wel uit de voorbeschouwing van Jan Vermeer: “ASV-5 streeft komend seizoen naar onmiddellijke terugkeer naar de eerste klasse. Het team is met name in de breedte sterk. Dat zie je vooral in Elo. Die gaan van 1686 tot 1786 (Steenhuis). Wiggerts met 1903 is natuurlijk het buitenbeentje van ASV-5! Concurrenten zullen naar mijn gevoel Tiel en stadgenoot De Toren zijn. We hebben er zin in”, aldus Jan. Naast Steenhuis en Marks zijn Ignace Rood, vorig seizoen nog prominent teamleider van ASV-6 en Hedser Dijkstra die vorig jaar slechts als invaller actief was, nieuw in het vijfde.

De samenstelling van ASV-5: Frits Wiggerts, Harm Steenhuis, Dick Hajee, Jan Vermeer, Ignace Rood, Henk Kuiphof, Albert Marks en Hedser Dijkstra.

 

Tekstvak: OSBO 3e klasse E:
1	OPC
2	Eerbeek
3	Koningswaal
4	Ede-2
5	De Toren-3
6	Dodewaard-2
7	ASV-6
8	SMB-8

ASV-6 gaat het na een jaar afwezigheid weer in de derde klasse proberen. Het zesde gaat sterk gewijzigd het nieuwe seizoen in.  Het zesde heeft de routiniers Piet Blees en Hendrik van Buren, die nu hij weer meer tijd heeft gelukkig veelvuldig achter het schaakbord te vinden is, erbij gekregen, en mag ook Tijs van Dijk, vorig jaar nog in ASV-5, in de gelederen verwelkomen. Dit waarschijnlijk tot groot genoegen van Ignace Rood, die nu een team hoger speelt dan Tijs. Dat zal wel weer een artikel opleveren in ASV-Nieuws. Naast de eerder genoemde Alex Kruizinga (nu ASV-4) mist men ook Horst Eder, die een treetje lager zijn mislukte seizoen van vorig jaar moet doen vergeten. Ruud Verhoef heeft de zware taak om de inspirerende rol die Ignace vorig jaar als teamleider vervulde over te nemen. Het zesde zal zeker een vaste waarde worden voor de derde klasse, zo luidt de verwachting en wie weet waar het team toe in staat is.

De samenstelling van ASV-6 (onder voorbehoud): Ruud Verhoef, Herman de Munnik, Piet Blees, Tijs van Dijk, Donald Dijkers/Bert Sigmond en Hendrik van Buren.

 

Tekstvak: OSBO 4e klasse E:
1	Theothorne-2
2	Westervoort-2
3	ASV-7
4	Rheden-2
5	Duiven-2
6	Eerbeek-2
7	Glazenburg
8	Velp-3
Natuurlijk is ons seniorenteam ASV-7 dit jaar ook weer van de parij. Henk Kelderman, die jarenlang teamleider was van dit team, heeft op eigen verzoek even afstand gedaan en deze taak voorlopig overgedragen aan Gerrit Verbost. Hans Meijer is nieuw in dit team. Hij neemt de plaats in van Kelderman. Onze senioren staan hun mannetje nog steeds zeer goed en zullen het menig team lastig maken.

De samenstelling van ASV-7: Jacob Zandbergen, Hein van Vlerken, Matthijs van Dijk, Bob Hartogh Heijs, Gerrit Verbost en Hans Meijer

 

 

 

 

 

Tekstvak: OSBO 4e klasse D:
1	Schaakmaat-6
2	Voorst-3
3	Ugchelen-3
4	Ons Genoergen-2
5	Zutphen-5
6	Metamorfose-1
7	Twello-3
8	ASV-8

ASV-8 is nieuw dit jaar. Hoewel het ledental al eerder een achtste team mogelijk zou moeten maken lukte dit de laatste jaren niet. Veel leden gaven toen toch de voorkeur aan een plaats als invaller. Maar gelukkig is het dit keer wel gelukt. Daarmee werd voorkomen dat enkele leden niet in een team konden spelen wanneer er geen volledig team op de been kon worden gebracht. Fijn dus dat het enthousiasme om gezamenlijk in teamverband te spelen is toegenomen. André de Groot is de teamleider van ASV-8. Hij verwacht dat Metamorfose-1, de deze zomer nieuwe opgerichte schaakclub in Arnhem, favoriet is voor promotie. Wat er voor het achtste inzit dit seizoen blijft koffiedik kijken. We zijn benieuwd naar hun prestaties.

De samenstelling van ASV-8 is nog niet helemaal rond. Vooralsnog spelen hierin: Horst Eder, André de Groot, Martin Verhage, M. Sahin en Hans van Leeuwen.

 

Klokkenactie: Al geruime tijd heeft u niets meer vernomen omtrent de sponsoring van DGT-klokken. De laatste klok die we aan onze voorraad konden toevoegen werd geschonken door ons aller Nico Schoenmakers. Na zijn winst in de eerste klasse van het OKA-2001 stelde hij zijn prijzengeld hiervoor beschikbaar. Nico, nogmaals dank hiervoor! Maar inmiddels heeft deze actie opnieuw resultaat opgeleverd. Dit hebben we allemaal te danken aan ons lid Teun van der Leer. Hij wist maar liefst vier (!!) klokken aan de man te brengen. Deze klokken werden geschonken door HODES Group (orthopedie, thuiszorg en special products), “De Groene Weg”, biologische ambachtelijke slagerij, Steenstraat 83, Pelgrim Boeken en Muziek, Koningstraat 46 alsmede de Baptistenkapel, W. van Kleeflaan 6. Teun, bedankt voor je inzet voor ASV en …doet goed voorbeeld goed volgen….??!!

 

Uitslagen interne competitie 4e ronde (20 september):

S. Berkhout – J. Knuiman 0-1; E. Wille – C. Sep 0-1; R.P. Hofstede – F. Schleipfenbauer ½-½; R. Wille – R. van Gemert ½-½; T. Jurrius – B. Plomp 1-0; M. Teunissen – N. Schoenmakers 1-0; F. Wiggerts – A. Kruizinga0-1; R. van Belle – G. Hendriks ½-½; H. Dijkstra – H. Boom ½-½; A. Marks – D. Hajee 1-0; E. Velders – J. Vermeer 0-1; D. Dijkers – T. van Dijk 1-0; H. de Munnik – P. Blees ½-½; R. Verhoef – M. Verhage 1-0; W. Ariëns – B. Sigmond 0-1; H. Meijer – A. de Groot ½-½; T. Koeweiden – J. Zandbergen 0-1; J. Legierse – M. Sahin 1-0; B. Hartogh Heijs – H. van Vlerken 0-1; P. Stibbe- M. van Dijk 0-1; R. Lemein – W. de Jong 0-1.