"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 32                                                     donderdag 11 oktober 2001

 


Schaakprobleem: Het probleem van afgelopen week was wel heel simpel. Misschien zelfs wel te simpel. 1. La7 was natuurlijk de sleutelzet. Zwart heeft maar 1 zet te weten 1…Kxa7 waarna wit’s pion promoveert tot toren en vervolgens met 3. Tc8-a8 mat geeft. Er waren 9 goede oplossingen Aan de top van het klassement veranderde niets. Theo Jurrius en Mehmer Sahin blijven de lijst aanvoeren. Zij hebben nu 5 punten. Deze week is het probleem wat moeilijker. Wit geeft mat in 2. Er zijn 2 punten te verdienen.

 

Jubileumavond: De voorbereidingen voor de feestavond op 27 oktober zijn in volle gang. Heeft u zich al aangemeld??

 

Schaken Overdag: Na de simultaan bij de seizoensopening van Schaken Overdag werd vorige week maandag 1 oktober weer gewoon gezellig onder elkaar een potje gespeeld. Er waren 8 deelnemers op deze schaakmiddag. Nog een beetje weinig maar we hopen dat dit aantal nog gaat groeien. Er werden twee vierkampen geformeerd waarin rapid werd gespeeld. Winnaar in de eerste groep werd Fred Duchêne met 2½ uit 3. Helaas zien we hem niet op de donderdagavond maar gelukkig is hij het schaken en ASV wel trouw gebleven. In de andere groep was Wim Zunnebeld de overtuigende winnaar met 3 uit 3. De volgende schaakmiddag in deze serie is op maandag 5 november a.s.

 

Externe competitie: Na de redelijk succesvolle seizoensouverture van onze eerste drie teams staat ook de competitie voor de andere teams op het punt van beginnen. Vanavond spelen ASV-4 en ASV-7 thuis tegen resp. het Ermelose VSG en Eerbeek-2. Twee andere ASV-teams hebben vanavond een uitwedstrijd. Het gepromoveerde ASV-6 gaat op bezoek bij het eerste team van Eerbeek terwijl het vorig seizoen gedegradeerde ASV-5 te gast is van Veenendaal-2. Overigens worden er in deze wedstrijd in eerste instantie 6 partijen gespeeld. De overige 2 worden op een later tijdstip afgewerkt. 1 team mist u dan nog en dat is het kersverse  ASV-8. Zij gaan maandag a.s. naar Apeldoorn voor de wedstrijd tegen De Schaakmaat-8. Alle teams veel succes. U leest het binnenkort wel weer in uw EP.

 

Fighter-cup: Speciale aandacht vraag ik hierbij voor het door de OSBO gelanceerde (persoonlijke) bekertoernooi t.w. de zgn. Fighter-cup. OSBO-voorzitter Hendrik van Buren is de initiatiefnemer van dit toernooi. Het bijzondere hieraan is dat bij remise de speler met de laagste Elo doorgaat naar de volgende ronde. De speler met de hogere Elo mag dan wel de kleur bepalen. Omdat alle spelers uit de gehele OSBO mee kunnen doen bepalen de spelers samen waar zij gaan spelen (goed bereikbaar, geografisch zoveel mogelijk in het midden van de woonplaatsen van beiden. Deelname kost ƒ 10,--. Er zijn diverse geldprijzen. Opgave bij voorkeur per mail h.van.buren@avades.nl of anders per telefoon 026-3274364. Voor meer info zie de publicatie op het prikbord of via uw secretaris.

 

Uitslagen interne competitie 6e ronde (4 oktober 2001):

Knuiman – Bruning 1-0; Schleipfenbauer – Buisman ½-½; P. Schoenmakers – A. Migchels ½-½; van der Wel – R. Wille 1-0; E. Wille – van Willigen 1-0; Plomp – N. Schoenmakers 1-0; Boonstra – Wiggerts 0-1; R. van Belle – Kruizinga 1-0; Rood – Verkooijen 0-1; Dijkstra – Hajee 0-1; Boom – Vermeer 0-1; Kuiphof – Zunnebeld 1-0; Dijkers – Velders 1-0; Blees – Uithof 0-1; Sigmond – de Munnik 1-0; Eder – Ariëns 0-1; Verhage – Meijer 1-0; Legierse – Zandbergen 1-0; van Vlerken – Hamers 1-0; M. van Dijk – Sahin 1-0; Spallina – de Jong 0-1; Stibbe – Visser 1-0.

 

ASV-jeugd: Op donderdagavond 27 september 2001 werd opnieuw de Arnhem Cup voor de schaakjeugd van Arnhem en omstreken verspeeld. Schaakvereniging ASV was dit keer organisator in De Opbouw. De 10 beste jeugdschakers van de clubs Velp, ASV en De Toren mochten om de Arnhem Cup strijden. Er werden vier ronden gespeeld met speeltempo 15 minuten p.p.p.p. Van de vier voorafgaande edities was ASV driemaal de sterkste en won Velp eenmaal. Vol revanchegevoelens zette vooral de Toren zich dus aan de borden. In de eerste ronde ging het echter met thuisclub ASV opperbest. De ronde werd gewonnen met 10-0! Velp met 4 punten en vooral De Toren met 1 punt kwamen er bekaaid vanaf. Hierna kwamen Velp en De Toren beter in hun spel. In de volgende ronden pakte Velp steeds 50%; namelijk 5 van de 10 te halen punten en de slotronde pakte Velp zelfs 6 punten. De Toren scoorde regelmatig 3 punten. ASV pakte twee keer 7 en tot slot 6 punten en hoewel het dus moeizamer ging, werd toch de eindzege gegrepen. De topborden vlamden bij ASV het meest. De eerste drie borden wonnen alles. Ook een aantal lagere borden wisten de volle mep te pakken. Er werden geen punten verspeeld door Tje-Wing Au (17), oud-jeugdclubkampioen van ASV, die al 2 jaar niet meer gespeeld had. De andere kinderen waren allemaal een stuk jonger maar scoorden niettemin even uitstekend. Kasper Uithof (14) en Murat Duman (13) pakten ook 4 uit 4. Aan de lagere borden schreven ook Bijan Zahmat (11), Eli Goedegebure (10) en Tim van der Meulen (10) louter enen bij. Peter Sperber (13), Siwash Zahmat (13), Tobias van Leeuwen (10) en Jeroen Klein Essink (13) completeerden de top-10 van ASV. Invallers waren Umit Duman (9) en Luuk Mocking (11). ASV won de Arnhemcup met 30 punten. Velp werd 2e met 20 punten en De Toren 3e met 10 punten.

Voor de beste 10 spelers van de dag waren er medailles beschikbaar. Uiteraard kreeg de top-6 van 100% scores er een. Ook Peter, Siwash en Tobias die drie punten pakten kregen een medaille. Om de laatste medaille was het spannend. Diverse kinderen hadden twee punten gescoord maar omdat Jeroen ze aan het hoogste bord behaald had, mocht hij de medaille mee naar huis nemen. Niettemin zaten ook Luuk en Umit hier dichtbij. Zij hadden twee vrije rondes. Voor het echie won Luuk beide partijen en Umit won er eentje waardoor zij ook hun steentje aan de eindoverwinning bijdroegen.                                        Tijs van Dijk

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak: Top 10 op TPR na 6 ronden:
1. Jan Knuiman	2196 (7)
2. Paul Schoenmakers	2124 (6)
3. Theo Jurrius	2093 (4)
4. Frank Schleipfenbauer	2050 (7)
5. Anne Paul Taal	2039 (5)
6. Olivier Bruning	2029 (4)
7. Bert Buisman	2018 (5)
8. Cees Sep	2002 (3)
9. Albert Marks	1967 (3)
10. Jan Willem v. Willigen	1947 (5)
Interne Competitie: De eerste zes ronden van de interne competitie zijn gespeeld en dat steeds met een opkomst van ruim veertig spelers. Het is misschien wel aardig om te zien welke spelers goed uit de startblokken gekomen zijn en wie er wat aanloopproblemen heeft. Met afstand de beste start kent Hein van Vlerken. De oude rot in het vak verloor in de eerste ronde, maar won daarna vijf maal op rij, waarbij hij onder meer zijn teamgenoten Jacob Zandbergen en Bob Hartogh Heijs versloeg. Frank Schleipfenbauer en Jan Knuiman volgen Hein op bescheiden afstand. Beide spelers van ASV-1 kwamen tot 4 uit 6. Clubkampioen Jan Knuiman kende net als Hein een slechte start van de competitie, maar met zeges op achtereenvolgens Sander Berkhout, Cees Sep en Olivier Bruning lijkt Knuiman absoluut niet van zins om al na één jaar afstand van de titel te doen. Frank Schleipfenbauer acteert wat minder meedogenloos als Hein en Jan, maar met vier remises en zeges op Rogier van Gemert en Erika Belle is de captain van het eerste aan het bewijzen dat zijn terugval van afgelopen seizoen éénmalig is. Zoals iedereen weet wordt de clubkampioen vastgesteld op basis van TPR, waarbij tenminste 25 partijen gespeeld moeten zijn over een heel seizoen. Hoe de  top 10 in de strijd om het clubkampioenschap (tenminste drie partijen gespeeld) er op dit moment uit ziet geeft de tabel hiernaast aan.

In de strijd om de snelste stijger qua Elo waren Wim Zunnebeld en Herman de Munnik afgelopen seizoen steeds in een tweestrijd gewikkeld. Wim won toen nipt, maar nu kampen beide spelers met een licht verlies. De strijd om de kop in het “snelste stijger klassement” gaat op dit moment tussen Hein van Vlerken (+74) en Wim de Jong (+60). Jacob Zandbergen (-57) en Theo Koeweiden (-62) vergaat het heel wat minder goed. Vanavond spelen we al weer de zevende ronde en u moet maar zo denken: U kunt nog 28 overwinningen behalen!                      Erik Wille

 

Extern fragment: We hebben het op 29 september allemaal kunnen aanschouwen. ASV-2 gaf vele kansen op een goed resultaat weg. Zoals de captain het voortouw behoort te nemen, nam hij ook nu het voortouw met het geknoei.

In onderstaand diagram speelt Erik Wille met zwart tegen L. Boutens van Amersfoort-1. Na een Franse partij lijkt Erik het voordeel op de damevleugel te gaan uitbouwen. Wit speelde daarom op zijn laatste zet 29. g5  (zie diagram) met praktische kansen. Erik vervolgt wat nonchalant met 29. … Tc2. Zo op het eerste gezicht lijkt 29. … fxg5 een eenvoudiger oplossing. Analyse leert echter dat het ook dan niet makkelijk is:  30. Thg1, Tc2  31. Txg5, Txb2  32. Tdg1, Tf7  33. Lh5! De beste kans voor zwart is nu de kwaliteit te geven: 33. … Lxd3 34. Lxf7+, Kxf7  35. Txg7+, Kf8  36. Tg8+, Ke7  37. T8g7, Kd6  38. Te1, Pc4 en een lang gevecht wacht. De partij ging echter verder met 30. g6, Tfc8 Hier had zwart met 30. … Txb2 verder gemoeten. Een mogelijk vervolg zou kunnen zijn: 31. Th3, Td8 32. Tdh1, Kf8 en zwart lijkt uit de problemen. Nu houdt wit kansen. 31. Kg3, Txb2 32. Pxd4 Wit zet met een stukoffer zijn schwindle in.  32. …exd4 33. e5  (zie diagram) 33. … Td8 Het is wit gelukt. Na 33. … Lc6 wint zwart. Nu gaat het echter vreselijk mis: 34. exf6, gxf6 35. Th7, Lxd3 36. Tdh1, Kf8 37. g7+, Kf7 38. g8=D+, Kxg8 39. Th8+, Kg7 40. T1h7+ mat 1-0. Jammer dat zwart vergat te winnen en zelfs nog verloor, maar het was wel een boeiend slot!                      Erik Wille

 

Nieuwe leden: In het begin van het nieuwe schaakseizoen kwamen diverse schakers bij ASV eens een kijkje nemen. Hiervan zijn Martin Verhage en Marvin Roijé inmiddels lid van onze vereniging geworden. Wij wensen hen een fijne tijd toe bij ASV.

 

Grote Clubactie: De ASV-jeugd heeft bij deze lotenverkoop weer flink zijn best gedaan. Inmiddels zijn er via de voorinschrijvingsformulieren al 152 loten aan de man gebracht. Klasse!! Na deze actie gaan we nog iets heel anders doen. U hoort daar binnenkort meer over!!