"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 33                                                     donderdag 18 oktober 2001


Rapidcompetitie: Volgende week slaan we de interne competitie een weekje over. We beginnen dan met de eerste speelavond van de rapidcompetitie. Ter herinnering: er worden  per rapidavond 4 partijen gespeeld met een speeltempo van 25 minuten per persoon.

 

Bekerfinale: Eén beslissing uit het seizoen 2000 – 2001 was nog niet gevallen. Dit betrof de finale uit de Kroongroep van de bekercompetitie. Afgelopen donderdag werd deze partij tussen Bert Buisman en Sander Berkhout gespeeld. Het werd geen heroïsche bekerstrijd want Sander ging al op de 14e zet in de fout met stukverlies tot gevolg. Daarmee werd Bert Buisman de nieuwe bekerkampioen. Bert, proficiat!!

 

Jubileumavond: Nog maar eens breng ik de jubileumavond in het kader van ASV-110 jaar op zaterdag 27 oktober a.s. onder uw aandacht. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd en met Oud-Hollandse spelen kunt u zich verder vermaken. Meldt u zich dus tijdig aan!!

 

Schaakprobleem: Het was even wat lastiger vorige week. Slechts 4 inzendingen waarvan 2 fout. De sleutelzet was 1. Tb4-g4. Op 1….Pe5xg4 volgt dan 2. Lf1-d3 mat. Ook andere zetten van zwart helpen na 1. Tg4 niet. Zo is het bv. na 1…Dg7: 2. Pd4 mat terwijl na 1…Pg7: 2. Dg5 volgt. Maar ook 1…Pc6: helpt niet vanwege 2. Ld3 mat. De zet 1. Dh4 werd tweemaal als oplossing gezien doch dan verhinderd zwart mat in 2 met 1…Pg7:. Hein van Vlerken is de nieuwe koploper in de oploswedstrijd. Hij heeft 6 punten en ging Theo Jurrius en Mehmet Sahin, die 5 punten hebben, voorbij. Vandaag mag u zich weer stuk bijten op een fraaie tweezet. Let er bij het oplossen ook eens op dat er geen stuk gemist kan worden. Als dat wel zo is deugt het probleem niet. De sleutelzet is een verrassende, dus doe uw best. Eigenlijk is dit probleem 1½ punt waard, maar we ronden dit af naar 2 punten.

 

Externe competitie: Ook voor onze “doordeweekse” teams begon afgelopen week de competitie. Wisselende resultaten werden er genoteerd. Winst was er voor het gepromoveerde ASV-6. Tegen Eerbeek-1 werd met 4½-1½ gewonnen. ASV-5 speelde zes partijen in de wedstrijd tegen Veenendaal-2. Met nog 2 partijen te gaan staat het 3½-2½ in Arnhems voordeel. Onze senioren uitkomend in ASV-7 speelden met 3-3 gelijk tegen Eerbeek-2. De eerste 3 borden verloren maar borden 4 t/m 6 maakten dit weer goed en wonnen. Dan de enige nederlaag. Die kwam voor rekening van ASV-4. Zij werden met 2-6 afgedroogd tegen VSG uit Ermelo. In de tijdnoodfase ging er het nodige mis waardoor de nederlaag wel erg fors werd. Maar de cijfers liegen niet. Een slecht begin voor ons vierde. ASV-8 speelde afgelopen maandag. De uitslag en het verslag hiervan krijgt u van mij volgende week. We beginnen eerst met de andere verslagen.

 

Forse nederlaag voor ASV-4 bij seizoenouverture: De eerste ronde van het schaakseizoen 2001-2002 trad ASV 4 in de eerste klasse A aan tegen VSG uit Ermelo. Aangezien vorig jaar onder de bezielende leiding van Paul Schoenmakers nog een keurige 4,5-3,5 overwinning op Ermelo was geboekt, werd deze thuiswedstrijd met vertrouwen tegemoet gezien. Het team was nagenoeg compleet. Alleen Ayyoubi ontbrak, die werd vervangen door Hedser Dijkstra. Hedser werd geconfronteerd met de afruilvariant van het Frans. Zijn tegenstander voerde dit systeem consequent door, waarna Hedser moest berusten in remise. Coen Mekers koos voor de Caro Kann verdediging en werd opgezadeld met de doorschuifvariant. In een enigszins betere stelling dacht Coen een kwaliteit te kunnen winnen. Hij overzag echter een tussenzetje van de witte dame, waarna niets anders restte dan de dame tegen twee torens en een paard te geven. Na enige vergeefse pogingen om tegenspel te krijgen gaf Coen op. Cees Verkooyen koos met c4 voor een rustige start van het nieuwe externe seizoen. De rustige start ten spijt kreeg Cees zijn tegenstrever in het middenspel de overhand. Op het moment dat de Ermeloër kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel vergaloppeerde deze zich, waarop Cees zijn tegenstander pardoes mat kon zetten. Rob van Belle kon inmiddels terugzien op een mislukte opening. Zijn tegenstander was heer en meester op de zwarte velden en bovendien had Rob de slechte loper. Rob’s tegenstrever kon echter geen geschikt aanvalsplan vinden, waarop Rob de stelling wist dicht te schuiven en op deze wijze een verdienstelijke remise wist af te dwingen. Alex Kruizinga speelde de opening snel en moest dit bekopen met het verlies van de kwaliteit. De stelling was echter zeer gecompliceerd, waardoor de Ermeloër de sterkste voortzetting niet wist te vinden. Alex wist hierop een ontwikkelingsvoorsprong te bereiken en met zijn actievere stukken voor de nodige dreiging te zorgen. Alex’s tegenstander stelde hier de nodige matdreigingen tegenover. De stelling bleef tactisch en onze ASV-er werd voor de keuze gesteld de kwaliteit terug te winnen of te kiezen voor de mataanval. Hij koos voor dit laatste, maar was inmiddels in tijdnood geraakt. Een onzorgvuldigheid in de tijdnood brak Alex op en kostte de partij.

Barth Plomp speelde een rustige partij, waarin het evenwicht eigenlijk nooit verbroken werd en steeds binnen de remisemarges werd gebleven. Ten behoeve van het teamresultaat speelde Barth door. In de slotfase, terwijl de partij zich nog steeds binnen de remisemarges afspeelde, gaf Barth pardoes een vol stuk weg en hiermee de partij. Jan Willem van Willigen was inmiddels in tijdnood geraakt. Normaliter gezien zijn rustige aard zijn sterke zijde en vaak zelfs een nadeel voor zijn tegenstanders, die hierdoor nerveus worden. Helaas was deze tegenstander niet gevoelig voor Jan Willem zijn tijdnood, waarop het vijfde Ermelose matchpunt kon worden bijgetekend en de nederlaag een feit was. Resteerde nog de partij van Nico Schoenmakers, die vanuit een positionele Svesnikov en een geduldige laveerfase in het middenspel een voordelige stelling had weten te bereiken. Echter zoals het vaak gaat in betere standen kost het doorrekenen van de varianten te veel tijd. Kort nadat Nico een remise-aanbod in een stelling met inmiddels een volle toren voorsprong had afgewezen, bleken beide vlaggen inmiddels gevallen te zijn. Aangezien Nico’s vlag iets eerder was gevallen, kon het zesde Ermelose punt worden bijgeschreven.

“De eerste trainerswissel binnen ASV lijkt in aantocht”, grapte Erik Wille. “Nico van Gaal”, merkte Cees Verkooyen nog fijntjes op. Aangezien Cees gewonnen heeft, zal hij voor deze ene keer niet worden geschorst … Maar Jan Vermeer zal ik de komende periode toch maar eventjes proberen te ontlopen .…                              Nico Schoenmakers

Gedetailleerde uitslag ASV-4 – VSG-1: C. Mekers – E. Keijer 0-1; J.W. van Willigen – J. Lambrechts 0-1; B. Plomp – R. Boterenbrood 0-1; C. Verkooijen – J. Janssen 1-0; N. Schoenmakers – G. de Hoop 0-1; H. Dijkstra – C. Petersen ½-½; A. Kruizinga – J. Jamshedy 0-1; R. van Belle – S. Westra ½-½. Eindstand 2-6.

 

Tekstvak: 1. Hajee	0
2. Steenhuis	
3. Wiggerts	½
4. Vermeer	1
5. Dijkstra	
6. Rood	½
7. Marks	1
8. Kuiphof	½
ASV-5 op voorsprong: Het vijfde heeft de draad in de 2e klasse van de OSBO na de degradatie van vorig jaar goed opgepakt. Weliswaar zijn de matchpunten nog niet verdeeld, de start is positief verlopen. Vanavond moeten Harm Steenhuis en Hedser Dijkstra de 3½-2½ voorsprong tegen Veenendaal-2 verdedigen. Hoe verliep het in de eerste 6 partijen. Bij Henk Kuiphof werden snel de lichte stukken en de dames afgeruild. De stelling bleef in evenwicht en dus werd het remise. Dick Hajee kwam met zwart iets minder uit de Sicilaanse opening. In het middelspel zette hij een toren op een verkeerde plaats, wat tot stukverlies leidde en dus de partij. Dick speelde tegen jeugdspeler Offringa die het schaakspel goed doorzag. Jan Vermeer kwam in de opening in moeilijkheden. Hij verloor een pion. Zijn tegenstander offerde een paard, maar gelukkig kon Jan een loper terug offeren om er niet helemaal af geschoven te worden. In het late middenspel won hij een pion + loper door een combinatie. 1½ - 1½. Frits Wiggerts had wel een mooie aanval, maar zijn tegenstander verdedigde zich bekwaam. Na loperruil zag Frits het niet meer zitten en moest berusten in zetherhaling. Achteraf bleek er in de analyse toch een winstvoortzetting in te zitten. Na 13 achtereenvolgende overwinningen in de externe competitie was dit het eerste halve verliespunt. Gewoon weer aan een nieuwe serie beginnen, Frits!! Ignace Rood zette een gecompliceerde Caro Kann op. Na een onoplettendheid van de Veenendaler maakte Ignace een kwaliteit buit. Er zaten nog wel vage winstkansen in, die eventueel na lang manoeuvreren verzilverd zouden kunnen worden. Echter de teamleider vond remise ook goed. De stand was gelijk en Albert zou nog gaan winnen. Met wit kreeg Albert door een onnauwkeurige openingsbehandeling van zijn tegenstander ruimtevoordeel. Hij voerde de druk op en won een pion, waarna hij in een gewonnen eindspel terechtkwam. In hevige tijdnood, waarbij hij het psychologische voordeel had van steeds 10 tot 20 seconden meer tijd te hebben dan zwart, in de laatste 2 minuten, zette hij zijn tegenstander mat. Deze had nog precies 1 seconde over! Volgens teamleider Jan Vermeer was het volgen van deze partij slecht voor mensen met een zwak hart. Die waren er dus gelukkig niet.          Jan Vermeer

 

Tekstvak: 1. Verhoef	0
2. Sigmond	½
3. van Leeuwen	1
4. de Munnik	1
5. Eder		1
6. de Groot	1
Eerbeek – ASV 6: Donderdag 11 oktober gingen we als promovendus vol verwachting richting Eerbeek om aldaar de plaatselijke SV te ontmoeten. Eerbeek (als beste 2e gepromoveerd) is voor ons geen onbekende, in het treffen van vorig jaar wisten we door middel van een 5–1 overwinning de basis te leggen voor het kampioenschap. Op papier waren we enigszins gehandicapt, omdat de helft van ons team verhinderd was. In de praktijk bleek deze handicap reuze mee te vallen, doordat we versterking kregen vanuit het 8e team. André de Groot zette ons na een uur al op een voorsprong. In een Siciliaan wikkelde André met zwart af naar een betere stelling, waarbij hij zijn tegenstander een dubbelpion bezorgde die hij enige zetten later wist buit te maken. Toen zijn tegenstander pardoes een loper weggaf was het pleit beslecht: 0-1. De overwinning van André gaf ons vertrouwen, de volgende die onze score intact liet was Bert Sigmond aan het 2e bord. Tegen de geroutineerde van Delft ontstond een complex eindspel, die geen van beiden reële winstkansen bood: ½-1½. Hans van Leeuwen opende met een damegambiet, waarin hij al spoedig de druk op zwarts stelling kon opvoeren. Na promotie van zijn pion vond Hans met twee dames al spoedig de weg naar de winst ½-2½, een goede prestatie. De partij van Herman de Munnik verliep aanvankelijk niet florissant. In een Slavische variant kwam Herman in een gedrongen stelling terecht, waarin zijn loper op c8 werd ingesloten. Zijn opponent vond echter geen scherpe voortzetting. Herman wist zijn loper te bevrijden en won even later een pion. Dit voordeel gaf hij niet meer weg: ½-3½. Horst Eder voerde het doelsaldo nog verder op door aan bord 5 overtuigend te winnen; ½-4½. Vervolgens kwam last but not least Verhoef aan bord 1 aan bod. In een Gesloten Siciliaan (met e4 Pc3 g3 Lg2) wist zwart al snel evenwicht te bereiken. Ruud speelde vervolgens op d4, maar zwart was hem met f5 voor, waardoor de stelling van Verhoef onder druk kwam te staan. Lange tijd bleef een wankel evenwicht bewaard, maar rond kwart voor twaalf moest ondergetekende alsnog zwichten, nadat een paard onvermijdelijk zijn stelling was binnengedrongen: 1½-4½..           Ruud Verhoef

 

Uitslagen interne competitie 7e ronde (11 oktober 2001):

Knuiman – Storms 0-1; Schleipfenbauer – P. Schoenmakers ½-½; E. Wille – Jurrius 0-1; Hendriks – Huizinga 1-0; Dekker – Boonstra 1-0; Velders – Boom ½-½; van der Leer – Otten 1-0; de Jong – Koeweiden 0-1; Sahin – Stibbe 1-0.

Bekerfinale 2000 – 2001: Buisman – Berkhout 1-0.