"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

 

40e jaargang no. 36                                                     donderdag 8 november 2001


Schaakprobleem: Het probleem van vorige week was redelijk makkelijk oplosbaar, aldus Hendrik van Buren, die deze stelling voor u selecteerde. Wat je makkelijk noemt zult u zeggen. Er werd tenminste behoorlijk over gepeinsd. Slechts vier goede oplossingen dan ook deze keer. De sleutelzet was 1. Lb2. De twee witte paarden kunnen weliswaar zetten maar in een twee- of driezet schaak geven op de eerste zet wordt door problemisten als “grof” gezien. Meestal blijven  ook de batterijstukken (in dat probleem La8 en Th4) op hun plaats – behalve in zgn. tempoproblemen. Als u ziet dat na het wegtrekken van Ld4 vervolgens Dd4 mat geeft dan hoeft u alleen nog maar uit te vinden naar welk van de 10 mogelijke velden de loper moet. Zo faalt 1. Lh8 op …Da1. Ook de inzendingen 1. Kxh6 en 1. Kg3 zijn dus niet goed. Het probleem van vanavond is weer een tweezet. Goede oplossingen worden beloond met drie punten. Theo Jurrius gaat nog steeds aan kop met 12 punten, gevolgd door van Vlerken en Schleipfenbauer met 10 punten. Sahin staat 4e en heeft 9 punten. 

 

Externe competitie: ASV-1 en ASV-3 boekten zaterdag jl. de 2e overwinning van het seizoen op resp. HSC Helmond en Doetinchem. Vooral van het derde een hele knappe overwinning. ASV-2 daarentegen kreeg de tweede nederlaag te slikken. GESS uit Sittard was met 5-2 te sterk. ASV-2 staat nu puntloos onderaan de ranglijst. In deze EP de verslagen. Om het programma voor de 2e ronde compleet te maken: van onze andere teams speelde ASV-7 gisteravond in Rheden tegen Glazenburg. Vanavond spelen ASV-5 en ASV-6 thuis tegen resp. Tiel en Koningswaal uit Beuningen. De wedstrijden van ASV-4 en ASV-8 worden volgende week gespeeld. ASV-4 gaat dinsdag naar Apeldoorn voor het treffen tegen Schaakstad-4 terwijl ASV-8 volgende week donderdag thuis Zutphen-5 ontmoet. 

 

Verdiende zege ASV-1: Na de winst in de openingsronde op Venlo was HSC Helmond zaterdag het tweede slachtoffer van ASV-1. Het werd 5-3. Op deze zege viel niets af te dingen. Sander was bij vertrek als eerste bij de Opbouw aanwezig. Hij had 10.30 uur als vertrektijd begrepen maar dat bleek de tijd waarop ASV-2 zou afreizen naar Sittard. Sander was dus ruim op tijd. Bij aankomst in Helmond bleek de speelzaal niet beschikbaar. Na overleg met de tegenstander, wedstrijdleider en de eigenaresse van het pand kon de wedstrijd toch plaatsvinden zij het dat hierdoor een half uur later begonnen werd. Na zo’n 2 uur spelen stond het er wel goed voor aldus captain Frank Schleipfenbauer. Alleen Wouter van Rijn had een kwaliteit weg geblunderd zonder compensatie. Daarnaast bestond er enige twijfel over de stellingen van Eelco (met dame in de knel) en Sander (tegenstander verder met de aanval) doch dit bleek na afloop bij de analyse wel mee te vallen. De eerste beslissing viel na 3 uur spelen toen Otto won. Na 19 zetten had hij slechts 20 minuten verbruikt en zijn tegenstander bijna de volle speeltijd. Deze zag het niet meer en Otto won toen heel simpel de dame voor een toren en dus de partij. Na een remise van Sander Berkhout won vlak voor de eerste tijdscontrole eerst Eelco de Vries. Hij had de slechte positie van zijn dame kunnen verbeteren en won vervolgens in de aanval. Daarna bracht ook Remco de Leeuw het punt binnen. Hij had de hele partij al beter gestaan en wist de druk hoog te houden zodat de stelling niet kon vervlakken. Zijn tegenstander werd steeds verder teruggedrongen. Remco won een pion waarna de vijandelijke stelling in elkaar stortte. Henk Bredewout speelde ook een hele goede partij en kreeg een beslissende koningsaanval. Net toen hij leek te gaan winnen gaf hij pardoes een stuk weg maar hij kon toen gelukkig nog eeuwig schaak houden. Frank Schleipfenbauer bracht het beslissende punt binnen. Na kwaliteitswinst ontstond er een onduidelijke stelling waarin zijn opponent een vrijpion had. Deze wist Frank in bedwang te houden. Na een noodsprong offerde zijn tegenstander nog een kwaliteit maar Frank kon een toren terugofferen en vervolgens met een pion doorlopen naar winst. Wouter van Rijn gaf vervolgens op. Hij kwam het kwaliteitsverlies dat hij in het begin had geleden niet meer te boven. Jan Knuiman speelde een sterke partij. Hij zette een goede aanval op en drukte zijn tegenstander helemaal in de hoek. Deze kwam bovendien in tijdnood. Op een gegeven moment kwam Jan niet verder terwijl zijn tegenstander steeds alleen maar de enige zet kon doen en juist daardoor de tijdnood haalde. In het eindspel verloor Jan tenslotte de strijd na pionverlies. Een wat ongelukkige nederlaag. De 5-3 zege had dus zeker hoger kunnen uitvallen. In de volgende ronde wacht ’t Pionneke uit Roermond, op dit moment naast ASV-1 en het Nijmeegse SMB-2 medekoploper, als tegenstander. Dan gaat het er echt om. 

Gedetailleerde uitslag HSC Helmond – ASV-1: R. Venis - O. Wilgenhof 0-1; B. Dekker - W. van Rijn 1-0; H. Faber - E. de Vries 0-1; F. Janssen - H. Bredewout -; R. de Waard - S. Berkhout -; M. de Waard - R. de Leeuw 0-1; P. van Asseldonk - J. Knuiman 1-0; A. Coenen - F. Schleipfenbauer 0-1. Eindstand 3-5.

Opnieuw verlies ASV-2: GESS was in Sittard veel te sterk voor het tweede. De 5-2 uitslag was misschien licht geflatteerd, maar de zege bleef volkomen verdiend in Limburg. Na een snelle remise van Erika Belle – zij nam de plaats in van de verhinderde Erik Wille – verloor Bert Buisman kansloos van Renet. In de analyse bleek de ellende op het bord nog groter dan Bert had ingeschat. Koert van Bemmel kwam een half uur te laat, omdat de NS er weer eens niet in slaagde de trein op tijd te laten rijden. Koert nam vervolgens geen risico’s en berustte in remise. Kort daarna ging het mis bij Theo Jurrius. Na een gambiet ruilde hij ten onrechte een stuk. Zijn aanval stokte en een kansloze stelling restte. Richard van der Wel boekte de eerste partijwinst van dit seizoen voor ASV 2. Richard bracht zijn tegenstander met veel dreigingen steeds in gevaar. In goede stelling kon hij vervolgens afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Sjoerd van Roosmalen deed van alles om het tij voor ASV 2 nog te keren. Hij ging remise uit de weg, offerde tegen beter weten in nog een pion en mocht uiteindelijk blij zijn met een halfje. Cees Sep stond steeds iets beter, maar in tijdnood greep hij mis. Met een kwaliteit minder hoopte Cees nog kansen te krijgen met zijn vrijpionnen, maar dat bleek te verdedigen. Hierna was de nederlaag onontkoombaar. Paul knokte voor wat hij waard was, maar dat was na een volkomen mislukte opening te weinig. Dit 5-2 verlies brengt ASV 2 op een ongedeelde laatste plaats. Winst op Utrecht 3 in de komende ronde (thuis op 24 november a.s. red.) is geboden.               Erik Wille

Gedetailleerde uitslag GESS – ASV-2: J. Renet - B. Buisman 1-0; L. Armino - P. Schoenmakers 1-0 H. Schumacher - C. Sep 1-0; T. Hendrickx - K. v. Bemmel -; D. Becker - S. v. Roosmalen -; W.G. de Cauter – R. v.d. Wel 0-1; A. v. Rijsewijk – T. Jurrius 1-0; H. Jacobs – E. Belle -. Eindstand 5-2.

 

Knappe winst ASV-3: Het derde heeft zich door een 4-3 zege op Doetinchem aan de kop van de ranglijst genesteld. De winst was zondermeer verdiend. al bleef het tot het eind superspannend. De winstkansen lagen echter steeds aan de Arnhemse kant. Illustratief daarvoor was dat op diverse borden door ASV remise werd aangeboden die door de Doetinchemmers wel moesten worden afgeslagen. Belangrijk was in dit verband ook de  snelle voorsprong die door Gerben Hendriks werd verkregen. Hij zette zijn tegenstander met zwart binnen 2 uur van het bord. Na een afruil op f4 kreeg hij gelegenheid om met deze pion door te stoten naar f3. Dit vernietigde de witte koningsstelling. De dreigingen konden alleen met een kwaliteitsoffer gepareerd worden doch dit was van tijdelijke aard. Bij Hans Rigter kwam er al snel een dubbeltoreneindspel op het bord met lopers van ongelijke kleur. Hans had daarbij de sterke loper. Bijna alles was vastgelegd, alleen had Hans nog een mogelijkheid om met zijn koning naar f5 te wandelen. Gelet op de tijd werd echter remise aangeboden om geen overbodige risico’s te nemen. Bij analyse bleek echter dat wit moeilijk een sluitende verdediging kon vinden. Hierop ging de partij van Jacques Boontra verloren. Na een gecompliceerde opening kreeg zijn tegenstander een sterk paard in de stelling van onze ASV-er. Jacques had daarentegen een breed centrum en mogelijkheden tot een doorbraak of spel tegen de zwakke c4-pion. Hij koos voor het eerste gevolgd door een stukoffer maar wist daarna niets te bewijzen. Zwart nam alles aan en won. Lang bleef het niet gelijk want Anne Paul Taal zette ASV weer op voorsprong. Na een stevige opening stond hij met wit prettig en bood remise aan dat gezien de posities van de anderen werd geweigerd. Toen zwart iets te offensief probeerde te worden veroverde wit het loperpaar en werd zwart met groot materiaal klemgezet waarbij wit een pion veroverde. Na enige afruil bleef er een gewonnen eindspel over dat versneld werd gewonnen nadat zwart een stuk weggaf. Een prima overwinning op de sterke Nederkoorn (Elo 2113) derhalve. De eerste tijdscontrole werd zo met een 2-1 voorsprong afgesloten. Winst was nog steeds heel reel. Bij Fred Reulink werd na een onregelmatige opening 15 zetten lang niets geslagen. Hierop besloot hij tot een stukoffer op de koningsvleugel waarvoor hij 3 pionnen kreeg. Dameruil kon hij echter niet vermijden. Er kwam een zeer moeilijke en onduidelijke stelling op het bord die beide spelers veel tijd kostte. Met nog 3 minuten op de klok voor 9 zetten werd tot remise besloten. Ook de analyse gaf geen duidelijkheid. Met nog drie partijen te gaan zat er een 4-3 winst in. Ruud Wille speelde op zich een goede partij maar leek op een gegeven moment toch in een matnet te komen. Door twee stukken te offeren tegen een toren kon hij dit wonder boven wonder niet alleen pareren maar verkreeg zelfs de betere kansen in het eindspel maar het was wel lastig. Siert Huizinga had vanuit de opening al het betere van het spel maar had moeite om door te drukken. Na een afwikkeling was het voordeel verdwenen en bood Siert remise aan. Op dat moment moest de Doetinchemse speler dit echter afwijzen. Even later ging deze echter in de fout waarna Siert het initiatief kreeg maar ook dit was nog een moeilijk eindspel terwijl de tegenstander van Ivo van der Gouw al drie uur lang probeerde een remisestelling te winnen. De inschatting van deze drie partijen leek in duigen te vallen toen Ruud als een beginneling begon te knoeien. Hij zag helemaal niets meer en produceerde de een na de andere slechte zet en verloor zelfs nog. Flink balen natuurlijk op dat moment want winst leek verkeken. Een matchpunt leek hierdoor te zijn weggegooid. De spanning steeg. Stukje bij beetje kwam Siert beter te staan. Heel slim probeerde men van Doetinchemse zijde nog 4-4 aan te bieden maar hier werd terecht niet op ingegaan. Bij Ivo van der Gouw werd het vervolgens zoals verwacht remise. Zijn tegenstander had wel steeds het initiatief gehad maar de partij bleef steeds binnen de remisemarge. Ivo gaf geen krimp en verdedigde zeer nauwkeurig. Alle aandacht was nu gericht op Siert. Met veel geduld en heel omzichtig spelend bracht hij de partij tot winst en dat betekende de 4-3 zege voor ASV-3. Een prima overwinning van Siert. Klasse!! Opvallend was dat in de partijen van Siert en Anne Paul remise door de tegenstanders (op dat moment gezien het wedstrijdverloop terecht werd afgeslagen) waarna beide ASV-ers uiteindelijk wonnen. Het is achteraf praten. De punten waren binnen!!

Gedetailleerde uitslag Doetinchem – ASV-3: C. Nederkoorn - A.P. Taal 0-1; T. Goossen - R. Wille 1-0; M. van Hal - F. Reulink -; M. Kper - I. van der Gouw -; R. van Gessel - S. Huizinga 0-1; H. Steinhauer - G. Hendriks 0-1; H. Haggeman - J. Boonstra 1-0; J. Slager - H.A. Rigter -; Eindtand 3-4.

 

Uitslagen interne competitie 9e ronde (1-11-01):

Berkhout – Schleipfenbauer 0-1; Jurrius – Knuiman 1-0; Buisman – v.d. Wel 1-0; R. Wille – P. Schoenmakers -; Boonstra – Plomp 0-1; Wiggerts – R. van Belle -; N. Schoenmakers – Dijkstra -; Kuiphof – Hajee 1-0; v. Buren – Vermeer 0-1; Rood – Dijkers -; Verhoef – Zunnebeld 1-0; v. Leeuwen – Velders 1-0; T. v. Dijk – Eder 1-0; de Munnik – Arins 1-0; van der Leer – Verhage -; Meijer – van Vlerken 1-0; Zandbergen – de Groot 1-0; Verbost–Koeweiden 0-1; Visser–Sahin 0-1; Stibbe–Lemein 1-0.