"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

 

 
Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452        

 

 

ASV op internet:       http://www.introweb.nl/~asv

e-mail: asv@introweb.nl

40e jaargang no. 37                                                     donderdag 15 november 2001

 

 


Schaakprobleem: Het probleem van vorige week is één van de meest geliefde thema’s uit de problematiek: de Novotny. Zwart gaat hierin zelf de lijn onderbreken waarmee hij het mat had kunnen verhinderen. Na. 1. Lc5, Tc5: is nu echter 2. Td4 mat mogelijk en na 1….Lc5: is 2. Pd5 mat. Het probleem won een tweede prijs. Waarom? Met pion b7 kan de dreiging weerlegd worden. Maar dan kan weer volgen 1….b6. 2. Le3 mat of 1….b5 2. Ld6. Ik heb al verschillende artikelen gezien die aantonen dat de Novotny ook in de normale partij voorkomt. Maar dat is maar zelden. Er waren vijf goede oplossingen. Aan kop nog steeds Theo Jurrius. Hij heeft 15 punten. Frank Schleipfenbauer klom naar de 2e plek en heeft 13 punten. Vandaag iets heel anders waarmee bovendien flink wat punten zijn te verdienen. Het is een serie problemen van de Hongaar Shneider. Wat maakt het probleem bijzonder? Niet de oplossing. Daarin zit weinig opvallende schoonheid, ook al is de sleutelzet niet zo simpel te vinden. Maar nu bent u nog niet klaar. Vervangt u de loper op a1 eens door een zwarte toren en daarna door een zwart paard dan ontstaan nieuwe problemen. Voor één oplossing zijn 2 punten te verdienen. De tweede en derde geven 1 punt. Als u de matmechanismen kent wordt de oplossing gemakkelijker. Er zijn dus vandaag 4 punten te verdienen.. Veel plezier.           Hendrik van Buren

 

Externe competitie: In de EP van vorige week kon ik de uitslagen van de 2e ronde en de stand van onze eerste drie teams niet meer meenemen. Dit treft u hierbij aan:

KNSB 2D: Wageningen – PION Groesbeek 5½-2½; Veldhoven – SMB-2 3½-4½; Venlo – Hoensbroek ME 2-6; HSC Helmond – ASV-1 3-5; ’t Pionneke – Brunssum 5-3.

KNSB 3G: De Wolstad – Ordina-3 3-5; UVS – SMB-3 3-5; Amersfoort – Groothoofd 4-4; GESS – ASV-2 5½-2½; Utrecht-3 – Voerendaal 4-4.

Promotieklasse OSBO: Wageningen-2 – Bennekom 6-2; Schaakmaat-2 – Zutphen 3-5; Kasteel – Lelystad 4½-3½; Doetinchem – ASV-3 3½-4½; Veenendaal – De Toren 4-4.

Tekstvak: KNSB 2e klasse D		KNSB 3e klasse G	
1 ’t Pionneke		4 10½	1 Ordina-3	4	11
2 ASV-1		4 9½	2 Voerendaal	3	10
3 SMB-2		4 9½	3 Amersfoort	3	9½ 
4 Veldhoven		2 9½	4 Groothoofd	2	8
5 HSC-Helmond		2 8½	5 De Wolstad	2	8
6 Wageningen		2 8½	6 SMB-3	2	8
7 Hoensbroek ME	2 8	7 GESS	2	7½
8 Brunssum		0 5½	8 UVS	1	7
9 Venlo		0 5½	9 Utrecht-3	1	6
10 PION Groesbeek	0 5	10 ASV-2	0	5
Promotieklasse OSBO:
1 Wageningen-2	4	11½	6 Het Kasteel	2	7½
2 ASV-3	4	9½	7 Zutphen	2	7½
3 Veenendaal	3	10	8 Doetinchem	0	7
4 De Toren	3	8½	9 Schaakmaat-2	0	4½
5 Lelystad	2	10	10 Bennekom	0	4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat deden onze andere teams: Wel ASV-7 startte met een 3½-2½ nederlaag tegen Glazenburg uit Rheden. Een dag later speelden ASV-5 en ASV-6 hun wedstrijd. Het vijfde won met 5-3 van Tiel maar ASV-6 daarentegen kreeg met 2½-3½ klop van Koningswaal uit Beuningen. Van deze drie wedstrijden in deze EP een verslag. Afgelopen dinsdag speelde ASV-4 in Apeldoorn tegen Schaakstad-4. Vanavond komt dan nog ASV-8 in actie in een thuiswedstrijd tegen Zutphen-5. Verslagen hiervan in de komende E.P.

 

Tekstvak: 1 Hajee	1
2 Steenhuis	0
3 Wiggerts	½
4 Vermeer	1
5 Dijkstra	½
6 Rood	½
7 Marks	1
8 Zunnebeld	½
ASV-5 wint weer: Na de zege in de openingsronde won het vijfde ook de 2e ronde. Tegen Tiel werd het 5-3. Volgens teamleider Jan Vermeer was een grotere overwinning mogelijk geweest. ASV kwam via Albert Marks op voorsprong. Al op de 12e zet gaf zijn tegenstander in een voor hem positioneel slechte stelling een stuk voor twee pionnen. Na een aantal slechte zetten was vervolgens mat onvermijdelijk. Jan Vermeer volgde het voorbeeld van zijn teamgenoot. In een ingewikkelde open stelling offerde Jan een pion om een superieure stelling te verkrijgen. Alle stukken van zijn opponent stonden als versteend. Dit mondde uit in stukwinst voor Jan en een 2-0 voorsprong voor ASV-5. Invaller Wim Zunnebeld boekte een verdienstelijke remise. Hij kreeg na een Schotse opening een hevige aanval op zijn koningsstelling, die hij met kunst en vliegwerk op slot wist te houden. Hajee kwam met zwart goed uit de opening. Twee sterke centrumpionnen hielden de witte stelling volledig in bedwang. Doordat wit een paard op d1 had, dat niet weg kon, deed bovendien zijn toren op a1 niet mee. Met een koningsaanval met dame en paard werd de witte koning mat gezet. Bij Hedser Dijkstra speelde zijn tegenstander de opening wat passief. Hedser brak het centrum open en kreeg vrij stukkenspel om het centrum. Hij speelde echter het verkeerde paard naar e3 in de stelling van zijn tegenstander. Wit kwam er uit en leek vervolgens goed te staan na een kwaliteitsoffer. Zwart offerde de kwaliteit terug en daarna verzandde de partij in remise. Ook Frits Wiggerts liet een remise noteren al was hij daar wel gelukkig mee. Hij had een stuk verkregen doch zijn opponent had hiervoor 2 sterke vrijpionnen. Bovendien werd de koning van Frits helemaal klemgezet in de hoek. Verrassend was dan ook het remiseaanbod van zijn opponent dat Frits natuurlijk niet kon weigeren. De volgende puntendeling kwam voor rekening van Ignace Rood. Zijn kennis van de opening hield bij hem al na 2 zetten op. De strijd ging niettemin gelijk op. Pionwinst werd gemist en een aantal zetten later verloor hij zelf een pion. Maar won in de hierop volgende verwikkelingen wel een kwaliteit. Daarna volgde wat gemanoeuvreer. Ignace kwam niet echt verder en toen de tijd al wat begon te dringen werd remise aangeboden. De 4½ punt was toen net binnen. De winst was al veilig. De laatste uitslag moest komen uit de partij van Harm Steenhuis. Er ontstond een loopgravenoorlog waarin Harm steeds meer gebruik kon maken van de zwakke velden in de zwarte stelling. Zijn tegenstander speelde daarom op koningsaanval en offerde een stuk. Dit hielp niet echt want wit kwam gewonnen te staan. In vliegende tijdnood probeerde zwart het met alsmaar schaakjes te geven. Harm kon verschillende malen winnen maar zag niets meer en ging door de vlag in een voor hem glad gewonnen stelling. De eindstand werd zo 5-3.

 

Tekstvak: 1 T. van Dijk	0
2 van Buren	1
3 Verhoef	1
4 Sigmond	0
5 van Leeuwen	½
6 de Munnik	0
ASV 6 ten onder: Na de goede start in de 1e ronde begonnen we vol vertrouwen aan de match tegen Koningswaal, dit keer grotendeels in de vaste formatie. Het uit de 2e klasse gedegradeerde Koningswaal  begon met een andere opstelling dan in de 1e ronde (die zij net als wij gewonnen hadden). We kwamen al redelijk snel op achterstand doordat Bert Sigmond (wit) in een Franse doorschuifvariant gedrongen kwam te staan op de koningsvleugel. Bert kon een pion nemen, maar vertrouwde de stelling niet en liet pionwinst liggen (schaakpsychologie). Het gevolg was een nadelige stelling in plaats van voordeel die al snel resulteerde in verlies (0-1). Hendrik van Buren opende met een wild gambiet uit de oude doos. Er stond grote druk op de stelling van zwart en na 15 zetten werd de pion teruggewonnen bij een nog steeds overwegende stelling. Hendrik wist de zwarte loper steeds slechter te maken en dit leverde in het eindspel een duidelijke winst op (1-1). Tijs werd volgens eigen zeggen in een doodsaaie opening teruggetikt door de Koningswaal-kampioen Lippens. Hoewel het materiële evenwicht 40 zetten lang in stand bleef, was het positioneel hopeloos. Ook enig gerommel met schaakjes bracht wit niet van zijn stuk (1-2). Herman de Munnik gaf in een gelijke stelling een stuk weg, daarna was de strijd gestreden (1-3). Theoretisch konden we nog gelijk komen, maar gezien de stellingen zouden we maximaal op 2 ½ uitkomen. Hans van Leeuwen kreeg met zwart tot zijn verdriet een koningsgambiet op het bord. "Ik heb er weinig ervaring mee, maar dan had ik e4 ook maar niet moeten beantwoorden met e5. Eigen schuld dikke bult." Zijn tegenstander hield vanaf de opening met vrij scherp spel voortdurend druk op de ketel totdat Hans, zo bleek uit nachtelijke analyse, rond de 12e zet met een listige manoeuvre een licht stuk had kunnen winnen. In plaats daarvan entameerde hij rond zet 17 een op het oog aardige combinatie in een poging het initiatief naar zich toe te trekken. "Ik voelde wel dat er iets niet klopte, maar ik bezorgde er mijn tegenstander de nodige hoofdbrekens mee en dat is ook nooit weg,'' aldus Hans. Uiteindelijk ging Hans in een complexe, maar verloren stand het eindspel in. Zijn tot dan toe voortvarende tegenstander werd opeens voorzichtig en morste veel tijd. ''Op dit niveau moet je niet te snel opgeven. Het staat wel chic, maar vaak is er nog van alles mogelijk, dat blijkt wel weer." Het was een verloren zaak maar in een onvermoede opwelling van medemenselijkheid stak Hans' tegenstander opeens zijn hand vooruit: remise (1½-3½). De strijd van Ruud aan bord 3 was slechts voor de statistiek. Na een slap gespeeld damegambiet kreeg Ruud het initiatief gedurende een groot deel van de partij. Na een afwikkeling ontstond een toreneindspel met een pluspion voor zwart. Volgens de omstanders een technische remise, maar door onnauwkeurig spel van wit kon Ruud de winst nog pakken (2½-3½), de nederlaag was echter al een feit. Ruud Verhoef

 

Tekstvak: 1 Zandbergen	½
2 Meijer	0
3 van Vlerken	0
4 Hartogh Heijs	1
5 Legierse 	0
6 Verbost	1
Glazenburg – ASV-7: Vorig seizoen leden we tegen dit team een 4-2 nederlaag. Alle hoop was dus gevestigd op een beter resultaat zeker toen Bob Hartogh Heijs al snel won. Door een geweigerd paardoffer kwam hij zo goed te staan dat de tegenstander een paard verloor en 2 zetten daarna mat werd gezet (0-1). Meteen daarna begon het tij te keren. John Legierse verloor op de 19e zet een stuk en kwam dit niet meer te boven (1-1). Bij Hein van Vlerken ging het aanvankelijk gelijk op, maar door een tactisch foutje op de 21e zet kwam hij op achterstand. De tegenstander maakte met 2 pionnen meer geen fout en kon zo het punt naar zich toetrekken (2-1). Ook Hans Meijer had zijn dag niet. Door een penning verloor hij een loper en kon opgeven (hij speelde overigens tegen ASV-er Theo Koeweiden, die extern voor Glazenburg uitkomt Red) (3-1). Een gelijkspel zat er toen nog hooguit in. Het was inmiddels in de voormalige kerk steenkoud geworden. Glazenburg had dit kennelijk voorzien en zijn teamleden in dikke clubtruien gehesen. Als positieve geste deelde hij crackers met heerlijke zelf gevangen en gerookte forel uit. In dit sfeertje  wist Gerrit Verbost na een lange en spannende gelijkopgaande strijd een pion te laten promoveren, later gevolgd door nog een tweede en mat (3-2). Alles hing af van Jacob Zandbergen. In een partij met wisselende kansen werden in het middenspel stukken geruild. Jacob ging daarna ten aanval dat werd gevolgd door een tegenaanval op zijn minder goede stelling met kans op verlies. Reden om het remiseaanbod van zijn opponent te aanvaarden. Eindstand 3½-2½ verlies, reeds bereikt om 22.30 uur.                Gerrit Verbost.

 

Schaken Overdag: Op maandag 5 november was er weer een aflevering van deze middagactiviteit. Het aantal schakers bleef beperkt. Diverse vaste bezoekers waren verhinderd. In een rapidgroepje was Jan Vermeer oppermachtig. Hij boekte een 100% score (5 uit 5). Ook de scores van Gerrit Verbost en Wim Zunnebeld met 3 uit 5 mochten er wezen.

 

Foto’s: Tijdens onze jubileumavond zijn foto’s gemaakt die u natuurlijk bij kunt bestellen. Hiervoor ligt het album ter inzage op de wedstrijdtafel met het daarbij behorende bestelformulier. Graag voor 24 november a.s.

 

Bloembollen: Vanavond ontvang ik graag de bestelformulieren voor onze bloembollenactie zodat ik de bestelling kan plaatsen. In de laatste week van november volgt dan de levering en kunnen de bollen nog mooi de grond in voordat de vorst heeft toegeslagen.

 

Uitslagen interne competitie 10e ronde (8 november 2001):

Bredewout – Buisman ½-½; Knuiman – van der Wel 1-0; P. Schoenmakers – Taal ½-½; Jurrius – R. Wille 1-0; Plomp – E. Wille 0-1; Hendriks – v. Willigen 0-1; Verkooijen – Huizinga 1-0; R. van Belle – N. Schoenmakers 0-1; Kruizinga – Dekker 1-0; Uithof – Boonstra ½-½; Ariëns – Velders 0-1; Zandbergen – Hartogh Heijs 1-0; Koeweiden – Hamers 1-0; Legierse–Stibbe 1-0; Lemein–Sahin 1-0; de Jong–Visser 1-0