"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 1                                                       donderdag 3 januari 2002


Van de voorzitter: Beste mensen, mede namens mijn medebestuursleden wil ik jullie een voorspoedig en gezond 2002 toewensen. En uiteraard wens ik een ieder het komende jaar veel schaakplezier bij ASV.

Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie het volgende mede te delen. Bij de komende algemene vergadering van ASV op 7 februari a.s. staat de verkiezing van de voorzitter op de agenda. Ik heb mij in de afgelopen periode afgevraagd of ik mij opnieuw als voorzitter herkiesbaar zou stellen. Daarbij heb ik overwogen dat ik in mei 1995 tussentijds als voorzitter ben aangetreden, in 1996 ben herkozen evenals in 1999. Daarmee ben ik bijna 7 jaar voorzitter van ASV geweest. Een dergelijke periode vind ik eigenlijk wel lang genoeg. Heb ik het dan wel gehad bij ASV? Nee, niet in het minst, maar ik wil niet de “eeuwige“ voorzitter zijn. Daarom heb ik besloten om mij niet herkiesbaar te stellen. Het bestuur heeft uiteraard nagedacht over mijn opvolging. Gezegd moet worden dat het niet moeilijk is geweest een opvolger te vinden. Met genoegen stel ik de nieuwe kandidaat-voorzitter aan jullie voor, te weten Erik Wille. Ik ben Erik zeer erkentelijk dat hij zich na enig beraad van harte beschikbaar heeft gesteld. Als bestuur achten wij Erik een bekwame kandidaat voor het voorzitterschap. In gesprekken die wij met Erik hebben gehad is gebleken dat hij een persoon is met visie en dat is belangrijk. Uiteraard is Erik nog niet mijn opvolger, want de algemene vergadering moet daarover een besluit nemen. Overigens merk ik op dat op grond van het huishoudelijk reglement door één of meerdere leden de naam van een tegenkandidaat bij het bestuur kan worden ingediend, op voorwaarde dat deze kandidaat bereid moet zijn de functie op zich te nemen.    Henk Kuiphof

 

Schaken Overdag: A.s. maandag 7 januari kunt u ook weer een plezierige schaakmiddag doorbrengen bij Schaken Overdag. Zoals altijd in de Opbouw vanaf 14.00 uur. We hopen toch op wat meer belangstelling want met 6 tot 8 spelers blijft de opkomst wat karig. Dus als dit één van uw goede voornemens mag zijn dan zit het wel snor met deze schaakactiviteit.

 

Schaakprobleem: Het probleem in de vorige EP werd maar door 2 mensen opgelost. Hiervan vond alleen Theo Jurrius de goede oplossing. Hij liep dan ook weer uit op de concurrentie. Voor zover je nog van concurrentie mag spreken tenminste want Theo heeft inmiddels een voorsprong van 9 punten op Frank Schleipfenbauer en Bert Buisman. De oplossing van dit probleem is niet onverwacht. Kunt u zich de stelling nog herinneren. Het is immers alweer 2 weken geleden. Stel dat u die stand in een partij op het bord had gehad - de stand is ongeveer in evenwicht – dan had u wellicht 1. Ke8 gespeeld. Dat is ook de sleutelzet. Er dreigt nu 2. ed7+  en 3 e8D mat. Zwart moet wat aan die pion doen. Maar 1…De6: 2. Dd2, Dg6: 3. Db4 mat en 1. …Te6 2. Dd4 3. Tg6: 3. Db6: helpen niet. Flauw is 1…de6 2. Tc6 mat. Dit was een prijswinnend probleem. Waarom? De witte dame speelt resp. Dd2 en Dd4 en mat is ondekbaar. Kan één van deze zetten ook de sleutelzet zijn? Nee! 1. Dd2, Td5:!! En wit komt niet verder. Ook niet met 1. Dd4 vanwege 1…Ld5. Vanavond een tweezet van Mansfield. Denk niet dat het maar een tweezet is want hij is ongelofelijk moeilijk. Drie punten worden uw deel bij de juiste oplossing.

 

KNSB-beker: Ook bij tegenstander SMB haalde men opgelucht adem na de 2½-1½ bekerzege op ASV. Zo opende de site van deze vereniging met:“SMB heeft met de nodige moeite de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie overleefd.” En ook de Gelderlander kopte met “Schakers ASV zorgen bijna voor bekerstunt” En zo was het ook want er had duidelijk meer ingezeten. Een belangrijke rol hierbij speelde de partij van Otto Wilgenhof tegen SMB-er Willy Hendriks. Onze ASV-er zette de Nijmegenaar al snel onder druk en leek de partij volledig in handen te hebben. Hendriks offerde min of meer gedwongen een stuk om zo kansen te krijgen op de koning van Otto. De score werd in negatieve zin geopend door Frank Schleipfenbauer. Hij verscheen allerminst fit achter het bord maar kwam na verloop van tijd toch goed te staan. Toen hij te passief voortzette nam zijn tegenstander het initiatief over en Frank kreeg daarna geen kans meer. Remco de Leeuw bracht ASV weer langszij. In tegenstelling tot Frank kwam hij juist gedrongen te staan maar toen de stelling door zijn tegenstander werd geopend was het Remco die hiervan volop kon profiteren. Intussen was het bij Otto wat minder voorspoedig verlopen. Hij speelde wellicht  te optimistisch verder en kwam mede daardoor op de koningsvleugel in moeilijkheden. Hij moest het stuk weer teruggeven en verloor vervolgens zelfs nog. Sander Berkhout moest nu winnen om in ieder geval een barrage uit het vuur te slepen. Sander stond steeds wat beter maar kon zijn voordeel niet verder uitbuiten. Zeker niet toen een betere voortzetting werd gemist. Zo eindigde de partij in remise en was ASV uitgeschakeld in deze bekerstrijd.

Gedetailleerde uitslag: Willy Hendriks (z) - Otto Wilgenhof 1-0; Joost Retera (w) - Remco de Leeuw 0-1; Erik van Heeswijk (z) - Sander Berkhout ½-½;. Carl Wüsteveld (w) - Frank Schleipfenbauer 1-0. Eindstand 2½-1½.

 

Externe competitie: A.s. zaterdag moeten onze eerste drie teams alweer voor de competitie aan de slag. Aanvankelijk stond deze ronde gepland voor 02-02-02 maar zoals u weet is deze dag gereserveerd door het Koninklijk Huis en moest het schaken wijken. Dit ging overigens weer ten koste van het Oliebollentoernooi in Het Dorp. De organisatie had aanvankelijk 5 januari uitgekozen maar nu dit samenviel met de externe competitie heeft men het toernooi verschoven naar 16 februari (noteert u deze datum alvast).

Tekstvak: KNSB 2e klasse D:			KNSB 3e klasase G
1 ASV-1	7	19½	1 Amersfoort	7	21
2 ’t Pionneke	7	19	2 Voerendaal	7	20
3 Wageningen	5	17	3 GESS	5	16
4 Hoensbroek ME	4	17	4 Ordina-3	4	17
5 PION Groesbeek	4	16	5 Utrecht-3	4	16½
6 HSC Helmond	4	16	6 De Wolstad	4	15½
7 SMB-2	4	15½	7 UVS	3	15½
8 Veldhoven	3	16½	8 Groothoofd	3	13½
9 Venlo	2	14	9 SMB-3	2	13½
10 Brunssum	0	9½	10 ASV-2	1	11½
Promotieklasse OSBO
1 Wageningen-2	8	21½	6 Doetinchem	3	15½
2 Veenendaal	7	20	7 Zutphen	3	15
3 De Toren	7	18	8 Het Kasteel	3	14½
4 ASV-3	4	15½	9 Schaakmaat2	3	12½
5 Lelystad	3	17	10 Bennekom	0	10½

KNSB 2D: Veldhoven – PION 3-5; Venlo – Wageningen 3½-4½; HSC Helmond – SMB-2 5-3; ’t Pionneke – Hoensbroek ME 4½-3½; Brunssum – ASV-1 2-6.
KNSB 3G: UVS – Ordina-3 5½-2½; Amersfoort – De Wolstad 5½-2½; GESS – SMB-3 4½-3½; Utrecht-3 – Groothoofd 6½-1½ (onder protest van Groothoofd over 3 borden i.v.m. autopech); Voerendaal – ASV-2 5½-2½.
Promotieklasse: Schaakmaat-2 – Bennekom 5-3; Het Kasteel – Wageningen-2 3-5; Doetinchem – Zutphen 4½  - 3½; Veenendaal–Lelystad 5-3; De Toren – ASV3 5-3. 
Om u een beeld te geven van de stand van zaken geef ik eerst de uitslagen en de stand weer van de 4e ronde

ASV-1, de trotse koploper op dit moment gaat zaterdag op bezoek bij het altijd lastige PION uit Groesbeek. Bij winst blijft men op koers in de promotiestrijd! Voor ASV-2, troosteloos onder aan de ranglijst, ligt de situatie duidelijk anders. Teamleider (beter –lijder!!) Erik Wille blijft echter optimistisch: “In de wandelgangen wordt de eerste twijfel al uitgesproken. Gaat ASV-2 terug naar de promotieklasse? Maakt u zich geen zorgen. Dat gebeurt niet, want 2002 wordt het jaar van de miraculeuze redding van ASV-2. Wanneer begint dat? A.s. zaterdag in Dorst wordt Ordina-3 het eerste slachtoffer van dit seizoen. Wie stuit ASV-2 in 2002? Duidelijke taal dus. ASV-3 is te gast bij het nog puntloze Bennekom. Volgende week leest u alles hierover.

 

Gaandewegtoernooi: Dit jaarlijkse toernooi trok uiteindelijk toch nog 41 schakers en daar zag het kort voor het toernooi niet naar uit. Maar in de laatste paar dagen verdubbelde het aantal deelnemers gelukkig nog. In groep A eindigden Theo Jurrius, Peter Boel en Winterswijker Krosenbrink met 5½ uit 7 op een gedeelde 1e plaats. Theo werd op basis van weerstandspunten tot winnaar uitgeroepen. In de onderlinge duels won Theo van Peter terwijl Peter op zijn beurt won van Krosenbrink. Deze maakte dit weer goed door een zege op Theo. Alex Kruizinga werd 4e met 4½ uit 7. Hij werd gevolgd door Paul Schoenmakers (gedeeld 5e met  3½ uit 7). Jan Vermeer scoorde 3 punten. Nico Schoenmakers bleef op 2 punten steken. In de B-groep viel de prestatie van Murat Duman op. Hij kwam tot een score van 5 uit 7 en dat was goed voor een gedeelde 3e plaats. Herman de Munnik, Bert Sigmond en Siebold Otten bleven met 4 uit 7 boven de 50%. De andere ASV-ers in deze groep lukte dit niet.

 

Fighter Cup: De 1e ronde van deze door de OSBO georganiseerde individuele bekerstrijd zit er op. Van onze ASV-ers plaatsten zich Theo Jurrius (reglementaire winst) en Jan Vermeer (op grond van zijn lagere Elo na een remise tegen Nico Schoenmakers) voor de 2e ronde. Ruud Verhoef werd uitgeschakeld door een nederlaag tegen Guust Homs.

 

Externe competitie: Naast onze zaterdagteams komen ook de andere teams binnenkort weer in actie. Ook hiervan ontbraken nog de uitslagen en de stand na 3 ronden in EP.

Tekstvak: OSBO 1e klasse A		OSBO 2e klasse D
1 Meppel-2	5	13½	1 PION-3	6	16½
2 Pallas	4	15½	2 De Toren-2	5	15
3 Meppel-1	4	14	3 ASV-5	4	12½
4 O&O-2	4	13	4 Bennekom-2	3	13½
5 ASV-4	4	12	5 Tiel	2	11
6 VSG	3	12½	6 Mook	2	10½
7 ZSG-2	0	8	7 Wageningen-4	2	10
8 Schaakstad-4	0	7½	8 Veenendaal-2	0	7
OSBO 3e klasse E		OSBO 4e klasse D
1 Ede-2	6	12½	1 Metamorfose	6	14
2 Koningswaal	6	11½	2 Schaakmaat-6	6	13½
3 OPC	4	10	3 Voorst-3	4	8½
4 De Toren-3	4	10	4 Twello-3	2	10
5 ASV-6	2	8½	5 ASV-8	2	7
6 SMB-8	1	7½	6 Ons Genoegen2	2	7
7 Eerbeek	1	5	7 Zutphen-5	2	6½
8 Dodewaard-2	0	6	8 Ugchelen-3	0	5½
OSBO 4e klasse E
1 Duiven-2	6	14	5 Rheden-2	2	7
2 Glazenburg	6	11	6 Westervoort-2	2	7
3 Velp-3	4	11	7  Eerbeek-2	1	6
4 ASV-7	3	11½	8 Theothorne-2	0	4½

1e klasse A: O&O-2 – ZSG-2 4½-3½; ASV-4 – Pallas 4½-3½; Meppel-1 – Schaakstad-4 5-3; Meppel-2 – VSG 4-4.
2e klasse D: Veenendaal-2 – PION-3 1½-6½; Tiel – Mook 6-2; De Toren-2 – ASV-5 5½-2½; Wageningen-4 – Bennekom-2 4½-3½.
3e klasse E: Eerbeek – SMB-8 3-3; Koningswaal – OPC 4-2; Ede-2 – ASV-6 4½-1½; De Toren-3 – Dodewaard-2 4-2.
4e klasse D: Voorst-3 – ASV-8 4-2; Ugchelen-3 – Schaakmaat-6 2½-3½; Ons Genoegen-2 – Twello-3 3½-2½; Zutphen-5 – Metamorfose 1-5.
4e klasse E: Westervoort-2 – Velp-3 1-5; ASV-7 – Theothorne-2 6-0; Rheden-2 – Glazenburg 2-4; Duiven-2 – eerbeek-2 4½-1½.
Van deze teams doen zeker ASV-4 en ASV-5 goed mee. De overige teams kunnen hun posities mogelijk nog verbeteren. In de komende ronde speelt ASV-4 maandag a.s. uit tegen O&O-2. Vervolgens spelen volgende week donderdag 10 januari ASV-5 en ASV-8 thuis tegen resp. Wageningen-4 en Metamorfose, de nieuwe schaakclub uit Arnhem. ASV-7 speelt die avond uit tegen Westervoort-2. De wedstrijd van ASV-6, thuis tegen De Toren-3, zal een week later op donderdag 17 januari worden gespeeld. 

 

Voorjaarstoernooi: In het jaaroverzicht stond aanvankelijk voor 2 maart a.s. het ASV-Voorjaarstoernooi gepland. Omdat er op die datum een soortgelijk toernooi zal worden gehouden in Nijmegen heeft het ASV-bestuur besloten om ons jaarlijkse rapidtoernooi nu te houden op zaterdag 23 maart a.s. Houdt u deze datum dus hiervoor alvast vrij

 

Uitslagen interne competitie 15e ronde (20 december 2001):

Taal – Schleipfenbauer 0-1; v. Roosmalen – Knuiman ½-½; van der Wel – Huizinga ½-½; P. Schoenmakers – Kruizinga 1-0; R. van Belle – Vermeer 0-1; Kuiphof – Boonstra ½-½; Dijkstra – van Buren ½-½; Uithof – van Leeuwen 0-1; de Munnik – Dijkers 1-0; Koeweiden – T. van Dijk 0-1; Legierse – Ariëns 0-1; van der Leer – Stibbe 1-0; Hartogh Heijs – Hamers 1-0; de Jong – van Vlerken 0-1.

Uitslagen Bekercompetitie: Reulink – Plomp 1-0; R. Wille – Wiggerts 1-0; Blees – Verbost 1-0.