"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 27                                                     donderdag 29 augustus 2002

 


Tekstvak: Eindstand probleemoploswedstrijd seizoen 2001 –2002:
1	Theo Jurrius	47
2	Bert Buisman	45
3	Horst Eder	35
4	Hein van Vlerken	33
5	Frank Schleipfenbauer	21
6	Nico Schoenmakers	16
7	Harm Steenhuis	15
8	Mehmet Sahin	9
9	Anne Paul Taal	7
10/11	Frits Wiggerts	5
	Kasper Uithof	5
12	Richard van der Wel	4
13/14	Rijk Pieter Hofstede	3
Piet Blees	3
15/18	André de Groot	2
Gerrit Verbost	2
	Bram van Reemst	2
Theo Koeweiden	2
19/20	Hedser Dijkstra	1
	Tijs van Dijk	1
Schaakprobleem: U heeft de oplossing van het laatste probleem uit de EP van 27 juni jl. nog tegoed. Ik hoop dat u het zich nog kunt herinneren. Anders maar even terugbladeren. De oplossing dan nu: Wat zou u in een partij spelen? Waarschijnlijk Dc8. Dat is hier ook de oplossing. Er vonden geen verschuivingen meer plaats in de rangschikking zodat Theo Jurrius de eindwinnaar werd in deze oploswedstrijd die in het kader van het 110-jarig bestaan van ASV werd gehouden. Of er een vervolg komt of dat er wellicht een andere wekelijkse rubriek in dit bulletin zal worden geplaatst zal nader worden bezien.

 

Seizoenoverzicht ASV: Ook het overzicht van de nieuwe competitiejaargang is weer beschikbaar. Hierop staat zoals u gewend bent weer alle data aangegeven van de interne competitie, de rapidavonden, het snelschaken etc. U kunt dit overzicht verkrijgen bij Ruud Wille of vinden op de wedstrijdtafel. Ook op het prikbord hangt een exemplaar.

 

Interne competitie: Vanavond gaat het dan echt beginnen met de eerste ronde van de interne competitie. Vorige week kenden we een opwarmertje met de inmiddels traditionele simultaan. Clubkampioen Frank Schleipfenbauer en bekerwinnaar Richard van der Wel namen het beiden op tegen 13 opponenten. Het werd een zware klus met pittige tegenstand maar ze brachten het er zeker niet onverdienstelijk van af. Frank scoorde 7˝ uit 13, waarbij hij in maar liefst 7 partijen tot remise kwam. Alleen Sjoerd van Roosmalen en Ruud Verhoef wisten hem het volle punt af te snoepen. Richard scoorde 7 uit 13 via 6 winstpartijen en remises tegen Dijkers en van Buren maar verloor ook 5 keer nl. van Alex Kruizinga, Siert Huizinga, Fred Reulink, Nico Schoenmakers en onze routinier Henk Kelderman. Al met al een leuke seizoensopening maar vanaf vanavond gaat het weer echt om de puntjes. Ik wens u veel succes.

 

Roken: Was het eerder al niet toegestaan om in de speelzaal te roken, nu geldt er een algeheel rookverbod in ons clubgebouw. Dus ook in de hal en het kantinegedeelte mag u geen sigaret meer opsteken. Stichting Rijnstad volgt hierbij het landelijke beleid waarbij roken in voor publiek toegankelijke ruimten is verboden. Het bestuur van ASV kan hier verder geen invloed op uitoefenen. Dus rokers, helaas, tot de voordeur en dan de sigaret uit.

 

Open Schaakkampioenschap van Arnhem: Het loopt inmiddels aardig met de aanmeldingen voor ons weekendtoernooi op 6, 7 en 8 september a.s. De actuele deelnemerslijst staat op onze ASV-site. Ook u kunt zich nog steeds opgeven bij Ruud Wille.

 

Bondswedstrijden Dieren: Van 8 tot en met 18 juli werden in Dieren weer de traditionele Bondswedstrijden afgewerkt. Voor de 24e keer werd dit evenement gespeeld in Cultureel Centrum Theothorne in deze plaats. Het toernooi werd trouwens voor de 34e keer in de gemeente Rheden gehouden. Volgend jaar dus een jubileum. Onder de deelnemers waren 12 ASV-ers. De beste prestatie van onze clubgenoten werd zonder twijfel geleverd door Theo Koeweiden, die in de Reservegroep C met 6˝ uit 9 de gedeelde derde plaats voor zich opeiste onder meer via een winst met wit vanuit de diagramstand tegen H. Overmeer in de slotronde.

 In een partij met rokade op verschillende vleugels is Theo sneller met zijn aanval. Theo heeft net 21. b4-b5 gespeeld waarmee hij materiaal wint. Er volgde:  21. …Lc5+ 22. Kh1, Pe7 23. Le5:, Ld6 24. Lh8:, Th8: 25. Pe4, g4 26. Pd6:+, Dd6: 27. ba6:, Pf5 28. ab7:+, Kb8 29. Da4, Pg3+ 30 Kg1, Dd4+ 31. Kh2, Kc7 32. Da8 en zwart gaf op. Theo Koeweiden, die (helaas voor ASV) extern bij Glazenburg speelt, opende met 4 uit 5 sterk. In de zesde ronde moest hij zijn meerdere erkennen in de latere toernooiwinnaar Clevers. Theo Koeweiden herstelde zich hiervan snel. In de slotronden haalde hij nog 2˝ uit 3, terwijl hij de twee ELO-sterksten daarin trof met de fraaie winst in de slotronde zoals u net heeft kunnen zien. Theo, prima prestatie, gefeliciteerd!! Natuurlijk ging ook aandacht uit naar de verrichtingen van Otto Wilgenhof in de strijd om het Open Kampioenschap van Nederland. De in Dieren woonachtige Wilgenhof speelde een thuiswedstrijd. Na een remise in de openingsronde verloor hij van jeugdspeler Wouter Spoelman, een schaaktalent uit Zwolle, die komend seizoen bij het Enschedese ESGOO gaat spelen. De derde ronde bracht winst. Nadat al snel een toreneindspel was bereikt werd dit door onze ASV-er zonder mededogen afgemaakt. Toen Otto ook de 4e ronde won en daarmee op 2˝ uit 4 kwam was er hoop dat hij bovenin mee zou kunnen gaan doen. In deze partij gooide hij al op de elfde zet de knuppel in het hoenderhok. Via een pionoffer stelde hij zijn opponent voor een lastig probleem dat deze niet adequaat oploste. Een zwarte loper dreigde te worden opgesloten en om dat te voorkomen moest deze een pion geven. Daarna was het in de slotfase voor Wilgenhof geen probleem meer. Een nederlaag in de vijfde ronde tegen de talentvolle Jan Smeets, die blijk gaf van zijn grote capaciteiten door in deze schaakvakantie drie meesterresultaten te behalen (Dieren, Amsterdam en Hengelo), wierp Otto Wilgenhof echter terug. Wilgenhof viel in zijn lijfopening verwoed aan en dat leverde hem materiaal op. Daarna verzuimde hij echter door te pakken. Smeets kwam steeds sterker opzetten en won uiteindelijk in het verre eindspel. In het vervolg speelde Otto om en om. Winnen van een zwakkere speler en verliezen van hele sterke spelers te weten jeugdspeler Jelmer Jens en Karel v.d. Weide. Tussendoor won hij zoals gezegd wel. Zo kreeg hij in de 6e ronde de kans om een theoretisch bekend offer te plegen. Het leverde Otto mooie compensatie op in de vorm van een sterke aanval. Zijn tegenstander offerde materiaal terug maar kon daarmee niet verhinderen dat hij in een verloren eindspel terechtkwam.

 

 

 De diagramstand uit deze partij tegen Daan Brandenburg ontstond na de zet 23…Pc6xd4 van Otto. Wit kan vanzelfsprekend niet slaan op d4 vanwege dameverlies met …Lh3+. Hierna ontstond de volgende afwikkeling. 24. Pf5, Dh3+ 25. Kg1, Lf5: 26. Lxf5 Pe2+ 27. Kh1 Pxf4 28. Lxh3 Pgxh3 29. Tac1 Pe6 30. Tc3 Phf4 31. Tb3 Tb8 32. h4 Kf7 33. Tbf3 Td8 34. Txf4+ Pxf4 35. Txf4+ Ke6 36. Kg2 Td7 37. Kf3 Tf7 38. Txf7 Kxf7 39. Ke3 Ke6 40. Kd4 g6 41. b4 h6 42. a4 g5 en wit gaf op. Dit betekende de derde zege van Otto in dit kampioenschap. Tegen Jens offerde Otto met zwart een pion die hij al snel terugwon. Na een verraderlijke loperzet bleef de “Dierense” koning echter gevangen in het centrum en kort daarna bleek mat niet meer af te weren. Zo kwam Otto op 4˝ uit 8 maar viel door een nederlaag tegen v.d. Weide terug op 50%. De partij was zeer boeiend maar in een eindspel met allerlei complicaties ging onze clubgenoot echter ten onder.

Ook de resultaten van Albert Marks in de reservegroep B trokken aanvankelijk veel aandacht. Albert opende met maar liefst 4 uit 4. De rondes rond de rustdag deden hem echter geen goed en na twee nullen eindigde Albert Marks met 6 uit 9 op een toch zeer verdienstelijke gedeelde 6e plaats. Na zijn goede prestatie bij het Bilderbergtoernooi dus opnieuw een sterk resultaat. Afgezien van zijn score was Albert vooral tevreden over zijn spel. Ook in de reservegroep A ging een ASV-speelster goed van start. Erika Belle herstelde zich uitstekend van een nederlaag in de openingsronde en kwam op 3 uit 4. Onze Velpse oud-Nederlands dameskampioene eindigde uiteindelijk verdienstelijk met 5 uit 9 in de middenmoot. In de reservegroep C noemde ik al het sterke presteren van Theo Koeweiden. De resultaten van Joost Bosmans en Murat Duman in deze C-groep waren ook uitstekend. Met 5˝ uit 9 kwamen beide spelers boven de grijze middenmoot uit. Dat gold niet voor Horst Eder. Na een dramatische start van 2 uit 6 herstelde hij zich gelukkig nog wel om met 4˝ uit 9 nog op 50% uit te komen. In het zesrondig toernooi stelden Ruud Wille en Henk Kuiphof wat teleur. Beide spelers waren dan ook niet tevreden. Henk Kuiphof redde in groep 2 in het begin van het toernooi nog een paar slechte stellingen naar remise; desondanks zat er niet meer in dan 3˝ uit 6. Ruud Wille kwam in groep 1 tot slechts 50% na een blunder in de eerste ronde en een nul tegen de Apeldoorner Vriend in een partij op het scherpst van de snede. In de diagramstand heeft Ruud net in lichte tijdnood 27. b4-b3 gespeeld en dreigt daarmee mat met de pionzet b3–b2. Als wit ruilt op b3 komt bovendien de a-lijn voor zwart open. Helaas voor Ruud is wit hem net een slag voor. Er volgde nl. 28. Th8+!! Ruud kan niet slaan op h8 vanwege 29. Dh6+ met mat op g7. Ruud moet dus met 28…Kf7 het open veld in en er is geen redden meer aan. Wit wint vervolgens met 29. Df4+, Ke7 30. Dg5+, Kd7 31. Dg7:+, Le7 en na 32. Td6+ is het over en sluiten en kon Ruud opgeven. Hij gaat nu na 32. Kc7 zelf mat met 33. De7:+. In de avondvierkampen speelden alle ASV-ers bovenin mee. Frank Schleipfenbauer eindigde gelijk met Guust Homs op de eerste plaats in de A-groep met 2 uit 3 terwijl Ruud Wille en Sjoerd van Roosmalen de zege in de B-groep deelden eveneens met 2 uit 3. In de laatste ronde hiervan betwisten zij elkaar om de eindzege maar Ruud accepteerde in het middenspel een remiseaanbod van zijn clubgenoot. Siert Huizinga toonde aan in de C-groep te laag te zitten, want hij won daar al zijn partijen. ASV kan dus weer trots zijn op haar schakers. Overigens bleek ASV ook weer over veel organisatorische kwaliteiten te beschikken. Peter Boel, Barth Plomp en Paul Schoenmakers waren belangrijke schakels in de toernooi-organisatie.