"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 28                                                     donderdag 5 september 2002

 


Partijfragment: Naar aanleiding van zijn simultaanpartij   tegen Richard van der Wel bij de opening van ons schaakseizoen stuurde Hendrik van Buren mij het volgende mailtje. “Ik was best onder de indruk van het spel van Richard”, aldus Hendrik. “Hij speelde snel en zag veel. Als voorbeeld een stand uit zijn eigen partij. Richard speelde 1. Ph6+ en lijkt een pion te winnen. Hendrik antwoordde met 1…Kh8. (1…Kg7 is natuurlijk verboden, want dan kan wit gratis op f5 slaan). Dat blijft ook nu verlokkelijk, maar fout. Zie 2. Pxf5, Pxf4 3. Dg3 (of Dh6) gevolgd door 3…Dxg5!! met de dreiging Ph3+ en wit verliest dan zelfs een pion. Richard had het echter gezien en speelde keurig 2. Df3.

Zo komen er in veel partijen van die leuke fragmenten voor. Heeft u ook een aardige stelling op het bord gehad meldt het uw EP-redacteur dan. Even wat kort commentaar erbij (zodat ik het ook begrijp) en ik plaats het vervolgens graag in dit bulletin.

 

Open Schaakkampioenschap van Arnhem: Morgenavond gaat het dan gebeuren: de start van de eerste editie van ons weekendtoernooi. Het aantal deelnemers ligt inmiddels  ruim hoger dan in de voorgaande drie toernooien toen nog aan het eind van het seizoen op 7 vrijdagavonden werd gespeeld. Die doelstelling, meer deelnemers, is dus in ieder geval gehaald. Mocht u nog mee willen doen meldt u zich dan vanavond nog aan. U kunt ook komen kijken in de speellocatie het Grand Café van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum aan de IJsselburcht 3 (nabij de IJssellaan ter hoogte van het viaduct van de A12 bij Larenstein). Mocht u hiertoe niet in de gelegenheid zijn dan is ons toernooi natuurlijk ook te volgen via de ASV-website of via www.schakers.info. Deze laatste schaaksite is, voor het geval u dit nog niet wist, een aanrader. Hierop is al het actuele schaaknieuws te vinden met allerlei links naar de diverse toernooien waaronder dus nu onze titelstrijd.

Notatieboekjes: Ter gelegenheid van een nieuw seizoen kreeg een ieder vorige week een nieuw notatieboekje uitgereikt. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Knuiman Assurantiën. Jan, bedankt voor deze geste.

 

Geslaagd: Vorige week werden Albert Marks en Theo Jurrius in het zonnetje gezet vanwege het behalen van het diploma Schaaktrainer A. Albert en Theo, van harte gefeliciteerd. Voor de verdere begeleiding van onze jeugd is dit weer een goede stimulans om de doorstroming naar de senioren verder uit te bouwen. En daar kan ASV alleen maar beter van worden.

 

Oploswedstrijd. Ook de prijswinnaars in de probleemoploswedstrijd werden voor de start van onze eerste competieronde gehuldigd. Zoals u in de vorige EP kon lezen werd Theo Jurrius eindwinnaar gevolgd door Bert Buisman. Horst Eder werd derde en Hein van Vlerken legde heel knap beslag op de vierde plaats. Dank gaat vooral uit naar Hendrik van Buren voor zijn geweldige bijdrage aan dit geheel. Of en zo ja op welke wijze er een vervolg komt zal ik u later informeren. Met van Buren is hier in ieder geval al wel over van gedachten gewisseld.

 

Toernooien: In de eerste twee En Passant’s van dit nieuwe seizoen blikte ik met u terug op het Bilderbergtoernooi en het Open Kampioenschap en de Bondswedstrijden in Dieren. Maar er werd nog veel meer geschaakt. Dit kunt u lezen in deze editie van ons weekbulletin. Het aardige aan de diverse toernooien zijn de veelal zeer actuele en goed verzorgde sites waardoor via internet elke dag de resultaten van onze clubgenoten en andere bekenden kon worden gevolgd. Zo blijft niets meer voor uw redacteur verborgen.

 

Gent: In het Belgische Gent werd in de week van 20 t/m 24 juli wederom het Open Internationale Schaaktoernooi gehouden dat natuurlijk samenviel met de al even bekende Gentse feesten. Dat betekende dat er ook weer vele schakers (464 dit jaar) naar Gent kwamen. Van ASV was Rogier van Gemert aanwezig. De voor Souburg in de externe competitie uitkomende ASV-er deed wat hij moest doen. Hij won van de zwakkere spelers en moest op één keer na zijn meerdere erkennen in de sterkere spelers. De prestatie in de zesde ronde was er dan ook een van formaat: met zwart remise tegen de sterke Belg Vertriest (2172). De Elo-verschillen van zijn tegenstanders waren enorm groot. De ene keer speelde hij tegen iemand van 1300 of 1500 dan weer tegen veel sterkere spelers met Elo’s van ver boven de 2100. Zo speelde hij een soort “flipperkasttoernooi”. Dan weer winst tegen een zwakke en de volgende ronde weer verlies tegen een veel sterkere opponent. Met 4½ uit 9 voldeed de Zeeuwse Arnhemmer in ieder geval aan de verwachtingen. Rogier eindigde uiteindelijk op een gedeelde 197e plaats.

 

Vlissingen: Op de dag dat het Lost Boys toernooi in Amsterdam eindigde (waar behalve Barth Plomp in de wedstrijdleiding overigens geen ASV-ers aan deelnamen) begon in het Zeeuwse Vlissingen op 4 augustus het Hogeschool Zeeland toernooi. Een toernooi dat jaarlijks een steeds sterkere bezetting kent en ook steeds meer deelnemers trekt. Onze Zeeuw Rogier van Gemert speelde daar zeer verdienstelijk. Aanvankelijk won Rogier van Gemert van de op papier zwakkere spelers en verloor hij van de sterke Middelburger Tiggelman en de Duitser Schmitz. Daarmee leek Vlissingen voor onze ASV-er een kopie van het toernooi in Gent te worden. Inmiddels waren de ogen van de oostelijke schaakliefhebbers volledig gericht op de excellerende Bobby Beeke (De Toren) en Bram van den Berg (SMB). Beide OSBO-spelers openden met 4 uit 5 en Bram van den Berg verzuimde zelfs via een zege op grootmeester Igor Glek op 5 uit 6 te komen. In dezelfde ronde moest Bobby Beeke de kracht van Friso Nijboer ervaren. Intussen klom ook Rogier van Gemert naar de bovenste helft van de middenmoot. Een zege op de sterke Eerens (2133) en een remise tegen de Duitser Gather (2130) maakte zijn toernooi tot een geslaagd evenement. Aan het eind van het toernooi op 11 augustus stond Rogier op een keurige gedeelde 33e plaats in een veld van 196 deelnemers met een score van 5½ uit 9 evenals de eerder genoemde Bram van den Berg. Stadgenoot Bobby Beeke moest met een halfje minder genoegen nemen.

 

Praag: Ook dit jaar weer nam Nico Schoenmakers deel aan de International Chess Holiday (MSD Praha) in de gouden stad Praag. Een paar dagen voor het vertrek gaf een beddenpoot niet mee, waardoor Nico dit keer met twee gekneusde en een gebroken teen in de tienkampen van start moest gaan. Ondanks dit ongemak werd een eindscore van 5½ uit 9 bereikt. Dit resultaat was voldoende voor een derde plaats in de groep en leverde een heus schaakdiploma op. Nico mag zich dus nu 'gediplomeerd schaker' noemen. Of hij zich in december ook nog gediplomeerd (schaak)scheidsrechter mag noemen is nog de vraag. Daarvoor zal Nico dit najaar eerst nog de cursus van de schaakbond met succes moeten doorlopen.

 

Hengelo: Kasper Uithof heeft van 5 tot en met 10 augustus deelgenomen aan het Stork Open Nederlands Kampioenschap tot en met 16 jaar in Hengelo. Het Overijsselse klimaat deed Kasper Uithof aanvankelijk zeer goed, want de prestaties in de eerste drie ronden waren geweldig. Tegen Benjamin Tonoli (1884), via winst in een toren/paardeindspel, en Dennis Leenman (1794) zat het niet tegen, maar het stond er toch maar na twee ronden: Kasper Uithof gedeeld eerste met een TPR van 2530!! In de diagramstand treft u de stelling aan tegen Leenman na 23. axb3. Kasper verloor met zwart net na de opening een kwaliteit maar kreeg na een fout van zijn opponent  materiaal terug. In het vervolg blijken de zwarte lopers heel sterk en Kasper speelt de partij keurig naar winst. 23….Tb8 24. b4 d4 25. Tf3 Lc6 26. Tg3 Le4 27. Ta1 Td8 28. De2 Lb7 29. Ta5 Dc6 30. c4 d3 31. Dd2 Dxc4 32. Tc5 Da2 33. f5 Db1+ 34. Tc1 Dxb2 35. Dd1 d2 36. Tb1 Dxb1 37. Dxb1 d1D+ 0-1

Met een snelle remise tegen Hugo Gorissen in de derde ronde bleef Kasper bij de toppers. Hij struikelde echter over Tex de Wit (Elo 1988), een van de latere winnaars van deze groep. Kasper raakte hierna het spoor wat bijster, want er volgde alleen nog slechts in de zevende ronde een zege. Zo eindigde Kasper op 3½ uit 9 en dat mag dan na zo'n voortvarende start wellicht wat tegenvallen, maar gelet op de zware tegenstand (veelal zo'n 240 Elo-punten meer) heeft Kasper het toch uitstekend gedaan.

 

Tilburg: In het weekend van 23, 24 en 25 augustus werd in Tilburg een sterk bezet toernooi gehouden. Er namen maar liefst 241 schakers aan deel. De toeloop was zelfs zo groot dat er een stop op de inschrijvingen moest plaatsvinden eenvoudig weg omdat er geen plaats meer was. Onder de deelnemers wel onze clubgenoot Sjoerd van Roosmalen. Hij zal zich ongetwijfeld een betere terugkeer naar het Brabantse land hebben voorgesteld. Doordat Sjoerd niet geheel fit was tijdens dit toernooi gaf hij enkele partijen zomaar uit handen. Ondanks zijn slechte score had Sjoerd een uiterst prettig toernooi in een fraaie omgeving. En volgend jaar is hij ook zeker weer van de partij, zo verzekerde hij mij. 

 

Uitslagen interne competitie 1e ronde (29 augustus 2002):

In de eerste competitieronde kon met maar liefst 48 spelers meteen een hoge opkomst worden genoteerd. Een goede start derhalve en wellicht komen we dit seizoen ook vaak boven de 50. Onder de deelnemers afgelopen donderdag ook Johan van den Brink en Edgar van Seben die de overstap maakten van de S.V. Rhenen naar ASV. Zij gaan ook voor de externe competitie een plaatsje in één van onze teams innemen. Beiden wonnen overigens hun eerste partij dus u bent gewaarschuwd. Daarnaast begroeten wij ook Jan Hallers van De Toren. Hij meldde zich aan als dubbellid en komt dus intern voor ASV spelen. Wij wensen deze drie spelers veel succes en plezier toe bij onze vereniging.

Dan nu de uitslagen uit de openingsronde. Wie deelden de eerste klappen uit…:

de Leeuw – van Roosmalen ½-½; van der Wel – Taal 0-1; Knuiman – Jurrius ½-½; Reulink – P. Schoenmakers 1-0; Sep – E. Wille ½-½; N. Schoenmakers – Hendriks ½ -½; Steenhuis – van Willigen ½-½; Plomp – Huizinga 0-1; van den Brink – Kruizinga 1-0; R. van Belle – Marks 0-1; R. Wille – Hajee ½-½; van Seben – Wiggerts 1-0; Boonstra – Dijkstra 0-1; van Buren – Hallers ½-½; Vermeer – Dijkers ½-½; Kuiphof – Uithof ½-½; T. van Dijk – Rood 1-0; van der Leer – de Munnik 1-0; Velders – Verkooijen ½-½; Zunnebeld – Zandbergen 1-0; Zahmat – Blees 1-0; Meijer – van Vlerken 1-0; Kelderman – Legierse 1-0; de Jong -  Stibbe 1-0.