"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 29                                                     donderdag 12 september 2002

 


Open Schaak Kampioenschap van Arnhem:

Het is nu maandagavond. De strijd om het Open Schaakkampioenschap van Arnhem afgelopen weekend ligt alweer achter ons. Hoogste tijd dus nu om aan een nieuwe En Passant te beginnen want dat moet er donderdag (vandaag dus) gewoon weer voor u liggen. Het wordt geen gewone EP dit keer maar een nummer dat geheel gewijd is aan deze Open Arnhemse titelstrijd.

Het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum vormde voor de eerste keer het strijdtoneel van dit kampioenschap. Een prachtige locatie daar was iedereen het wel over eens. Ook kende het toernooi een fantastische winnaar in de persoon van IM Ruud Janssen (2445) die daarmee Remco de Leeuw onttroonde. Een winnaar die we met enige trots op de erelijst van de kampioenen toevoegen. Voorts speelde de ASV-site een heel belangrijke rol bij dit toernooi door de zeer actuele informatie in de vorm van uitslagen, standen, live-partijen en de fantastische columns met de belevenissen van mijnheer W.I.K.N.T. Schaker. Kortom de ASV-site bewees eens te meer dat ASV (lees Hedser Dijkstra) terecht begin 2000 tot de beste schaaksite van Nederland werd uitgeroepen.

Hoe vat je zo’n toernooi nou samen. Een algeheel overzicht van wat er gebeurde, een beeld van de verrichtingen van alle ASV-ers, partijfragmenten. Een mengeling van alles wat dus. Natuurlijk maak ik hierbij dankbaar gebruik van het materiaal wat de ASV-site mij biedt.

Het was de eerste keer dat ASV dit toernooi in de vorm van een weekendtoernooi organiseerde. Dat deze keuze een groter en sterker deelnemersveld zou opleveren kwam uit, want de laatste drie uitgaven van de titelstrijd kenden circa 40 deelnemers. Dit aantal is bijna verdubbeld tot uiteindelijk 69 deelnemers en met Ruud Janssen was er voor het eerst ook een titelhouder onder de deelnemers. De Zevenaarse IM staat 13e op de Nederlandse ranglijst.

Ruud Janssen was dan ook meteen de torenhoge favoriet. Spelers die het hem lastig konden maken, waren Erik van den Dikkenberg van Wageningen, de ASV-ers Wouter van Rijn en Otto Wilgenhof, de kopman van BAT SV Guust Homs maar natuurlijk zou ook titelhouder Remco de Leeuw een uiterste poging doen om de titel te prolongeren, echter maar zelden zal de opdracht voor de regerend kampioen zwaarder geweest zijn. Ook de kampioenen van 1999, Frank Schleipfenbauer, en van 2000, Johnny Cornelisse wilden weer hoog eindigen. Dit was de situatie vooraf. Maar al in de eerste ronde liepen enkele van de genoemde schakers averij op. Dit gold zeker voor de kampioenen van voorgaande jaren. Zo boekte Richard van der Wel een solide remise tegen Remco de Leeuw. Ook Frank Schleipfenbauer, kampioen in 1999, kwam niet langs Dennis Arts van BAT Zevenaar. De kampioen van 2000, Johnny Cornelisse, incasseerde zelfs een nul tegen Utrechter Buwalda. Ruud Janssen, die komend seizoen voor het sterke en vooral jonge tweede team van Utrecht gaat spelen, kreeg van Maarten de Mol (Westervoort) pardoes een stuk cadeau. Erik van den Dikkenberg opende tegen Jan Knuiman de stelling en toen een toren in de stelling van Knuiman binnen drong was het snel gedaan. Wouter van Rijn leek een moeilijke avond tegemoet te gaan tegen de jeugdige Vincent Rothuis. Deze kreeg de overhand op de damevleugel, maar twee loperoffers brachten een fraaie winst voor Van Rijn.

 

Het aantal spelers met een 100% score werd na de tweede ronde al gereduceerd tot vijf. Naast natuurlijk Ruud Janssen waren dit: Otto Wilgenhof, Erik van den Dikkenberg, Wouter van Rijn en de verrassend sterk spelende Erwin Oorebeek uit Wageningen. Ruud Janssen snoerde zijn vroegere clubgenoot Guust Homs in het middenspel volledig in en haalde daarna snel het volle punt binnen. Otto Wilgenhof zorgde voor de mooiste partij van de ochtend. Na de opening had Wilgenhof al enig ruimtevoordeel. Razendsnel zette de Dierenaar dat om in een aanval, waarbij een dameoffer voor het fraaie slot zorgde. In de diagramstand heeft Otto net 21. Dg5 gespeeld. Zwart kan de witte koningsaanval niet meer pareren. Er volgde 21. Kh8 22. Pf6 (zwart mag het paard niet slaan vanwege mat zie 22…gf6: 23. Df6+, Kg8 24. Dg5+, Kh8 25. Lf6 mat) 22…Lf1: 23. Df5, g6 24. Pd5:, h6 25. Lf6+ 1-0. Wouter van Rijn won in het eindspel van Andrei Pietrow van Hillegersberg uit Rotterdam. Erik van den Dikkenberg bereikte tegen Olivier Bruning een klein voordeeltje maar dit bleek uiteindelijk voldoende voor winst. Regerend kampioen Remco de Leeuw won nu wel. Bart van Onzen van De Toren moest zijn meerdere erkennen in de ASV-er. Ook Johnny Cornelisse herstelde zich van zijn slecht toernooistart met een winstpartij.

 

Na de derde ronde bleven er nog drie koplopers over. Wouter van Rijn was een van hen. Hij bepaalt al geruime tijd de eerste zet die hij gaat spelen met behulp van een dobbelsteen. Aan ieder aantal ogen dat hij gooit, is een eerste zet gekoppeld. Dit keer dobbelde van Rijn 1. e3. Erik van den Dikkenberg reageerde met actief spel maar in het middenspel speelde hij een centrumpion op waardoor het was juist van Rijn was die met wit van de open diagonaal beslissend voordeel kreeg. Kort nadat de kansen keerden, haalde de Arnhemmer zijn derde winst binnen Kijkt u maar mee. Zwart heeft in de diagramstelling net 19….d6-d5 gespeeld. Hierop volgde 20. cd5:, Pb4 21. Db3, Ld5: 22. Lc4, Lc4: 23. Pc4:, Kh8 24. Pe5 en zwart gaf op.. De dobbelstenen hadden hun werk weer gedaan. Titelfavoriet Ruud Janssen kreeg aan Otto Wilgenhof een creatieve tegenstander die altijd het avontuur zoekt. Zo ook nu. Ogenschijnlijk liet Ruud Janssen Wilgenhof uitrazen en nam vervolgens het heft in handen. Het punt was daarna snel binnen. Erwin Oorebeek won opnieuw. Nu was Arnhemmer Bobby Beeke van stadgenoot De Toren die het onderspit moest delven

 

 

De kampioenen van de laatste jaren kwamen weer iets terug maar in feite was alleen Remco de Leeuw nog serieus in de race. De kampioen van 2001 versloeg Moes uit Baarn en stond na de derde ronde met een half verliespunt meer dan de leiders op de vierde plaats . Frank Schleipfenbauer en Johnny Cornelisse wonnen eveneens, zodat deze beide schakers met twee punten weer enigszins aansluiting hadden gevonden. Ziet u met welke krachtzet Frank Schleipfenbauer de partij winnend afsluit? Ik geef u 1 seconde….. Inderdaad na 27. Dh6:+ is het uit. Zwart kan geen 27…gh6: spelen vanwege 28 Tg8+. Na 28…Kh7 volgt 29. Lf5+ mat.

Het topduel in de vierde ronde tussen Ruud Janssen en Wouter van Rijn werd na vier uur spelen gewonnen door eerstgenoemde. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar niets was minder waar. Wouter van Rijn dobbelde dit keer de zet d5 en daarmee bleek hij na Ruud Janssen 1. d4 uitstekend uit de voeten te kunnen. Een boeiend schouwspel volgde maar ook het voordeel voor van Rijn. Echter in een ogenschijnlijk kansrijke positie wist hij de goede voortzetting niet te vinden en na een echt mindere zet nam Janssen het initiatief over en maakte daarna geen fouten meer. Op de zaterdagavond in deze vierde ronde werden, zoals in veel weekendtoernooien, veel bye’s opgenomen. Dit levert een half punt op en men kan enigszins uitgerust de 2 zondagpartijen tegemoet zien. Ruud Janssen speelde (natuurlijk) wel en boekte opnieuw een zege. Ook Remco de Leeuw kwam in actie maar het werd een snelle remise. In de achtervolgende groep eindigden ook enkele partijen in remise. Achter Janssen met 4 punten en Oorebeek met 3,5 volgen Remco de Leeuw, Wouter van Rijn, Mark Smits van De Pion uit Roosendaal en Jeroen van Onzen van De Toren met 3 punten.

Regerend kampioen Remco de Leeuw kreeg zondagochtend in de 5e ronde de kans om in een rechtstreeks duel met Ruud Janssen zijn titel te verdedigen. Onze ASV-er kreeg in de opening nog wel een ruimte voordeel, maar Remco wist geen plan te vinden. De nog ongeslagen Janssen bouwde rustig verder en al snel kreeg de Zevenaarse IM een aanval. Die sloeg snel door toen de Leeuw zijn stelling opende. Het duel der achtervolgers tussen de verrassing van het toernooi, Erwin Oorebeek, en dobbelaar Wouter van Rijn bleef in een dynamisch evenwicht. De spelers vochten hun partij tot op het bot uit. In vliegende tijdnood vonden beide spelers de juiste zetten, zodat het toreneindspel in remise eindigde. Ruud Janssen stond daadoor al een vol punt voor op Erwin Oorebeek en Mark Smits.

Ook in de slotronde liet Ruud Janssen er geen twijfel over bestaan dat niemand anders dan hij recht had op de Arnhemse titel. Hij won ook zijn laatste partij tegen Erwin Oorebeek. De Wageninger bleef lang in de partij. Het klasseverschil gaf uiteindelijk in de slotfase de doorslag. Janssen is dus de opvolger van Remco de Leeuw en dat met de maximale score van 6 uit 6. Beide achtervolgers verloren, want ook Marks Smits zag zijn zegereeks onderbroken worden door Johnny Cornelisse. De Edenaar won na zijn nederlaag in de eerste ronde al zijn partijen. Daarmee werd de Edenaar alsnog tweede. Cornelisse moest die prijs delen met Wouter van Rijn die in de slotronde SMB’er Fassaert klopte. Ook Otto Wilgenhof kwam op 4˝ punt. Hij versloeg Haarlemmer Arp. Smits en Oorebeek vielen terug naar een gedeelde 5e plaats, waar zij gezelschap kregen van Frank Schleipfenbauer. Titelverdediger Remco de Leeuw moest met een gedeelde 8e plaats genoegen nemen met 3˝ punt. Olivier Bruning startte voortvarend met 2 uit 3 waaronder een goede winst op Guust Homs maar in de volgende 3 ronden werd nog maar 1 punt behaald. Alex Kruizinga en Richard van der Wel scoorden 2˝ punt, Theo Jurrius en Jacques Boonstra 2 punten en Jan Knuiman 1˝ punt.

In groep 2 konden onze ASV-ers in de top van het klassement geen rol van betekenis te spelen. Wel wist Murat Duman met een prima score van 4 uit 6 de ratingprijs in de wacht te slepen. Een zelfde score behaalde Tijs van Dijk. Hij liet ook meteen aan iedereen die het maar horen wilde weten dat hij een halfje boven Ignace Rood was geëindigd. Verder op de ranglijst treffen we in deze groep Ruud Verhoef op 50% aan. Een goed resultaat. Kasper Uithof bleef wat achter op Murat dit keer en kwam tot 2˝ uit 6. De score van Jan Vermeer viel wat tegen met 1˝ uit 6. Dit behaalde ook Henk van der Meulen.

Tot slot: de prijswinnaars van beide groepen:

Groep 1: 1. Ruud Janssen 6 uit 6; 2/4 Wouter van Rijn, Otto Wilgenhof en Johnny Cornelisse 4˝ uit 6; 5/7 Erwin Oorebeek, Mark Smits en Frank Schleipfenbauer 4 uit 6.

Groep 2: 1. Chr. Braga 5 uit 6 2/5 J.H. Neuteboom, T. Mentink, S. van Wijngaarden en C. Huiskamp 4˝/6.