"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 30                                                     donderdag 19 september 2002

 


Vooraf: Daar waar de externe competitie, al weer met rasse schreden dichterbij komt (hierover volgende week meer) is er verder op dit moment weinig actueels te melden. Een soort stilte voor de storm.

 

Toernooi: Een week na ons eigen Open Schaakkampioenschap van Arnhem stond afgelopen weekend het Open Apeldoorns Schaakkampioenschap op het programma. Aan deze titelstrijd namen 81 deelnemers deel. Op zich dus niet veel meer dan bij ons toernooi ondanks de veel hogere eerste prijs van 1000 euro waarvoor 3 grootmeesters en 3 meesters de strijd aangingen. Onder de deelnemers drie ASV-ers. Zij kwamen allen in groep B uit (elo tot 1900). Alex Kruizinga was in deze groep op Elo als 4e geplaatst en van hem mocht dus worden verwacht dat hij om de bovenste plaatsen zou meestrijden. Helaas lukte hem dat niet in de eerste twee ronden. In de openingsronde was er een tegenvallende remise, terwijl hij in de 2e ronde zijn meerdere moest erkennen in Dennis Arts van BAT Zevenaar, vorige week in Arnhem nog winnaar van de ratingprijs in groep A. Al na 17 zetten was het gebeurd. Na een centrumdoorbraak van wit kreeg Alex problemen op f7. Een geforceerde afruil betekende een materiėle achterstand. Zo startte Alex dus met ½ uit 2 en moest er wat worden goedgemaakt. Dat deed hij dan meteen met een zege in de derde ronde. Een bye was aan onze ASV-er niet besteed dus hij kwam zaterdagavond voor de derde partij die dag in actie. Het werd een puntendeling. Zo ging Alex met een score van 2 uit 4 de zondag in voor de laatste 2 ronden. Deze twee ronden wist Alex beide keren winnend af te sluiten zodat hij het toernooi toch met een alleszins redelijke score van 4 uit 6 afsloot op een gedeelde 5e plaats. Horst Eder (Elo 1478) kende evenals Alex geen sterke start. Hij verloor eerst tweemaal tegen op papier “rating-sterkeren” (1750+). Maar ook hij won de derde ronde. In de vierde ronde, zaterdagavond, werd een bye opgenomen. Even rust om zondag weer fit aan de start te verschijnen. Op deze laatste speeldag won Horst evenals Alex beide partijen. Daarmee eindigde hij met 3½ uit 6 op een gedeelde 11e plaats. Zijn TPR lag zo’n 100 punten hoger dan zijn Elo waardoor hij de verwachtingen meer dan waarmaakte. Kasper Uithof kreeg in de openingsronde een reglementair punt en speelde in de 2e ronde remise tegen Mark de Graaf (1753, die in de 1e ronde had gewonnen van Horst Eder. Een goed resultaat dus van Kasper gelet op zijn eigen Elo van 1563. In de 3e ronde moest hij het opnemen tegen Toon Janssen (1900) van BAT Zevenaar. Deze bleek nog een maatje te groot. Kasper verloor en kwam zo weer op 50%. Ook Kasper nam een bye op in de vierde ronde. In de 5e ronde werd evenals Eder remise gespeeld. In de slotronde moest Kasper echter nog een nederlaag incasseren. Daarmee werd hij gedeeld 22e met 2½ uit 6, een resultaat waarmee hij redelijk conform zijn Elo scoorde. Zowel Alex als Kasper speelden hier hun tweede weekendtoernooi op rij. Zij zijn dus volledig warmgedraaid voor het seizoen maar ook Horst kwam zo weer goed aan het spelen na zijn vakantieperiode.

 

Aankondiging: Natuurlijk zijn er wekelijks toernooien die door verenigingen worden georganiseerd maar ook de OSBO doet het nodige voor haar leden. Zo trof u vorige week bij Schaakmagazine een folder aan van de persoonlijke kampioenschappen: de OSBO-Kamp. U kent dit toernooi vast. De laatste jaren wordt er steevast in Elst gespeeld Dus qua afstand geen probleem. Daarnaast bracht OSBO-voorzitter Hendrik van Buren afgelopen donderdag ook de Fightercup onder uw aandacht die in het najaar weer gaat starten. Bij deze gelegenheid reikte hij tevens de wisselbeker uit aan de winnaar van de eerste editie van dit toernooi Theo Jurrius. Hij prees onze clubgenoot voor zijn attractieve speelstijl in dit toernooi waardoor hij een terechte winnaar kon worden genoemd. Theo zal zijn titel ongetwijfeld verdedigen daar gaat uw redacteur tenminste van uit. Voorts wees van Buren op het op zaterdag 5 oktober a.s. in Zwolle te houden individuele snelschaakkampioenschap van de OSBO. Ook daar kunt u zich voor inschrijven. Meer informatie kunt u vinden op ons prikbord in de speelzaal dan wel via uw secretaris.

 

Loten: Ook de Grote Clubactie, een landelijke actie die tot doel heeft de clubkas van de (sport)verenigingen te spekken door de verkoop van loten, is weer gestart. ASV doet hier ook dit jaar (voor de 7e keer inmiddels) aan mee. De ASV-jeugd is op pad gegaan om zoveel mogelijk loten voor onze club aan de man te brengen. We hopen dat het weer een groot succes wordt.

 

Interne competitie: De onderlinge competitie wordt altijd ruim belicht in ons tweemaandelijkse clubblad ASV-Nieuws maar bij tijd en wijle wil ik er ook wat zaken uitpikken. Twee series uitslagen deze keer omdat de vorige EP geheel was gewijd aan de Open Arnhemse titelstrijd. De interne kent zo aan het begin een goede belangstelling. Waren er de 1e ronde al 48 deelnemers, bij de 2e ronde werd dit aantal geėvenaard en bij de vorige week gespeelde 3e ronde waren er 44 spelers. Kortom: een leuk gemiddelde dus deze eerste weken. Wie kwamen er goed uit de startblokken of te wel worden de verliezers van vorig jaar nu de grote winnaars en gaan andersom de winnaars van afgelopen jaar weer terug naar af. Het is nog te vroeg om daarover iets zinnigs te zeggen maar de volgende cijfers geven misschien enige indicatie. Albert Marks is op dit moment de snelste Elo-stijger met 43 punten winst. Hij wordt gevolgd door Wouter van Rijn +41, Hedser Dijkstra +41, Fred Reulink +39; Erwin Velders +39, Henk Kelderman +37 en Siert Huizinga +37. Daarentegen verloor Dick Hajee in drie ronden 38 punten, leverden Barth Plomp en Alex Kruizinga al 40 punten in en moet Philip Stibbe het intussen met –48 punten doen.  Maar er zijn nog 30 ronden te spelen dus het kan nog alle kanten op.

Ook waren er enkele nieuwe gezichten. Zo komt Vincent Valens, die extern bij het Groningse Unitas speelt en op de jongste KNSB-ratinglijst een Elo heeft van 2167, intern bij ons spelen. Verder mochten we Steven van Hoorn, Enrique Jacopucci en Jan Zuidema in De Opbouw begroeten. Laatstgenoemde kennen we al van de Arnhemse bedrijfsschaakcompetitie waar hij voor het Arentheem College uitkomt. Daarnaast nam hij al enkele keren deel aan de Open Arnhemse titelstrijd. Wij hopen dat het hun bevalt binnen ASV en dat zij uiteindelijk lid van ASV zullen worden Wij wensen hen in ieder geval een fijne tijd toe binnen onze vereniging. Waar mensen lid worden daar vallen ook leden af. Henk van der Meulen kon onvoldoende tijd vrij maken voor ASV en zag daarom van een verder lidmaatschap af. Maar wie weet zien we hem ooit weer bij ASV terug.

 

Partijfragmenten: Ter completering van deze EP nog wat diagrammen met stellingen uit het Open Arnhems Schaak Kampioenschap van vorige week. Overigens lazen we op de site van de S.V. Westervoort het volgende over ons toernooi ”het was een gezellig en vooral goed georganiseerd toernooi (een prettige speelzaal; ruime analyseruimte; bar in de zaal; perfect dus!)”. Een leuk compliment van onze Westervoortse schaakvrienden derhalve. Goed nu dan de fragmenten. Allereerst de slotfase uit de partij van Wouter van Rijn (wit) uit de 1e ronde tegen de 12-jarige jeugdspeler uit Doetinchem Vincent Rothuis. Met een dubbelloperoffer maakte Wouter de partij uit. Op de volgende clubavond vertelde hij mij dat zwart het ergens beter had kunnen spelen. Hoe laat ik even aan uw fantasie over. Immers in de EP van vorige week gaf ik ook al een verkeerde analyse bij een stelling van Otto Wilgenhof en beperk me dus nu bij de gespeelde zetten om verdere blunders op dit punt te voorkomen. In de diagramstand heeft Wouter net 24. Ld3xh7+ gespeeld. Er volgde: 24….Kh7: 25. Dh4+, Kg8 26. Lg7:, Kg7: 27. Dh6+, Kg8 en na 28. g6 gaf zwart op. 1-0.

 

 

 

Een ronde later wint Wouter in het verre eindspel. Tegenstander A. Pietrow van de schaakvereniging Hillegersberg uit Rotterdam offert door 34. Tb6xd6 in de diagramstelling materiaal in ruil voor 2 vrijpionnen. Er volgde in de tijdnoodfase een spannend slot waarbij Wouter heel behendig de partij in winst omzet. Er volgde: 34…Td6: 35. Tc5:, Te7 36. Tb5, Kh6: 37. c5, Tdd7 38. c6, bc6: 39. dc6:, Td2 40. a5, Te1+ 41. Kh2, Tc1 42. Kg3, Kg5 43. Tb7, Ta2 44. Th7:, f4+ 45. Kh2, Taa1 46. g3, Ta2+ 47. Kh3, fg3: 48. Kg3:, Ta5: 49. Tf7, Ta2 50. Tf8, Tac2 51. Tf7, Tg1+ 52. Kh3, Tc4 53. Kh2, Tgc1 54. Kg3, T1c3 55. Kf2, Tf4 56. Tf4:, Kf4: 57. Ld5, Tc2+ 58. Kg1, g5 59. Lg2, Kg3 60. Lf1, Tc6: 0-1.

 

 

 

 

 

 

 

In de vijfde ronde trof dezelfde Pietrow met zwart Otto Wilgenhof. In het fragment hiernaast een stelling die in het middenspel ontstond na 14. e4xd5 De partij ontwikkelde zich vrij snel in het voordeel van onze ASV-er. Kijkt u zelf maar. 14…Pd5: 15. Pd5:, Ld5: 16. Ld5:, Dd2: 17. Ld2:, Pe5: 18. Lb7:, Tab8 19. Lg2, Pd3 20. Tc4:, Tb2: 21. La5, Tf8 22. Le4, Ta2: 23. Lc7, Ta3 24. d5, f5 25. d6, fe4: 26. de7:, Te8 27. Te4:, Tc3 28. Le5, Pc5 29. Te3 1-0.

 

 

 

 

 

Uitslagen interne competitie 2e ronde (5 september 2002):

van Rijn – de Leeuw 1-0; van der Wel – Knuiman 1-0; Taal – Reulink 0-1; Jurrius – Sep ½-½; P. Schoenmakers – Steenhuis 1-0; Huizinga – Marks ½-½; Kruizinga – van Seben ½-½; Dijkstra – R. Wille ½-½; Hajee – R. van Belle 0-1; Wiggerts – van Buren ½-½; Boonstra – Vermeer 1-0; Dijkers - Verhoef ½-½; Rood – Kuiphof ½-½; Uithof – Lincewicz 1-0; Elzas – Sigmond 0-1; Zunnebeld – Velders 0-1; M. Duman – Zahmat 0-1; Zandbergen – Meijer 1-0; Blees – Koeweiden 1-0; van Vlerken – U. Duman 1-0; Zuidema – Kelderman 0-1; Legierse – Jacopucci 1-0; Kelly – de Jong 0-1; Stibbe – Visser 0-1.

 

Uitslagen interne competitie 3e ronde 12 september 2002:

Valens - van Rijn 0-1; Schleipfenbauer – van der Wel 0-1; Verkooijen – Jurrius ½-½; Sep – P. Schoenmakers 1-0; E. Wille – N. Schoenmakers 0-1; Hendriks – v. Willigen 1-0; Huizinga – Dekker 1-0; Marks – Plomp 1-0; R. van Belle – Kruizinga 1-0; R. Wille – Boonstra 1-0; Dijkstra – Hajee 1-0; Verhoef – Wiggerts 0-1; van Buren – Dijkers ½ -½; Vermeer – Kuiphof – 1-0; Uithof – Rood ½-½; Lincewicz – van der Leer 1-0; Velders – van Hoorn 1-0; Zahmat – Eder 0-1; Ariėns – Zandbergen 0-1; van Vlerken – Legierse 1-0; Meijer – Zuidema 1-0; Jacopucci – Stibbe 1-0.