"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

41e jaargang no. 31                                                     donderdag 26 september 2002

Externe competitie: Ik stipte het vorige week al even aan. De teamwedstrijden, in ieder geval die voor onze zaterdagteams staan op het punt van beginnen. Want a.s. zaterdag is het zover. Meteen staat er ook een competitiekraker op het programma als seizoensopening. ASV-3 ontvangt in eigen huis “De Opbouw” het afgelopen seizoen uit de KNSB naar de Promotieklasse van de OSBO gedegradeerde ASV-2. Komt dat dus met eigen ogen zien. Als speler van het derde kan ik dit keer op dit punt geen objectieve berichtgeving doen hoewel ik dat als redacteur wel zou moeten. U moet het me maar een keer vergeven. Deze beladen wedstrijd wordt gespeeld in de Pilarenzaal in het keldergedeelte van De Opbouw omdat er in de grote zaal een jeugdschaakevenement wordt gehouden. Voor ons tweede is het spelen in de “kelder” geen nieuwe ervaring. Immers zij speelden afgelopen jaar al in de kelder (lees: in de marge) van de derde klasse KNSB. ASV-2 treedt voor het eerst sinds het seizoen 1985-1986 weer aan in de Promotieklasse! Eerdere confrontaties tussen ASV-3 en ASV-2, zo lazen we in het april-nummer van ASV-nieuws, vielen nog in het voordeel uit van het tweede maar dan hebben we het wel over wedstrijden die in de jaren ’80 zijn gespeeld. U zult begrijpen dat ons derde niet zonder meer even over zich heen laat lopen. Sterker nog. De messen zijn geslepen. De koude oorlogsvoering is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten en menig speler van het tweede heeft zich al in de underdogpositie gemanoeuvreerd. En dat is maar goed ook want ASV-2 heeft afgelopen jaar al helemaal niets gepresteerd en nu moeten ze het ook nog maar gaan waarmaken. Zoals het zo vaak gaat met trainers in de voetballerij die niet presteren zo heeft ook de teamleider van ASV-2, Erik Wille, na de degradatie van vorig jaar het veld moeten ruimen onder het mom dat hij het teamleiderschap niet meer kon combineren met het voorzitterschap. Ja, ja, uw redactie weet wel beter. Zijn opvolger komt cynisch genoeg uit …ja, u raadt het al ASV-3. Anne Paul Taal werd voor deze functie aangezocht met als enige opdracht om ASV-2 weer terug te voeren naar de KNSB-competitie. Anne Paul verwoordde deze mutatie zelf als volgt: “Nadat Erik dit al meerdere keren zelf had aangegeven, werd de hint door de club begrepen en werd hij als teamleider door mij vervangen”. Met weemoed zag ons derde deze sympathieke captain gaan maar de belangen voor ASV-2 zijn nu eenmaal groot en dan moet er ook een krachtig leider deze manschappen gaan aanvoeren. Een goede keus derhalve. Wat kreeg ASV-3 er voor terug. Na enig gekonkel met die mannen van het tweede werd Paul Schoenmakers verzocht om de leiding van het derde over te nemen. De immer goedlachse Paul zal het wel kunnen vinden met de spelers van het derde want dat zijn tenslotte allemaal van die echte teamspelers waar hij zich verder niet om hoeft te bekommeren. Eerder was hij bovendien al succesvol als aanvoerder van ASV-4. Dus dat zit wel snor.

In de teamsamenstelling van het tweede vonden er ook wat wijzigingen plaats. Bert Buisman verruilde ASV-2 voor een plaatsje in het eerste terwijl Jan Knuiman nu de gelederen van ASV-2 komt versterken. De spelerswisseling van Anne Paul en Paul gaf ik u al aan en verder nam ASV-3 Cees Sep met genoegen over van ASV-2. Zo kan Cees ook eens op niveau spelen. Een andere Kees in dit geval Verkooijen maakte een sprong vanuit ASV-4 naar ASV-2 na zijn sterke optreden in het afgelopen seizoen. De overige spelers van ASV-2 t.w. Sjoerd van Roosmalen, Koert van Bemmel, Erik Wille, Theo Jurrius en Richard van der Wel zijn gehandhaafd en mogen zich revancheren. Dan ASV-3. Daarin moesten helaas Siert Huizinga en Jacques Boonstra plaatsmaken. De concurrentie voor de zaterdagteams is groot geworden en dat zal de komende jaren alleen maar groter kunnen worden met al die aanstormende jeugd. Hoe zien beide teams er nu uit:

ASV-2: Sjoerd van Roosmalen, Koert van Bemmel, Richard van der Wel, Theo Jurrius, Erik Wille, Jan Knuiman, Anne Paul Taal en Kees Verkooyen.

ASV-3: Fred Reulink, Cees Sep, Ivo van der Gouw, Paul Schoenmakers, Ruud Wille, Hans Rigter, Gerben Hendriks en Erika Belle. 

Tekstvak: Indeling Promotieklasse OSBO:
1 ASV-3
2 ASV-2
3 PION-2
4 Zutphen
5 Meppel
6 Lelystad
7 SMB-4
8 De Toren
9 Het Kasteel
10 Doetinchem
Ondanks het bovenstaande wat schertsende beeld over het tweede (in ieder geval een manier om ze scherp te krijgen) blijven ze natuurlijk tot de kanshebbers behoren voor een directe terugkeer naar de KNSB. Wie mogen zij tot de grootste concurrenten rekenen. Captain Anne Paul Taal meldde uw redactie over de verwachtingen en de concurrenten het volgende: “De bedoelingen van ASV-2 voor dit seizoen zijn duidelijk en de naam van de klasse geeft het ook aan: Promotie! De bedreigingen op weg hiernaar zijn vele om te beginnen met supersub ASV-3 in de eerste wedstrijd. Verder heeft Doetinchem zich versterkt met Vincent Rothuis en zijn Meppel, De Toren en Lelystad ook gevaarlijk. Wij zullen er elke wedstrijd vol voor gaan en hebben een sterk en ervaren team! Er is tenslotte maar 1 promotieplaats dus elke misstap kan fataal zijn. Verder zijn er diverse outsiders. Voor ASV-3 is het zaak om de punten te pakken waar het kan en is het zaak afstand te houden van de onderste plaatsen. Een goede middenmootpositie behoort echter zeker tot de mogelijkheden, vindt ook captain Paul Schoenmakers.

 

ver de wedstrijd tegen het derde merkt Anne Paul nog het volgende op: “ASV-3 is een zeer lastig te bestrijden team met veel promotieklasse-ervaring en met de komst van Cees Sep en Paul Schoenmakers danig versterkt. Op zich denk ik, aldus Anne Paul, dat als we deze moeilijke uitwedstrijd winnen we een eerste belangrijke stap op weg naar de promotie hebben gedaan. ASV-2 treedt aan zonder de "geblesseerde" Jan Knuiman maar voor hem speelt Fred Reulink. Nu al hebben de teamleiders onder zware druk van het bestuur moeten beloven, dat Erik en Ruud niet tegen elkaar spelen! Hoe we dit hebben opgelost wordt nog niet gemeld, maar er is na enige onderhandeling een modus gevonden. Verder heb ik vernomen, dat in ASV-3 Gerben met vakantie is gestuurd en broeder Nico Schoenmakers is opgeroepen. De messcherpe en in vorm zijnde Siert speelt voor de doorgeschoven Fred! Beste ASV-ers komt het zien het zal een bloedstollend gevecht worden!!! Zo sluit Anne Paul zijn voorbeschouwing af.

U ziet het ASV-3 wordt wel degelijk serieus genomen door het tweede en dat er enige angst bestaat bewijst ook wel dat kopman Fred Reulink door het tweede werd opgeist om de gaten te dichten waarmee men poogt de angel uit het derde te halen. Maar met Siert en Nico in de gelederen heeft het derde waardige vervangers. Teamleider Paul Schoenmakers van ASV-3 hield zich tegenover uw redacteur op de vlakte wat betreft de wedstrijd van zaterdag. Wie er gelijk krijgt: we zullen het wel zien om hiermee deze voorpret af te sluiten.

 

Tekstvak: Indeling KNSB 2e klasse D:
1 De Schaakmaat
2 ASV-1
3 PION Groesbeek
4 RSC ‘t Pionneke
5 D4 (Oosterhout)
6 Veldhoven
7 SMB-2
8 Zukertort Amstelveen-3
9 Venlo
10 DSC Delft
Dat ik deze seizoensopening begon met een vooruitblik op de broedermoord tussen ASV-3 en ASV-2 zult u mij niet kwalijk nemen. Maar ook ons vlaggenschip, ASV-1, staat weer aan de vooravond van wat hopelijk een mooi seizoen gaat worden. Zij spelen a.s. zaterdag uit tegen De Schaakmaat uit Apeldoorn. Meteen ook een niet te onderschatten tegenstander. Deze jeugdige ploeg miste in de vorige competitiejaargang aanvankelijk op het nippertje promotie uit de derde klasse door een ruime nederlaag in de slotronde tegen de nr. 2 maar werd geholpen doordat Hoensbroek ME zich terugtrok uit de KNSB-competitie en promoveerde zo alsnog. Op www.schakers.info las uw redacteur dat het in de 2e klasse D zal gaan tussen de oostelijke teams ASV-1 en SMB 2 en het randstedelijke DSC (Delft). Een makkelijke voorspelling op basis van Elo maar hoe denkt teamleider Frank Schleipfenbauer hier over. Vlak voor zijn vertrek voor een korte vakantie (of een lang weekend, het is maar hoe u het noemt) mailde hij mij het volgende over de kansen voor het komende seizoen. “Ik heb vanochtend de indeling gezien en zag dat ASV-1 na DSC Delft (2152) en SMB 2 (2126) op de 3e positie geklasseerd staat met een gemiddelde rating van 2120 ca. 20 punten voor nummer 4 D4 uit het Brabantse Oosterhout. Nu weten we dat deze gemiddelde rating weinig zegt en gelukkig maar want anders waren we bij deze al bij voorbaat kansloos. Na een 2-tal zeer optimistische voorbeschouwingen en 2 jaar ervaring als teamleider van ons 1e ben ik dit jaar wat voorzichtiger en misschien wel pessimistisch wat betreft een kampioenschap. In de voorgaande jaren streden we telkens mee voor de titel maar kwamen we toch, eerlijk is eerlijk, in de belangrijkste wedstrijden net iets tekort en verloren we zelfs met ruime cijfers van de uiteindelijke kampioenen van de seizoenen 2000-2001 en 2001-2002 (respectievelijk 6-1 van Vianen DVP en 5-2 van Wageningen). Elk jaar bleek de sterkte van ASV-1 net niet voldoende (of misschien was de basis te krap) voor het behalen van de titel. Nadat ASV in de voorgaande jaren op rating op positie 1-2 startte, zijn de vooruitzichten dit jaar dus slechter. Bovendien lijkt het wel of de mindere teams (vorig jaar Helmond en Brunssum) vervangen worden door veel betere of tenminste meer belovende teams (Zukertort Amstelveen-3, D4 en De Schaakmaat). De kampioenen worden vervangen door nog betere teams (DSC Delft) en de blijvertjes versterken zich. De nummer laatst op de huidige ratinglijst Venlo (2051) maakte het ons immers de voorgaande jaren steeds moeilijk (2 nipte overwinningen) terwijl de nummer voorlaatst PION Groesbeek ons 2 jaar geleden verpletterend versloeg en vorig jaar verzuimde ons over het randje van de afgrond te duwen (een benauwde 4-4). Wat moet dat worden? Gaat ASV1 zelfs in degradatienood verkeren? Ondanks het bovenstaande, denk ik dat niet. Er zit voldoende schaakkwaliteit in ons 1e om toch weer bovenin mee te strijden. Ook dit jaar zien we in ons team weer vele vertrouwde gezichten die, de een al wat langer als de ander, voor ons 1e team vechten. Eelco de Vries en Otto Wilgenhof zijn de betrouwbare krachten op de topborden. Wouter van Rijn lijkt zijn spelvreugde terug te vinden en bewees, evenals Otto in het afgelopen OSKA, weer op niveau te spelen. Remco de Leeuw speelde vorig seizoen ijzersterk won een 45 Elopunten met zijn score op bord 4. Sander Berkhout is altijd overal inzetbaar en zal zich evenals Peter Boel dit jaar willen revancheren voor de matige score van het vorige seizoen. Daarnaast completeren Bert Buisman, die het voorgaande jaar al een aantal goede invalbeurten speelde in ASV-1, en ikzelf het 8-tal”. Tot zover de beschouwing van captain Frank Schleipfenbauer. Samengevat ziet de samenstelling van ASV-1 er als volgt uit:

ASV-1: Eelco de Vries, Wouter van Rijn, Otto Wilgenhof, Remco de Leeuw, Sander Berkhout, Peter Boel, Frank Schleipfenbauer en Bert Buisman.

Tot zover de vooruitblik naar onze eerste drie teams. Over de resultaten in de eerste wedstrijd bericht ik u volgende week meer. Daar blijft het natuurlijk niet bij want ASV speelt ook komend jaar weer met 8 teams in de externe competitie. Ook over de andere teams zal ik u in n van de volgende nummers uitgebreid informeren.

Uitslagen interne competitie 4 ronde (19 september 2002):

Jurrius – Buisman 0-1; Taal-Verkooyen 0-1, van Gemert – Sep 0-1; P. Schoenmakers – N. Schoenmakers -; E. Wille – Huizinga 0-1; van Willigen – R. van Belle 0-1; Plomp – R. Wille -; van Seben – Dijkstra 1-0; Kruizinga – Wiggerts 1-0; van Buren – Vermeer 0-1; Dijkers – Uithof 1-0; Kuiphof–Verhoef 0-1; Velders – T. van Dijk -; Rood – Eder 0-1; Verhage – Zunnebeld -; de Munnik – Sperber 1-0;  Zahmat – Arins 0-1; Koeweiden – Meijer 1-0; Kelderman – van Vlerken 1-0; Zuidema – Jacopucci 0-1; Legierse – Stibbe 1-0; Visser – de Jong 1-0

Rectificatie 3e ronde Verkooyen – Jurrius moet zijn 0-1 i.p.v. -.