"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

41e jaargang no. 33                                                     donderdag 10 oktober 2002


Oploswedstrijd: Vorige week begonnen we met een nieuwe serie stellingen waarmee we de clubavonden weer gaan opfleuren. En er zijn ook dit jaar weer aardige prijsjes te verdienen. Zoals u inmiddels heeft begrepen wordt de stelling op de clubavond op het demonstratiebord gezet en in elke volgende EP komt dan de oplossing. Het thema voor de maand oktober is “partijstanden – combinaties”. We begonnen de eerste keer makkelijk. De stand van vorige week kwam uit de partij Buksa - Kovacs, Hongarije 1965. Na Kg6 is Dh5 mat. Maar zwart kan nog geen Kg6 spelen, omdat wit dan met Dxe6 de partij naar zich toetrekt. Eerst moet zwart de zesde rij dichtstoppen. 1...Lf6+ 2.exf6 Kg6 en het mat is ondekbaar. Meteen ook veel inzendingen deze eerste keer (maar liefst 15). Hiervan hadden er 13 de juiste sleutelzet gegeven. De 2 anderen kozen voor direct 1…Kg6 maar dat was het dus niet. Er moest dus eerst een tussenzet gedaan worden. Vanavond staat er een nieuwe stelling op het demonstratiebord.

 

Externe competitie: Onze eerste drie teams zijn vorige week aan hun competitieseizoen begonnen. Volgende week starten ook onze andere vijf teams. Voldoende redenen dus om ook aan deze teams een voorbeschouwing te wijden. De teams ASV-4 t/m ASV-8 hebben meer dan het benodigde maximale aantal spelers in de opstelling. Een luxe-probleem dus. Er zal dus gerouleerd moeten worden binnen de teams om iedereen aan ongeveer evenveel wedstrijden te kunnen laten deelnemen. Het bestuur achtte het dit jaar nog niet verstandig om een negende team in te schrijven om problemen in de bezetting zoals die zich vorig jaar voordeden met ASV-8 te voorkomen. Wat mogen we van onze teams verwachten. Gaan zij een rol van betekenis spelen of wordt de uitgangspositie anders. De tijd zal het leren.

Tekstvak: Indeling OSBO
2e klasse C:
1 Bennekom-2
2 Wageningen-4
3 Rheden
4 De Cirkel
5 ASV-4
6 Rhenen
7 Tiel
8 Ede-2
Voor ASV-4 geldt in ieder geval, evenals voor ons tweede trouwens, dat een kampioenschap het enige doel is waarnaar men moet streven om zo het verloren terrein weer terug te verdienen zodat ASV weer een plaats in de 1e klasse van de OSBO krijgt. Met die opdracht gaat captain Nico Schoenmakers, die ondanks de degradatie toch als teamleider is gehandhaafd, het nieuwe seizoen in. Maar met de spelers waarop Nico een beroep kan doen moet hij toch een heel eind kunnen komen. Naast een aantal bekende namen van spelers die ook het vorige seizoen in dit team in actie kwamen treffen we als nieuwe gezichten Johan van den Brink en Edgar van Seben aan die dit seizoen de overstap maakten van de S.V. Rhenen naar ASV en zullen het dit jaar tegen hun oude club mogen opnemen. Ook Siert Huizinga is, komend vanuit ASV-3, aan dit team toegevoegd en zal zeker een belangrijke waarde vormen voor ASV-4. Teamchef Nico Schoenmakers is duidelijk over de doelstelling van het vierde voor het seizoen 2002/2003. "Na de degradatie het vorige seizoen op een bordpunt, is het doel van het vierde het kampioenschap en rechtstreekse promotie naar de 1e klasse OSBO", meent Nico. "Een goede start tijdens de uitwedstrijd tegen Ede 2 is hiertoe een must. Deze wedstrijd op 17 oktober a.s. moet het enigszins geschonden zelfvertrouwen van het team herstellen en de aanzet zijn voor een succesvol schaakseizoen. Het wordt in ieder geval een spannend schaakjaar voor het vierde", aldus teamleider Schoenmakers. De samenstelling van ASV-4 ziet er als volgt uit: Nico Schoenmakers, Coen Mekers; Jan Willem v. Willigen, Barth Plomp; Siert Huizinga, Alex Kruizinga; Edgar v. Seben; Johan v.d. Brink en Rob van Belle.

Tekstvak: Indeling OSBO
2e klasse D:
1 ASV-5
2 Duiven
3 PION-3
4 Vrijpion
5 BAT-Zevenaar-2
6 SMB-5
7 Het Kasteel-2
8 Variant
Ook ASV-5 komt in de 2e klasse OSBO uit. Daarin speelde men ook vorig jaar reeds. Dit team is een mix van routine en jeugd. Uit deze laatste categorie zijn Kasper en Murat degenen die het op dit niveau mogen gaan proberen. Ook Jacques Boonstra is een opvallende naam in dit gezelschap. Hij duikelde vanuit ASV-3 twee teams naar beneden en ook Ayyoubi komt een team lager te spelen. Over de kansen van ons vijfde is teamleider Jan Vermeer optimistisch getuige het volgende commentaar: “ASV 5 was vorig seizoen een subtopper met een 3e plaats. Dit seizoen zijn we versterkt. De topscoorders zijn in het team gebleven, aangevuld met degradanten uit het 4e, met als toetje 2 spelers van de aanstormende jeugd. Dus we zouden gemakkelijk kampioen kunnen worden. Edoch, wij zijn dit jaar wel in een heel sterke pool ingedeeld. Pion 3 (Groesbeek) en de Vrijpion (Gendt) zijn vorig jaar beide als 2e geëindigd in hun poule. SMB 5 is een degradant uit de 1e klasse. Dat zullen in het komende seizoen onze concurrenten zijn. Outsiders zijn BAT Zevenaar 2 en Het Kasteel 2 die beiden zijn gepromoveerd. Het is prettig te weten dat er dit jaar goede invallers staan te popelen om in te vallen. Samengevat: we zijn toch in mijn ogen favoriet voor de titel!”, aldus Jan in zijn voorbeschouwing. Duidelijke taal dus. We zullen het met belangstelling gaan volgen. Wie weet hoe ver men gaat komen. ASV-5 bestaat uit de volgende spelers: Saifudin Ayyoubi, Jacques Boonstra, Albert Marks, Jan Vermeer, Kasper Uithof, Murat Duman, Dick Hajee, Frits Wiggerts en Hendrik van Buren.

 

Tekstvak: Indeling OSBO 3e klasse E:
1 Velp-2
2 SMB-8
3 Kameleon-2
4 De Toren-4
5 ASV-6
6 Elster Toren
7 Theothorne
8. UVS-3
ASV-6 wordt ook dit jaar weer aangevoerd door Ruud Verhoef. Hij kreeg in zijn team versterking van Henk Kuiphof en Ignace Rood die vorig jaar nog in het vijfde speelden. Van het komende seizoen heeft Ruud de volgende verwachtingen: Op grond van gemiddelde Elo lijkt een middenmootpositie een goede prestatie. Het gedegradeerde Velp 2 en het net niet gepromoveerde Theotorne zijn met een gemiddelde Elo van rond de 1700 favoriet. De gemiddelde Elo van het zesde bedraagt 1590 en is daarmee het laagste in de groep. Maar met de routine van Henk en Ignace en de goede vorm van andere spelers hebben we toch de intentie om een rol van betekenis te gaan spelen, aldus Ruud. ASV-6 ziet er als volgt uit: Ruud Verhoef, Henk Kuiphof, Ignace Rood, Horst Eder, Piet Blees, Donald Dijkers, Bert Sigmond en Herman de Munnik.

 

 

 

 

Tekstvak: Indeling OSBO 4e klasse D:
1 ASV-7 
2. De Toren-6
3 Schaakstad-8
4 Zutphen-4
5 –
6 Theothorne-2
7 Metamorfose-2
8 Eerbeek-2
Tijs van Dijk wordt komend seizoen aanvoerder van ASV-7. Maar dat was in de afgelopen jaren toch ons seniorenteam zult u zeggen. Inderdaad dat was zo maar dit jaar neemt ASV-7 als jeugdteam aan de competitie deel en vinden we onze krasse senioren in ASV-8. Tijs van Dijk, grondlegger van dit nieuwe team: “Dit jaar dus de oprichting van een waar jeugdteam, naast het veteranenteam wat ASV al tijden heeft. De opzet is om gemiddeld 3 junioren en 3 senioren in het team te hebben. Al mag je mij, Peter Lincewicz. en André de Groot ook al bijna tot juniorgenoot rekenen gezien de jeugdinzet in club en bond; dus op enig moment zal er wel een compleet 'jeugdteam' staan. Niettemin zullen de jongelingen op verschillende dagen niet kunnen spelen vanwege hun school en dus zal er veelvuldig door de senioren overgenomen moeten worden. Het basisteam bestaat uit: Tijs van Dijk, Peter Lincewicz, Peter Sperber, Bijam Zahmat, André de Groot en Teun van der Leer (thuis) + Martin Verhage (uit). Hierin dus 2 jeugdleden die al vaak in de seniorencompetitie op de donderdagavond na 20.00u meespelen. Het 7e team zullen we opbouwen om ervaring en toekomst in één team te bundelen. Met name de thuiswedstrijden wil ik graag aangrijpen om veel jeugd in te zetten. Dan komen de Hoofdreserves aan bod. Dit zijn: Tobias van Leeuwen, Umit Duman, Tim van der Meulen, Jolien van Twist, en Siddhartha Kelly. We hebben flink gelobbyed bij de OSBO voor een gunstig schema en dat is voor een groot deel gelukt; de kinderen zullen dus veelal in vakantietijd kunnen spelen. De verwachtingen qua promotie zijn niet te hoog gespannen: het team is er vooral om de jeugd ervaring te laten opdoen in lange partijen en zo integratie naar de senioren te bevorderen. De nevendoelstelling is natuurlijk WEL het kampioenschap dat we als droom op de gezamenlijke slotdag thuis op 17 april 2003 willen bewerkstelligen. Angst voor degradatie hebben we in het geheel niet”, aldus Tijs. Een prima initiatief en een mooie gelegenheid om de jeugd te laten ruiken aan het spelen in een seniorencompetitie. Helaas heeft Rheden-2 zich op het laatste moment teruggetrokken zodat deze poule nu uit 7 teams bestaat.

Tekstvak: Indeling OSBO 4e klasse F:
1 Dodewaard-2
2 Tiel-3
3 Veenendaal-4
4 De Cirkel-3
5 ASV-8
6 De Toren-5
7 Ede-4
8 --
Dan tenslotte onze senioren, dit jaar dus vertegenwoordigd in ASV-8. Inderdaad, het is even wennen. Ook zij blijven fanatiek hun partijtje meeblazen en zullen ook zeker weer menig tegenstander in het stof doen bijten. Immers aan ervaring geen gebrek dus dat zullen ze zeker uitbuiten. Maar bovenal zal het plezier in het spelletje voorop staan en daar gaat het toch ook om. Ook zij spelen in een poule met 7 teams. De vertrouwde namen in dit team zijn: Jacob Zandbergen, Hans Meijer, Bob Hartogh Heijs, Hein van Vlerken, Gerrit Verbost, Henk Kelderman en John Legierse.

 

ASV-jeugd: Vorige week zaterdag 28 september vond er een groot jeugdtoernooi plaats in de Opbouw in het kader van “ASV-111 jaar”. Tijs van Dijk en de andere begeleiders maakten er voor de jeugd weer een mooie happening van. Hulde!! Het was een drukte van belang want er waren bijna 90 jeugdige schakertjes op dit toernooi afgekomen. Enkele opvallende resultaten hieruit zijn: Umit Duman won de “Elvengroep” met 9 uit 11. Klasse! Tobias van Leeuwen werd gedeelde 3e met 8 punten. Maar ook de score van Tim v.d. Meulen van 7 uit 11 mocht er wezen. In de 11+-groep werd Biam Zahmat derde met 8½ uit 11. Kasper Uithof ging aanvankelijk goed van start maar was niet helemaal fit en raakte daardoor aan het eind wat achterop. Hij werd samen met Murat Duman uiteindelijk toch nog vierde met 7 punten.

Een dag later gingen er 2 ASV-viertallen naar het open NK rapidschaak voor jeugdteams dat in Mierlo werd gehouden waar onze jeugd zeer goed voor de dag kwam. Het C-team stond na 5 ronden op een zeer goede negende plaats maar helaas werd in de laatste ronde kansloos verloren met 3-1 Toch een zeer goed resultaat door 12e te worden van 37 teams! Hulde ook voor de D-tjes, ze waren van de 65 teams als 54ste geplaatst maar pakten de achtste plaats dat betekent de Meesterklasse, ofwel de hoogste schaakklasse met de beste 10 clubs van Nederland!! ASV plaatst zich met deze resultaten dus in de top van Nederland tussen bekende jeugdtopclubs als Zukertort, Leiderdorp en HMC en is duidelijk de beste van Gelderland. Het beste SMB-team kwam namelijk niet verder dan de 24e plaats, De Schakel werd 30e en Velp werd 35e                                                                Tijs van Dijk

 

Uitslagen interne competitie 6e ronde (3 oktober ‘02):

Schleipfenbauer – Buisman ½-½; Verkooijen – van der Wel 0-1; Knuiman – Taal 0-1; Sep – Hendriks 0-1; P. Schoenmakers – R. van Belle 1-0; van Willigen – Huizinga 1-0; van Seben – R. Wille 0-1; Dijkstra – Kruizinga ½-½; Vermeer – Hajee 1-0; Dijkers – Wiggerts ½-½; Boonstra – Verhoef 1-0; T. van Dijk – Uithof 1-0; Sigmond – Lincewicz ½-½; Eder – van der Leer ½-½; Rood – Velders 1-0; Zandbergen – de Munnik 1-0; Zunnebeld – Zahmat 1-0; Sperber – Ariëns 0-1; Meijer – Blees 0-1; van Vlerken – Zuidema 0-1; Visser – Jacopucci 0-1; de Jong – Legierse 1-0; Stibbe – Lemein 0-1.