"En Passant"

Terug index En Passant


Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 34                                                     donderdag 17 oktober 2002

 


Oploswedstrijd: De stelling van vorige week was ook weer niet zo moeilijk zo bleek uit het aantal van 8 goede inzendingen. De stelling kwam uit de partij Suetin – Sointsev uit de halve finale van het Russisch Kampioenschap 1952. Het betreft een ordinaire paardvork. Maar het blijft leuk. 1. Txe4, Dxe4 2. Dxc8+, Ke7 3. Dxc7+, Kf8 4. Dxf7+ en wit wint na 4….Kxf7 5. Pd6+. Zo simpel kan schaken dus zijn. Ook dit keer was er 1 punt te verdienen. Zo zijn er na 2 stellingen 6 koplopers met 2 punten. Dit zijn Bert Buisman, Donald Dijkers, Ignace Rood, Frank Schleipfenbauer, Anne Paul Taal en Frits Wiggerts. Verder zijn er nog 9 spelers met 1 punt. Aardig om te zien is dat er met veel enthousiasme wordt meegedaan. De stand op het demonstratiebord krijgt veel aandacht tijdens de clubavonden. Een teken dus dat deze oploswedstrijd aanslaat. Vanavond wordt het wat moeilijker. Misschien dat er zo wat schifting komt aan de kop van de ranglijst.

 

Externe competitie: Eind september werd het “startschot” gegeven voor onze 3 “zaterdagteams”. Ook onze “doordeweekse teams” stonden te trappelen van ongeduld en zijn deze week aan hun seizoen begonnen. Afgelopen maandag betrof dit reeds de wedstrijd van ASV-6 uit in Nijmegen tegen UVS-3. Onze clubgenoten kregen een flinke nederlaag te verwerken. Het werd maar liefst 5-1 voor de Nijmegenaren. Een fikse tegenvaller dus. Want konden we vorige week in EP niet lezen dat het seizoen met goede verwachtingen tegemoet werd gezien. Helaas, het is niet anders. Maar we blijven optimistisch. We weten dat het zesde beter moet kunnen. Dankzij teamcaptain Ruud Verhoef in deze En Passant reeds een verslag van deze ontmoeting. Vanavond speelt ASV-4 uit tegen Ede-2. Voor het vierde wordt het een belangrijk seizoen want terugkeer naar de 1e klasse OSBO is het hoofddoel. Ook speelt er een ASV-team thuis vanavond. De verrichtingen van ASV-5, dat in De Opbouw het team van Duiven-1 ontvangt, kunnen we dus live volgen. Volgende week, in de herfstvakantie dus, speelt ons jeugdteam ASV-7 aangevoerd door Tijs van Dijk de eerste wedstrijd thuis tegen De Toren-6. Tot slot onze senioren van ASV-8. Zij komen deze ronde nog niet in actie. Zij zijn vrij vanwege het oneven aantal teams in hun poule. Alle teams veel succes in deze competitie en in de komende En Passant leest u meer over de resultaten van ASV-4 en ASV-5.

 

ASV-6 incasseert dikke nederlaag: In de openingswedstrijd tegen UVS-3 wist ons zesde geen potten te breken. Sterker nog onze clubgenoten werden min of meer weggevaagd. De uitslag van 5-1 liegt er immers niet om. Ruud Verhoef doet hierbij verslag van het verloop van de diverse partijen in deze wedstrijd.

Tekstvak: 1. Kuiphof	
2. Rood	0
3. Verhoef	0
4. Sigmond	
5. Eder	0
6. Blees	0
Piet Blees kon in een onregelmatige opening via een vork een stuk winnen. Zijn tegenstander had echter een gevaarlijke pionzet in petto die uiteindelijk 3 pionnen opleverde. Even later moest Piet het stuk teruggeven en was het eindspel niet houdbaar meer. Henk Kuiphof, net terug van zijn buitenlandse reis, speelde op het 1e bord zijn favoriete opening. Hij kwam goed te staan en kreeg het betere van het spel, hetgeen uiteindelijk pionwinst opleverde. In een toreneindspel met een pluspion moest Henk echter in remise berusten (–1). Horst Eder was het volgende slachtoffer. Na een lange strijd moest hij zijn koning neerleggen (–2). Bert Sigmond kreeg volgens eigen zeggen Engels tegen (bah!). Er ontstond een gelijkwaardige stelling maar Bert wist een pionnetje te verschalken. In plaats van dames te ruilen snoepte hij nog een pionnetje. Er dreigde echter eeuwig schaak en remise was het uiteindelijke gevolg (1-3) Ruud Verhoef kwam in een Siciliaan met wit twee pionnen voor, maar kreeg een aanval op zijn koning (na o-o-o). Ondanks zijn materiele voordeel kreeg hij toch nul op het rekest (1–4). Ignace speelde een hem onbekende variant van het Frans. Na veel gemanoeuvreer kwam Ignace minder te staan. Er volgde een loperoffer op h6. Volgens de berekening van Ignace was het geen correct offer. Ignace stond dus een stuk voor. De aanval bleek echter erg sterk. Op een gegeven moment werd de dame gegeven voor een toren. Er volgde een ingewikkeld eindspel van D+T tegen 2T + 3 stukken. In tijdnood verloor Ignace een stuk en de partij (1-5).

 

Olympiade: Begin september kwam Enrique Jacopucci de Opbouw binnen om met ASV kennis te maken. Kennelijk beviel het hem goed want sindsdien bezocht hij elke clubavond en wist hij ook menig partij winnend af te sluiten. Onlangs vertelde hij echter dat hij geen lid van ASV zal worden. Hij was namelijk gevraagd om Aruba te vertegenwoordigen als teamcaptain bij de komende Olympiade in Bled die eind oktober gaat starten en waar de hele schaakwereldtop bij aanwezig zal zijn. Daarna zal hij zich waarschijnlijk gaan vestigen in Spanje. Enrique, succes met je team bij de komende Olympiade. We zullen de resultaten met belangstelling volgen en bedankt voor de korte tijd dat je bij ASV actief was.

 

Internet: Afgelopen week troffen wij het volgende berichtje aan in het gastenboek van onze website. Geschreven vanaf de andere kant van de wereld meldde Henk Kuiphof zich via de ASV-site om zich zo op de hoogte te stellen van het wel en wee van onze vereniging. Internet, het blijft een wondere wereld. De complete weergave in het gastenboek met aan het slot de mededeling van onze oud-voorzitter, luidt als volgt:

Thursday 03/10/2002 4:58:53am

Name: Henk Kuiphof

E-Mail:

Homepage Title:

Homepage URL:

Referred By: Search Engine

Location:

Comments: Leuk. Ik ben nu in Hong Kong en kan mooi even het nieuws van ASV tot mij nemen. Tot gauw. Henk

 

Ferox-IT-toernooi: In een eerdere EP berichtte ik u al over dit toernooi dat gedurende 3 weekenden in Duiven wordt gespeeld. Inmiddels zijn ook de 5e en 6e ronde op de derde en laatste speeldag afgewerkt. In groep 1 (12 deelnemers) nam Ruud Verhoef in de 5e ronde een bye op. In de slotronde trof hij koploper Peter de Kort (2021), die ook nog een tijdje intern bij ASV actief is geweest. Deze had in de slotronde in een spannende partij alle moeite om Ruud te kloppen. Onze ASV-er ging in de opening in de fout waardoor hij een stuk moest inleveren. Wel won hij nog enkele pionnetjes. Uiteindelijk bleef de Kort in het eindspel met 3 pionnen en een loper tegen 5 pionnen Ruud toch de baas.  Ruud Verhoef eindigde hierdoor met 3 uit 6 op een gedeelde 5e plaats met een TPR van 1792 ruim boven zijn Elo van 1572. Zeker geen slechte prestatie dus. In groep 2 (17 spelers) verloor Herman de Munnik in de 5e ronde van de uiteindelijke groepswinnaar. In de laatste ronde wist Herman nog een zege te boeken waardoor hij met 4 uit 6 op een prima gedeelde 2e plaats eindigde. Helaas voor hem werden de prijzen verdeeld op basis van weerstandspunten en zo viel onze ASV-er net buiten de ereplaatsen. Dit eerste toernooi smaakt kennelijk naar meer want de organisatoren waren enthousiast over het verloop en uit het slotwoord van de voorzitter van de Duivense schaakvereniging bleek dat er al plannen en afspraken gemaakt zijn met hoofdsponsor Ferox-IT over een vervolg.

 

Rapidtoernooi: Alex Kruizinga mag toch wel n van de fanatiekere schakers worden genoemd binnen ASV. Zo loopt hij veel toernooien af. Op zaterdag 5 oktober speelde Alex mee in een sterk bezet rapidtoernooi in het verre Hellevoetsluis. In groep C (Elo 1650-1900), bestaande uit 78 spelers, kwam Alex tot een score van 4 uit 9 en dat was goed voor een plaats rond de middenmoot. Hij won 3 partijen en speelde er 2 remise. De overige vier gingen verloren. Zo ging hij in 1 partij na een openingsfout de mist in maar verder kwam hij in veel partijen goed te staan maar nekte hem de tijd uiteindelijk. Zo kwam hij net iets te kort om partijen af te maken.

 

Snelschaken: Eveneens op zaterdag 5 oktober vertrokken Barth Plomp en Ruud Wille naar Zwolle om daar deel te nemen aan het 1e Open Snelschaakkampioenschap van de OSBO. De deelname viel zwaar tegen. Slechts 42 spelers namen aan dit toernooi deel. Beide ASV-ers zijn geen echte snelschakers maar toch kwamen ze in dit deelnemersveld aardig voor de dag. Er werden eerst drie vierkampen gespeeld waarna de dag met een dubbelrondige achtkamp werd afgesloten. 23 potjes van 5 minuten dus. Dat het aantal blunders toenam naarmate het toernooi vorderde mocht de pret niet drukken. Bovendien buiten regende het veelvuldig, dus het was echt een dag om te gaan schaken. In de 3 vierkampen scoorde Barth Plomp uiteindelijk 5 uit 9 (via 1, 2 en nog een keer 2 punten). Dit was voldoende voor een plaats in finalegroep B. Ruud Wille scoorde in de vierkampen 4 uit 9 (via een dalende lijn: 2, 1 en punt). Daarmee kwam hij tot finalegroep C. In deze slotronde scoorde Barth heel sterk 8 uit 14. Desondanks kwam hij hier niet verder mee dan een 5e plaats. Ruud wist in deze finale 7 uit 14 te scoren, een halfje minder dus nog dan Barth, maar dit puntentotaal bleek (hoe onrechtvaardig ook) goed voor een derde plaats. Winnaar van het toernooi werd Martin van Dommelen van De Schaakmaat. Het was een gezellig en geslaagd toernooi. Alle deelnemers gingen met een prijs naar huis. Volgend jaar is er wederom een nieuwe editie van dit snelschaakkampioenschap, zo valt er te lezen op de OSBO-site. Hopelijk dan met een groter deelnemersaantal.

 

ASV-Nieuws: Dat het wel nooit “goed” zal komen tussen de beide hoofdredacteuren van onze clubbladen bleek wel weer uit een mailtje van Ignace waarop uw EP-redacteur beslag wist te leggen. Hij begon het mailtje al helemaal verkeerd door heel minderwaardig te schrijven: “Het stond al in een ander, eh, blaadje…etc.”. In een op zich begrijpelijke poging om toch nog wat kopij voor zijn blad te vergaren wees hij nog maar eens een keer op de deadline van 17 oktober (vandaag dus). Ik neem aan dat u niet al te veel moeite heeft gedaan om hem op zijn wenken te bedienen. We zien volgende week wel wat zijn 1e uitgave in dit seizoen gaat brengen. Tegelijkertijd komt er natuurlijk ook weer een EP uit. Alweer de tiende van dit seizoen. Dat alleen al maakt duidelijk dat EP als enige clubblad aanspraak maakt op de titel “LIJFBLAD van ASV”.

 

Uitslagen interne competitie ronde 7 (10 oktober 2002):

Van Rijn – Berkhout -; Taal – Schleipfenbauer -; Buisman – van der Wel -; Hendriks – Verkooijen 0-1; P. Schoenmakers – E. Wille 1-0; R. Wille – van Willigen 0-1; Huizinga – van Seben -; Kruizinga–Vermeer 1-0; Wiggerts – Hajee 0-1; Dijkers – Boonstra -; Hallers – Verhoef 1-0; Lincewicz – van Dijk 0-1; van der Leer – Rood 0-1; Eder – Zandbergen -; Arins–Verhage -; Sperber – Zahmat 1-0; Blees – Hartogh Heijs 0-1; U. Duman – Koeweiden 1-0; Kelderman – Meijer 0-1; van Vlerken – Stibbe 1-0; Jacopucci – de Jong 1-0; Zuidema – Legierse -; Lemein – Visser 1-0.