"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

 

41e jaargang no. 37                                                     donderdag 7 november 2002

 


Oploswedstrijd: Het laatste probleem van de maand oktober leverde 6 goede oplossingen op waarbij de complete variant werd weergegeven. De stelling komt uit de partij Golubev-Kozul uit het Open Skopje 1991. Een leerzaam probleem. Volgens de boekjes is dit een stelling, die typisch is voor het Siciliaans. 1.Df6 bxc3 2.Txh7 cxb2+ 3.Kxb2 Dc2+ 4.Ka1 en zwart heeft niets meer. Er dreigt Dh8 mat en op 4...Kxh7 volgt 5.Dxf7 Kh8 6.Df6 enz. Door de afwezigheid van koploper Frank Schleipfenbauer op de vorige clubavond profiteerde Anne Paul Taal. Hij vond de juiste zettenreeks wel en verdiende daarmee 4 punten en ging Frank zo voorbij. Anne Paul is daarmee winnaar geworden van de maand oktober. Vanavond begint er een nieuw thema. De punten die u hiermee behaalt tellen ook weer mee voor de algemene ranglijst.

 

Externe competitie: Onze eerste drie teams boekten wisselende resultaten zaterdag jl. ASV-1 speelde met 4-4 gelijk tegen het sterke DSC uit Delft waar winst zeker mogelijk was geweest. ASV-2 boekte een miraculeuze overwinning met 4½-3½ op Doetinchem. Koert van Bemmel werd “man of the match”. Het geluk wat ASV-2 had ontbrak bij ASV-3 totaal. Resultaat: een terechte nederlaag in Groesbeek tegen PION-2. Het werd 5½-2½. In deze EP de verslagen.

Tekstvak: Stand KNSB 2e klasse D:
1 RSC ’t Pionneke	4	9½
2 DSC Delft	3	10
3 ASV-1	3	8½
4 SMB-2	2	8½
5 Zukertort Amstelveen-3	2	8
6 PION Groesbeek	2	8
7 De Schaakmaat	2	8
8 Veldhoven	2	6½
9 Venlo	0	6½
10 D4	0	6½
Uitslagen 2e ronde:
ASV–DSC Delft 4-4; PION Groesbeek–De Schaakmaat 3½-4½; RSC ’t Pionneke–Venlo 5-3; D4–Zukertort Amstelveen-3 3½-4½; Veldhoven – SMB-2 4½-3½.

Stand Promotieklasse OSBO:
1 ASV-2	4	11 
2 Lelystad	4	10½
3 PION Groesbeek-2	3	9½
4 Het Kasteel	3	9
5 Meppel	2	9½
6 De Toren	2	7½
7 SMB-4	2	7
8 Doetinchem	0	7
9 Zutphen	0	5
10 ASV-3	0	4
Uitslagen 2e ronde:
ASV-2 – Doetinchem 4½-3½; PION Groesbeek-2 – ASV-3 5½-2½; Zutphen – Het Kasteel 3-5; Meppel – De Toren 6½-1½; Lelystad – SMB-4 6-2

ASV-1 laat winst liggen: In de bespiegelingen vooraf werd 4-4 een mooie uitslag genoemd. Immer het sterke Delftse DSC had niet voor niets de hoogste gemiddelde Elo in de groep waarin ASV-1 uitkomt. Na afloop was er toch sprake van een lichte teleurstelling omdat er duidelijk winst in heeft gezeten. Na een snelle remise van invaller Laurens Storms, die de vanwege vakantie afwezige Bert Buisman verving gebeurde er op het wedstrijdformulier lange tijd niets. De partijen ontwikkelden zich echter wel in Arnhems voordeel. Alleen Frank Schleipfenbauer en Sander Berkhout stonden een fractie minder maar daartegenover stonden ook enkele ASV-ers zeer goed. Sander wist zich sterk terug te vechten en wist zo de remisemarge weer te bereiken. Zo rond 16.30 uur werd deze uitslag ook een feit na een aanbod van zijn opponent. Even eerder had Frank echter een bok geschoten en was een kwaliteit kwijtgeraakt. Inmiddels had Otto Wilgenhof zijn partij gewonnen. Zijn tegenstander speelde gewoon slecht. Otto won twee pionnen, ruilde de dames en zette het eindspel simpel om in winst. Het ging ogenschijnlijk zeer eenvoudig. In deze fase kwamen meer partijen tot een beslissing. Peter Boel had de hele partij meer ruimte maar zette zijn eigen stukken wat knel en kwam zo niet verder. Hierdoor moest hij in remise berusten. Remco de Leeuw, die momenteel in een bloedvorm verkeert, stond de hele partij gelijk tot beter. Hij speelde ook nu weer een goede partij. Tegenover een geļsoleerde d-pion had Remco beter stukkenspel. Een torenoffer op h7 leidde de winst in. Zijn tegenstander reageerde hier verkeerd op Remco kreeg nu een koningsaanval en won verdiend. Ook Eelco de Vries stond aanvankelijk goed en later zelfs steeds beter. Maar er sloop wat nonchalance in zijn spel. Zijn tegenstander kwam terug in de partij en wist remise af te dwingen. Een tegenvaller dus want er was al min of meer met winst rekening gehouden. Voor Eelco was het de eerste keer in een paar jaar dat hij echt iets heeft laten liggen. Kan een keer gebeuren zullen we maar zeggen. Voor ASV was deze ontwikkeling natuurlijk even een tegenvaller. Intussen had Frank zijn nederlaag moeten incasseren. Het kwaliteitsverlies kwam hij niet meer te boven. Alle aandacht was intussen gericht op Wouter van Rijn. In een complexe partij kwam hij heel goed te staan en waarschijnlijk was het ook ergens gewonnen. Een goede voortzetting waarbij een stuk in de penning raakte werd niet benut. Zijn tegenstander kreeg tegenkansen en in vliegende tijdnood raakte Wouter materiaal achter en verloor zo zelfs nog. Zo eindigde deze strijd al bij de eerste tijdcontrole in 4-4. ASV-1 toonde aan zeker tot de kanshebbers te behoren maar had bij winst al een goede slag geslagen. Het mocht helaas niet zo zijn. De winst van die middag was dat men niet zoals in voorgaande jaren al op achterstand werd gezet. En dat geeft vertrouwen voor de toekomst, aldus Frank.

Gedetailleerde uitslag ASV-1 – DSC Delft: E. de Vries – G. Legemaat ½-½; W. van Rijn – J. Michielsen 0-1; O. Wilgenhof – M.R. Wortel 1-0; R. de Leeuw – T. Barendse 1-0; S. Berkhout – A.J. van Dop ½-½; P. Boel – K. van der Meer ½-½; F. Schleipfenbauer – R. Schrik 0-1; L. Storms – W.J. Anema ½-½. Eindstand 4-4.

 

ASV-2 lucky naar zege: ASV-2 heeft afgelopen zaterdag in het laatste uur de winst gepakt tegen het lastige Doetinchem. Daar waar het tweede de laatste jaren menig zege juist in dat laatste uur liet liggen, was dit een openbaring voor vele spelers. Het zag er aanvankelijk dan ook niet naar uit dat ons tweede zou winnen. Na een remise van captain Anne Paul Taal volgde een knappe zege van Richard van der Wel. Na een Blackmar Diemergambiet (sorry, Barth) ontspon zich een spannend gevecht, waar Richard de eerste de beste kans benutte. In de aanval werd Van Hal geklopt. Daarna kwam de eerste meevaller. Erik Wille had een stukoffer overzien en met zijn koning in het midden zou hij een moeilijke middag tegemoet gaan. Het leek misschien erger dan het was, maar een Doetinchemse blunder kwam Erik goed uit. De ruime 2½-½ voorsprong was geen garantie voor de winst; sterker nog: bij de eerste tijdcontrole stond het weer gelijk. Kees Verkooijen was een pion kwijtgeraakt en na een grootscheepse ruil restte een verloren stelling. Sjoerd van Roosmalen moest zijn meerdere erkennen in het grote talent Vincent Rothuis. De twaalfjarige bleek positioneel zeer goed onderlegd. In een dichtgeschoven stelling werd Sjoerd kansloos naar een nederlaag gespeeld en ineens was het tweede in groot gevaar. Koert van Bemmel had een slecht eindspel op het bord tegen de sterke Nederkoorn, terwijl Theo Jurrius en Jan Knuiman potremisestellingen op het bord hadden. De dreigende nederlaag werd echter afgewend met wat hulp van de Achterhoekers. Theo Jurrius deed nog een winstpoging, maar na torenruil was het echt remise. De eerste meevaller was vervolgens de winst van Jan Knuiman. Zijn opponent speelde het eindspel zeer slordig, hetgeen twee pionnen en de zege opleverde. Vervolgens toverde Koert het schijnbaar zekere gelijkspel nog om in een overwinning. Koert gaf Nederkoorn alle kans om fouten te maken en dat gebeurde vlak na zeven uur gelukkig ook. Remise en een heus rondje 4½. Ik ben trots op mijn teamgenoten!                                                  Erik Wille

Gedetailleerde uitslag ASV-2 – Doetinchem: K. van Bemmel – C. Nederkoorn ½-½; S. van Roosmalen – V. Rothuis 0-1; T. Jurrius – T. Goossen ½-½; R. van der Wel – M. van Hal 1-0; C. Verkooijen – M. Kuper 0-1; A.P. Taal – P.P. Roessel ½-½; E. Wille – H. Haggeman 1-0; J. Knuiman – H. Steinhauer 1-0. Eindstand 4½-3½.

ASV-3 kansloos ten onder: Na verlies tegen ASV-2 in de openingsronde moest het tegen PION-2 uit Groesbeek gaan gebeuren. Maar na 4 uur spelen restte een nederlaag waarop niet veel af te dingen was. Na een degelijke remise van Erika Belle na zo’n 2 uur spelen leek er verder nog niet zoveel aan de hand. Alleen Alex Kruizinga, naast Siert Huizinga invaller voor Fred Reulink en Hans Rigter, stond duidelijk minder. Hij was beroerd uit de opening gekomen en vocht een ogenschijnlijk kansloze strijd. In het laatste speeluur voor de tijdcontrole was Gerben Hendriks de volgende die een halfje binnenhaalde. Hij kwam gedrukt te staan nadat hij niet goed uit de opening was gekomen. In het middenspel offerde zijn tegenstander een toren voor een koningsaanval. Gelukkig voor Gerben wist deze het daarna echter niet meer mede gezien de tijdnood waarin de Groesbeker verkeerde. Eeuwig schaak volgde. Hierop verloor Alex. “Op e4 en d4 ben ik goed voorbereid. Dat er weer uitgerekend bij mij 1. Pc3 gespeeld werd mag dan zogezegd “pech” heten. Het mag geen excuus zijn voor het spel dat ik leverde”. aldus Alex na afloop.  Na een paar verloren zetten met de dame kon zijn tegenstander eigenlijk niet meer verliezen. Hij deed de juiste zetten en Alex kon vervolgens gewoon opgeven. Wederom een leerzame ervaring rijker. Hierop ging het snel mis want ook Ruud Wille en Paul Schoenmakers stonden op dat moment al verloren. Eerst verloor Ruud. Een pionopstoot in het centrum was enkele zetten eerder al dubieus maar even later ging hij ten onrechte in op een tijdelijk stukoffer wat een pion had moeten opleveren. Offeren is aan Ruud nu eenmaal niet besteed en hij bleef het stuk gewoon achter. Net nadat dit resultaat een feit was kreeg Siert remise aangeboden Met de stand op de andere borden was doorspelen de enige mogelijkheid maar dat was in die stelling niet reėel geweest. Het aanbod werd na ampel beraad maar aanvaard. Siert speelde een goede partij. Zijn opponent werd in de verdediging gedrukt na f4 en g4 in een Open Siciliaan. De zwarte dame kwam zelfs op g7 terecht. Siert verplaatste het spel daarna richting damevleugel en kreeg daar goede kansen. Echter zoals zo vaak in een Siciliaan wist zwart - met loperpaar – te profiteren van de open koningsstelling van Siert en kreeg tegenkansen. In een dameeindspel had zwart eeuwig schaak en stelde remise voor hetgeen vanzelfsprekend werd aangenomen. Siert mocht dit niet uit de weg gaan. Het was overigens het eerste ½-puntverlies van zijn tegenstander in 1½ jaar! Het verlies van Paul betekende een 4½-1½ achterstand en dus een definitieve nederlaag. Paul speelde op zich een goede partij maar overzag tot tweemaal toe stukverlies. De eerste keer kreeg hij nog een paar pionnen maar bij de volgende was het eigenlijk over. Paul probeerde nog wat te profiteren van de zwarte positie van de koning maar verder dan beide torens op de achterste rij kwam hij niet. Ivo van der Gouw was intussen in een razende tijdnood gekomen. Een ingewikkelde stelling, nog 13 zetten te gaan en 55 seconden op de klok was voldoende om het remiseaanbod van zijn tegenstander te aanvaarden. Ivo had steeds het betere van het spel gehad en zette zijn opponent onder druk. Een koningsaanval volgde en misschien heeft er ergens winst ingezeten. Er werd veel tijd in de stelling geļnvesteerd maar dit betaalde zich helaas niet uit. Toen ook in deze partij tot remise was besloten bood ook de tegenstander van Cees Sep remise aan. Dat werd maar aangenomen want de stelling bood voor Cees geen perspectief op meer. “Sla nooit op b2, ik deed het dus wel”, aldus Cees na afloop. Onze ASV-er kwam in de verdrukking en moest goed verdedigen. Zeker toen hij ook nog eens verzuimde te rokeren. Hij kreeg een aanval over zich heen waarin de Groesbeker de beslissing had kunnen forceren. Gelukkig werd deze kans gemist. ASV-3 heeft nu 2 ronden gespeeld. Hierin werden 8 remises geboekt en 8 partijen verloren. Kortom: er slaagde nog niemand in om de volle winst te scoren. In de volgende ronde tegen Zutphen moet dus uit een andere vaatje worden getapt.

Gedetailleerde uitslag PION Groesbeek-2 – ASV-3: J. Molenaar – I. van der Gouw ½-½; W. Veenstra – C. Sep ½-½; W. Gielen – S. Huizinga ½-½; M. Auwens – R. Wille 1-0; M. de Jonge – P. Schoenmakers 1-0; J. de Valk – G. Hendriks ½-½; M. v. Wettum – E. Belle ½-½; J. Janssen – A. Kruizinga 1-0. Eindstand 5½-2½.