"En Passant"

Terug index En Passant


 

Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

 

 

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

 

 

 

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: asv@introweb.nl

41e jaargang no. 38                                           donderdag 14 november 2002


Oploswedstrijd: November staat in het teken van quizvragen en vorige week heeft u de tanden hier al op kunnen stukbijten. Elk goed antwoord leverde 1 punt op. Men kon dus maximaal 4 punten scoren. Ik loop de door Hendrik van Buren bedachte vragen nog even met u door:

In welke stad werd in 1972 de W.K.-match tussen Spasski en Fischer gespeeld? Antwoord: Reykjavik

Wie zei: "Als je bang bent voor een geďsoleerde pion, moet je niet gaan schaken."? Antwoord: Tarrasch.

Philidor werd in de straten toegejuichd uit bewondering voor zijn prestatie aan drie borden tegelijk blind te schaken (1744). Het duurde meer dan een eeuw voor iemand dit record brak. Wie was dat? Antwoord: Louis Paulsen

In het diagram speelde wit 21.Pxf5. Het ging verder met Lxc3 22. Pxd6 Db8 23. Pxe4 Lf6. De drie pionnen bleken sterker dan de loper. Wit won. De partij werd zo beroemd, dat hij een bijnaam kreeg. Noem een van de twee spelers. Antwoord: De 26e partij uit de eerste match Euwe-Aljechin kreeg de naam "de parel van Zandvoort".

Persoonlijk vond ik het resultaat niet slecht. Zelf kwam ik niet verder dan Reykjavik Maar dat zal u niet verbazen. Er waren 10 inzendingen. Hiervan had iedereen vraag 1 goed. Vraag 2 en 3 waren een stuk moeilijker. Tarrasch als antwoord op vraag 2 wisten toch nog 4 clubgenoten maar Paulsen werd door niemand geraden. De diagramstand behorende bij vraag 4 werd door 9 personen herkend en dus juist beantwoord. Zowel de totaalstand als de stand in november treft u aan op het prikbord.

 

 

 

Externe competitie: Deze week is het weer de beurt aan de teams ASV-4 t/m ASV-8. Afgelopen dinsdag speelde ASV-7 uit bij Schaakstad Apeldoorn-8. Net voor 23.00 uur belde captain Tijs van Dijk uw redacteur vanuit Apeldoorn. “We hebben 2 punten laten liggen” meldde hij. Meteen dacht ik aan een verloren wedstrijd en dat hij matchpunten bedoelde. Lachend voegde Tijs er aan toe. “Twee bordpunten dus!! We hebben weer gewonnen”. Met winstpartijen van Tijs zelf en Peter Lincewicz en vier remises werd de zege een feit. Met een vrolijk “op naar het kampioenschap!” sloot Tijs het gesprek af om met zijn team de reis huiswaarts te aanvaarden. Vanavond spelen er drie teams thuis. ASV-4 ontmoet het gepromoveerde Rhenen-1, ASV-6 krijgt Elster Toren-1 op bezoek en ASV-8 is gastheer van De Toren-5. Morgen speelt dan nog ASV-5. Zij reizen af naar Groesbeek voor de uitwedstrijd tegen PION-3.

 

Bekerstrijd: Voor de KNSB-beker en de OSBO-cup is inmiddels geloot. ASV-1 treft in de voorronde van de KNSB-beker in een uitwedstrijd het Oosterhoutse D4. De wedstrijd moet voor 15 december zijn gespeeld. Bij winst volgt de ontmoeting tegen het sterke HMC Calder uit Den Bosch. Voor de OSBO-cup speelt ASV-3 thuis tegen Nunspeet. Deze wedstrijd moet voor 4 januari worden gespeeld. ASV-2 heeft in deze voorronde vrijgeloot.

Tekstvak: Stand ASV-rapidcompetitie 
na 4 ronden:
1 Wouter van Rijn	4	4
2 Sander Berkhout	3˝	4
3 Remco de Leeuw	3	4
4 Richard van der Wel	3	4
5 Theo Jurrius	3	4
6 Paul Schoenmakers	3	3
7 Harm Steenhuis	3	2
8 Peter Lincewicz	3	3
9 Anne Paul Taal	2˝	4
10 Barth Plomp	2˝	4
11 Tijs van Dijk	2˝	3
12 Ruud Verhoef	2˝	3
13 Ignace Rood	2˝	3
14 Erwin Velders	2˝	4
15 Bijan Zahmat	2˝	3
16 Alex Kruizinga	2	4
17 Dick Hajee	2	4
18 Jacques Boonstra	2	4
19 Jan Vermeer	2	4
20 Roland Stravers	2	4
21 Tobias van Leeuwen	2	2
22 André de Groot	2	1
23 Siddhartha Kelly	2	3
24 Jan Hallers	1˝	4
25 Kasper Uithof	1˝	3
26 Bert Sigmond	1˝	3
27 Rob Elzas	1˝	2
28 Hans Meijer	1˝	3
29 Henk Kelderman	1˝	3
30 Umit Duman	1˝	2
31 John Legierse	1˝	3
32 Horst Eder	1	4
33 Jacob Zandbergen	1	4
34 Steven van Hoorn	1	3
35 Tim van der Meulen	1	2
36 Jelmer Visser	1	2

Rapidcompetitie: Op donderdag 31 oktober werd de eerste rapidavond gehouden. De stand na de 1e vier ronden treft u in bijgaande tabel aan. In de 1e kolom staat het puntentotaal, in de 2e kolom het aantal gespeelde partijen. Op 28 november volgt de tweede rapidavond.

 

Rapidtoernooien: Het verslag van het rapidtoernooi in Ede had u nog van mij tegoed. Dit toernooi werd reeds op 26 oktober gespeeld en trok 67 deelnemers. Hieronder 4 ASV-ers. Ruud Wille moest vanwege zijn (te hoge) Elo in de hoofdgroep uitkomen en kreeg het daar dus zwaar. Slechts 1 partij werd gewonnen. Verder was er nog een remise in een weliswaar gewonnen pionneneindspel maar met nog enkele seconden op de klok. Het remiseaanbod van Ruud werd heel sportief aangenomen daar waar hij ook door de klok kon worden gejaagd. Daarnaast was er nog een reglementair punt door een oneven aantal spelers in deze groep. Omdat er uiteindelijk slechts 11 spelers overbleven en iedereen in de top elkaar had ontmoet, trof Ruud in de slotronde ook nog IM Ruud Janssen, inderdaad de winnaar van het OSKA 2002. De uitslag laat zich raden. Janssen won het toernooi niet. Hij eindigde gelijk met Eelke Wiersma (Amstelveen) maar deze won op weerstandspunten. In de 1e klasse mochten Theo Jurrius en Alex Kruizinga zich tot de kanshebbers rekenen. Helaas verloor Alex al in de openingsronde. Hij bleef daardoor steeds op achterstand. Weliswaar won hij daarna vier keer op rij maar een nieuwe nederlaag in de 6e ronde wierp hem opnieuw terug. Ook Theo Jurrius verloor in de eerste vier ronden al 1˝ punt. Teveel dus om een rol van betekenis te kunnen spelen. Met een score van 5 uit 7 eindigden zowel Theo als Alex op een gedeelde 5e plaats en vielen daarmee net buiten de prijzen. Theo Koeweiden was wel tevreden over zijn resultaat. Hij speelde voor het eerst in deze groep mee en scoorde daarin heel verdienstelijk 2˝ uit 7.

Afgelopen zaterdag werd in Mook het jaarlijkse Kiste Truitoernooi gehouden. Hier waren 74 schakers (een toernooirecord) op afgekomen waaronder ook bij dit toernooi vier ASV-ers. Een hoofdrol speelden Barth Plomp en Siert Huizinga. Vanaf het begin speelden zij om de eerste plaats mee. Barth had in de 4e ronde de als nummer 1 geplaatste Bart Dekker (Helmond) in een pionneneindspel heel leep op remise gehouden. Bij een score van 3˝ uit 4 troffen Barth en Siert elkaar in een onderling duel. Een partij op het scherpst van de snede waarin uiteindelijk Siert aan het langste eind leek te trekken. Inderdaad leek want hij kwam in grote tijdproblemen en wist daarin een eindspel van dame + loper tegen een kale koning niet te winnen. Er waren steeds patdreigingen. “In feite had ik een stuk teveel, aldus Siert na afloop, daardoor moest ik zo opletten op pat”. Toen Barth een onreglementaire zet deed reageerde Siert niet alert door de klok stil te zetten en de wedstrijdleider erbij te roepen. Nu viel meteen de vlag. Remise was het resultaat van deze zinderende ontknoping. In de slotronde speelde Siert tegen de koploper Raymond Schreurs (Boxmeer). Bij winst zou er een zekere gedeelde 1e plaats zijn behaald. Helaas ging het mis. Siert speelde te agressief in een Skandinavische partij. Een toren werd ingesloten en er was al veel tijd geďnvesteerd. Barth won de slotpartij wel en eindigde daarmee met 6 uit 7 op een ongedeelde 2e plaats met 6 uit 7. Siert werd met 5 uit 7 gedeeld 5e. Ook een prima prestatie. Ook Theo Koeweiden speelde een goed toernooi. Hij eindigde tegen veelal sterkere spelers keurig op 50% met 3˝ uit 7 en had een TPR van 1780, ruim boven zijn Elo van 1545. Ruud Wille had een beetje een off-day en speelde aanvankelijk in de achterhoede mee. Zo had hij op een gegeven moment 2 uit 5, waaronder een winst op Theo Koeweiden, maar wat hem wel tot een plaats in een bijzaaltje degradeerde. Dit tot grote hilariteit van OSBO-competitieleider Huub Blom. Gelukkig strafte Theo dit meteen af door Huub op een nul te trakteren. De wraak was dus zoet. “Die ASV-ers zitten me ook altijd dwars”, aldus een hoofdschuddende Blom na afloop. Ruud kwam uiteindelijk door 2 winstpartijen nog op 4 uit 7 maar over het vertoonde spel was hij allerminst tevreden. De TPR van 1609 zegt genoeg. Niettemin was het een gezellig toernooi. Een aanrader dus!! Volgend jaar met nog meer ASV-ers??

 

Olympiade: Onlangs berichtte ik u in de EP over het teamleiderschap van Aruba bij de Olympiade in Bled van Enrique Jacopucci, die in het begin van dit seizoen een aantal malen trouw en met veel plezier onze clubavonden maar ook die van De Toren bezocht. Inmiddels heeft hij ook voor Aruba meegespeeld. Hierbij zijn verslag.

Hallo Schaakcollegae,

Zoals beloofd, (only if I play and win, shall I report), doe ik jullie een klein verslag toekomen over mijn optreden in de Schaakolympiade in Bled, Slovenie. Gedurende de eerste twee rondes heb ik als captain niet gespeeld, Aruba verloor van Kyrgystan (4-0) en van Trinidad-Tobago (4-0), dus niet om over naar huis te schrijven. De derde ronde heb ik wel gespeeld en wij verloren (3–1) van de Nederlandse Antillen, surprise....ik speelde remise! De vierde ronde deed ik weer mee en verloren wij tegen de eilandstaat Jersey (2˝–1˝), maar ook nu speelde ik remise. In de vijfde ronde won Aruba haar eerste match. Van Bermuda (2˝-1˝). Nu heb ik mijn partij gewonnen. Een van de twee eerste partijen door Arubanen in een schaakolympiade!!! Dat is toch de geschiedenis binnen treden. Die van Aruba, natuurlijk! Vandaag spelen wij tegen Palestina, dat is een sterke ploeg. Ik speel vandaag, wellicht voor het laatst, want we hebben afgesproken dat reserve spelers 4 rondes zullen spelen, ik hoop mijn hoedanigheid van ´unbeaten´ niet te verliezen. S.v.p. duimen!!! Curiosa:  Er zijn twee teams van gehandicapten, w.v. een van blinde spelers. Tamelijk sterke spelers. Dit alles is te volgen via: www.35chessolympiad.com

Omdat in een eerder mailtje deze als bijlage weergegeven tekst ontbrak gaf hij deze bijlage en het vervolg op het toernooi in een volgend mailtje weer.

Intussen is ons team door de Palestijnen verslagen met 3˝-˝ en heb ik mijn partij verloren tegen een IM. Bij een Nimzo-Indische opening lukte het hem om een pion te isoleren en er op meesterlijke wijze genoeg profijt van te halen dat ik niet alleen de pion, maar ook een stuk verloor. Genoeg om de partij op te geven. Voorlopig speel ik niet meer. Gisteren heeft Aruba echter van U.S. Virgin Islands gewonnen met 4 - 0. Vandaag spelen wij tegen Bahrain, weer Meesters.           De groeten uit Bled, amigo,

Enrique A. Jacopucci

Inmiddels kregen deze mailberichtjes alweer een vervolg want Erik ontving van Enrique het volgende nieuws:

Beste Erik, bedankt voor de goede wensen en de belangstelling waarmee ASV de prestaties van Aruba volgt. We hebben het inderdaad niet slecht gedaan. Vandaag is een vrije dag. Morgen Japan. Dus vandaag bestuderen van de door hen gespeelde partijen (voornamelijk uit Chess-base). Ayyoubi is inderdaad een bewoner van Arnhem (ook andere leden van de Afgaanse team). Het was a big surprise toen hij ons in het Nederlands sprak. Hij vertelde niet dat hij lid is van ASV, maar hij zal het zeker zijn. Hij vroeg wel mijn telefoonnummer om af te spreken om een partijtje te spelen.                  Groetjes, Enrique.

 

Uitslagen interne competitie 10e ronde (7 november):

Buisman – de Leeuw ˝-˝; Verkooijen – Schleipfenbauer ˝-˝; Taal – Jurrius  ˝-˝; Sep – N. Schoenmakers 1-0; van Willigen – P. Schoenmakers ˝-˝; E. Wille – Steenhuis 1-0; R. van Belle – Huizinga 0-1; Marks – R. Wille 0-1; van Seben – Vermeer ˝-˝; Hajee – Kruizinga 1-0; T. van Dijk – Dijkstra 1-0; Boonstra – Wiggerts 0-1; Verhoef – van Buren 0-1; Uithof – Zunnebeld 1-0; Rood – Verhage ˝-˝; Velders – Eder 1-0; van Hoorn – Zandbergen ˝-˝; Ariëns – Stravers 1-0; Sperber – Blees 0-1; de Munnik – Zahmat 0-1; Hartogh Heijs – Koeweiden 0-1; Meijer – Legierse 0-1; Visser – Kelderman 0-1; Stibbe – Verbost 0-1; Lemein – van Vlerken 1-0; Zuidema – de Jong 1-0.

 

Correctie uitslagen 9e ronde (24/10): Zunnebeld – Dijkers (ipv Verhage)1-0; Zandbergen (ipv Zunnebeld) – Verhage ˝-˝; Blees – de Munnik 1-0 (ipv 0-1). Verder ontbrak de uitslag Verhoef–Velders 1-0. Inderdaad uw redacteur heeft behoorlijk zitten suffen. Ik merk op dat de uitslagen wel goed in de Elo-stand zijn verwerkt.