"En Passant"

Terug index En Passant


 

Wekelijks bulletin van de ARNHEMSCHE SCHAAKVEREENIGING

 

 

 

 

 
                                                                                                              (OPGERICHT 31 OKTOBER 1891)

                                                                                                             

Redactie:      R. Wille, Laan van Klarenbeek 74,

 6824 JS Arnhem, tel. 026 – 3615003,

 e-mail: r.wille@planet.nl

Clubavond:     Donderdag in “De Opbouw”,

  Velperweg 13, tel. 026-4456452

  Tel.

ASV op internet:       http://www.asv-schaken.nl

e-mail: info@asv-schaken.nl

 

41e jaargang no. 42                                           donderdag 12 december 2002

 


Oploswedstrijd: Na de quizvragen in november nu een nieuw thema voor december t.w. “fairy-schaak”. Winnaar van de quizvragen werd overigens Remco de Leeuw. Geheel in stijl op deze sinterklaasavond kreeg hij 3 chocoladeletters (de A, S en V). Verder waren er nog 3 zakken pepernoten voor de nrs 2 Bert Buisman en Theo Jurrius alsmede voor Umit Duman als aanmoedigingsprijs. Het 1e probleem van het nieuwe thema betrof een helpmat in twee zetten. Weet u nog hoe dat gaat. Nog even herhalen dan. Zwart begint in deze stelling en moet zijn zetten zo dom mogelijk doen. Zo dom, dat wit hem in twee zetten mat kan geven. Het probleem kent 2 oplossingen: 1....Txc5 2. Kf5, Tc2 3. Pg3+ en ...Lxc5 2. Kf4, Lb4 3. Pd2+. Het probleem is van P. Petkow en won in 1969 een 1e prijs. De goede oplossers, dit keer 5 in getal, verdienden drie punten. Zij zetten dus weer een goede stap richting de maandprijs van december.

 

Aanbieding: Futura Bloemsierkunst, Steenstraat 96, wenst u alvast prettige feestdagen. Zij doen dit door u 10% korting aan te bieden op uw aankoop. U krijgt hiervoor vanavond een kortingsbon aangeboden. Ook City Phone uit de Steenstraat heeft een voordeeltje voor u in petto. Deze aanbieding ligt op de wedstrijdtafel in de speelzaal.

 

Norm: Weer een opmerkelijk wapenfeit van een clubgenoot. Jan Willem van Willigen, al jaren een actief en succesvol correspondentieschaker, wist hierbij onlangs een Internationale Meesternorm te behalen. Proficiat!!

 

Externe competitie: Alle ogen zijn deze en volgende week weer gericht op onze teams. Zo speelde afgelopen maandag ASV-4 reeds uit tegen Tiel. Ons vierde won ook deze derde wedstrijd inmiddels door een ruime 5½-2½ zege en behield daarmee de koppositie. Dinsdag jl. verloor ASV-6 in Dieren met 4-2 van Theothorne. In deze EP meer over deze wedstrijd. Vanavond spelen ASV-5 (thuis tegen De Vrijpion uit Gendt) en ASV-8 (uit bij Ede-4). A.s. zaterdag spelen onze eerste drie teams een uitwedstrijd. Voor ASV-1 staat de zware confrontatie op het programma tegen RSC ’t Pionneke uit Roermond. Inzet een plaats in de top van deze klasse want bij winst heeft men deze opponent mogelijk definitief van zich afgeschut. Koploper in de promotieklasse, ASV-2, reist af naar Zutphen voor de wedstrijd tegen de plaatselijke favorieten die echter nog puntloos onderaan staan. ASV-3, dat juist tegen Zutphen in de vorige ronde de eerste punten pakte, moet deze opgaande lijn zien vast te houden al zal dat niet meevallen tegen het sterke Meppel. Om deze voorbeschouwing compleet te maken: ASV-7 ontvangt volgende week thuis medekoploper Zutphen-4. Een echte topper dus. Ik hoop natuurlijk positief nieuws te kunnen brengen in de volgende EP.

 

OAJK: Op 30 november werd in de stadhuishal het Open Arnhems Jeugdkampioenschap gehouden. Dit was wederom georganiseerd door Kasper Uithof en Murat Duman. Zij hadden het weer prima voor elkaar. De deelname was groter dan in eerdere jaren: maar liefst 118 schakertjes bevolkten het stadhuis waar wethouder Jantien Vlam de prijzen uitreikte. De wedstrijdleiding was in handen van Barth Plomp. In de hoofdgroep legde Martin van Dommelen uit Apeldoorn beslag op de titel. In deze groep speelden geen ASV-ers mee. Succes was er wel voor diverse spelers uit onze ASV-jeugd in de andere groepen. Bijan Zahmat won de groep tot 18 jaar namelijk met 6½ uit 7 voor clubgenoot Peter Sperber met 5½ punt. In de slotronde deelden zij het punt. Tim van der Meulen speelde heel sterk in de groep tot 12 jaar. Hij werd hierin 2e met 6 uit 7. Alleen tegen de uiteindelijke winnaar verloor hij. Tobias van Leeuwen werd gedeeld 9e met 4½ uit 7. In de groep tot 10 jaar werd Umit Duman gedeeld 2e met 6 uit 7 Hij trof de koploper in de slotronde en zou bij winst de groep op zijn naam schrijven maar helaas dit lukte hem niet maar de 2e plaats is zeker een prima prestatie. U ziet het al deze jongeren die hier een goede klassering behaalden spelen ook al met enige regelmaat mee in onze seniorencompetitie.

 

KNSB-beker: In de voorronde van de KNSB-bekerstrijd heeft ASV afgelopen vrijdagavond de uitwedstrijd tegen D4 uit het Brabantse Oosterhout met 3½-½ gewonnen Zo op het oog een makkelijke overwinning. Dat was het toch niet helemaal aldus Remco de Leeuw zaterdagochtend over deze wedstrijd. D4 kwam niet in de sterkste opstelling. Zij misten een 2300 en een 2200 speler en op het laatste moment viel er nog een speler uit. De teamleider was dat nog aan het regelen toen ASV binnen kwam. Remco boekte zelf een goede winstpartij. Na een gedegen openingsopzet wist zijn tegenstander geen plan te bedenken. Dan speelde hij weer wat op de koningsvleugel dan weer richting damevleugel. Remco kon zijn positie intussen alleen maar verbeteren. Na twee onnauwkeurigheden van de zwartspeler won Remco een stuk. De tegenstander van Frank offerde een pion in de opening. Objectief gezien was dit offer niet correct. Zijn tegenstander verbruikte bovendien veel tijd in een Siciliaan waarbij de zetten in feite al 100 jaar zo worden gespeeld. Toch heeft zijn opponent wat compensatie voor de pion. Frank krijgt namelijk een aanval te verduren na dit pionoffer. Frank verdedigde echter nauwkeurig, De vijandelijke dreigingen worden afgewend en onze ASV-er wint vervolgens langzaam maar zeker partij. Hoewel de stand daarmee op 2-0 kwam in Arnhems voordeel was het toch nog spannend. Wouter van Rijn was in de opening al in de fout gegaan en stond in feite toen al verloren en Eelco de Vries had zijn eigen hand overspeeld. Wouter raakte na een schijnoffer simpel zijn centrumpion kwijt. De zwarte stelling was heel slecht. Wouter’s dame stond op a7 en kon daar helemaal niets en de witte pionnen strekten zich uit van a3, b4, c5 en zelfs d6 in de stelling van Wouter. Zijn tegenstander nam het daarna te makkelijk op en wikkelde af naar een eindspel dat nog steeds gewonnen was. Maar het was al wel wat lastiger. Wouter heeft de stelling in deze slotfase netjes gekeept waarbij er natuurlijk ook een flinke dosis geluk kwam kijken maar hij verdiende toch een compliment omdat hij toch het beste uit zijn slechte stelling had gehaald. De winst en daarmee plaatsing voor de 1e ronde was daarmee binnen. Eelco speelde de opening heel voortvarend, maar overdreef het een beetje en verbrandde alle schepen achter zich en stond toen slecht tot verloren. In een alles of niets poging liet hij zijn eigen koning in de steek in de jacht op de vijandelijke koning. In de slotfase verblunderde de tegenstander materiaal in tijdnoodfase. In de volgende ronde volgt het sterke HMC-Calder uit Den Bosch dat uitkomt in de 1e klasse KNSB.

Gedetailleerde uitslag: H.J. Janssen-E. de Vries 0-1; M. Smits-W. v. Rijn ½-½; J. v.d. Vreede – R. de Leeuw 0-1; S. Smeets - F. Schleipfenbauer 0-1. Eindstand 3½-½.

 

Tekstvak: 1 Kuiphof	½
2 Rood	½
3 N.O. 	0 R
4 Sigmond	0
5 Eder	½
6 de Munnik	½
Nederlaag voor ASV6 Tegen koploper Theothorne uit Dieren werd een 4-2 nederlaag geleden. De cijfers zijn wat geflatteerd; ons team trad met 5 man aan. Teamleider Ruud Verhoef (bord 3) meldde zich in de late namiddag nog ziek er er kon geen vervanger meer worden gevonden. Na een tijdje zoeken bleek dat de vereniging niet meer in het Cultureel centrum Theothorne zat maar in een gebouw er naast, De Oase. We waren nog net op tijd. Voor aanvang is er nog met de tegenpartij een afspraak geprobeerd te maken: Ruud zou zijn partij een week later kunnen spelen. Is eigenlijk tegen de regels, maar als beide partijen accoord gaan is het goed. Helaas werd er geen duidelijke afspraak gemaakt, en na afloop claimde de tegenpartij toch het reglementaire punt. Vanzelfsprekend konden we hier niets tegen in brengen. Al met al werd het geen zware nederlaag, ondanks het grote verschil in ratings: 4 remises, één nul en de reglementaire nul. Het speeltempo bleek 1:45 uur te zijn i.v.m. zaalhuur tot 23:30 of zo. Nergens werd echter geprotesteerd alhoewel we na afloop ons wel afvroegen of een ander speeltempo, zonder overleg met de tegenpartij, wel zo maar kon. Henk Kuiphof speelde weer zijn favoriete Van Geet met 4.f4. Hij stond steeds een tikkeltje beter maar niet voldoende om winstpogingen te doen. Zijn remisevoorstel werd direct aanvaard. Ignace maakte in een weinig opwindende partij remise. Na aanvankelijk wat in het defensief gedrongen te zijn wist hij de verdubbelde torens van de tegenpartij te ruilen en stond alles totaal gelijk. Ook in allerlei analyses achteraf werd voor beide partijen geen winstweg gevonden. Bert Sigmond kwam met zwart beroerd uit de opening (Catalaans en Dame Indisch werden wat door elkaar gehaald). Na dameruil in het eindspel bleek het witte paard iets sterker dan z'n zwarte collega en de partij ging verloren. Horst Eder wist met wit een knappe remise af te dwingen tegen een veel sterkere tegenstander (1842) die zich vermoedelijk had laten afzakken van het derde naar het vijfde bord in de hoop makkelijk te winnen. Hij kwam bedrogen uit. Na een gelijkopgaande openingsfase in een Caro-Kann koos Horst voor de aanval. Dit kostte een pion en veel stukken werden geruild. Zwart kwam met beide torens op de tweede rij, maar wit hield het hoofd koel. Pionnen zowel voor wit als voor zwart dreigden te promoveren. Zwart zag het niet meer en bood remise aan. Met nog heel weinig tijd op de klok nam Horst dit aan. Herman de Munnik kwam goed uit de opening, stond beter in het middenspel maar verloor in de tijdnoodfase een pionnetje. Maar de stelling was houdbaar en ook hier werd tot remise besloten. In de volgende wedstrijden moeten we er tegen aan! Degradatie komt nu toch bedenkelijk dichtbij...            Ignace Rood

 

Tekstvak: Stand rapidcompetitie
na ronde 8:
1	Theo Jurrius	6½	8
2	Wouter van Rijn	6	4
3	Remco de Leeuw	6	8
4	Sander Berkhout	6	8
5	Bijan Zahmat	5½	6
6	Fred Reulink	5	2
7	Bert Buisman	5	4
8	Richard van der Wel	5	8
9	Paul Schoenmakers	5	7
10	Barth Plomp	5	8
11	Jan Vermeer	5	8
12	Dick Hajee	5	8
12	Albert Marks	4½	1
13	Tijs van Dijk	4½	3
14	Alex Kruizinga	4½	8
15	Erika Belle	4½	4
16	Anne Paul Taal	4½	7
17	Tobias van Leeuwen	4½	4
18	Harm Steenhuis	4½	5
19	Ruud Verhoef	4½	6
20	Erwin Velders	4½	8
21	André de Groot	4	1
22	Martin Verhage	4	4
23	Jacques Boonstra	4	4
24	Henk Kuiphof	4	4
25	Peter Lincewicz	4	7
26	Ignace Rood	4	7
27	Roland Stravers	4	8
28	Rob Elzas	3½	2
29	Umit Duman	3½	2
30	Kasper Uithof	3½	3
31	Hans Meijer	3½	3
32	Herman de Munnik	3½	3
33	Hedser Dijkstra	3½	4
34	Wim Zunnebeld	3½	4
35	Siddhartha Kelly	3½	6
36	Jan Hallers	3½	4
37	Jelmer Visser	3	2
38	Steven van Hoorn	3	3
39	Tim van der Meulen	3	4
40	David Niessen	3	4
41	Jacob Zandbergen	3	4
42	Bert Sigmond	3	6
43	Horst Eder	3	8
44	Henk Kelderman	3	6
45	Gerrit Verbost	2½	3
46	Jan Zuidema	2½	7
47	John Legierse	2½	6
48	Hein van Vlerken	2	4
49	Bob Hartogh Heijs 	2	4
OSBO-Kamp: Op zaterdag 30 november startte in Elst het persoonlijk kampioenschap van de OSBO. Voor de veteranengroep schreven zich 18 deelnemers in, waaronder 5 ASV-ers, 1 oud-ASV-er en niet minder dan 3 dames. Pieter Bohlmeijer is met afstand de sterkste deelnemer in deze groep en hij won zijn partij met wit gemakkelijk. Siert Huizinga won ook redelijk eenvoudig met wit van een zwakkere tegenstander. Hij moest een Siciliaanse Draak bestrijden. Nadat zwart enkele tempi verloor door onnodige zetten kwam hij onder toenemende druk te staan. Er restte óf afruil naar een ongunstig eindspel óf materiaalverlies. Zwart koos voor het eerste waarna Siert het eindspel eenvoudig won. Dick Hajee leek het met zwart moeilijk te hebben tegen een plaatsgenoot. Dat was slechts schijn, want Dick won overtuigend. Hij creëerde vanuit de opening al vrij snel aanvalskansen op de koningsvleugel. Toen zijn tegenstander in het centrum te behoudend speelde, werd Dick’s loperpaar ijzersterk, waarna hij de partij met een prachtige lopermanoeuvre definitief uitmaakte. Henk Kuiphof mocht met zwart één van de dames in deze groep bestrijden. Hij offerde al vroeg een paard tegen 2 pionnen. Aangezien zijn tegenstandster niet juist vervolgde moest deze de dame geven om onmiddellijk mat te voorkomen. Dat kwam er toch wel alleen duurde het wat langer. Piet Blees kreeg aan bord acht met zwart ook al een dame te bestrijden. Het was geen gemakkelijke partij en de kansen wisselden. Toen Piet in het eindspel een pion te vroeg opspeelde kon de tegenstandster zomaar een winnende stelling bereiken. Ze zag het niet en toen won Piet nog. En dan Hendrik van Buren. Hij had een bye opgenomen en kreeg zo een half punt. Kortom, een uitstekende start voor de ASV-ers in deze groep. Maar ook in de andere groepen is ASV vertegenwoordigd. De hoofdklasse kent dit jaar een andere opzet en wordt in een korter tijdsbestek afgewerkt in de hoop zo meer sterkere spelers te trekken. Deze groep start pas in het voorjaar. In de eerste klasse speelden zowel Nico Schoenmakers als Ruud Verhoef in de 1e ronde remise. ’s-Middags werd er een bye opgenomen. Theo Koeweiden nam 2 byes op omdat hij die dag meehielp in het jeugdtoernooi van Kasper en Murat. In de 2e klasse nam Horst Eder in de 1e ronde een bye op. De middagronde werd (nog) niet gespeeld. De volgende speeldag is zaterdag 21 december a.s.

Rapidcompetitie: Op 28 november jl. vond de 2e rapidavond plaats. De stand treft u hierbij aan:

 

Rapidtoernooi: Alex Kruizinga speelde op 30 november weer in een rapidtoernooi mee. Dit keer helemaal in Volendam. De avond ervoor had Alex nog meegespeeld met het bedrijfsschaken, had weinig geslapen en voeg daarbij ook nog eens de lange reis dan weet u dat dit meespeelde bij het uiteindelijke resultaat. Gespeeld werd in groepen van 4 waarbij er steeds een herindeling werd gemaakt op basis van de behaalde punten. Omdat men Alex eerst niet kon vinden in de Elolijst en wel ene Kruizenga met een e die een veel lagere Elo bezat, kwam onze ASV-er eerst in een makkelijke groep terecht. Daarin scoorde hij simpel 3 uit 3. In de 2e vierkamp kwam hij bij de sterkste spelers terecht waarin Alex niet wist te scoren In de slotvierkamp werd met het oog op de tijd de bedenktijd 5 minuten verkort. Hierin scoorde Alex ½ uit 3.

 

Uitslagen interne competitie 13e ronde (5 december 02):

Er waren toch nog 41 schakers aanwezig bij onze interne competitie vorige week op sinterklaasavond. Dat viel niet tegen. Sommigen bakten er echter geen pepernoot van en speelden gewoon slecht, anderen kregen het Spaans benauwd bij het zien van hun stelling en weer anderen speelden voor Sinterklaas en gaven van allerlei materiaal cadeau. De uitslagen dan nu:

de Leeuw–v.d. Wel ½-½; v. Roosmalen–Buisman 1-0; Jurrius–P. Schoenmakers ½-½; Verkooijen – E. Wille 1-0; Hendriks–R. Wille 0-1; Hajee–Huizinga 1-0; Delawar–Vermeer 0-1; Kruizinga–T. v. Dijk 1-0; Hallers–v. Buren ½-½; Lincewicz–Dijkers 1-0; van der Leer–Blees ½-½; de Munnik–Rood ½-½; van Hoorn–M. Duman ½-½; Stravers–Zuidema 1-0; Legierse–U. Duman 0-1; de Jong–Visser 0-1.

Uitslagen Bekergroep: Kelderman – Verbost 0-1; Zahmat – Velders 1-0; Koeweiden – van Vlerken 1-0.