"En Passant"

Terug index En Passant


 

 

 

42e jaargang no. 4                                             donderdag 23 januari 2003


Oploswedstrijd: Vorige week was er gekozen voor een bekende combinatie uit de oude doos. De stand is uit 1883: Zukertort-Englisch Wit speelt en wint. U moest de winnende combinatie voor wit vinden! Wel, de oplossing is als volgt: 1. Db5!!, Dxb5 2. c8D+ Kf7 3. Dxe6+ Kxe6 4. Pc7+ en na 5.Pxb5 moet het resterende eindspel gewonnen zijn voor wit. Er waren 7 inzendingen waarvan 6 correct. Zij kregen hiervoor 3 punten toebedeeld. In de algemene rangschikking gaat Bert Buisman nog steeds aan de leiding. Hij heeft 26 punten. Anne Paul Taal volgt op 1 punt als 2e. In de stand van de maand januari staan Barth Plomp en Bert Buisman met 8 punten aan kop.

 

Vergadering: Volgende week donderdag 30 januari wordt er geen ronde voor de interne competitie gespeeld. We hebben dan onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. U komt toch ook….??

 

Beker: Vanavond speelt ASV-2 thuis voor de OSBO-cup tegen Rhenen. ASV-3 treft in deze 2e ronde van deze bekerstrijd op 6 februari thuis BAT-Zevenaar-3. Voor de KNSB-beker speelt ASV-1 morgenavond in ‘s-Hertogenbosch tegen het sterke HMC/Calder. In de komende EP meer over beide ontmoetingen.

 

Groeten uit Hong Kong: Onze oud-voorzitter Henk Kuiphof groet u vanuit het verre Hong-Kong. Vanaf de andere kant van de aardbol stuurde hij weer een berichtje richting het ASV-gastenboek op onze ASV-site.

“Hallo vrienden, hierbij wil ik even reageren op de vorige EP. Allereerst een hartelijke felicitatie aan Nico voor het behalen van het diploma wedstrijdleider. Het clublied ziet er aardig uit. Het klinkt ook leuk. Maar waar is de muziek? Ik ben zeer benieuwd naar het muzikaal talent bij ASV. Wat de stukken voor de ledenvergadering betreft, kan ik die thuis krijgen? Ik kom voor 30/1 niet op de club, maar wil mij wel graag kunnen voorbereiden op wat lastige vragen voor de nieuwe voorzitter!”              Henk Kuiphof

 

Externe competitie: Vier van onze teams kwamen afgelopen week voor de OSBO-competitie in actie. ASV-4 deed wat wordt verwacht dit seizoen. Zij wonnen opnieuw nu met 5½-2½ van Bennekom-2. ASV-5 daarentegen verloor. De winst ging met 4½-3½ naar BAT-Zevenaar-2. ASV-6 pakte een belangrijk punt via een 3-3 gelijkspel tegen Velp-2. Ook onze senioren van ASV-8 verloren. Koploper Dodewaard-2 was met 1½-4½ te sterk.

 

Tekstvak: 1 Huizinga	1
2 v.d. Brink	0
3 Plomp	1
4 N. Schoenmakers	½
5 Kruizinga	½
6 v. Seben	1
7 v. Belle	1
8 v. Willigen	½
Vierde winst ASV-4: Ons vierde team blijft het goed doen. Natuurlijk staat alles dit seizoen in het teken van een terugkeer naar de 1e klasse OSBO waaruit het vorig jaar degradeerde. De 5½-2½ winst vorige week op Bennekom-2 was in ieder geval weer een stap in die richting. Maar ook de nummer 2 in deze poule, Rheden-1, blijft goed volgen. Zij wonnen met dezelfde cijfers van Ede-2 en staan dus nog steeds op 1 punt achterstand van onze clubgenoten. Het blijft dus oppassen want een misstap is zo gemaakt. Bovendien volgt nog de onderlinge confrontatie. Dit duel, een thuiswedstrijd, staat in de voorlaatste ronde op 13 maart a.s. op het programma. ASV-4 begon de wedstrijd met een 1½-½ voorsprong. Dit was te danken aan de winst van Barth Plomp en een remise van Nico Schoenmakers in de, vanwege hun deelname aan het Corus-toernooi, vooruitgespeelde partijen. “Broer” Paul Schoenmakers nam de rol van captain over van Nico. De betrokkenheid van Nico met zijn team is overigens zeer groot want zaterdagochtend zo even na 9 uur ging bij uw redacteur al de telefoon. Voor mijn gevoel was het nog midden in de nacht. Een keer uitslapen is er dus ook al niet meer bij!. Het was Nico vanuit zijn hotel in Wijk aan Zee, die voordat hij naar de ontbijttafel ging nog even wilde weten wat zijn team had gedaan. Nog enigszins slaapdronken kon ik hem geruststellen dat het goed was afgelopen. De wedstrijd zelf dan. Jan Willem van Willigen was kort in zijn commentaar. Een slechte opening en uiteindelijk remise. De voorsprong bleef hiermee wel geconsolideerd. Niet veel later voegde ASV-4 twee winstpunten aan het totaal toe via zeges van Edgar van Seben en Rob van Belle waardoor de wedstrijd bijna was beslist. Toen Edgar in zijn partij eenmaal tot dameruil kwam hield hij in het eindspel een veel sterker paard over tegen een zeer slechte loper. Dit besliste hij dan ook in zijn voordeel. Na de zege van Rob was het wachten op het beslissende halve punt. Dit lukte Johan van den Brink niet. Hij liet zijn eerste verliespartij voor ASV noteren. De koningsaanval sloeg niet door waarna zijn opponent in de tegenaanval met beide torens in de stelling van Johan beslissend voordeel behaalde. De remise tot stand bij Alex Kruizinga. Hij kon in een linke stelling eeuwig schaak houden maar kon ook met het nodige risico op winst spelen.. Alex rekende alles door en hield daarbij ook de slotfase van de partij van Siert Huizinga in de gaten. Alex kon dat ook want hij had nog ruim tijd over. Hij ging uiteindelijk niet in op complicaties en koos voor het teambelang en dus de zekerheid van het halve punt en daarmee van beide matchpunten. Dat het ook nog 5½-2½ werd was nog te danken aan Siert. Hij speelde het lastige eindspel met beide spelers in grote tijdnood zeer zeker en vakkundig naar winst.

 

Tekstvak: 1 Ayyoubi	0
2 Hajee	1
3 Marks	0
4 Wiggerts	0
5 Boonstra	1
6 van Buren	½
7 Vermeer	½
8 Uithof	½
ASV-5 belandt in gevarenzone Door tegen medemiddenmoter BAT-Zevenaar-2 met 4½-3½ te verliezen, is ASV-5 in de staart van de 2e klasse OSBO terechtgekomen. Het merendeel van BAT bestond uit jeugdige spelers. Dus Zevenaar heeft wel talent. Kasper Uithof opende de score met een remise. Dat was zeer onbevredigend, want Kasper kon een loper winnen, maar nam genoegen met de kwaliteit. Dick Hajee kwam met zwart redelijk uit de opening. In het middenspel kwam wit tot een aanval, maar die kon worden afgeslagen. Toen wit remise aanbood, deed Dick een dreigend uitziende zet, waarmee hij een pion won. Nadat wit ten onrechte dacht een mataanval te hebben was het binnen enkele zetten uit. Hendrik van Buren kreeg remise in een gelijke stand aangeboden, weigerde en kwam slechter te staan. De Zevenaarder miste echter de sterkste voortzetting, zodat het toch nog remise werd. Albert Marks kwam met wit onbevredigend uit de opening Hij besloot na lang nadenken - hij had inmiddels gerokeerd - met h3 en g4 een koningsaanval te beginnen. Deze aanval zette niet door en zijn tegenstander kreeg veel druk op zijn stelling. Op het hoogtepunt van de strijd kon hij afwikkelen met een torenoffer op g7, waarna hij in ieder geval zeker was van remise en waarschijnlijk van de winst. Hij had dit offer gezien, maar ten onrechte verworpen. Hij verloor toen vrij eenvoudig in het eindspel. Frits Wiggerts speelde een moeilijk eindspel, waarin van alles mogelijk was. Frits gaf echter een stuk weg. Hij probeerde het nog wel, maar was kansloos. Jan Vermeer kwam goed uit de opening, maar in het middenspel verloor hij een pion en een kwaliteit. Om twee vrijpionnen te stoppen moest hij een paard en een toren geven. Jan had echter nog twee pionnen op g2 en h3! Die moesten maar naar voren. De jeugdige speler kon absoluut niets maar ook helemaal niets van het eindspel en moest zijn paard en toren geven om promotie te stoppen. Remise dus. Jacques Boonstra heeft keurig gespeeld. De hele partij stond hij overwegend en in een gewonnen eindspel liep de BAT-speler nog in een valletje, wat een toren kostte (3½-3½). De beslissing hing dus af van de partij van Saifudin Ayyoubi. Hij stond in tijd goed en had een gezonde pion gewonnen. Maar helaas was Saifudin’s kruid nat geworden. Hij werd in de verdediging gedrongen en kwam zelf in tijdnood en ging uiteindelijk door zijn vlag. Hij had te laat remise aangeboden.                                         Jan Vermeer

 

Tekstvak: 1 T. van Dijk	1
2 Rood	0
3 Dijkers	½
4 Verhoef	0
5 Eder	½
6 de Munnik	1
ASV-6–Velp-2: Op donderdag 16 januari kregen we promotiekandidaat Velp-2 op bezoek. Ondanks de afwezigheid van Henk Kuiphof waren we optimistisch over onze kansen. Tijs van Dijk was namelijk bereid zijn plaats in te nemen, hetgeen een waardige vervanging betekende. Horst Eder speelde met zwart een Siciliaan, waarin hij na een zet of 12 een foutje maakte hetgeen pionverlies inhield. Er ontstond een dame-eindspel met een pluspion voor wit, waarin wit al vrij snel remise aanbood (½-½). Donald Dijkers speelde met zwart tegen Erwin Velders, die ook ASV-lid is maar extern voor Velp speelt, een moeilijke partij, waarin Donald onder druk kwam te staan. Hij wist de partij remise te houden (1-1). Ruud Verhoef kon in een Philidor een pion winnen door een blunder van zwart. Het overwicht werd langzaam uitgebouwd en de winst lag voor het grijpen. Op een gegeven moment wilde hij een paardzet spelen, maar pakte zijn loper (??). Een noodzakelijke grafzet was het gevolg: pionverlies en een slecht eindspel (1-2). Herman de Munnik onderstreepte zijn vorm door wederom een mooie partij winnend af te sluiten. De stand kwam hierdoor weer in evenwicht (2-2). Ignace Rood speelde een Gesloten Siciliaan die hij kort tevoren nog wat doorgenomen had. Er ontstond een gelijke stelling. Het werd een ingewikkelde strijd waar Ignace misschien iets minder ruimte had dan de tegenstander. Maar hij overzag totaal een (achteraf voor de hand liggende zet) van de Velpenaar die vrijwel meteen verliezend was. Een kwaliteit ging verloren en ook kreeg de tegenstander het initiatief. Ignace probeerde het nog met wat vage schwindelkansjes maar het mocht niet meer baten (2-3). De ogen waren nu gericht op Tijs die met zwart aan bord 1 een riant materieel overwicht verkregen had. Alleen moest hij nog een klusje klaren voordat de winst kon worden gepakt. Wit had namelijk een felle aanval met dame en loperpaar op de niet gerokeerde koning. Bij een juiste verdediging leek de aanval niet succesvol, maar er waren complicaties in overvloed. Tijs speelde steeds de juiste zet en pakte uiteindelijk eenvoudig de winst: 3–3. Een prima resultaat van ASV tegen promotiekandidaat Velp!         Ruud Verhoef

 

Tekstvak: 1 Zandbergen	1
2 Meijer	0
3 Hartogh Heijs	0
4 Verbost	½
5 Kelderman	0
6 van Vlerken	0
Ruim verlies ASV-8: Afgelopen donderdag kregen de senioren Dodewaard-2 op bezoek, de koploper in deze groep. Het was te verwachten dat het niet makkelijk zou worden en dat was al spoedig duidelijk. Als eerste moest Bob Hartogh Heijs zijn koning omleggen. De tegenstander slaagde er in een ruimtelijk overwicht te scheppen waardoor loperverlies niet meer te vermijden was. Dit verlies kon niet meer worden goedgemaakt zodat na gedwongen afruil het punt verloren ging (0-1). Hans Meijer volgde spoedig daarna. Ook hij kwam in de verdrukking moest materiaal prijsgeven en tenslotte het verlies nemen (0-2). Ook Henk Kelderman verging het niet goed. Na een damepion opening bouwde de tegenstander een aanval op over de c-lijn waarbij een pion verloren ging. Na verdere afruil moest nog een pion worden ingeleverd. Gesteund door de torens konden de pionnen over de d- en c-lijn oprukken en na torenruil werd de situatie helaas onhoudbaar (0-3). Bij Gerrit Verbost ging het lang gelijk op totdat de tegenstander met zijn dame een ongedekte pion op g2 sloeg. Hierdoor kwam de dame op een riskante plaats te staan. De dames werden echter enkele zetten later geruild. Gerrit besloot toen remise aan te bieden hetgeen werd geaccepteerd (½-3½). Hein van Vlerken ging goed van start en kon die positie verstevigen met pionwinst. De tegenstander kon echter nadat wederzijds nog 3 pionnen waren afgeruild, via de open h-lijn met zijn toren schaak geven. Door die pionnenruil kreeg Hein ook nog te maken met een vrijpion. Hij werd daarbij gedwongen een loper prijs te geven. Het werd daarna een strijd tussen vrijpion en toren tegen koning en paard. Hein kon tenslotte de vrijpion niet stoppen. Torenverlies was het gevolg waardoor verlies van de partij onvermijdelijk was. Als laatste was Jacob Zandbergen nog in de strijd. Met zwart zette hij met agressief spel de tegenstander onder druk door met dame, paard en loper de koningsstelling te verzwakken. Mede door de penning van een vijandelijk paard werd afruil met winst afgemaakt waarna de tegenstander het nutteloze van verder spelen inzag. De eindstand werd hiermee bepaald op 1½-4½.               Henk Kelderman

 

Uitslagen interne competitie 18e ronde (16 januari 2003):

R. Wille–Verkooijen 1-0; E. Wille–Buisman 0-1; Hajee–Taal 0-1; Dekker–Dijkstra 0-1; Vermeer – Lincewicz 0-1; Boonstra – van Buren 1-0; M. Duman – Uithof 1-0; Ariėns – van Hoorn 1-0; Niessen – Askes 0-1; Stibbe - Legierse 0-1; de Jong – Lemein 0-1; Winnemuller – Visser 1-0;

Uitslag bekercompetitie: Mekers – P. Schoenmakers ½-½.