"En Passant"

Terug index En Passant


 

42e jaargang no. 5                                             donderdag 30 januari 2003


Oploswedstrijd: Het was afgelopen donderdag weer eens tijd voor iets simpelers. Het ging om een stand uit een partij tussen twee onbekende Hongaren: Feher en Mate, gespeeld in Boedapest 1990. Oplossing: 1. h5+, Kg7 2. h6+, Kg6 3. Tc6!! (de beslissende zet, wit wint nu altijd) 3…Dc6: (ook de zetten 3…Td6 of 3…Le6 falen want wit slaat met 4. Td6: of 4. Te6: en wint zo ook) 4. Dg7+, Kh5 5. Lf3+ (of Dg5+) 1-0. Vanavond volgt de laatste stelling uit het thema voor januari. Barth Plomp en Bert Buisman gaan aan de leiding. Wie gaat winnen?? In de algemene rangschikking veranderde niets. Alle 12 inzendingen van vorige week waren juist.

 

Jaarvergadering: Vanavond is het dan zover. De algemene ledenvergadering staat op het programma. Eventjes geen interne competitie maar voor u de gelegenheid om het ASV-bestuur ter verantwoording te roepen, lastige vragen te stellen of gewoon om positief mee te denken met de verdere ontwikkeling van onze vereniging. Het bestuur hoopt op een welkome bijdrage.

 

Externe competitie: A.s. zaterdag vanaf 13.00 uur staat het schaken in De Opbouw weer centraal. Dan spelen onze eerste drie teams hun vijfde competitieronde terwijl daarnaast ook de ASV-jeugd in de pilarenzaal actief is. ASV-1 speelt tegen D4 uit Oosterhout. In de voorronde van de KNSB-beker won ASV onlangs nog met 3½-½ van dit team maar toen misten onze gasten enkele belangrijke spelers. Daarom zal ook deze wedstrijd geen makkelijke opgave worden. De teams in deze poule lijken erg aan elkaar gewaagd. D4 neemt op de ranglijst momenteel de 4e plaats in met slechts 1 matchpunt achterstand op ASV-1. Als ons eerste mee wil blijven doen om promotie moet er natuurlijk gewonnen worden. ASV-2, dat zo graag terug wil naar de KNSB, moet het zaterdag opnemen tegen Meppel-1, dat in de vorige ronde ASV-3 nog met 6-2 klop gaf. Meppel staat mede daardoor 2e in de stand, 2 punten achter ASV-2. Ook dit is dus een cruciale wedstrijd in de strijd om de titel (en dus promotie) in deze klasse. ASV-3 kan ons tweede daarbij een handje helpen want zij treffen het sterke Lelystad dat met Meppel op een gedeelde 2e plaats staat. Ons derde heeft bovendien zelf de punten hard nodig en is dus gebaat bij een goed resultaat. Ik hoop weer op een grote publieke belangstelling.

 

KNSB-beker: ASV-1 zorgde vrijdag jl. in de KNSB-bekerstrijd voor een verrassing door in ’s-Hertogenbosch  het sterke HMC Calder met 3½-½ kansloos te laten. De Bosschenaren spelen in de competitie een klasse hoger dan ASV. Weliswaar was een aantal sterke buitenlanders, in dienst van deze vereniging, er niet bij maar de opgestelde spelers waren toch minstens van een gelijk niveau dan dat van ASV. Dus dit doet aan de ruime zege niets af. Wouter van Rijn zorgde voor een bliksemoverwinning. Na een onschuldig ogende opening wist hij via een listige afruil de vijandelijke koning in het midden te houden. Op zich was dat nog niet zo erg maar met een stukoffer lokte hij de zwarte koning naar voren. Wouter won het stuk terug, pakte hier en daar een pionnetje mee en boekte daarna nog eens stukwinst. Kortom een echte veegpartij. Toen zag het er al heel goed uit. Remco de Leeuw trof een talentvolle jeugdspeler als tegenstander. Na een snelle dameruil stond Remco een fractie beter maar hij speelde het daarna iets te nonchalant. Zijn tegenstander kwam hierdoor weer in de partij. Een tijdelijk pionoffer moest met enige moeite weer ongedaan gemaakt worden. Pas in het dubbeltoreneindspel met een pion meer had Remco de betere kansen maar zijn opponent verdedigde het makkelijk en Remco moest met remise genoegen nemen. Otto Wilgenhof opende met zwart voor de verandering eens anders dan normaal en dat ging hem niet slecht af. Zo had Otto na een zet of 15 een prettige stelling waarbij zijn tegenstander een wat verzwakte koningstelling had. Deze moest bovendien oppassen voor schijnoffers. Otto won een pion en wist het voordeel goed uit te bouwen. Hij is niet in gevaar geweest en boekte een goede winstpartij. Zijn eerste in de beker sinds lange tijd. Eelco de Vries kwam in een variant terecht waarbij hij de betere pionnenstelling had maar zijn tegenstander wat meer activiteit. Eelco wist echter heel listig stukken te ruilen en won bovendien een zwakke pion van zijn tegenstander. Zo hield Eelco de sterke stukken over en won de partij eigenlijk met speels gemak in de tijdnoodfase en kwam de 3½-½ eindstand tot stand..  

Gedetailleerde uitslag: 1. Paul Span (2295)–Eelco de Vries 0-1; 2. Willem Muhren (2155)–Otto Wilgenhof 0-1; 3. Jeroen v.d. Bersselaar (2143)–Wouter van Rijn 0-1;4. Niels Ondersteijn (2068)–Remco de Leeuw ½-½. Eindstand ½-3½.

 

OSBO-cup: Nog meer bekersucces: ASV-2 heeft zich vorige week donderdag probleemloos weten te plaatsen voor de volgende ronde van de OSBO-cup. Tegenstander Rhenen-1, dat in de 2e klasse OSBO speelt, kon ASV-2 geen strobreed in de weg leggen. De afgetekende 4-0 uitslag zegt dan ook al genoeg. Het klasseverschil was te groot. In feite was de strijd al voor tienen beslist toen Theo Jurrius en even later Sjoerd van Roosmalen ASV op een 2-0 voorsprong hadden gezet. Theo won via een trucje een pion na de opening. Stukken werden geruild en in het toreneindspel kreeg zijn tegenstander geen kans meer. Sjoerd maakte de stelling ingewikkeld. Misschien heeft zijn tegenstander de mogelijkheden van Sjoerd op een gegeven moment wat onderschat. Hij kwam in een penning terecht en onze ASV-er won een stuk en daarmee de partij. Bij Anne Paul duurde het nog wat langer. Hij had constant druk via de b-lijn op de vijandelijke lange rokade. Zijn tegenstander wist offers nog aardig te ontwijken maar raakte wel een pion achter. Toen de Rhenense speler dacht de zaak onder controle te hebben en zelf een actieve zet deed ging hij via een kleine combinatie mat via de b-lijn. Ook Richard van der Wel was te sterk in zijn partij. De witte koning werd midden op het bord vastgehouden en Richard maakte het te gecompliceerd voor zijn tegenstander en zorgde voor het vierde winstpunt. Captain Anne Paul Taal leefde na afloop kennelijk nog in een roes van de overwinning van zijn team dat hij het gaspedaal even iets te ver indrukte. Hij werd dan ook door de sterke arm aan de kant gezet. Hij kwam er goed vanaf. Met een waarschuwing mocht onze “Jos Verstappen” verder. Geruchten over een wilde achtervolging, klemgereden en een blaastest verwijst uw redacteur naar het rijk der fabelen.

Gedetailleerde uitslag: S. van Roosmalen–M. Hoogesteeger 1-0; R. van der Wel–J. van Laar 1-0; T. Jurrius–C. ter Beek 1-0; A.P. Taal–J. W. Schreurs 1-0. Eindstand 4-0.

 

Corus-toernooi: Ook dit schaakfestijn in Wijk aan Zee ligt weer achter ons. Eerder deed ik u al verslag van het resultaat van Peter Boel in de journalistengroep van dit Corustoernooi. Daarnaast waren er nog drie ASV-ers onder de deelnemers te vinden. Barth Plomp nam deel aan een dagvierkamp waar hij 1½ uit 3 scoorde hetgeen een gedeelde 2e plaats betekende. Erika Belle en Nico Schoenmakers namen traditiegetrouw deel aan één van de vele tienkampen. Erika speelde in groep 3B en scoorde hierin 4 uit 9. Door een nederlaag in de slotronde eindigde ze net onder de 50%. Toch speelde ze geen slecht toernooi want de tegenstand was pittig. Zo bleef haar TPR (1880) aan het slot iets hoger dan haar Elo van 1868. Nico (Elo 1817) begon in tienkamp 4D sterk met een score van 3 uit 5. Hieronder zat een winstpartij tegen politicus Jan Nagel. Moet wel haast een leefbaar potje schaak zijn geweest. Daarna kwam de klad er in want uit de resterende 4 partijen kwam Nico niet verder dan een schamel half punt. Zo eindigde hij op 3½ uit 9 onder zijn niveau. De TPR van 1759 zegt daarbij genoeg.

 

Toernooi: Bij het Open Voorster Schaakkampioenschap wordt er gestreden om de Jacques van Gelder cup. Het kampioenschap wordt sinds 1989 elk jaar gespeeld op 6 avonden in de periode januari-mei. Het is een open toernooi waarbij wordt gespeeld in 2 groepen. De A-groep bestaat uit 16 spelers. Op de erelijst van eerdere winaars prijken de namen van de inmiddels oud-ASV-ers Fokke Jonkman (nu Lelystyad) en Jeroen Bosch van Rosenthal (nu nog uitkomend voor Zutphen). Ook dit jaar neemt er een ASV-er deel aan dit toernooi. Hendrik van Buren kwam in deze A-groep in de openingsronde niet tot resultaat. Zijn partij ging helaas voor hem verloren.

 

Gelezen:  Op de site van onze schaakvrienden van De Toren las uw redacteur het volgende berichtje: Opnieuw, na Jan-Willem van Willigen, ontvingen we met open armen een vooraanstaand ASV-man die bij ons intern komt spelen. Paul Schoenmakers wil het aparte sfeertje bij De Toren ook eens van dichtbij meemaken en er is helemaal niemand die hem daar ongelijk in geeft. Hij mocht in de 1ste ronde van de 3e periode meteen aan de bak tegen ex-clubgenoot Hans Hoedemaeckers. Paul kwam met een Svesnikov op de proppen, waar Hans lange tijd goed mee omging. Deze opening is momenteel een hype en wordt zelfs tot op het hoogste niveau, kijk maar eens op het Corus, op leven of dood uitgevochten. In ieder geval trad Paul in de eindfase doortastender op dan Hans en was dan ook zeer in zijn nopjes met zijn eerste overwinning. Ben benieuwd welke ASV’er volgende week komt binnen zetten. U kunt vanzelfsprekend weer inzetten. Ik zet mijn geld op Ruud Wille!

Uw redacteur voelt zich gevleid dat hij genoemd wordt als mogelijk toekomstig intern speler bij onze zuiderburen. Wie weet…. Voorlopig ontbreekt echter de tijd. Bovendien is het maar de vraag of de interne van De Toren daar zoveel sterker van wordt.

 

OSBO-Kamp: Binnenkort start de titelstrijd in de hoofdklasse van de OSBO-Kamp. Het OSBO-bestuur heeft voor deze klasse voor een andere opzet gekozen door het toernooi te houden in 2 weekenden i.p.v. op 5 zaterdagen in de hoop zo meer sterke deelnemers te trekken. Helaas wil het met de aanmeldingen niet vlotten. Dus bij deze een oproep aan de ASV-ers met een KNSB-Elo van 1900 en hoger. De hoofdklasse speelt op 28 februari, 1 en 2 maart en op 4 en 5 april. Op de vrijdagen 28 februari en 4 april wordt gespeeld in de Mallemolen in Groesbeek De overige partijen vinden plaats in Onder de Toren in Elst. Voor de hoofdklasse kan je contact opnemen met toernooileider Leon Muys, e-mail leon.muys@gmx.de of telefonisch 06-21601368.

 

Hardleers?!: Veertien dagen geleden stond voor de tweede keer binnen een jaar de partij Erik Wille tegen Bert Buisman op het programma. In beide partijen stond na 5 zetten de volgende stelling op bord: Na 6. Pxe4 Pxe5 zal het wel ongeveer gelijk zijn. Onze voorzitter speelde echter beide keren 6. Pd5 en na 6. … Lg4+ staat zwart zeer goed. In april 2002 volgde 7. f3 0-0-0 8. c4 exf3 9. gxf3 Le6 10. f4 Txd5 0-1. Veertien dagen geleden duurde het lijden van Erik iets langer: 7. Ke1 0-0-0 8. Pe3 Pxe5 9. f4 exf3 10. Pxg4 en na fxg2 komt zwart gewoon twee pionnen voor. Bert verzuimde dat laatste maar won desondanks eenvoudig in 24 zetten. Misschien dat Erik nu onthoudt, dat Pd5 niet kan in deze variant.

 

 

 

 

 

Uitslagen 19e ronde interne competitie (23 januari 2003):

R. van Belle-Buisman 0-1; Verkooijen-Huizinga 0-1; Hajee -Hendriks 0-1; Steenhuis-Kruizinga 0-1; Dijkstra-Vermeer ½-½; van Willigen-Dekker 1-0; van Buren–T. van Dijk 1-0; Lincewicz–M. Duman 1-0; Dijkers–van der Leer  ½-½; Zandbergen-Uithof 0-1; Rood-Ariëns 1-0; Eder- van Hoorn ½-½; de Munnik-Velders 1-0; Blees-Askes 0-1; Stravers-Koeweiden ½-½; Meijer-Niessen 1-0; Lemein-Kelderman 0-1; Legierse-de Jong 1-0; Zuidema-Visser  1-0; Stibbe- Winnemuller 1-0; Verbost-Hartogh Heijs 0-1.

Uitslagen ASV-bekercompetitie:

van Seben - Marks 1-0 Wiggerts - Boonstra 1-0 P. Schoenmakers - Mekers ½-½. (Paul bekert verder na snelschaken); Zunnebeld - de Groot 1-0.