KNSB-competitie: ASV 2 doet goede zaken tegen En Passant

Op zaterdag 5 maart staat de belangrijke wedstrijd En Passant tegen ASV-2 op het programma. De importantie ligt in het feit dat beide teams zich in de gevaarlijke zone van het degradatiespook bevinden.
Helaas is Folke van Dorp deze ronde verhinderd. Gelukkig beschikt ASV over een grote vijver met geschikte invallers en vandaag biedt Wouter Terlouw ten derde male zijn diensten aan.
Teamleider Bent heeft voor een opstelling gekozen waarop de kansen op een succesvolle afloop maximaal zijn. Natuurlijk moet de tegenstander dan wel een beetje meewerken.
En Passant toont zich heel hulpvaardig. Een van de kopstukken en 19 maal clubkampioen, Richard Vedder, moet helaas verstek laten gaan omdat hij een belangrijke repetitie heeft voor de musical, waarin Richard, aldus gehoord op de wandelgangen, de hoofdrol vervult. Dit betekent automatisch dat de drieweken durende voorbereiding van Tom Bus op Richard voor niets is geweest; je kunt echter niet alles hebben.
In Johannes Kossen heeft En Passant een volwaardige vervanger gekozen.
Conclusie: Qua invallers is de stand 1-1.

Het onderstaande verslag is geschreven vanuit het perspectief van de speler. De ik-vorm verwijst dus naar diezelfde speler.
Als schrijver van dit artikel heb ik af en toe de vrijheid genomen om een noot van de schrijver erbij te vermelden.

Foto: Motiefgroep Schaken

Op de foto ziet u het bijzondere speellokaal van En Passant. Zij is één van de weinige clubs die een eigen clublokaal heeft. En Passant heeft een aantal jaar met succes in de Meesterklasse gespeeld, waarbij zelfs drie maal de titel is behaald.
In het seizoen 2021/2022 besluit En Passant een trapje lager te spelen.
Vandaag mogen wij tegen de degens kruisen tegen de schakers uit het vissersdorp Bunschoten.


Nadat om 13.00u de klokken in werking zijn gesteld, ontstaat een gelijk opgaande strijd. Met zorg en geduld worden de zetten uitgevoerd. Daar waar de meeste partijen redelijk “vlak” van opzet zijn is het middenspel in de partij Tom Bus- Henk Vedder complex en de Najdorfiaanse opstelling van Bent Schleipfenbauer – Gerben van Pel erg scherp. Vooralsnog staat na drie uur spelen een spannende 0-0 het scorebord. We weten uit ervaring dat in het tweede deel van de partij, de tijdnoodfase, een aantal beslissingen zal vallen.

De partijen kunt u via de volgende link naspelen:
En Passant live-uitzending (schaakclubenpassant.nl)

Zoals een goed teamleider betaamt, geeft Bent het goede voorbeeld.
b7: Bent Schleipfenbauer – Gerben van Pel
Ik won vrij makkelijk in een Najdorf. Gelukkig kon ik mijn toernooi-voorbereiding van het Daniël Noteboom toernooi succesvol recyclen tot een geslaagde opening. Het pionoffer op zet 13 was bekend, de voortzetting van zwart was ongelukkig. Jammer genoeg kreeg ik niet de kans om mijn tegenstander mat te zetten met een koning gevangen in het centrum: wellicht dat mijn tegenstander Verstappen-fan was.

De kenners herkennen direct de stelling hierboven.
Voor de novicen onder het ons. Het gaat hier om een belangrijke tabija uit de Najdorf-variant van de Siciliaanse opening.  Diegenen, die deze opening nader willen bestuderen, adviseer ik om de komende vijf jaar op retraite te gaan in Abdij St_Benedictusberg Mamelis en de werken Graham Burgess, Zaven Andriasyan, Lubomir Ftacnik, David Vigorito, Richard Palliser, Jefim Geller, Daniel King, John Nunn, Herman Grooten, John Emms, Joseph Gallagher, Gog Wei Ming, Milos Pavlovic door te spitten. Ter ontspanning beveel ik jullie de Chessable-cursus van Anish Giri en de video van Garry Kasparov over deze bijzondere opening. Tijdens de studie is het belangrijk dat je de varianten checkt met minimaal Stockfish 16 en Lc0. Als krenten in de pap is het geen sinecure om de partijen van specialisten Bobby Fischer, Maxime Vachier-Lagrave en youngster Alireza Firouzja te bestuderen.

Terug naar de partij. Zwart heeft  in bovenstaande stelling verschillende zetten geprobeerd.
a)15…Dd8 16.h4 Lf6 17.fxe6 0–0 18.Lh3 Psakhis,L (2610)-Gruenfeld, Y (2520) Israel 1996
b)15…De7 16.Pxe6 Lxe6 17.fxe6 0–0 18.Pd5 Starke,H (2365)-Sadler,C (2012) ICCF email  2010;
c)15…Lf6 16.Pxe6 Lxe6 17.fxe6 0–0 18.Pd5 Dd8 19.Lh3 fxe6 20.Lxe6+ Kh8 Parligras,M (2574) -Papadopoulou,V (2242) Collado Villalba 2010

Gerben kiest een mindere zet.
15…b4  en na 16.Dxg5 bxc3 17.Dxg7 Tf8 18.fxe6?!
De volgende keer zal Bent verder gaan met 18.Lb5+! Ld7 19.fxe6 Lxb5 20.Pf5 0–0–0 21.e7 met snelle winst in Sanz Wawer,D   (2307)-Nazarov,A (1960) Alicante 202118…Tb8 19.b3 Dc5 20.Pf5 Lxe6 21.Pxd6+ Ke7 22.Pf5+ Lxf5 23.Td5! Da3 24.Dxe5+ Le6 25.Dc7+ Kf6 26.Dxc3+  1–0

b6: Dick de Graaf – Frank Schleipfenbauer

Tot nu toe verliep de gehele partij vredig met vrijwel gelijk spel. 
30.fxg6+ ? Deze tussenzet lijkt goed maar geeft zwart plotseling kansen op groter  voordeel. Beter was geweest 30.Lxf3 met wederom vrijwel gelijk spel. 30…Kxg6 31.Dh5+ Kxf6 32.Dxh6+ Ke7?
Lijkt logisch. De koning zo veilig mogelijk zetten. Echter winnend was Ke5!! Ook hier staat de koning veilig maar doet ook nog mee  in de aanval. De precieze reden blijkt een paar zetten later.
33.Lxf3 De1+ 34.Kh3
En nu is het weer vrijwel gelijk waardoor ik gezien de stand  natuurlijk voor zetherhaling kies. Maar met de koning op e5 was hier natuurlijk Pf4 met damewinst geweest!! 34…Df1+ 35.Kg3 De1+ 36.Kh3 Df1+ 37.Kg3 ½–½

Vervolgens wordt op bord 1 ook het punt gedeeld.

b1: Rob van Helvoort – Robin Reichardt
Ik speelde Spaans en kreeg een systeem met g6 en Lg7 tegen. Ik stond wat beter, maar na een paar mindere zetten was het gelijk. Zwart miste een kansje en bood remise aan. Na een rondje langs de borden leek het me wijs dat aan te nemen. Maar het was ook potremise: -0.01.

Na deze twee vredelievende uitslagen is het weer tijd om aan de boom te schudden. En als rijpe appeltjes worden twee punten aan de score toegevoegd.
Solid Sjoerd speelt een degelijke partij en brengt de marge op twee punten.

b4: Johannes Kossen – Sjoerd van Roosmalen
Na een rustige opening waarin wit langzaam ontwikkelde en stukken afruilde, leek remise de meest waarschijnlijke uitkomst. Toen wit echter een set lichte stukken te veel ruilde, bleven de zware stukken gebonden aan een zwakke pion. Die zwakte kon zwart mooi uitbuiten en na een witte fout werd een pion opgehaald zonder dat er druk van de ketel ging. Toen een tweede pion verloren ging, geloofde de witspeler het wel….
Wellicht het meest opzienbarende in de partij was wel dat het elektronische horloge van Sjoerds tegenstander een geluid liet horen, terwijl het naast het bord lag. Tja….wat zeggen de regels daar dan over?

b2: Arie van Diermen – Wouter Terlouw
Ik speelde tegen Arie van Diermen, die qua rating de zwakste was van het team, maar dat betekende niet dat hij zwak speelde. Ik begon sterk vanuit de opening en wist een voorsprong van -2 te behalen.

Echter, ik won een kwaliteit met een trucje, maar hij kreeg te veel compensatie voor die kwaliteit, dus ik moest hem meteen teruggeven. Desondanks resulteerde dit in een remise toreneindspel. Uiteindelijk wist ik echter te winnen door een ongelukkige fout van zijn kant.
Redactie: Wouter beheerst het grinden en de kennis van toreneindspelen (Bruggetje bouwen) waarmee een half punt omgezet kan worden in een heel punt.
Tussenstand: 1-4

b8: Jasper Reichardt – Oscar Zecha
Op zet 11 won ik een pion, maar al zijn stukken kwamen perfect te staan terwijl ik nog niet goed was ontwikkeld. Nadat mijn tegenstander het onhandig speelde won hij weliswaar een pion, maar ik kon met mijn stukken actief komen te staan en won gelijk de pion terug.

In deze stelling hiernaast kon ik Kh8 doen en doorspelen, maar ik hoorde dat het 4-1 stond dus ik speelde het veilige Ld5 waarna het snel remise werd.
De matchpunten zijn daarmee binnen.

De kneus van de dag ben ikzelf. In plaats van tegen Richard Vedder mag ik een potje schaak spelen tegen broerlief Henk. Na een onbekend nevenvariantje van het Catalaans ontstaat een moeilijk edoch interessant middenspel.

Na 24 zetten is de bovenstaande stelling ontstaan.
Hier begon mijn hart harder te bonken. Er zit iets in de  stelling. Ik voel het. Maar wat? 25.Pxb5!
Dat dus!  Met een tactische slag krijg ik groot voordeel. 25…Dxe3 26.Dxc4+ Le6 27.Dd4! De pointe.
Na dameruil staat wit overwegend. De Meester besluit wijs de dames op het bord te houden. Je weet immers nooit.
27…Db3 28.Pc7 Ta7 29.Pxe6 Pxe6 30.De4 gxf4 31.Td3! f5 Tot dit moment heb ik goed gerekend en krachtig gespeeld.


Met behulp van dit diagram zal ik aantonen waarom ik een matige speler ben en andere spelers sterke spelers zijn.
Negen van de tien spelers zien in één oogopslag de zet 32…Dxc6! En de zwarte stelling stort in elkaar.
Na de partij geeft Henk aan dat hij na 32.Dxc6 geen zet meer zou spelen en zou opgeven.
Ik vind na kort zoeken een heel slechte zet en speel overtuigend
32.De2??
Is het geen gave? Voordeel weg, partij weg. Henk speelt de partij gedegen en zonder medelijden naar winst.
Dit was tevens de enige winstpartij voor En Passant vandaag.

b5 Justin Gunther – Kees Nagtegaal
De partij begon met Hollands als opening. Nadat ieder zijn stukken had ontwikkeld, begon zwart met een e5 break om de stelling te openen. Dit resulteerde in actief spel voor zowel wit als zwart. Na zwart dacht binnen te dringen had wit nog een goede zet…. 21. Dxd3! Hierdoor forceerde ik een ruil dat zich naar een eindspel afwikkelt. Zwart kreeg wel een vrij pion op d3, maar de vraag is of het een dreiging of een zwakte is. Na een aantal manoeuvres haalde ik toch de d3 pion op, waarbij het eindspel een paard + Loper tegen het loperpaar van zwart werd. Ik probeerde als winstpoging een pionnen mars op te zetten op de koningsvleugel. Maar hoe meer ik mijn pionnen naar voren schoof, hoe sterker het loperpaar van zwart werd. De stelling was open en ik moest goed oppassen dat het loperpaar van zwart niet mijn pionnen van het bord zouden slaan. Om dit te voorkomen was ik helaas genoodzaakt om 1 van de lopers te ruilen. Met als gevolg een ongelijke lopereindspel dat uiteindelijk als resultaat een remise was.

Met deze partij brengt Justin de eindscore van 3-5 op het scorebord. Voorwaar een prima resultaat.
Is ASV-2 daarmee veilig voor klasse behoud? Dat leest u de volgende keer.




Verslag: Tom Bus



Scroll naar boven