SOS-competitie: ASV 6 verliest nipt van ASA 2

In de SOS competitie speelde ASV 6 op 7 november thuis tegen Arnhemse Schaakacademie 2. Het werd een treffen met collega deelnemers aan de cursus Schaaktrainer 1.

Op bord 1 speelde Gerrie Arends (1684) met zwart tegen Geert Stradmeijer (1765). In deze Caro-Kann variant met de twee h-pionnen tegenover elkaar op h4 en h5 was de partij lang in evenwicht. Door een onnauwkeurigheid van zwart lukte het wit om een doorbraak te forceren op de b-lijn, hetgeen een pluspion opleverde. Met beide paarden en een toren voor zowel wit als zwart won na afruil van de paarden wit dankzij de niet de stuiten vrijpion op de b-lijn. (0-1)

Op bord 2 speelde Ko Kooman (1631) met wit tegen Elijah Sampson (1642). In de opening ging het gelijk op. Ko plaatste een paardvork om de kwaliteit te winnen, maar verloor het paard door een dubbele aanval met schaak. Later kon Elijah wel een geslaagde paardvork toepassen, waardoor het verschil een hele toren werd. (0-2)

Op bord 3 speelde Christiaan Zevenbergen (1642) met zwart tegen Tobias van Lieshout (0). Christiaan speelde een Scandinavische verdediging met 2….Pf6 in plaats van direct 2…Dxd5. Hij speelde in de achtste zet e6 in plaats van het sterkere e5 en ging daarna in de aanval zonder deze door te kunnen zetten. Na zet 24 bood Tobias remise en Christiaan accepteerde het aanbod. Nadere analyse laat zien, dat Christiaan de twee witte paarden kon pennen met beslissend voordeel. (½-2½)

Op bord 4 speelde Gwénaël Paris (1654)met wit tegen Thijs Willems. Vanuit een Siciliaanse verdediging breekt wit de rokadestelling van zwart open met een paardoffer, gevolgd door een dubbele aanval op dame en toren met kwaliteitswinst. Als resultaat heeft wit een toren en twee pionnen gewonnen tegenover loper en paard. Wanneer daarna twee witte lopers op één lijn staan kan de zwarte toren er één slaan en staat zwart verloren. (1509). (1½-2½)

Op bord 5 speelde Remco Menger (1616) met zwart tegen Thijs van Harten (1555). Gestart werd met een Ponziani opening. Na afruil van lopers en paarden had wit het voordeel van twee centrumpionnen, maar het nadeel van een opengebroken rokadestelling. Het resultaat was remise. (2-3)

Op bord 6 speelde Theo van Lotringen (1547) met wit tegen Rudney Bolein (0). Na de opening had zwart het witte paard op de koningsvleugel klem kunnen zetten, maar zag dat te laat. Door afruilen van de dames krijgt zwart twee geïsoleerde pionnen op de g-lijn, waar wit geen voordeel uit kan halen. Ook deze partij werd remise. (2½-3½) Achteraf gezien was dit een gemiste kans voor ASV 6.

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven